Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 66 návštěvníků)

Nákrčník s kapucí

0.0
Nákrčník s kapucí

Postup

Návod na nákrčník s kapucí

Háčkovala jsme háčkem číslo 10 dlouhýma sloupkama (jen u tvarování kapuce jsem používala i polodlouhé a krátké).

Háčkovala jsem přízí Halina což je docela tlustá příze, takže hodně záleží na přízy. Dle toho si musíte od oka upravit počet ok a řad. Já to dělala taky od oka, zkoušela jsme na 3-leté dceři.

Spotřeba byla: dospělá-3 klubka, dětská 2 klubka. Opět ale záleží na návinu, halina má docela malý návin.

Začínáme klasickým nákrčníkem.

Dětský (cca 6-8 let) : nákrčník-základ 44 ok a 7 řad; kapuce-32 ok a 9 řad
Dospělácký : nákrčník-základ 47 ok a 9 řad; kapuce-34 ok a 11 řad

Takže uháčkujeme nákrčník.
Uháčkujeme počet ok který potřebujeme, spojíme do kruhu a do každého oka jeden dlouhý sloupek. A valíme dokola. Vždy do prvního oka dva sloupky a do posledního nepícháme. Až se šev začne stáčet do prava tak do prvního nepíchneme a do posledního ano a v další řadě zase naopak. Klasika. Až máme určitý počet řad tak ukončíme.

Kapuci háčkujeme zhruba na 2/3 obvodu nákrčníku. Takže dle počtu počtu ok. Např. když mám těch 44 ok tak si od švu napočítám na každou stranu 16 ok (32:2=16). Udělám si do posledních ok značku jinou přízí. A pak začínáme háčkovat od první značky přes šev ke druhé značce, otočíme a zpátky. Takto uháčkujeme cca 2 řady.
Ve 3. řadě se dvojí tři sloupky aby se kapuce rozšířila, zhruba v úrovni uší na každé straně a u švu. Ve 4. řadě háčkujeme po jednom.
V 5. řadě zase zdvojíme sloupky v úrovni uší a švu.
V 6.řadě háčkujeme po jednom.
V 7.-9. řadě sháčkujeme sloupky cca 2cm nalevo a napravo od švu a můžeme sháčkovat i v místě uší. Myslím že jsem v okolí švu v 8. a v 9.řadě jsem háčkovala polodlouhý a krátký aby nebyla kapuce špičatá ale co nejvíc dokulata. Pokusím se vysvětlit na obrázku.
Potom sháčkujeme kapuci k sobě. Začneme od krajů. Sháčkováváme dle obrázku aby tam nezůstal šev.

Na uši bude možná návod někde, já to dělala od oka ani už nevím jak:-) Asi 5DS, v další řadě sháčkovat první a poslední a třetí řadu upravit střídáním KS a PDS dle potřeby aby se dotvaroval ten oblouček a pak obháčkujeme a přiháčkujeme ke kapuci.

Otvor obháčkujeme.

Jak dokončíme poslední řadu kapuce, uděláme suk, o odstřihneme přízy tak aby nám vyšla příze na sháčkování, asi 1 metr. Kapuci složíme k sobě a sháčkujeme jako když navlékáme tkaničky. tím nám nevznikne žádný šev.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

lenkabeca 17. 2. 2015, 13:38
(Y) (Y) (Y) (Y)
danca60 1. 2. 2015, 13:33
Moc se mi líbí takové kapucky, je si říkám, že musí foukat do uší. Kdybych ji v budoucnu dělala, asi bych místo toho sešití pod krkem udělala dlouhý konec s bambulí, jako šálu :-)
zazicko 20. 10. 2015, 14:20
@danca60 Jo jo, přesně tak bych to udělala i já (Y)
paní makaková 3. 2. 2015, 9:02
@danca60 Tak ono to není úplně do zimy, spíše na podzim ale je to frajeřina no.. :-) Kdyžtak čelenku uháčkovat do barvy a uši jsou vyřešené (D)
RLi 1. 2. 2015, 10:40
(Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie