Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 53 návštěvníků)

Návod na použití menstruačního kalíšku

0.0
Návod na použití menstruačního kalíšku

Postup

Včera se zde strhla bouřlivá diskuze, týkající se popisu a používání menstruačního kalíšku. Jelikož bylo více ohlasů pozitivních a mnohé z Vás si ho daly do oblíbených, návod jsem trochu upravila a umisťuji ho sem znovu.
UPOZORNĚNÍ: POKUD VÁS POUŽITÍ MENSTRUAČNÍHO KALÍŠKU ODPUZUJE, NEČTĚTE DÁL!

Menstruační kalíšek je vyrobený z lékařského jakostního silikonu. Je navržen tak, že se dá složit a zavést do pochvy, kde sbírá menstruační krev. V pochvě se otevírá a zůstává níže než tampon. Na místě ho udržuje poševní svalstvo.
Menstruační kalíšek lze bezpečně používat ve dne i v noci, při cestování, plavání nebo cvičení. Nemusí se používat pouze při menstruaci, ale také jako ochrana proti vniknutí vody do pochvy při koupání a omezení vzniku poševní mykózy.
Naučit se zavádět a vyndávat Váš menstruační kalíšek může vyžadovat trochu cviku. Opakovaným používáním získáte větší zručnost a lépe se obeznámíte s oblastí pochvy. Nejlepší dobou pro nácvik jsou poslední dva dny menstruačního krvácení. Vyhraďte si na něj dostatek času a nezapomeňte se uvolnit!

JAK MENSTRUAČNÍ KALÍŠEK ZAVÉST
Před prvním použitím menstruační kalíšek omyjte. Umyjte si ruce teplou vodou a mýdlem a pečlivě je opláchněte čistou vodou. Zvolte si pohodlnou polohu v sedě, ve stoje, v dřepu nebo v kleče. Kalíšek se zavádí lépe, pokud je vlhký. Použijte vodu nebo lubrikační gel.

ZPŮSOB SKLÁDÁNÍ KALÍŠKU před zavedením, je na přiložených nákresech.

Menstruační kalíšek složte, pevně ho držte mezi prsty a palcem, jak nejníže je to možné, abyste jej ještě udržela přeložený. Druhou rukou rozhrňte stydké pysky, najděte vchod do pochvy a zaveďte menstruační kalíšek nahoru a dozadu.
Teprve až bude kalíšek víceméně celý v pochvě, můžete ho pustit. Ústí kalíšku se rozevře, přitiskne se k poševním stěnám a vznikne tak podtlak potřebný k tomu, aby krev neunikala mimo kalíšek. Zavedení kalíšku není o moc těžší než zavedení tampónu, takže se toho rozhodně nebojte!
Ujistěte se, že jste kalíšek zavedla správně. Uchopte ho za stopku (nebojte se, nezasunete ho tak daleko, že byste na něj nedosáhla a tvar kalíšku zabrání posunutí směrem dovnitř). Zkuste kalíšek lehce povytáhnout. Pokud to nepůjde, vznikl podtlak, zavedení bylo správné. Pokud by kalíšek šel snadno vytáhnout, pravděpodobně se nerozvinul správně a nepřiléhá dobře k poševní stěně.
POZOR: Menstruační kalíšek je uložen níže než tampon.

JAK MENSTRUAČNÍ KALÍŠEK VYJMOUT
Vyprazdňujte menstruační kalíšek po 4-8 hodinách. Umyjte si ruce teplou vodou a mýdlem a pečlivě je opláchněte čistou vodou. Sedněte si na toaletu nebo do podřepu. Poloha v dřepu zkracuje pochvu a usnadňuje tak vyjmutí. Jemně táhněte za stopku, dokud nedosáhnete na spodek Vašeho menstruačního kalíšku. Pokud na stopku nemůžete dosáhnout, zatlačte poševními svaly, dokud se Vám nepodaří uchopit spodek kalíšku.
Pro vyjmutí je třeba zrušit podtlak vzniklý při zavedení. Stiskněte spodní část kalíšku, tím docílíte toho, že se ústí kalíšku oddálí od poševní stěny. Po té kalíšek vytáhnete. Při vytahování si můžete pomoci stažením poševních svalů.
Pokud zrovna nebudete hlavou dolů, nashromážděná krev Vám z kalíšku při vytahování rozhodně nevyteče! Vnější spodní část kalíšku se při správném zavedení do kontaktu s krví nedostane, takže nehrozí, že byste se ušpinila.
Jemně zmáčkněte spodek kalíšku nebo zasuňte prst podél menstruačního kalíšku. Měla byste slyšet, jak se menstruační kalíšek uvolnil, a odlepil se od stěny pochvy. Když je spodek kalíšku téměř venku, nakloňte menstruační kalíšek mírně šikmo, abyste vyndala půlku okraje. Poté vytáhněte i druhou půlku. Tímto způsobem vyjmete menstruační kalíšek hladce ven a tekutina zůstane uvnitř.
Vyprázdněte obsah menstruačního kalíšku do toalety, opláchněte ho a znovu zaveďte.

JAK ZKRÁTIT STOPKU MENSTRUAČNÍHO KALÍŠKU
Většina žen zjistí, že je stopka příliš dlouhá. Měla byste ji ustřihnout tak, že konec stopky se skryje uvnitř pochvy. Žádná část stopky by neměla zůstat vně pochvy.Některé ženy odstraňují stopku úplně. Udělejte to pouze v případě, že jste si jistá, že budete bez ní schopná menstruační kalíšek vyjmout.

ČIŠTĚNÍ A PÉČE O MENSTRUAČNÍ KALÍŠEK
Při správné péči, čištění a uchovávání Vám menstruační kalíšek vydrží mnoho let. Umývejte ho pravidelně jemným mýdlem a horkou vodou a ujistěte se, že jste odstranila všechny zbytky mýdla, protože to by mohlo způsobit podráždění pochvy. K očištění záhybů použijte měkký kartáček. Pokud je to k čištění nutné, otočte menstruační kalíšek naruby.
Drobné otvory pod okrajem menstruačního kalíšku pomáhají uvolnit přilnutí. Udržujte je čisté – pokud je to nutné, použijte špendlík. Pokud jste na veřejné toaletě, berte si s sebou malou láhev vody na opláchnutí menstruačního kalíšku, nebo ho jednoduše vyprázdněte a znovu zaveďte. Při příštím vyprázdnění menstruační kalíšek umyjte důkladněji. Když cestujete do zahraničí, používejte k čištění menstruačního kalíšku vždy pitnou vodu.
V průběhu používání může menstruační kalíšek změnit barvu, což však nemá vliv na jeho použití. Odbarvení lze dosáhnout namočením do sterilizačního roztoku. Pokud si všimnete na vzhledu struktury svého menstruačního kalíšku, trhlin, puklin nebo jiných změn, doporučujeme ho vyměnit.

STERILIZACE KALÍŠKU PO OKONČENÍ MENSTRUACE
- ponořte kalíšek do nádoby tak, aby byl zcela pod vodou a povařte 5-7 minut.
- můžete ho také dát do skleněné nebo umělohmotné nádoby, ponořit do vody a dát na 3 minuty na plný výkon do mikrovlnné trouby.
- namočte ho v malé nádobce do sterilizačního roztoku (>5% chlornan sodný) ředěného podle pokynů výrobce. Ponechte ho ve sterilizačním roztoku pouze po minimální dobu pro sterilizaci (obvykle 7-10 minut)
- použijte parní sterilizátor
Nikdy nepoužívejte na čištění nebo zvlhčování následující přípravky, protože mohou poškodit Váš menstruační kalíšek nebo způsobit podráždění pochvy:

UCHOVÁVÁNÍ MENSTRUAČNÍHO KALÍŠKU
Důkladně menstruační kalíšek osušte a uložte do bavlněného sáčku, který je součástí balení. neuchovávejte ho v igelitovém sáčku nebo obalu, který nepropouští vzduch.

RADY PŘI OBTÍŽÍCH, POTÍŽE S PROTÉKÁNÍM
1. Poloha kalíšku
Nejčastějším důvodem protékání je, že menstruační kalíšek není v pochvě dostatečně nízko (nezasouvá se tak daleko jako tampón, ale je umístěn ihned za poševním vchodem)
2. Přilnutí
Objeďte prstem kolem bočních stěn menstruačního kalíšku, abyste se ujistila, že přiléhá těsně ke stěně Vaší pochvy a je zcela otevřený. Uchopte spodek kalíšku (ne stopku) a otáčejte jím. Sevřete menstruační kalíšek poševními svaly.
3. Otvory pod lemem
Zkontrolujte, že jsou drobné otvory pod lemem menstruačního kalíšku čisté, protože pomáhají při vytvoření podtlaku, který brání protékání.
4. Velikost Vašeho menstruačního kalíšku
Pokud máte velikost S a tento se neustále protáčí dokola nebo protéká, pak potřebujete velikost L. Pokud zjistíte, že Vám protéká i velikost L, účinnou pomoc může představovat cvičení svalů pánevního dna, které udržují menstruační kalíšek na místě.

RADY PŘI OBTÍŽÍCH, PROBLÉMY S VYJMUTÍM
Pro vyjmutí menstruačního kalíšku je nezbytné se uvolnit. Průchod z pochvy do dělohy je pouze velikosti špendlíkové hlavičky, takže není možné, aby se menstruační kalíšek „ztratil“ a navíc je natolik ohebný, že nemůže způsobit žádné poškození.Pokud jste v dřepu, je vyjmutí i zavedení menstruačního kalíšku mnohem jednodušší.
Pokud nemůžete na menstruační kalíšek dosáhnout, budete muset použít poševní svaly k posunutí menstruačního kalíšku směrem dolů. To se provádí jako sled pomalých, mírných zatlačení směrem dopředu. Když se po zatlačení uvolníte, ucítíte, že se menstruační kalíšek posunuje znovu nahoru. Nepřestávejte mírně tlačit směrem dolů a po 5-8 mírných zatlačeních se menstruační kalíšek posune níž.

VAROVÁNÍ
Menstruační kalíšek Vás nechrání před otěhotněním ani před sexuálně přenosnými chorobami. Pokud byste pozorovala příznaky jako je bolest, pálení, dráždění, zánět v oblasti genitálií nebo potíže během močení, Menstruační kalíšek vyjměte a kontaktujte svého lékaře. Menstruační kalíšek nemusíte vyndávat před močením nebo když jdete na stolici, ale musíte ho vyjmout před pohlavním stykem.
Nedoporučuje se půjčovat Váš menstruační kalíšek jiné ženě.

Nákres menstruačního kalíšku

1. varianta skládání menstruačního kalíšku

2. varianta skládání menstruačního kalíšku

Kalíšek je v pochvě umístěn níže než tampon (nezavádí se tak hluboko)

Vytažení kalíšku a jeho vyprázdnění

Vyjmutí kalíšku

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Sussan28 6. 3. 2013, 22:18
Já dnes zkoušela poprvé, děkuji za všechny podrobné návody, to neškodí nikdy. Zatím jsem trénovala jen "nanečisto" za pár dní mám dostat menses, tak snad to půjde stejně hladce. (F)
koblížek123 21. 9. 2011, 17:11
Menstruační kalíšek používám již 3 rokem a můžu říct, že je super, hlavně v létě, kdy se na zahradě koupu a ani nevím, že mám menstruaci, nemusí se pokaždé vyndavat jako tampon, je to opravdu super věcička a vložky a tampony už ani nevím jak vypadají. ^o). Doporučila jsem ho i kamarádkám a i ty jsou maximálně spokojené. Vůbec ho v sobě necítím a ještě nikdy mě nepřetekl a to jsem ho měla v sobě jednou celý den, jaksi jsem zapomněla, že ,,to,, mám *-)
kajkaa 21. 9. 2011, 15:16
Perfektní vynález. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Viko 30. 4. 2010, 21:00
prosím kde se dá zakoupit,bůbec jsem to nikde nevyděla a mám poslední chvili to vyzkoušet ještě děkuji moc (F) (F) (F)
marketmal (upraveno) 4. 5. 2010, 13:27
@Viko Hezký večer Renato, kalíšek si můžete objednat u mě. Přeji Vám krásný večer. Markéta
Evásek.cz 30. 4. 2010, 22:33
@Viko proč si asi myslíte, že je tady ten "návod"? (smich)
jami 30. 4. 2010, 14:35
Jsem spokojenou uživatelkou men. kalíšku již 8 měs. Super věcičky |:o), opravdu můžu vřele doporučit (Y) (Y) (Y) (Y). Vložky a tampony se můžou jít zahrabat +o(. Je to vynález století :-) (Y)
kekina 10. 3. 2010, 6:36
Mam dotaz, nemuze se stat, ze by mi treba kelisek pretek ,-) Jinak si to v praxi fakt neumim predstavit, kdyz vypadnu v sedum rano z domu a prijdu nekdy ve tri, jak litam u babek s keliskem a vyplachuju ho... To bych babinam asi nevysvetlila, kdysi se davaly stary hadry a ted "kelisek" ,-)
kclarisa 10. 3. 2010, 8:17
@kekina ono se to zdá, že tý krve je hodně, ale opravdu neni. Já mám pořád silnou ms a kalíšek mi stačí zavést ráno a odpoledne v pohodě vyměním a vůbec nepřetýká.
EmKa 5. 1. 2010, 11:12
Ahojte dievčence, mne sa tento nápad teda vôbec nepáči. Akurát mi pripadá iba ekologickejší, ako vložky. Ja si skôr myslím, že menštruačná krv by mala prirodzene odtekať do vložiek a "neschovávať" sa niekde vo vnútri ženského tela, takisto neuznávam ani tampóny. Krv sa začína rozkladať, smrdí, a nemyslím si, že nejaké rozkladanie krvi pri krčku maternice je nejaké zdravé. Zvlášť v prípadoch, ako som čítala, že jeden pohárik vydrží aj celý deň 8-| 8-| 8-| Kamarátka gynekologička mi povedala, že na prvý pohľad rozozná krčok maternice u ženy, ktorá nepoužíva žiadne tampóny ani poháriky, že majú krásne neporušené krčky. Ja som tiež zástancom klasiky. Neviem si tiež dobre predstaviť, ako by som si v prípade potreby menila pohárik na toaletách v reštaurácii, v práci, nikde nie je umývadlo priamo pri záchode, doma vyvárať atď... (F)
Leniszka 11. 2. 2013, 12:59
@EmKa Tak podle mě je právě naopak víc nehygienické užívat vložky, kdy je poševní vchod a vůbec celá oblast pochvy v kontaktu s krví. Navíc drtivá většina vložek je bělená, tedy pěkné svinstvo pro citlivou pokožku! U MS kalíšku krev odtéká, akorát nevyteče ven, uloží se v pohárku, zůstává ve svém prostředí, kde je stejné PH. Myslím, že nejhorší možnou variantou na MS jsou právě vložky...
marketmal (upraveno) 8. 1. 2010, 10:58
@EmKa Dobrý den Marcelo, dotazovala jsem se několika gynekologů, protože jsem si chtěla být jistá, že nabízím kvalitní věc, kterou jsem sama osobně ochotná používat a názory byly shodné. Krev se rozkládá na vzduchu. V kalíšku uvnitř těla menstruační krev nepáchne. Tudíž se nerozkládá jako na vložce a nepřichází do styku se sliznicí jako u tampónu. Jednoznačně kalíšek doporučují. V pořadu Sama doma hovořila paní gynekoložka o kalíšcích dokonce dvakrát. Nkdo nezmiňoval poškození hrdla, jelikož kalíšek je mnohem níž, než tampón a na hrdlo vůbec nedosáhne. Jinak děkuji za Váš názor a přeji hezký den. Markéta
moravian 3. 1. 2010, 23:59
Mě by spíše zajímalo, jestli přítomnost zavedeného kalíšku není, třeba při chůzi, pociťována *-)
marketmal (upraveno) 4. 1. 2010, 16:51
@moravian Dobrý den Jani, opravdu není žádný nepříjemný pocit. Respektive vůbec ho necítíte při žádné činnosti (flower) Hezký den. Markéta
Evásek.cz 4. 1. 2010, 22:34
@marketmal Pěkný večer, mě by zajímalo jak si ženy zvolí tu správnou velikost? ;-)
moravian 4. 1. 2010, 22:40
@Evásek.cz Manžel poradí ;-)
Evásek.cz 4. 1. 2010, 23:09
@moravian ;-) ten zase nezná velikost kalíšků.... (smich)
marketmal 5. 1. 2010, 8:13
@Evásek.cz Hezké ráno Evi, ženy do 25 let, které ještě nerodily, používají velikost S. Ženy starší 25ti let anebo mladší, které již rodily (vaginálně, ne císařem), používají velikost L Pěkný den přeji. Markéta
moravian 4. 1. 2010, 21:42
@marketmal No, zatím ho nepotřebuji, jelikož za poslední 4 roky jsem buď těhotná, nebo hodně kojím. (Nebo jsem zase v jináči, ale to by mě fakt odvezli 8-| ) Ale až to vypukne opět ;-), budu o něm uvažovat. Děkuji, že jste sem ten návod dala, jelikož jsem se dozvěděla, něco nového. (Y)
Sweetty 3. 1. 2010, 0:53
(Y) (Y) (Y)No já zírám co všechno dnes dělají, přijde mi to jako super věc a pokud bude vyhovovat tak investice se brzy vrátí. |:o) |:o) |:o)
HunchiBunchi 3. 1. 2010, 0:11
Páni, to jsou mi věci, toto vidím poprvé. Někomu se to může zdát nechutné, ale to bychom museli zvracet už jenom proto, že máme menstruaci. Vždyť se jedná o naše tělo. Vsadím se, že podobná bouřlivá debata by se strhla kdysi dávno, když přišly na trh tampony. A teď je používá kde kdo. No, pokud se to rozšíří, což zabere určo nějakou delší dobu, tak výrobci vložek moc rádi nebudou :-p Pokud tento kalíšek vydrží i několik let jak paní píše, tak je to super. Pardon, ale kalíšek mi přijde mi rozhodně hygieničtější, ekologičtější než proteklé vložky *-) Nemíním nikoho napadat ani nikomu vnucovat co si o tom má myslet, je to prostě jen můj čistě osobní názor. (flower)
dadina76 2. 1. 2010, 23:17
První měsíc jsem spokojenou uživatelkou (Y)škoda,že jsem na něj nenatrefila dříve :-)
Cink,cink 4. 12. 2009, 12:50
Dostala jsem se k tomuto návodu až dnes a je to zajímavé, vůbec jsem netušila,že něco takového existuje. Je to super informace. Sice se mi nelíbí názory některých lidiček tady, že je to hnusné a nepatří to sem.Pokud se jim to nelíbí, nechápu proč do tohoto příspěvku chodí. pokud by bylo něco v rozporu s pravidly, tak to správci MMB sami smažou, do teď se tak nestalo. MMB je uspůsobeno pro všechny potřeby které jako maminky potřebujeme, co se týká rad, novinek, návodů a všeho. Jsem ráda, že jste tento příspěvek i přes nelibost jiných nechala. Zdá se mi to i z hygienických důvodů velice dobrá náhrada za běžné prostředky. ještě jednou děkuji za informaci (Y) (Y) (Y)
marketmal 3. 1. 2010, 23:00
@Cink,cink Milá Moni, děkuji (L) Markéta
cipofka 4. 12. 2009, 12:55
@Cink,cink Moni, paní to vložila podruhé, poprvé to měla s reklamou na své album, tak proto pár komentářů. Jinak používání třeba já neodsuzuju, nesetkala jsem se s tím, ale ani v nejbližší době neplánuju pořídit. Ale ráda jsem si přečetla názory zastánkyň.
marketmal (upraveno) 5. 1. 2010, 8:16
@cipofka Přeji Vám krásný a šťastný Nový rok a spoustu příjemnějších starostí. Markéta
Hankak13 27. 11. 2009, 12:46
Super věc!!! Vřele doporučuji!!! Už bych neměnila... |:o) |:o)
Mutati 19. 10. 2009, 21:14
také se přidávám ke spokojeným uživatelkám "kališnicím" (clamp) (F) (clamp), mám už jej 2 roky a neměnila bych :-) vyzkoušejte (L) Lenka
marfanov (upraveno) 1. 10. 2009, 13:49
zrovna o tom mluvila v Sama doma (pozoooor, neplacená reklama!!!) gynekoložka a jednoznačně ho doporučuje, i z hygienického hlediska (krev nepřichází do styku s pochvou, tudíž se nemnoží bakterie tam, kde nemají). no nevím, novým věcem se většina lidí brání - i dneska sou lidi, kteří odsuzujou třeba myčku atd... jednou to budou používat všichni. kvůli takovým "nepokrokovým" jedincůch se upalovaly čarodějnice :-)) jinak jen poznámka - a kdo z vás si tu nedělá reklamu?? já třeba když si přečtu nějaký obzvlášť přiblblý komentář, většinou se koukám i na stránku dotyčné :-) jestli někdo vkládá návod na věc, kterou prodává, i sem - copak jste o tom kalíšku dřív něco věděly, než jste si to přečetly tu? každá háčkovací žena, která tu má návod na zhotovení čepky a zároveň je prodává, by teda měla být okamžitě smazaná.. a to nemluvím o dortíčkách v receptech, který s receptama nemaj nic společnýho. pomalu se z toho stává server o dortech. a co takhle pěstitelky kytiček? který pak prodávaj semínka v aukci? některý pravidla mimibazaru fakt nechápu... toto smažou, a na druhou stranu je nezajímá, že někdo prodává šunty...ale vlastně to přichází o peníze ten, kdo jim platí, ne oni... takto to vypadá, když něco řídí chlapi a bonzujou jim závistivý ženský... středověk jak vyšitej :-))))))))) :-))))))
anickasuplicek 23. 9. 2014, 20:19
@marfanov souhlas, paráda (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) :-)
marketmal 3. 10. 2009, 18:44
@marfanov Marki, děkuji za odvážný příspěvek (F) (F) (F) (F) Já sama jsem kalíšek dlouho odmítala a začala ho nabízet až po delším zkoušení. Musím říct, že kolikrát zapomenu, že mám své dny ;-) Nemusím se vzdávat sauny, hlídat neposlušnou šňůrku :-) a zásoby vložek nebo tamponů. Přeji Vám všem krásný podzim a všem maminkám, které mě podpořily mockrát děkuji (L) (L) Markéta P.S. Písněte svoje zkušenosti, případné dotazy ráda zodpovím. :-$
zobanda 24. 8. 2009, 19:55
Ahoj dámy, musím se připojit ke spokojeným uživatelkám. Opravdu stojí za vyzkoušení, je to převratný vynález a díky za něj!!! (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
E.Evulenka 16. 7. 2009, 10:04
(Y) Musím všem jenom doporučit tenhle vynález! Od té doby co mám kalíšek , nepřemýšlím, kolik mám doma tamponů ,kam je použité a páchnoucí vyhodit , kdy měnit abych neprotekla atd. M imochodem krev v kalíšku opravdu nesmrdí ani není nechutná, jak dámy, co neskusily tvrdí. Měním ráno a večer ve sprše a je to nejpohodlnější a nejčistější menzes co znám. Vždycky na něj skoro zapomenu, protože člověk ani neví, že to zrovna má ;-) Ale nebudu nikoho přemlouvat,ať si dělá každý co je mu po vůli :-$
Ewitka 21. 6. 2009, 23:05
Nějak jsem nevěnovala pozornost čtení,ale tahle věcička se mi zdá hodně dobrá,určitě budu uvažovat o koupi,a nechápu lidi co tady píšou takové nesmysly že by se o tom nemělo psát a tak,...kdyby nebylo tohoto ,,návodu ´´tak bych se snad o tom nikdy nedozvěděla,...a za to vám moc děkuju (Y) (Y)
Ode 20. 6. 2009, 9:26
Dobrý den, kalíšek používám už určitě rok a nemůžu si ho vynachválit. Neutrácím za tampony a kališek mě stačí vymýt jen ráno a večer. Nic necítím a nijak mě neobtěžuje jeho výměna. Neproteče ani v bazénu, mam to vyzkoušené. Doporučuji každému.
pavlakotkova 18. 6. 2009, 19:44
Kalíšek mám je super (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie