Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 10 návštěvníků)

Svetřík s pestrobarevnými pruhy

0.0
Svetřík s pestrobarevnými pruhy

Postup

Velikost 98-104
Materiál a spotřeba:200g bílé a zbytky středně silných barevných přízí,jehlice č.3,5 a 4, kruhová jehlice č.3,5 a tři knoflíky.
Vzory:I.patentový:l hl.,1 obrace.
II.plastický: 1.ř./barevná/: 2 hl.,1 oko sejmout hl. opakujeme celou řadu
2.ř.: a všechny rubové řady pleteme hladká oka hladce, sejmutá oka obrace
3.ř. /bílá/: 1 hl, 1 sejmout a pak: po celé řadě 2 hl., 1 sejmout
5.ř.: pleteme jako 1.ř.
III.vroubkový vzor: líc i rub hladce
Pracovní postup.Zadní díl: Na jehlice č.3,5 nahodíme 70 ok a upleteme 3 cm patentovým vzorem: Potom pokračujeme na jehl.č.4 plastickým vzorem II do výšky 29 cm od patentu a zde ujímáme na průkrčník středních 18 ok a potom na obou stranách 1x2 a 1x1 oko. Ostatní oka volně uzavřeme.
Přední díl:pleteme jako zadní. Ve výši 19 cm od patentu rozdělíme pleteninu na 35 a 35 ok. Pleteme jen levou stranu s légou na zapínání. Prvních 7 ok z této strany budeme plést pořád bílou přízí vroubkovým vzorem a ostatní oka doplétáme vzorem II.
Na léze /vroubkový vzor/ uděláme dvě dirky ve výši 2 a 5 cm od začátku légy ve 4.oku od okraje. Ve výši 28 cm od patentu 7 ok z légy dáme na pomocnou jehlici nebo na zavírací špendlík a najednou uzavřeme 6 následujících ok a potom postupně 1x3,1x2,1x1 oko. Ostatní oka volně uzavřeme. Druhou část dopleteme takto: pod 7 oky na léze bílou přízí nahodíme 7 nových ok a pleteme zrcadlově k pravé straně.Dírky nevyplétáme.Oka z légy dáme opět na pomoc.jehl. nebo zavírací špendlík.
Rukáv: na jehlice č.3,5 nahodíme 32 ok a pleteme patentovým vzorem do výšky 3 cm. Potom pravidelně rozpleteme 18 ok /máme celkem 50 ok/ a pleteme dále na jehlicích č. 4 vzorem II. Po každých 2 cm přidáváme 1 oko z každé strany a ve výši 21 cm od patentu všechna oka uzavřeme.
Dokončení: Všechny konce přízí začistíme a díly sešijeme, přišijeme rukávy. Na kruhovou jehlici z lícové straby nahodíme 7 ok z pomoc.jehl/špendlíku/, potom nahodíme 60 ok kolem průkrčníku a přidáme dalších 7 ok z pomoc. jehl. nebo špendlíku. Upleteme légu patentovým vzorem do výšky 2,5 cm, na ní vypleteme ještě jednu dirku /2 cm od poslední/. Všechna oka volně uzavřeme. Přišijeme knoflíčky a svetřík je hotový.

Omlouvám se, pokud nejsou některé části dost zvýrazněny, ale to zatím moc neovládám.
Zveřejňuji tento návod na přání maminek a babiček z MMB.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

holatka.maruska 11. 2. 2016, 21:33
Prosím o radu u pletení légy.Když rozdělím oka na polovinu a začnu plést 7 ok na légu na jednom díle tak budu mít ten díl o 7 ok vzorku užší.Ta lega nebude na přesné polovině. Nebo čtu ten návod špatně? Děkuji za radu Marie
Ehnes 11. 2. 2016, 22:30
@holatka.maruska nejsem autorka, ale legu upletete tak, ze budete plest legu pres strednich 7 ok (nebo i vic, ci min) jako legu a to nejdriv ten dil s dirkami na knofliky. Na polovinu s knofliky vezmete ty zbyvajici oka a ze zadni strany legy nahodite 7 ok. Snad to chapete, takze kdyz pletele nad 61 oky, tak je kazdy dil 27 ok + 7 ok legy
holatka.maruska 12. 2. 2016, 8:41
@Ehnes Moc děkuji za radu tak jsem si to myslela že vezmu stejný počet z obou stran.Prosně o srozumitelně rozdělím na polovinu a z každé půlky stejny počet ok. Moc děkuji za radu a přeji krásný den.Marie
Babička Jiřinka 19. 10. 2011, 9:37
Moc pěkný svetřík a úžasná modelka!!!!!Taky fajn nápad na využití zbytků vlny,pokud se to dobře sladí tak je z toho pak takováto paráda!!!!!Díky za inspiraci. (Y) (clamp) (F) ^o) :-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie