Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 30 návštěvníků)

Nový potah židle ALLAK (IKEA)

0.0
Nový potah židle ALLAK (IKEA)

Postup

Potrhal se nám kožený potah na sedáku židle, tak jsem ušila podšívku a navrch snímatelný prací potah.
Látku jsem nakoupila v secondhandu (obě byly závěsy), spodní je nějaké plátýnko (možná směsová tkanina) a vrchní látka je pevná bavlněná tkanina (měla jsem doma delší dobu, ale taky to byla koupě ze secondhandu).
Tkanička, kterou jsem přistehla podšívku k židli je taková kulatá bavlněná, sehnala jsem v galanterii.
Suchý zip jsem použila v šíři 3 cm.
Nejprve jsme s dcerou odmontovaly opěrky a odšroubovaly sedák.
Potom jsem sundala potah sedáku, který byl přidělaný sešívačkou, sundala jsem veškeré kovové sponky. Podle sedáku jsem si udělala střih. Napevno jsem střihla ten středový nařasený obdélník. Původně byl s gumou a já chtěla pevný rozměr (střihla jsem obdélník 17 x 21 cm + 1 cm přídavek na švy), zdálo se mi to jednodušší.
Opěradlo jsme sundaly opatrně a ponechaly původní prošití tkaničkami!!! Původní prošití se využije při přichycení podšívky k opěradlu. Sedák má totiž dřevěnou plochu, která lze prošít a utáhnout a opěradlo je pravděpodobně jen kovová konstrukce potažená molitanem. Bála jsem se ho rozebrat. Střih opěradla jsem dělala také podle potahu.
Aby nebylo přišití suchého zipu vidět na vrchním potahu, přišila jsem zip na jiný obdélník, pod obdélník na vrchním potahu přišila kus vatelínu a prošila jsem dohromady s obdélníkem se suchými zipy.

UFF dopsáno :-)... pokud něčemu někdo nerozumí a potřebuje doplnit, napište mi, prosím, do vzkazů.

Detail podšívky sedáku - zrovna je politý, proto ten flek, jinak bych to nerozmontovala, kdybych nešla prát :-).
Všechny díly jsem nastříhala, sešila, zaentlovala a okolo celé podšívky ušila tunýlek a protáhla gumičkou, sponkovačku nemám, tak jsem to vyřešila takto :-)

Detail obdélníku se suchými zipy (jsou tam proto, aby se vrchní povlak přichytil a nebyl ve vzduchu - je to v prohlubni židle)

Podšívku jsem skrz látku prošila tkaničkou (celkem 4 stehy) k sedáku židle (dřevěný sedák s molitanem), využila jsem původní otvory v židli (těch je 5).

Namalovala jsem schéma, jak jsem židli prošila, postup jsem nefotila

Detail podšívky sedáku ze spodní strany

Vrchní snímatelný díl, je vidět sedací část a okolo rubová část, na které je tunýlek s gumou. Otvory pro šrouby jsem podžehlila a okolo olemovala hustě entlem.

Rubová část snímatelného potahu židle (je vidět druhá část suchého zipu na přichycení).

Snímatelný potah židle z lícové strany před natažením na sedák.

Ušitá podšívka na opěradle. Postup stejný jako u sedáku, akorát jsem na spodní straně přišila zip, také podle původního koženého potahu.

Vrchní díl z rubové části, jsou vidět suché zipy, pomocí kterých se potah přichytí k podšívce.

Detail suchých zipů na opěradle vrchní snímatelného potahu.

Takto se vrchní potah přichytí na spodní podšívku.

Na bocích opět podžehlené díly a obšité entlem pro otvory na opěradla.

Na spodní straně přišitý zip.

Lícová strana vrchního snímatelného potahu

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

zdedan 5. 4. 2012, 8:54
Moc děkuji za super nápad,už 2 měsíce má tutéž židly vyhozenou na chodbě,po té co se do ní pustil náš pejsek a uplně vykousal podsedák,pořád jsem přemýšlela jak na to
alvinek 3. 11. 2011, 7:07
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
1maru 2. 11. 2011, 15:51
bezvadný návod (Y) (Y) (Y) Doufám, že mi ta moje židle vydrží, protože nevím, nevím, jestli bych to zvládla. ,-) Pěkný (Y)
Elinqa 2. 11. 2011, 22:24
@1maru Taky jsem se pěkných pár dní přemlouvala (hadka), abych to dokončila. Už mě to nebavilo 8-|, nejhorší bylo to vymyslet a pak nastříhat, když jsem šila, tak už jsem aspoň viděla výsledky a to mě hnalo dopředu. Teď už je (C) pohodička (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie