Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 68 návštěvníků)

Jak mít koženou nebo koženkovou sedací soupravu stále jako novou:-)

0.0
Jak mít koženou nebo koženkovou sedací soupravu stále jako novou:-)

Postup

Naše sedačka je koženková, ale kamarádka má koženou a funguje taky. Při kopi nám radili otírat hadříkem namočeným v jarové vodě. To je sice dobré při běžném úklidu, ale je občas třeba ji vydrbat jinak. Kamarádka mi poradila vzít houbičku na nádobí a LANZA mýdlo a nestačila jsem valit oči, kolik špíny z ní šlo.... Skvrny od propisek a fixů se ale nesnažte drhnout, to lanznou nejde. Prý fungují vlhčené ubrousky, odlakovač, lak na vlasy, ale já bych to už nedělala. Jednou jsem to zkusila a mám na tom místě takový lesklý flek od toho čištění. Teď, pokud se nehoda s propiskou stane, tak dělám několik dní, že čmáranec nevidím a on po pár dnech zmizí sám, jak se gauč používá, tak se flek "ošmrdlá".

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Krsja 8. 12. 2016, 17:30
Na základě vlastní zkušenosti s dva dny starou koženou sedačkou počáranou černou fixou na celém sedáku!! nabízím návod na odstranění podobného nadělení (zrodil se v hlavě šílené matky vidící rudě vztekem nad nadměrně kreativním potomkem (zurim) )- vezměte obyčejnou školní gumu (pryž) a gumujte a gumujte, pak už plochu jen ošetřete třeba rozkrojenou cibulí nebo bramborou... Hodně štěstí! Jana
Lubi1 28. 10. 2016, 15:18
Dobrý den, paní Romano, čtu si Váš příspěvek, a jsem mile překvapena, jak Vám sedačka slouží. Máme doma sedačku z pravé kůže 8 let, ale už začíná dosluhovat (pes, děti). Nyní se rozhoduji, zda vybrat opět koženou, nebo zvolit levnější koženku. Ze zkušenosti od kamarádek, které mají eko kůži, se jim začala brzy olupovat. Děkuji za tipy. Petra
moni29 2. 9. 2014, 12:22
díky mám pocit že sedačka ztrácí bílou barvu a chytá takovou patinu děláte z mýdla pěnu nebo dáte na houbičku přesný postup děkuji sedačku mám koženou asi 5let starou (Y)
Dennny 5. 2. 2014, 7:06
Dobrý den, asi budu mít na toto téma rarytku...sedačku jsem si lehce poničila sama, když jsem si po příchodu z práce na ní sedla v nových černých legínách, normálně jsem se obtiskla, hezky dvě stehánka, přesně ve tvaru jak sem seděla...zatím nepomohlo nic ani vlhčené ubrousky, ariel na bílé prádlo ani ten na skvrny, tak teď se snažíme flek osedět...sedačka je bílá nádherná máme jí cca 3 měsíce...výrobce legín se mnou nekomunikuje...tak jestli víte radu jak na vtaláty nebo jak se to píše tak moooc děkuji předem Daniela *-) *-) *-)
mirca71 11. 5. 2013, 16:48
jj čmárance od propisky jsem řešíla ted když jsem byla s malou v lázních na pokoji jsem ji neuhlídala a čmrkla křeslo sice ne bílé ale béžové a paní uklizečka šílela Skoušeli jsme všechno co se mě dostalo do ruky koupila jsem i octový čisič ,v zoufalství i pastu na zuby kartáčkem vybledlo ale nezmizlo. byly jsme tam ještě týden a právě tím jak se sedělo tak to taky ještě vybledlo takže jak jsme odjížděli tak už to bylo dobrý ne super ale nejhorší bylo pryč. :-)
ellik 6. 8. 2012, 10:42
Vyzkouším...děkuji za radu :-)
Ledura 11. 12. 2010, 21:37
(Y) (Y) (Y)
jesik77 15. 1. 2010, 13:36
Mi máme bílou z kůže a je uplně super (Y) k dětem doporučuji.otírám jen vlhčeným hadříkem ale koukám co jsem se tady dočetla od vás rad,určitě hned vyzkouším ten olejíček z octem.moc díky (hello)
Harvey 12. 1. 2010, 20:41
Přidávám radu od švagrové, sedačku chudák drhla po naší návštěvě, to je tak, když jsou na kalhotech cvočci a patentky ;-) Šmouhy pořít stolním olejem, vatovým tampónkem po chvíli vyčistit, pak umýt vodou do který já dávám dětský šampón nebo dětský jemný sprcháč a pak jsem to namazala přípravkem na kůži s včelím voskem(W5 mám ho z Lidlu za pár korun)
pacuka 12. 1. 2010, 13:53
;-) tak mi to nedá, abych se nezeptala trošku jinak. Strašně moc se mi líbí ty světlé kožené nebo koženkové sedačky, kterých je tady nafoceno spousta. Ale hrozně se toho bojím. Už jsem pochopila, že je to na údržbu lepší než látková, ale co poškrábání? Máme 2 malé raubíře, a už je vidím, jak jezdí po sedačce s autíčkem a vyškrábou tam rejhu. Stalo se vám to některé? A co ty židle u jídelního stolu. Pokapou se barevným jídlem a je hotovo? :-@ Nemám s tím absolutní zkušenost. A nepářou se třeba švy? Co tedy koupit, kůži nebo tu koženku, bílou, nebo radši praktičtější béžovou? Peněz samozřejmě není nazbyt. Dělají se i rozkládací s úložným prostorem? Omlouvám se za dotazy trošku mimo, ale přijde mi zbytečné zakládat další diskuzy na podobné téma. Snad mi někdo ještě odpoví? [A]
kamoulina 11. 5. 2013, 15:30
@pacuka ahoj, máme světlou koženou sedačku a dvě malé děti, takže mám s tímhle zkušenosti. Když se sedačka něčím umaže, je potřeba to hnedka setřít vlhkým hadrem. Jinak ji udržuji jen tak, že ji luxuji v prohlubních, kde se usazují drobky atd. Sedačku už máme 7 let a vypadá pořád moc hezky. (Y) Se švy problémy nikdy nebyly, jen kůži mi malej na jednom místě poškrábal hračkami. Dala jsem přes to přehoz, ale pak mi známý říkal, že se to dá opravit, tak jsem koukla na internet a opravdu že jo. Nechali jsme to opravit a škrábance zmizely. Hledej "oprava kůže" nebo přímowww.peceokuzi.cz ti to dělali nám a spokojenost, není poznat, že to kdy bylo poškrábané a udělali to u nás doma. (kocka) látkovou sedačku už bych nechtěla, ta nic nevydrží...
RomčaP 13. 1. 2010, 21:42
@pacuka Peťko, naše malá jí zatím za ten rok co jí máme nezničila, a to fakt dostává kapky. Škrábance na ní nemáme, ale asi hodně záleží na výrobci. Naše stála 15000 v Kika. Je rozkládací, takže super. Využíváme při víkendových válečkách nebo při marodění. Brácha má 3 roky ze Sconta - béžová 30000 a má jí šíleně popraskanou. Fakt hrozně. Je na vyhození. Takže spíš záleží na co natrefíte. Za mě spíš bílou, zdá se mi elegantnější. Dřív jsme měli 2 roky látkovou z aska a to byla malá maličká, ještě nejedla, a nedávala jí nijak zabrat a za tak krátkou chvíli byla hrozná. Ty plochy, kde se opíráte pod koleny byly lesklé, ošoupané, no děs.... Jinak židle máme světlou látku a myji také Lanzou a jsou jako nové. I řepa z toho šla :-o
pacuka 13. 1. 2010, 23:05
@RomčaP Moc díky za odpověď a moc jste mě potěšila. Hlavně i tím, že tak nádherná sedačka jako máte, stála 15000. Protože třeba na těch 30000 budu asi manžela hodně těžko přemlouvat ;-). Škoda, že to při nákupu člověk nezjistí, co vlastně kupuje. A přesně ta řepa mě napadla :-).
jozifkova 6. 1. 2010, 10:58
Super, díky za radu, mám podobnou barvu a malého ďábla, takže šmudlám pořád. A propiska - pokud se chytne hned za čerstva jde dolů dětskými vlhčenými ubrousky (vyzkoušené Hippy :-) ale chce to trpělivost a netlačit
kopretin.a 3. 1. 2010, 8:54
+o( mám látkovou se sundavacím potahem...už 8 let....vždycky jednou za půl roku přeperu v pračce a je jak nová +o( a nelepí se mi v létě zadek k sedačce a v zimě mi nestudí při sezení ;-)
sharon 3. 1. 2010, 10:11
@kopretin.a Náš obývací pokoj je opravdu obývací......Malá si tam hraje kreslí modeluje atd.....prala bych kažý týden .....kůži otřu a je to a že by se mi lepila na zadek bych neřekla.Měla jsem jak látkovou a taky jsem nejdřív tvrdila že kůži nikdy....dneska bych neměnila. (L)
RomčaP 13. 1. 2010, 21:43
@sharon jj, u nás přesně to samé. Také máme dračici a také bych neměnila, a také jsem ji dříve nechtěla ;-)
kopretin.a 3. 1. 2010, 10:33
@sharon ;-) my ho taky nemáme na ozdobu...ale děti si modelují a kreslí u stolu - ne na sedačce....drobnější umatlání otřu ubrouskem na zadek a je to...ale tohle není debata o tom, jakou mít sedačku (L) neměla jsem to sem vůbec psát, omlouvám se (F)
sharon 3. 1. 2010, 10:43
@kopretin.a Myslím,že se nemáte důvod omlouvat. (L)každý ma svůj názor každýmu se líbí něco jiného v každé rodině jsou jiné zvyklosti (L) (L) (L)proto je na světě přeci tak krásně,ne? (L) (L) (L) (L)
otakar 3. 1. 2010, 7:57
jestli můžu poradit ;-)-nikdy!!!! nepoužívat vodu!!!!!!!!!!sedačka potom tvrdne a praská *-)-mám obchod s nábytkem a já zákazníkům nabízím Poliboy-mokré kapesníčky na dení údržbu a sprej na ošetření- http://www.etc-shop.cz/www-etc-shop-cz/eshop/6-1-Poliboy-Osetrujici-prostredky/0/0/9/1/
Jane2 1. 1. 2010, 0:38
Taky bych byla opatrná s tím mýdlem nebo jarem kvůli vysoušení. Z Ikea sedačku čistíme tím jejich Absorb čistidlem. Akorát mi vadí, že houbička je moc malá a trvá to dlouho (6) (6) a navíc mi tam zůstávají šedé šmouhy, prostě potřebuji větší věc v rukou ;-) Zkusím ten olejíček s octem (Y)
isek 31. 12. 2009, 16:37
A ještě jsem se zapomněla zeptat,jestli není po tom lněném oleji ta sedačka mastná? ;-)
isek 31. 12. 2009, 16:35
Taky děkuji za cenné informace,určitě je vyzkouším a snad sedačku trošku zachráním,jen jsem se divila ,když mně ve SKONTU prodavačka řekla,co bych prý chtěla,že sedačka vydrží tak 5 let ,tak jsem zustala PAF. (N)
sharon 30. 12. 2009, 19:39
Máme taky koženou sedačku a pro mně po mnohých vyzkoušených přípravcích preferuji roztok ocet s lněným olejem.Kámoška co má eko kůži to zkusila taky a krásně jí změkla a neloupe se.Ocet vyčistí a olej krásně zjemní.Máme sedačku 6 rokem a super.Krásně se po tomto roztoku zvláční.Mám neustále roztok udělaný do lahve z rozprašoačem. +o( +o( +o(Poradili mi to v servisu na auta že takkhle čistí kožené sedačky.)A co se týče propisek fixek a podobných tak setřu lihem s benzínem/ten co se prodává v lékárně/ a hned potřu lněným olejem aby se kůže nevysušila. (L) (L) Třeba někomu pomůže tento efektní a levný tip. (L) (L) (L)
Monda71 8. 11. 2011, 10:31
@sharon :-)Šárko prosím vás v jakém poměru děláte ten roztok octu a oleje?A ocet používáte ten obyč? (hello) (hello)
Simona07 13. 1. 2010, 12:47
@sharon Šárko a můžu se zeptat, máme světlounce zelenou koženou sedačku, myla jsem nějakým čistidlem na kůži a nic. Zkusím ten Váš roztok, jen mi poraďtte nastříkat, umýt a pak se to ještě něčím otírá, nebo jen tu špínu setřu a je hotovo? Díky za radu i za ostatní mamči. Síma (F) (F) (F)
Wisteria 31. 12. 2009, 10:53
@sharon Šárko, mohla bych Vás poprosit o radu, kam na ten lněný olej ??? *-) A ta směs lihu a benzínu se prodává už namíchaná nebo kupujete každé zvlášť ? .... Díky za cenné rady !!! (F)
sharon 31. 12. 2009, 12:38
@Wisteria Lněný olej v každé lékárně.Někde mají rovnou ale většinou mi objenávají.Lahev /ted nevím jaké množství ale mám pocit že půl litr/stojí okolo 70 Kč.Ale vydrží to strašně dlouho.Já tu poslední mám už skoro rok a ještě chvíli vydrží.Líh s benzínem je už namíchaný.Určitě to vyzkoušejte.Já už vyzkoušela všechno možné a tohle mi přijde fakt super.Já to začala používat když jsme sedačku měli už asi 4 rok a fakt prokoukla a je taková příjemná na dotyk.Já bych s mýdla jaru atd.....měla strach všechno to dost vysušuje a po nějaké době podle mne právě toto ošetření způsobuje popraskání kůže.Fakt to chce promazávat..... (L) (L)
evka 3. 1. 2010, 10:11
@sharon Šárko a ten líh s benzínem koupím prosím kde?My máme světlou z eko kůže a chtěla bych ji něčím vyčistit a přečistit flíček od prupisky,který se malé povedl.Díky. Eva
Wisteria 31. 12. 2009, 12:54
@sharon Ještě mě napadlo ... v jakém poměru mícháte a aplikujete přímo ( není už třeba dál ředit ) ??? *-)
sharon 31. 12. 2009, 14:17
@Wisteria Neředí se už ničím.Já ten poměr dělám tak nějak od oka.Nejvíc půl na půl když dělám větší očistu jako třeba před vánoci přidám trochu víc octa na čištění.Jinak je dobré mít tu směs někde víc v chladu já mám ve spíži aby ten olej rychle nezežluknul. (L) (L) (L) Pak dejte vědět jak jste byla spokojená. |:o) |:o) |:o) |:o)
Wisteria 21. 1. 2010, 9:09
@sharon Šárko, pokud sem ještě nakukujete ... konečně jsem sehnala lněný olej, namíchala 1:1 a když vidím tu, barvu, mám z toho fakt strach *-) *-) Připomíná mi to barvou vaječný žloutek :^) ... navíc musím stále protřepávat, jinak se pochopitelně olej drží při vrchu a postřikovač nabírá jen ocet *-) Bojím se to na tu naši světle béžovou sedačku nastříkat, aby mi tam nezůstaly skvrny ( sedačka je kožená, ale židle stejné barvy jsou jen z ekokůže - tam se bojím ještě víc *-) ) ... zkoušela jste i na ekokůži a na tuto světlounkou barvičku ??? Moc díky (F) ... Jitka
Wisteria 4. 1. 2010, 16:39
@sharon Sama jsem zvědavá :-) .. ještě jednou díky (F)
Wisteria 31. 12. 2009, 12:46
@sharon Šárko, díky (F) Používala jsem do teď LOC od Amway a pak natírala Indulonou ... umýt to jde krásně, ale to promašťování je dost zdlouhavé :^) ... tohle mi přijde fajn nápad (Y) (Y) (Y) ... určitě vyzkouším |:o)
isek 30. 12. 2009, 17:59
Asi to sem nepatří ale chci se vás zeptat,máme 2 roky a pul z eko kuže sedačku a začla nám místy tvrdnout a ta tvrdá místa začla praskat a jsou tam díry,tak nevím čím by to mohlo být,děkuji všem za odpověd Majka *-)
Jajoch 1. 1. 2010, 20:38
@isek Nám se 3 letech začala drolit a praskat....hnus....nic nevydrží.... (6) :-@
marcelakr 30. 12. 2009, 18:33
@isek my jsme mělu sedačku z eko kůže 7 let - poslední dva roky to byla hrůza - naštěstí byla černá, tak to tak nebilo do očí ;-) ...hrozně se to olupovalo (F)
taba 30. 12. 2009, 18:19
@isek ..ekokůže prý tohle dělá, bohužel, praská a drolí se to... +o( :'(
nikec.Mal 20. 11. 2012, 22:06
@taba ........my máme víc než pět let ekokůži a bez problémů, žádné praskání nebo loupání... :-D *-) :-D
Zrušený účet 30. 12. 2009, 17:35
My máme hnědou koženou a já na ní nic nevidím ;-), takže jí snad ani neotírám, jen z takových těch ozdobných záhybů při luxování vysávám drobečky ;-)
E.Evulenka 30. 12. 2009, 17:27
Kožená sedačka je na údržbu vážně (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)-já utírám vlhkým hadrem, občas voskem na kůži...a teť sjem ji vánočně tělovým olejem -a jaká je (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie