Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 90 návštěvníků)

Logopedické cvičení-rozlišování sykavek Č Š Ž C S Z

0.0
Logopedické cvičení-rozlišování sykavek Č Š Ž C S Z

Postup

Kdo chodí na logopedii, určitě to zná. Naše logopedka má originál stolní hru na rozlišování sykavek, tak jsme si něco podobného nakreslili na čtvrtku. Udělali jsme si několik variant, aby to neomrzelo. Nakreslili jsme si téma, podle toho jaké jsme měli kinder hračky. Vše jsem kreslila podle oka. Figurky si postavíme na start a řekneme dítěti nějaké slovo s písmenkem, které chceme cvičit. Písmenko zdůrazníme, aby ho dítě snáž poznalo a popojelo tou správnou figurkou ve sloupci. Motivace- která figurka bude dříve v cíli?

C(kočka) na kočku děláme ččč, např. tečka. Zdůrazníme č. Pokavaď dítě slyší kočku, postoupí figurkou u kočky.
Š(mašinka) mašinka dělá ššš, např Bobeš. Zdůrazníme š. Dítě postoupí figurkou o jedno políčko u mašinky.
Ž(letadlo)letadlo dělá žžž. Dítě ať se při vyslovení žžž dotkne krku, cití jak mu vibruje.
C(cvrček) cvrček dělá ccc.
S(had) had dělá sss.
Z(moucha) moucha dělá zzz. Hláska Z vibruje stejně jako Ž.

Příklady slov:
Č - koláč, pekáč, klíč, míč, bič, tyč, meč, kolotoč, nebreč, uteč, upeč, topič, potápěč, Apač, nač, pláč, boháč, gauč, volič, chladič.
Š - tuš, buš, kuš, flauš, touš, koš, Luboš, Miloš, Hanuš, Aš, Mikuláš, Eliáš, Bobeš, Lotyš, měkkýš, pleš, plyš, myš, věž, níž, lež, nůž, muž, guláš, šumí, šumák, šumět, šupiny, Šumava, šunka, šuplík, šok, šaty, šála, šachy, šálek atd.
Ž - žák, žákyně, žába, žádný, žaluje, žaludy, želva, žena, žehlí, žehlička, žene, ženich, žení, žirafa, židle, žije,žito, život, životní, žížala, žebra, Žofka, žampión, nože, louže, kůže, lyže, věže, klouže, může, atd.
C - chlapec, palec, pec, klec, koberec, pulec, plavec, vrabec, lovec, kopec, věnec, pletenec, kanec, konec, toulec, tanec, věc, palác, tác, bác, moc, nemoc, pomoc, krajíc, Vánoce, vejce, udice, více, ovce, ovoce, plavci, ocet, palice, ocel, ptáci, Lucka, Micka, atd.
S - nos, pás, dnes, ves, pes, vous, lis, kos, kus, hlas, dopis, u nás, nápis, bos, los, kokos, vlas, kompas, podpis, kolos, mráz, peníz, kaz, autobus, globus, jas, bas, sýr, syn, sytý, sype, sýkora, sysel, sypký, sele, seno, sedí, sedlák, selka, atd.
Z - zip, zima, zívá, zisk, zinek, Zita, Zina, zádka, zeď, zedník, zelí, zebe, zem, zelený, zelenina, záda, zadat, zatím, zalévá, zamyká, zavolá, zátka, zadní, zahradník, závodník,závodí, základna,záplava, zápalka, zábava, zob,z obák, zoo, zoubek, zuby, zoufalý, zůstane, zbytek, zbojník, zde, Zdeněk, zlý, zloba atd.

Závodní varianta

Šmoulí varianta-který šmoula bude první v domečku?

Vyhrál taťka šmoula :o)

Strašidelná varianta.Kdo ze strašidelných bytostí obsadí hrad?

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

pett* 27. 2. 2013, 0:46
to je super, škoda že jsem to nevěděla o pár měsíců dříve :-)) nyní už na poslech moc chyby nedělá, ale výslovnost stále stejná (N) tudíž špatná, už nevím jak na to 8-| Logopedka to z něj jakžtaž dostane ale doma nám to prostě nejde a ta správná hláska z tý pusy prostě neleze :´(
Liška71 27. 2. 2013, 20:43
@pett* U nás je výslovnost taky mizerná.Při cvičení mu to jde,ale při běžném hovoru děs běs.Ale rozlišovat hlásky umí.Snad se to časem zlepší.Lépe pracuje,když si s námi povídá třeba nějaký plyšák.Cvičíme tedy ve třech,protože plyšákovi to řekne radši než mě.Tak vám držim palce (hello)
jazumi 24. 2. 2013, 19:05
díky moc- už hrajeme (Y) (F)
Liška71 24. 2. 2013, 21:44
@jazumi To je skvělé.Nás nejvíce baví strašidla.Kluk i sám přijde,že to chce hrát.A to byl účel. (hello)
pett* 27. 2. 2013, 0:44
@Liška71 (Y)
JituškaZ 19. 2. 2013, 10:01
děkujeme za prima tip. (Y) Právě tohle procvičujeme, tak jdu vyrábět. Díky hezký den (koule)
Liška71 20. 2. 2013, 9:12
@JituškaZ Není zač.Nám to strašně pomohlo.Kluk cvičil s nechutí a toto ho baví.Docela mu to jde.
Liška71 18. 2. 2013, 20:26
Taky se vám to ukazuje tak široký? Poradíte,co s tím? Ještě se mi to nestalo.
cipofka 18. 2. 2013, 21:12
@Liška71 V textu za čárku - za slova, nebo za tečku na konci věty - vkládejte mezeru, takto se to ukazuje jako jednolitý text a některé úseky jsou tím pádem nečitelné. (F)
Liška71 18. 2. 2013, 22:05
@cipofka Děkuji,pokusím se opravit.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie