Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 85 návštěvníků)

Vizovické těsto jak jsi ho obarvit bez barviček

0.0
Vizovické těsto jak jsi ho obarvit bez barviček

Postup

Světlé těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci!!!!!!
Tmaé těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci , 6 lžic kakaka !!!!!!!!
Červené těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci , 6 lžic sladké papriky !!!!!!!
Zluté těsto 2 hrnečky hladké mouky ¨,3/4eplé vody,,6 lžic soli kvůli konzervaci , 6 lžic kari koření !!!!!!

POSTUP!!!!!!!!!
Vizovické těsto je levná hmota, ze které si může kdololiv vytvořit tvary, zvířátka či postavičky
Všechny suroviny , jsem dala do dp těsto se hněte asi 20 minut. Těsto by mělo být hladké, bez jakýchkoliv hrudek. Potom je dobré těsto zabalit do igelitu nebo vlhkého hadříku a nechat jej pár hodin odpočívat v ledničce
K přípravě těsta lze využít různé druhy mouky, získáme tak odlišné přírodní odstíny výrobků. Je možné vytvořit si i těsto uměle barvené, přidáním potravinářského barviva. Pro začátečníky ale doporučuji těsto z mouky hladké a nebarvené.

Rady pro práci se slaným těstem
Těsto je výbornou modelovací hmotou, na které si vyzkoušíme různé techniky, modelovací návyky a dovednosti. Můžeme ho válet, libovolně tvarovat, protahovat, krájet, nastřihávat, strouhat, vykrajovat, zaplétat, zdobit otiskováním různých předmětů ( knoflíků, víček a uzávěrů fixů, špejlí,vidličky, nožíků…) a s trochou fantazie a trpělivosti dokážeme vytvořit spoustu jemných ozdůbek, kytiček, vlnek, copánků, puntíčků a jiných tvarů.

Tipy k přípravě slaného dekoračního těsta

Pracujeme na pracovní ploše, nejlépe dřevěném válu.

Před válením těsta doporučuji pracovní plochu posypat slabě moukou, plát se pak nepřilepí k ploše.
Nebo válíme přímo na pečícím papíru, který nám usnadní přenášení na plech.
Ke slepování jednotlivých částí z těsta použijeme "jako lepidlo" vodu. Pokud bychom k sobě jednotlivé části vodou nepřilepili, během schnutí by mohly odpadnout.
Těsto, které zrovna nepoužíváme, přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neoschlo.

Způsoby sušení a pečení slaného těsta
Sušení těsta v troubě a pečení
Vymodelované výrobky z těsta opatrně přeneseme na plech a sušíme v troubě při 50 °C několik hodin (5 hodin i více). Ke konci sušení těsto potřeme žloutkem, rozkvedlaným s trochou mléka a za stálého dozoru pečeme při vyšší teplotě (150 °C i více) do zhnědnutí. Tato metoda je ale velmi nákladná a náročná časově, proto doporučuji nechat výtvory z těsta usušit vzduchem.

Sušení těsta vzduchem a pečení
V tomto případě hotové výrobky necháme několik dní vysychat na teplém místě, nejlépe v blízkosti radiátoru, nebo přímo na něm. Důkladně vysušené těsto je bílé z obou stran, snadno ho oddělíme od podložky, není syrové ze spodu a nelepí. Doba pečení se zkrátí z 8 hodin na 15 - 20 minut.

Vysušené výrobky ze slaného těsta před pečením potřeme žloutkem, rozkvedlaným v trošce mléka, nebo ve vodě.
Těsto pečeme nejlépe v horkovzdušné troubě při 150 °C do zhnědnutí 15 - 20 minut.
Během pečení neodcházíme, neustále sledujeme jeho průběh a změnu barvy těsta při pečení.
Pokud chceme získat tmavší odstíny hnědé barvy, teplotu před koncem pečení ještě zvýšíme. Pečením získáme nenahraditelné odstíny hnědé barvy.
Životnost a pevnost dekorace ze slaného těsta zvýšíme nalakováním z obou stran výrobku.
Výrobky, které nejsou nalakované, nevystavujeme na vlhkém místě (např. v chladné chodbě nebo nevytápěné místnosti). Těsto by nasálo vlhkost a časem by se rozpadlo.

Na závěr
Při modelování ze slaného těsta můžete strávit mnoho příjemných chvil a dokonce i krásně relaxovat. Navíc, hotová "dílka" mohou posloužit jako dáreček a potěší i Vaše nejbližší.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

dobrý nákup 1. 10. 2014, 10:51
:-p :-p :-p :-p :-p
Wolf L. (upraveno) 27. 10. 2010, 11:28
(Y) skvělý podrobný návod (Y) jen bych se chtěla zeptat jakou barvu má po upečení to obarvené těsto, když světlé zhnědne *-) a taky jsem nepochopila kolik tý teplé vody *-)
J+S 19. 6. 2010, 14:17
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)skvělé, super návod |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
chopper Jája 18. 6. 2010, 19:25
Taky mám něco podobného v návodech ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-)
cipofka 18. 6. 2010, 14:16
http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=1993 :^) kvůli 3 lžičkám koření jste to vložila znovu? To stačilo připsat k tomu původnímu (Y)
karca90 19. 6. 2010, 14:39
@cipofka opakování je matka moudrosti (I) (L)
Werucha 18. 6. 2010, 15:29
@cipofka (smich) (smich) (smich) lepší jak "policajt" |:o) |:o)
jana + 2 18. 6. 2010, 15:05
@cipofka jezis, tak ja teda nemam cas hledat jestli tady uz dana vec je nebo ne, sem rada ze sem dal nekdo podrobny popis neceho co muzu s deckama delat.
cipofka 18. 6. 2010, 16:37
@jana + 2 No, ona to vložila stejná paní, naprosto stejně dvakrát to má v albu, jen přidala 3 lžičky koření, tak mi uniká smysl z@sír@ní návodů tímto způsobem. A stačí prohledat návody, máte tu návodů na aktivity s děckama haldy... (H)
jana + 2 18. 6. 2010, 19:08
@cipofka tak to pak muzete teda zkritizovat asi 90% MMb, pac recept treba na Linecke je tu taky x krat, na babovku taky x krat, kolikrat i stejne vystrihovanky s deckama, to co potrebuju si najdu, ale fakt nemam cas hledat jestli uz tu nekdo to a to jednou dal a s jakym rozdilem.
Werucha 20. 6. 2010, 16:05
@jana + 2 Přesně tak, je to tu všude. V receptech, diskusích i v návodech. Ale když chci, tak si vždy najdu co hledám :-) Myslím, že je na adminech, aby si to tu hlídali. Už se vidím, jak aktivně hledám návody, co už tu jsou, či podobné ,-) Na to fakt čas nemám (L)
Martina Jílková 18. 6. 2010, 20:25
@jana + 2 Paní Ivano, akorát děláte z komára velblouda. :^) Já děkuji p. za návod. (clamp) (Y)
jidav 18. 6. 2010, 20:24
@jana + 2 trochu jste nepochopila co vám chtěla Ivča říct, paní v návodu přidala 3 lžičky koření a proto ho sem vložila znovu, stačilo snad první návod upravit a nedávat ho sem naprosto zbytečně znova
Werucha 20. 6. 2010, 16:03
@jidav Jituš, to máte pravdu, že stačilo návod upravit, ale tady jde hl. o to, že by jen tak někoho nenapadlo vyhledávat návody, co už tu jsou a kritizovat maminky za vkládání špatných či opakujících se návodů. Mě to teda taky přijde "prdlý" Když se tu něco opaku, prostě nad tím mávnu rukou a rozhodně tu nebudu "hlídat" kdo sem co vkládá. Toto totiž není první návod, kde Ivanka kritizuje :-)
Doplňky-Michajela 20. 6. 2010, 19:24
@Werucha Jenže když pak něco hledáte,tak Vám vyjede tolik podobných návodů,že se už k tomu prvnímu ani nedostanete.. Stejně jako v receptech-samé fotky bez postupů a nápadů-jen okopírované od jiných-a kdo to má pak hledat? *-) :-S
cipofka 20. 6. 2010, 19:45
@Doplňky-Michajela Díky, ale je to marné, je to marné ,-) Když je bordel v receptech, proč by nebyl i v návodech |:o)
sophieAU 18. 6. 2010, 14:36
@cipofka *-) *-) (kocka)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie