Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 87 návštěvníků)

Velmi jednoduchý copánkový kulich

0.0
Velmi jednoduchý copánkový kulich

Postup

Tento velmi jednoduchý návod jsem našla na internetu a tak ho sem vkládám.Jsem začátečnice, tak se omlouvám za popis :-). Možná tu už něco podobného je, tak se omlouvám.
Tento kulich je na obvod hlavy 54. Pletla jsem vlnou YETTI od Vlnap collection, jehlicemi č. 6. K pletení bohatě stačí jedno klubíčko (100g) a ještě Vám něco zbyde :-).

POSTUP:
1. Nahoď si 62 ok (i s okrajovými oky).
2.Pleť pouze hladce (líc i rub hladce) 15 řad lem čepice.
3. Upleť 2 řady hladce (líc hladce, rub obrace).
4. Další řada je lícová, v této řadě začíná vzor s copánky: uplete se okrajové oko, pak 3 oka hladce (pouze na začátku a na konci, záleží na tom, kolik ok jste si na začátku nahodily), jedno oko obace, 4 oka hladce, jedno oko obace, 2 oka hladce, 1 obrace, 4 oka hladce atd. To se stále opakuje až do konce řady.
5. Rubová řada se plete jak se jeví. Další dvě řady se upletou beze změn.
6. Uplete se okrajové oko, 3 hladce, jedno oko obrace, pak se vezme pomocná jehlice a na tu se upletou dvě oka hladce (jehlice se nechá vepředu) a dále se pokračuje na původní jehlici: upletou se dvě oka hladce, jedno oko obrace, 2 hladce, 1 obrace, pak se zase dvě hladká oka upletou na pomocnou jehlici a další dvě oka na původní jehlici. Takto dokola se pokračuje až do konce řady.
7. Rubová řada se plete následujícím způsobem: oka se pletou jak se jeví; uplete se okrajové oko 3 obrace, 1 hladce, pak se na původní jehlici obace upletou dvě oka z pomocné jehlice, pak se upletou obrace další dvě oka z původní jehlice, dále se uplete 1 oko hladce, 2 obrace a jedno oko hladce. To se stále opakuje až do konce řady.
8. Pak se upletou čtyři řady beze změn.
9. V pletení se stále opakuje vzor z bodu 6. - 8. a to až do výšky asi 14 - 15 cm.
10. V další lícové řadě se potom začínají splétat oka. Copánky se pletou stále stejně - beze změn, ale v místě kde jsou vedle sebe 2 hladká oka (ne z copánku) se spletou dohromady.
11. Rubová řada se uplete jak se jeví. Od tohoto okamžiku se přestávají tvarovat copánky.
12. V další lícové řadě se k sobě upletou vždy dvě a dvě sousedící hladká oka z copánků.
13. Rubová řada se plete opět beze změn.
14. V další řadě se uplete okrajové oko, pak se dvě oka spletou hladce, jedno oko se uplete beze změn a zase se dvě oka spletou hladce .... tak se to pořád opakuje až do konce řady. Rub se plete beze změn, oka jak se jeví.
15. V další řadě se hladce spletou každá dvě sousední oka. V rubové řadě se potom spletou obrace každá dvě sousední oka.
16. Posledními oky se protáhne vlna a svážou se k sobě.
17. Čepice se obrátí na rub a sešije se. Je možné ji také spojit háčkováním.
18. Udělá se bambule, která se nakonec přišije na čepici.
A je to hotovo. Snad jste to pochopily. Kdyžtak napiště, ráda odpovím, ale věřím, že to nebude třeba :-).

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

1975 13. 10. 2014, 18:54
Pro jak staré dítko tenhle kulich asi bude?,...chci něco takovýho pro 4-letou holčičku a nevím,na kolik oček začít.Děkuji za odpověd....Jarka
jitrut 18. 11. 2011, 22:51
Ahoj Zuzo,chci se zeptat jak to myslíte,že se spletou 2sousedící oka.Tzn.jako oka vedle sebe?A asi na kolik ok mam začít když je to na obvod hl.44?Vlna standard a jehlice asi č.4.Moc díky.čepička pěkná (clamp) (hello)
verunka732 15. 2. 2010, 14:58
:-DPrávě jsme začali plést a už pářeme (smich) ;-) :-D
Dagmar.G 21. 10. 2010, 23:51
@verunka732 Nápodobně, já už 2x. ,-) Dělám ten lem trochu jiný vzorek a musela jsem trochu poupravit počty ok. Doufám, že tentokrát už to bude (Y)
fvtm 16. 2. 2010, 14:39
@verunka732 To se stává, já jsem taky párkrát párala +o( +o( (dance) (dance) ;-) ;-)
marlen110 20. 1. 2010, 14:11
Krásný kulíšek (Y) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie