Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 26 návštěvníků)

divčí šáteček

0.0
divčí šáteček

Postup

Šátek, který je něčím nový a jiný....

materiál : Punto - směsovka 55%bavlna + 45% acryl , cca 60g
háček a jehlice č. 3,5

Na jehlicích nahodíme 12 ok a upleteme čelenku.
Já jsem zvolila patentový vzor 1 hl, 1 obrace s tím, že jsem na obou okrajích pletla tzv. ruličku nad třemi oky ( začátek řady: 1.je kr. oko, druhé oko sejmout s nití vpředu a třetí oko upleteme hladce, na konci každé řady- třetí oko od konce sejmout s nití vpředu, předposlední uplést hladce a krajové oko je poslední. Takto pleteme ve všech řadách)

Upleteme délku podle potřeby -cca 46 cm v nenataženém stavu, spleteme nebo sešijeme dokola a začistíme konce. Můžeme zakončit i šňůrkou z krátkých sloupků abychom lépe trefili obvod hlavičky.

Od švu, který máme vzadu odpočítáme 12 kr. ok a označíme si to.
Do 13. kr. oka připojíme přízi a háčkujeme klasický dírkový vzor= 1 dl.sl., 2 řet. oka , vynecháme jedno oko, dl sl.....( první dlouhý sloupek vždy nahrazují 3 řet.oka ) Takto háčkujeme až po druhé označení na čelence rozvrhněte si to tak, aby vám vyšel lichý počet sloupků. Podle síly příze takto uháčkujeme asi 5 řad dírek.
Otočíme, jako bychom chtěli dělat další řadu. Uháčkujeme 45 řet. ok, a do 8 až 12 řet. ok od konce háčkujeme vždy do každého řet. oka 3 polosloupky. Tím se nám vytvoří spirálka na konci. Do zbytku řet. ok směrem k síťovému vzoru háčkujeme pevná oka ( nestahujte, šnůrky by měly být "nadýchané" ) do dírky na síťce uděláme dva kr. sl., do dl. sl. 1 kr sl , do další dírky 2 kr. sl. do dl.sl. krátký sloupek a stejným způsobem háčkujeme další "cancour " abychom docílili nestejné délky, střídejte různý počet řet. ok mezi 45 a 55.

Nakonec uháčkujeme kytičku : 8 ok spojíme do kroužku a do ní uháčkujeme 10 dl. sl. oddělených dvěma řetízky. Připojíme k prvnímu sloupkü. Do první dírky uháčkujeme 7 dl. sl a do druhé 1 kr. sloupek. Do třetí 7 dl.dl., do 4. kr. sl. a takto pořád dokola, takže máme 5 lístečků. Abychom vytvořili kytičku plastickou, uháčkujeme vždy 4 řet oka a svrchu je připojíme pevným okem k základním sloupkům ( vždy ob jeden) Do vzniklých obloučků tentokrát háčkujeme vždy 1 kr. sl, 6 polosloupků a 1 kr. sl.. Ustřihneme niť a zapošijeme konce. Kdo můžete vyzkoušet na dívčí hlavě hned, můžete kytičku přišít na pevno.
Pokud tu možnost nemáte, na spodní straně kytičky uháčkujte napříč ze řetízkových ok proužek a ty šnůrky pod tou kytičkou protáhnout.

Dejte mi vědět jak se Vám šátečky povedly :-)))
Petra

nebo je zde druhá varianta:
Podle mě jednodušší, nemusím přesně znát obvod hlavy,případně se mi kraj nevytáhne....protože je na zavazování.
přímo do dlouhých sloupků nahodíme potřebný rpuh z dlouhých sloupků / včetně tkaniček na zavázání/, uháčkujeme dvě řady - potom práci rozdělíme na šátkovou část a část na zavazování.
Uháčkujeme ještě třeba jednu řadu dlouhých sloupků - tím jsme si vytvořili čelenku..
Potom už je postup stejný jako u oranžového šátku.

rozložený šátek
Kdo chce, může ještě přední kraj obháčkovat třeba mušličkama / 5 dlouhých sloupků do jednoho oka, vynechat 3oka, pevné oko....stále opakujeme/

detail kytičky ze spodu aby jste viděli jak jsou šňůrky protažené.

ze zadu

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

mallina 9. 7. 2013, 12:11
pro ty,co rádi háčkují podle schématu http://www.liveinternet.ru/users/5096853/post282642930/
Pavla5 5. 2. 2016, 14:52
@mallina Prosím vás nemáte k tomu psaný návod? Já to podle obrázku neumím. Děkuji Pavla
2605 19. 4. 2012, 12:45
Moc pěkné, šáteček se mě také poved pro jedno dvojče , tak musím udělat ještě jeden.Děkuji za návod paní Petře. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4030823 http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4030821 http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4030828 (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
belladona 14. 6. 2009, 20:54
Šáteček se povedl , malé moc sluší. Děkuji za skvělý nápad. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2018952 (L) (L) (L)
cipofka 5. 5. 2009, 22:04
(Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie