Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 208 návštěvníků)

Co vše dokáže ocet . . .

0.0
Co vše dokáže ocet . . .

Postup

1. ZBAVÍ VÁS PLÍSNĚ NA ZÁVĚSU - Naneste na postižená místa ocet a kartáčkem plíseň odstraňte. Kromě toho, že bude závěs čistý, bude i dezinfikovaný.

2. BOJUJE S VODNÍM KAMENEM -Sprchovou hlavici, která už nefunguje tak, jak by měla, prostě ponořte na 10 minut do směsi vody a octa. Vodní kámen se krásně rozpustí. To samé platí i o kohoutcích.

3. Zaručí lesk zrcadlu a odstraní šmouhy omyjete-li jej vodou s octem.

4. VYBĚLÍ SPÁRY - Postříkejte je octem a pak omyjte.

5. ODSTRANÍ USAZENINY V ZÁCHODOVÉ MÍSE - Nalijte dva šálky tohoto univerzálního „zázraku“ do mísy a nechte působit přes noc.

6. VYČISTÍ VANU - Pokud chcete navíc dodat vaně její původní zářivě bílou barvu, pomozte si i sodou. V kombinaci s octem je nepřekonatelná.

7. PORADÍ SI SE RZÍ - Zrezly vám šroubky a matky (nemluvě o dalších dílenských nezbytnostech)? Pak je namočte do octa a nechte jej nějakou chvíli působit. Budou jako nové.

8. POMŮŽE SE SÁDROU -zkuste do směsi přidat pár kapek octa. Sádra bude tuhnout o něco pomaleji (ale nebojte, nakonec ztuhne).

9. ULEHČÍ STRHÁVÁNÍ TAPET - zkuste je nastříkat octem a uvidíte, jak půjdou dolů!

10. ZAJISTÍ STĚRAČE JAKO NOVÉ - Použijte na ně ocet, odstraní jakoukoli špínu a mastnotu. Zbytky dálniční známky odstraníte rovněž pomocí octa.

11. BOJUJE PROTI NÁMRAZE– stačí ji nastříkat směsí tří dílů octa a jednoho dílu vody. Pokud s ní navíc sklo potřete, bude se i hůře tvořit.

12. VRÁTÍ LESK A BARVU DŘEVU -oživte je směsí octa a oleje, kterou navíc dřevo vyživíte, a tím mu zajistíte delší životnost. Stačí v ½ litru teplé vody smíchat 2 lžíce olivového oleje a 4 lžíce jablečného octa. Nábytek otřete a přeleštěte.

13. ZATOČÍ S PLÍSNI V KOUTĚ - Naplňte bílý vinný ocet do ostřikovače a zasaženou zeď postříkejte.

14. HODÍ SE NA PODLAHY - Můžete vytírat jakékoli povrchy (samozřejmě zředěným vodou). Nejenže odstraní nečistoty, ale také dezinfikuje a oživí barvy.

15. VYČISTÍ KOBEREC - Pokud vás trápí nevzhledné skvrny na běhounu, smíchejte v ½ šálku octa 2 lžíce soli a naneste na skvrnu.

16. ODMASTÍ RADIÁTOR, ŽALUZIE I DIGESTOŘ - natřete octem (ředěným i neředěným) a uvidíte, jak rychle půjde mastnota dolů! To samé platí i pro žaluzie.

17. NALEŠTÍ OKNA - Přidejte ocet do vody s tradičním prostředkem, který používáte na mytí oken. Nejenže si usnadníte samotné mytí, ale sklo se bude krásně lesknout.

18. VYLEŠTÍ ŠPERKY- na chvilku namočte do octa a poté vyleštěte měkkým hadříkem. Budou jako nové!

19. ODSTRANÍ NÁNOSY NA KLÁVESNICI - Použijte vodu s octem. Pamatujte však, že při takovémto čištění nesmí být počítač připojen do elektrické sítě a používat ho smíte, až pořádně oschne (pozor, aby se vám nedostala voda dovnitř!).

20. NAHRADÍ AVIVÁŽ - Přidejte ocet do pračky namísto aviváže – prádlo bude dokonale čisté a krásně měkoučké. Nemusíte se bát, že by bylo cítit po octu! Jemný pach vyvane dříve, než je sundáte ze sušáku!

21. PORADÍ SI SE SKVRNAMI - Bílý vinný ocet nastříkejte na skvrny od potu či antiperspirantu, ale i kávy nebo vína, nebo dokonce krve a další odolné znečištění. Poté vyperte.

22. ZACHOVÁ BARVY - Přidáte-li ocet do praní, máte jistotu, že se „neopere“, tedy že se nebudete po jeho vyndání z pračky divit, co se to stalo s vašimi oblíbenými barvami.

23. ZABRÁNÍ POUŠTĚNÍ BAREV - Namočte před prvním praním do octa nové džíny (asi na 10 minut). Nebudou barvit.

24. ROZZÁŘÍ BÍLOU -Zašlé a zažloutlé bílé oblečení (nejčastěji to bývají ponožky) namočte do vody s octem.

25. PORADÍ SI SE ZMAČKANÝM TRIKEM - Pověste je na ramínko, nastříkejte směsí z 1 dílu octa a 3 dílů vody a nechte uschnout. Bude (skoro) jako čerstvě vyžehlené.

26. ZATOČÍ SE SKVRNOU OD ŽEHLIČKY - Nesmí se jednat o spáleninu, s tou už si neporadí nic kromě záplaty. Nicméně malou skvrnu potřete octem a uvidíte, že nebude zdaleka tak nápadná!

27. PORADÍ SI S BATERIEMI - Ocet si během praní poradí s nejrůznějšími mikroby (ať už ho přidáte k prášku nebo místo aviváže). I při vaření a skladování potravin vám může být ocet nápomocný.

28. POMŮŽE VEJCÍM NA TVRDO - k vodě, v níž vaříte vejce, přidejte trochu octa. Nepopraskají.

29. DUŠENÍ MASA - přidejte do vody pár lžiček jablečného octa – nesrazí se!

30. ZATOČÍ S MOLY . Nechte ve spíži směs 1,5 šálku octa s několika kapkami prostředku na mytí nádobí. Moli jí nebudou moci odolat a vaše potraviny jsou v bezpečí…

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

P.A.V.L.A 24. 10. 2016, 9:10
(Y)
majicka1 14. 3. 2014, 10:15
(plaz)
Grétka 4. 2. 2014, 12:38
(L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie