Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbil jeden návštěvník)

"rostoucí" svetřík

0.0
"rostoucí" svetřík

Postup

Na přání některých šikulek vkládám jednoduchý bávod na tento svetřík. Moje starší dcera ho nosila několik let. Nejdřív ho měla skoro po kolena a nakonec s ní dorostl až skoro do školy. Díky vzorku jsem jí mohla nastavovat rukávy a nebylo nic poznat. Jen jsem odpárala lem, napletla další pruh trojúhelníků (nebo jen obdélníků) a zase napletla lem zpátky.
Asi nemá cenu psát přesné počty ok, to si musí každá mamina upravit podle potřeby. Jen princip pletení - já jsem nahodila dolní lem, upletla patent (1 hladce, 1 obrace), přehnula a nakonec do něj navlékla gumičku. Pak jsem pletla barevné dílky. Každý dílek, který je složený ze dvou trojúhelníků jsem začala jednou barvou 16 ok a druhou barvou jedno oko. Tedy celkem 17 ok. V každé další řadě jsem barva posunula o jedno oko a to až do výšky 16 řad, kdy se obě barvy úplně vyměnily. Snad to nelíčím moc složitě. Hloupé u tohoto způsobu pletení je to, že musíze táhnout plno barevných klubíček. A nesmíte zapomenout při výměně barev překřížit nitky, aby se vám nedělaly mezi barvami dírky.
Svetřík jsem odzdola pletla rovně (každý díl zvlášť, ale klidně by se mohl plést i dokola) a když jsem došla k průramkům, prostě jsem jen zmenšila krajní dílky na 9ok (místo 17) v 16-ti řadách. U krku jsem udělala místo obdélníčku jen trojúhelníky, ale asi by tam ani nemusely být. Ta oka nahozená okolo krku by měla výstřih vytvarovat.
Rukávky jsem nahodila na hotové a sešité díly a dopletla stejným způsobem do potřebné délky. Pokud byste spodek svetříků pletly dokola, musely by se rukávky nahodit také na kulatou jehlici.

postup střídání barev

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

vecerova53 18. 11. 2012, 8:10
Bezva nápad. Hlavně na spotřebu všech možných zbytků. Jsem pletařka, ale tohle mě nikdy nenapadlo. Díky za inspiraci. Sice zapošívání konců je teda fujtajbl práce, ale nechť. Hned jdu na to a jdu přehrabat klubíčka a Dominik bude mít veselej svetřík.
panenkářka 18. 11. 2012, 14:38
@vecerova53 To zapošívání je fakt hrůza, ale vzhledem k tomu, že je to uvnitř svetříku, nechávala jsem uzlíky volně a zádný mi ven naskrz neprolezl. ,-)
Evík 11 17. 11. 2012, 18:51
Dík za návodík (Y) (Y) (F) (F) (F) Určitě se bude hodit na zbytky přízí.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie