Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 12 návštěvníků)

Barevní motýli

0.0
Barevní motýli

Postup

Motýli-tuš v klovatině
Výroba má mnoho variant a obměn, křídla můžete nazdobit různými technikami)
Potřeby a pomůcky:
Podložka, noviny proti zašpinění stolu
tvrdá bílá čtvrtka, A5, A4 (podle velikosti motýla) nebo barevné čtvrtky
klovatina, barevné tuše, štětec, kelímek na vodu, hadřík
tužky, voskovky,pastelky
dřívko nebo špejle s ostrým hrotem, nůžky
kus tvarovacího drátu, korálky,
rolička z barevného papíru nebo papírová špulka od nití
několik korálků, lepidlo nebo tavná pistole

Postup práce:
Papír přeložíme na polovinu, abychom měli křídla souměrná. Šablonu přikládáme rovnou stranou k přehnutému papíru, aby byla křídla spojená. (Šablony mám hotové v pdf, na konci článku je můj mail, můžu zaslat.)
Nebo rovnou nakreslíme od ruky polovinu křídel na přehnutý papír. Přehnutá část bude tvořit trup. Pokud to uděláme opačně, po vystřižení se křídla rozpadnou na dvě poloviny. Nakreslíme teda polovinu křídel na přehnutý papír. Vystříhneme.Po rozložení máme celá křídla. Můžeme je libovolně nazdobit .Zadní stranu lze ozdobit např. technikou frotáže (papír položíme na povrch se zajímavou strukturou a přejíždíme tužkou nebo třeba voskovkou, až se objeví vzor na papíře.)
nebo použíijeme jinou vhodnou techniku.
Technika zapíjení tuše do klovatiny:
Klovatinu rozetřeme po celé ploše motýla.Dřívko nebo špejli namáčíme do barevné tuše.Dřívko s tuší můžeme chvíli podržet v klovatině a pozorovat, jak se skvrna rozpíjí a vytváří zajímavý vzor podobný květu.Dřívkem se dá v klovatině různě kreslit a barvy a vzory propojovat.Necháme dobře zaschnout.
Jako trup má motýl přilepenou roličku smotanou z barevného papíru.Oči jsou nalepeny z korálků. Dají se také nakreslit nebo vůbec vynechat.Tykadla jsou z tvarovatelného drátu (tady měděný drát), ozdobeny dřevěnými korálky. Motýlí křídla nemusíte dotvářet jen klovatinou a tuší, můžete je nazdobit a pomalovat libovolnými barvami (tempery, vodovky, akryl...).
Více návodů na zdobení a výrobu motýlů s fotografiemi +šablony na křídla najdete v dubnovém miničasopise, který zasílám zájemcům zdarma. Napište mi na j.podzemna@email.cz

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Detron 22. 4. 2013, 21:58
(Y) (Y) (Y)DíkY za inspiraci.
blazi 5. 4. 2013, 19:20
vypadá to dobře (Y) (Y) (Y) ale co je to ta klovatina? podlemě je to lepidlo.
lucama 14. 4. 2013, 22:59
@blazi klovatina je lepidlo, ale na výtvarce jsme s ní tvořili, rozpouštěli jsme v ní barvy (F) jinak motýl je krásný |:o)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie