Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 311 návštěvníků)

Jak natírat nábytek jako profesionál - aneb ať to vypadá a drží :-) (malování nábytku, natírání, nátěr, recyklace)

0.0
Jak natírat nábytek jako profesionál - aneb ať to vypadá a drží :-) (malování nábytku, natírání, nátěr, recyklace)

Postup

Co budete potřebovat:
- nějaký klidně starý kus nábytku (dřevo, dýha, ale i lamino - všechno jde),
- teplou vodu s kapkou jaru + hadr,
- jemný brusný papír (já používám např. na dřevo P240 nebo na kov, ten je odolnější),
- tmel, pokud jsou v nábytku nějaké výraznější rýhy, díry, nedostatky,
- podložku (může být fólie, velký karton od něčeho nebo staré povlečení - to se dá používat opakovaně),
- rukavice,
- štětce vhodné velikosti (na to se mne neptejte, případně se poraďte v prodejně),
- základovou barvu (vodou ředitelnou),
- hlavní barvu - vodou ředitelnou (např. Balakryl, Denas, Eternit),
- tónovací barvy, pokud neseženete vysněný odstín :)
- bezbarvý vrchní lak (např. Polyurex)

POSTUP:
1) Nábytek omyjeme teplou jarovou vodou. Nechte uschnout.
2) Přebruste jemně všechny plochy. Nebojte se toho, ale nevěnujte tomu příliš velkou pozornost, stačí pár minut. Teď je případně čas tmelit a zase brousit, ale s tím si poradíte dle návodu. Dávejte tmel po slabších vrstvách. Já tmelím jen v nejnutnějším případě.
3) Znovu umyjte jarovou vodou, ať se smyje prach. Nechte uschnout.
4) Natřete základovou barvou. Může být klidně bílá, i když budete mít jako finální barvu jiný pastelový odstín. Obzvláště u původně tmavého nábytku to pak lépe kryje. Používá se hlavně kvůli přilnavosti. Doporučuji tenhle krok nepřeskakovat. Pokud chcete "ušetřit" plechovku barvy, můžete použít i třeba i Balakryl lehce naředěný vodou, ale to jsem neřekla :-) Já používám poctivě základovku a vyplatilo se. Nechte uschnout.
5) Natřete hlavní barvou. Podle potřeby 2-3 nátěry. Pokud je moc hustá, nařeďte vodou. Mezi vrstvami nechte uschnout, ale jestli natíráte velký kus, než dojedete na konec, dáte kávu, tak už je to celé suché :)
6) NEJDŮLEŽITĚJŠÍ KROK: Přetřete celou plochu vrchním bezbarvým lakem. Já používám (podle svého uvážení) POLYUREX určený na podlahy. Z logiky věci mi to vyplynulo a vyplatilo se. Pozor na zatékání barvy, klidně si ji trochu nařeďte, ať nemáte žluté čmouhy (je trošku nažloutlá).

RATAN:
U košíků a podobných ratanových výrobků je proces natírání mnohem jednodušší. Danou věc jen omyju horkou sprchou a kartáčkem (občas z toho tečou neskutečné věci, co se drží v záhybech), nechám řádně uschnout a přetřu pouze 2x balakrylem. Hotovo.

Nebojte se toho a napište mi do komentů odkazy na Vaše natřené výtvory. Jakákoli zpětná vazba je vítána.
Recyklaci zdar!

Barvy, které používám.
Minule jsem zkusila DENAS (na ty knihovny) a velká spokojenost, myslím, že ještě lépe a rychleji schne.

Tónovací barvy - používám cokoli, co je po ruce. Jsou to barvy na míchání s vodou ředitelným základem, takže to funguje výborně. Míchejte opatrně (přidávat po kapkách), pokud máte malý kus nábytku, tak lépe v malém kelímku.

Tady jeden z případů před - malý botníček

Natřené - kuchyňka

Skla pokud nejdou vyndat, musí se řádně oblepit malířskou páskou

A tady už hotovka

Ukázka natírání ratanu. A drží to. V koupelně mám takto natřený koš na prádlo 4 roky :)

Neuniknou mi ani staré rámy od obrazů :) Tady ještě provizorní výplň.

Tak jedna patina... snad nikoho nenaštvu :) Ale na starou otlučenou poličku se hodila.

A další starý rám. Původně zlatý. Nechala jsem u sklenáře říznout zrcadlo a něco výraznějšího do předsíně je na světě :)

Ještě tahle kuchyňská - natřená před 4 lety. Původně ležela na chalupě léta bez užitku, chudinka dřevěná.

A poslední ukázka je mini toaletní stoleček pro děti v koupelně (podkroví - zkosené). Zrcadlo je zhruba nad dospělými koleny. Určeno pro naše trpaslíčky.

Box na kapesníčky (dřevěný z chráněných dílen) natřený zbytkem barvy od knihoven, aby se mu v obýváku líbilo. Ten svícen byl tmavě hnědý ze starého bytu, tak dostal stříbrný kabátek. Lampička je původní :-)

Tady je naše koupelna. Skříňka byla z dýhy, náš truhlář trochu sejčkoval, když mě viděl to natírat, ale dopadlo to dobře. Ta chtěla hodně vrstev, jak byla tmavá. Drží 4 roky, jen občas trochu patina, ale ta mí nevadí. Až budu chtít novou, zbrousím ji a přetřu. VĚŠÁK vlastní výroby! A box na kapesníčky... ty mám všude bílé, jen v obýváku šedý.

Koupelnová skříňka po 4 letech od nátěru v detailu.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Anairam 8. 7. 2020, 10:16
Dobrý deň, dúfam, že sa občas ešte na stránku pozriete a moj dotaz nájdete. Pri maľovaní nábytku mi vznikajú "šmuhy" po štetci - akoby čiarky od jednotlivých štetín. Viete mi, prosím, poradiť ako sa tomu vyhnúť a docieliť jednoliaty náter? Ďakujem. Mariana PS: Krásna práca!
JitkaK 10. 10. 2017, 17:59
Dobrý den Lucko, chtěla bych Vás požádat o radu. Dřevěná kuchyňská linka Koryna v barvě olše nebo třešeň. Chtěla bych ji předělat na bílo. Myslíte, že je to možné, aby to vypadalo pěkně? Jaké případně postupovat a jakou barvu zvolit? Kolik tak nátěrů? Mockrát děkuji za rady a ochotu. Jitka
luciannka 20. 2. 2018, 10:45
@JitkaK Dobrý den Jitko, omlouvám se, skoro sem nechodím, tak jsem si všimla až teď. Kuchyňská linka jde, ale samozřejmě musíte počítat s tím, že je to dost práce a není to na věky. Ale podle mých zkušeností třeba 6 let vydrží pěkná a dá se případně i opravovat jen částečky, když se něco poruší častějším používáním. Barva záleží na Vašem vkusu a na interieru. Můj favorit na kuchyňku je bílá, tím se nedá nic zkazit. A ne slonová kost, ale zářivě bílá, která prosvětli celou kuchyň a vše se k ní hezky hodí (ideálně mořené dřevo i ostatní barvy na bytovém textilu atd.). Přeji hodně zdaru! Lucie (L)
makabelna 13. 9. 2017, 10:37
(Y)
pozrisanahviezdy 8. 8. 2017, 16:54
Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila, neboť máte s restaurováním nábytku mnoho zkušeností :-) Chtěla bych ´vylepšit´ tyto skříně. Je to nábytek z dob minulého režimu. Snad to není ani dřevo, spíš laminát - ale tím si jistá právě nejsem, protože jakási struktura dřeva tam patrná je. Dveře skříní jsou silně nalakovány. Měla jsem představu, že bych lak opálila horkovzdušnou pistolí a pak dle vašeho návodu přetřela základovou a hlavní barvou. Asi úplně nechci, aby se skříně po přetření lakem leskly - existuje i lak matný? A vůbec má smysl tento typ skříní takovýmto způsobem restaurovat nebo bude rozumnější je otapetovat? Skříně se mi nehodí k mému bílému nábytku, chci je zkrátka nějak minimalizovat, ať tolik nekřičí a hlavně ať se nelesknou :-). A ještě posílám odkaz, kde jsou fota skříní k nahlédnutí http://jpeg.cz/images/2017/08/08/L4Bbk.jpg http://jpeg.cz/images/2017/08/08/JYsr.jpg Děkuji za Váš čas, zdraví Veronika
luciannka 8. 8. 2017, 23:19
@pozrisanahviezdy Dobrý den Veroniko, odborník nejsem, ale když se mě ptáte, tak napíšu svůj názor. Skříně jsou jistě pevné a praktické. S jejich lakem bych ale nehýbala, protože nejen že to moc nepůjde, ale ani by to asi nebylo moc hezké a trvalé. Vypadá to na poctivý schellack, který se dřív používal jako luxusní úprava nábytku a s ohněm bych se k tomu raději ani nepriblizovala... Pokud se Vám do interiéru nehodí, můžete je někomu darovat jako praktický úložný prostor a koupit si dle možností nové skříně nebo z bazaru něco pěkného tvarem a dát tomu kabátek podle svých představ ;-) Ale třeba něco vymyslíte i s těmito. Jen myslete na to,že nátěr takových skříní stojí dost času i peněz, tak abyste byla s výsledkem spokojená. Budu se těšit, že se ozvete. L.
pozrisanahviezdy 9. 8. 2017, 8:07
@luciannka Děkuji Vám za radu! :) Máte pravdu, že je škoda takovou skříň ´ničit´ jen kvůli tomu, že se mi nehodí. Dobrá tedy, opalovat nebo narušovat lak rozhodně nebudu. Zvážím asi to otapetování. Bohužel je darovat nemůžu, musí zůstat v tom bytě, který jsme si pronajali - majitel však povolil povrchovou úpravu :). Přeji hezký den, V.
luciannka 9. 8. 2017, 16:32
@pozrisanahviezdy Vhodná tapeta bude v tomto případě dobrá volba (Y)
Ajinka9109 4. 8. 2017, 6:07
Moc pěkné :) opravdu : )
luciannka 8. 8. 2017, 23:09
@Ajinka9109 Děkuji (F)
Vera N 9. 7. 2017, 18:30
(Y) (Y) (Y) Už nám sepsaný seznam, chuť do práce mám, tak jdu o dovolené na to. (Y)
luciannka 13. 7. 2017, 17:35
@Vera N Držím palce a díky za koment (F) (F) (F)
jarka1477 28. 2. 2017, 2:38
Dobrý den (Y) (radost) příští týden jsm se rozhodla renovovat podle vás celý pokojík tj. 2 velké skříně 2mx1,2m 0,6 hluboké -uvnitř i z venku, 1knihovnu, 2mx1,2m ,stolek a skřínku 1m x 0,6m tu jen z venku. Netuším zhruba kolik základovky a ani netuším kolik asi hllavní barvy koupit .poradíte mě prosím. mám představu bílou barvu.je hezká a hodí se téměř ke všomu. děkuji moc za radu JARKA (Y) (radost)
luciannka 13. 7. 2017, 17:37
@jarka1477 Dobrý den, omlouvám se, nějak sem nechodím a do mailu mi komentáře nepřijdou... Takže už asi máte hotovo. Budu ráda, když do komentáře vložíte fotky svých výtvorů a případně jakékoli svoje postřehy, které by mohly ostatním pomoct (Y) Držím palce :-)
andy77 6. 11. 2016, 11:41
Když původní přírodní dřevo nebylo nikdy lakováno je potřeba to brousit, nebo stačí jen pootírat a následně nanášet barvu? děkuji
luciannka 13. 7. 2017, 17:38
@andy77 Dobrý den, pokud původní dřevo nemá žádný lak, tak stačí přejet jemným brusným papírem, aby to lépe drželo. Jinak i bez toho to samozřejmě lze natírat (Y)
uauaua 25. 5. 2016, 23:04
Dobrý den,díky za skvělé rady.Jsem dost nadšená (Y) .Moc mě to láká, ale měla jsem strach, že to nedám.Podle Vás je to "hračka" (clamp) Tak to mě fakt inspirovalo.Sháním skleník a často mě odradí cena nebo vzhled :^) .Možná se obrátím o radu.Mějte se krásně (Y) (clamp) Romana
luciannka 1. 9. 2016, 12:44
@uauaua Díky a držím palce |:o)
Alfama 21. 3. 2016, 14:34
Dobrý den, jen mám dotaz: používáte opravdu k vytvoření svých odstínu barvy "na zeď" do Balakrylu? Potřebovala jsem růžovou, ale umělci v OBI se tvářili, že to, co jsem vybrala asi nepůjde dohromady, ale nebyli schopni mi poradit, jak tedy... Budu ještě barvit poličku, ale celé se mi to slouplo. (Nevím, kde jsem to pokazila...).
luciannka 16. 4. 2016, 16:34
@Alfama Milá Slávko, používám tónovací barvy, které jsou určené do vodou ředitelných barev (primalex, dulux, balakryl atd.). Nikoli naředěné hotové barvy na stěnu, to by samozřejmě nedrželo. Držím palce, ať to vyjde, já mám zkušenosti dobré a vše drží (F) Lucie
kremilek 27. 2. 2016, 15:19
Děkuji za super návod, určitě ho využiji a hlavně děkuji za ochotu, protože ne všechny maminky, které se tady chlubí krásnou věcí řeknou i návod. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
luciannka 1. 3. 2016, 18:08
@kremilek Děkuji za pochvalu, Katko. To potěší (F) Jsem ráda, že to oceníte a chystám se i na čalounění, tak třeba z toho taky vznikne návod :-) Krásný den (L) Lucie
LUMAR21 13. 12. 2015, 9:22
Moc krásné. :-)
luciannka 26. 2. 2016, 16:42
@LUMAR21 Děkuji (F)
denca069 6. 10. 2015, 20:57
dobry den prosim chtela jsem se zeptat z jakych barevnych odstinu jste michala barvu na tu krasnou velkou komodu .moc dekuji .)
luciannka 26. 2. 2016, 16:43
@denca069 Dobrý den Deniso, omlouvám se, dlouho jsem nekoukla na komentáře... Tu barvu na komodu jsem míchala z modré, zelené a malinko černé. Vše do balakrylu barvy slonové kosti (teď už se jmenuje krémová). Snad jsem Vám pomohla (L)
denca069 18. 4. 2016, 21:58
@luciannka dekuji :) .sice porad mam rada balakryl,ale ted jsem zacla ujizdet na barvach A nnie Sloan ,libi se mi i jejich vosk ,ale moc dekuji za odpoved :)
evka 26. 9. 2015, 18:43
Luci,návod i fotečky jsou úplně parádní (Y).Jste opravdu šikovná.Mám na vás otázku,kterou jsem v návodu nenašla.jak prosím dosáhnu té úžasné patiny,kterou máte na kuchyňské poličce?Vypadá to fantasticky (Y)
luciannka 26. 2. 2016, 16:44
@evka To bylo obyčejně natřené bílým balakrylem a pak jsem s citem vzala rohy smirkovým papírem, aby vylezla původní barva dřeva. Držím palce na natírání (Y)
EVA.Z. 17. 9. 2015, 22:54
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Žanýýýta 31. 8. 2015, 16:05
Nádherná prácička |:o) |:o) (Y) (clamp)
Lenik760 27. 8. 2015, 12:52
Krásná práce! :-) Dole v komentářích jsem četla, že na lamino barva moc nechytá, ale nábytek LACK z IKEA není ani lamino-myslíte, že by to na tom drželo? *-)
luciannka 26. 2. 2016, 16:45
@Lenik760 Bohužel nemám zkušenost, tak jedině pokus omyl :-)
katerinauk 14. 8. 2015, 17:29
Dobrý den Lucie, mám starý lakovaný nábytek, toho leskéloho laku je fakt poctivě takže mám strach aby se mi potom nový nátěr neloupal. Co myslíte ta základovka by to měla zachránit a hezky podržet nebo to raději víc přebrousit to se ale přiznám že se mi moc nechce :-) Díky moc za opověď
luciannka 26. 2. 2016, 16:48
@katerinauk Dobrý den Kateřino, odpovídám pozdě, ale třeba se ještě bude hodit. Já bych raději starý nátěr sundala úplně, když je ho velká vrstva a mohl by se odlupovat po kusech. Buď obrousit nebo opálit a obrousit nebo louh, ale to bych svěřila do rukou profesionálům. Vyrábím pomocí něj mýdla a už z toho mám strach (a to tam s ním nepřijdu moc do kontaktu jako u louhování nábytku). Jinak i se základovkou, ať Vám to chytí jakkoli dobře, tak to chytí jen k tomu nejvrchnějšímu povrchu. Pokud pod tím původní barva povolí, odprýskne se to celé a máte akorát práci navíc. Držím palce, malbám zdar! ,-)
venus01 1. 8. 2015, 11:16
No jste opravdu šikulka, vypadá to krásně !!! Myslíte, že bych takhle mohla natřít naše vnitřní hnusné :) staré dveře, které jsou natřeny snad padesát let béžovou latexovou barvou ? Nechala jsem si u firem udělat nabídku na přetření, celková práce u dveří by přišla na sedm tisíc. My jich máme v baráčku asi deset. Odhodlávám se už osm let co zde bydlím, že zvládnu sama :), ale netroufám si. Pouze jsem některé otapetovala, ale také to není moc hezké. A navíc nejsem moc šikovná :). Děkuji Venuš :-) :-) :-) :-)
luciannka 4. 8. 2015, 11:01
@venus01 Dobrý den Venuš, do dveří bych se asi sama nepouštěla. Obzvlášť, když si nepřipadáte šikovná. Ale tomu nevěřím, stačí být trpělivý. Starý nátěr je třeba sundat např. opalováním nebo louhováním, jinak výsledek nebude stát za nic. Nechala bych to na odbornících. Jiná situace by byla, kdybyste koupila nové dřevěné dveře bez povrchové úpravy třeba v hobby marketu (stojí v akci pod 3.000 Kč) a ty pak se mohou natřít třeba voskem osmo (tak máme natřeno doma) nebo jakoukoli jinou barvou. Každopádně držím palce (L)
kalafunka3 1. 8. 2015, 8:40
(Y) super návod. Opravdu závidím. Pár nátěrů už jsem udělala, ale tenhle návod mi chyběl. Mám 1000 chutí hned se do toho zase obout. Věcí na renovaci tu mám dost.
luciannka 4. 8. 2015, 10:58
@kalafunka3 To mě těší, s chutí do toho :-) Teď to rychle schne ,-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie