Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 302 návštěvníků)

Sportovní kalhoty - střih a návod

0.0
Sportovní kalhoty - střih a návod

Postup

Pokusím se o jednoduchý návod na ušití sportovních kalhot. Budu vkládat fotečky s jednotlivými kroky a popisem....

Jako první se podíváme na jednoduchý nákres ( je od ruky), než o přesnost, jde spíše o pochopení názvů krajů a švů a také je zde viditelný rozdíl mezi předním a zadním dílem. A také zhruba rozmístění kapes.
Střih jako takový, si zhotovte sami obkreslením-vykreslením oblíbených kalhot. Nejlepší způsob je zasunout nohavice do sebe, nejlépe lícem na líc. Na papír si vyznačte podélně čáru, která bude představovat boční šev-kraj. A pak položte boční kraj kalhot na čáru a obkreslete do jedné strany, poté otočte a malujte druhý díl do druhé strany. Po přeložení papíru v místě bočního kraje, by měl vzniknout podobný obrázek viz nákres.....

Co budeme potřebovat ?
Jakoukoli látku, nejlepší je bavlněná, nebo i směsová, ale zase s větším podílem bavlny. Pokud kombinujeme dva materiály, což je v našem případě, mělo by být materiálové složení alespoň podobné. Je to převážně k vůli srážlivosti materiálu (hlavně v případě nových látek, u starších praných je to jedno) a také při žehlení by se mohl vyskytnout problém. Asi by nebylo dobré, po velké dřině, při konečném žehlení, vidět, že se nám náš výsledek zkrabatil, nebo roztavil :O)).
Dále nitě, gumu, na pomoc špendlíčky.... A také chuť do šití... :O))

Můžeme začít.....

Milé maminky, děkuji za milé komentíky. Pokud jsem pomohla, splnila tato stránečka svůj účel....
Chtěla bych reagovat na některé komentáře.....
Maminka Iva píše, že tímto způsobem prodlužuje kalhoty. Ano, je to super způsob, jak prodloužit životnost oblíbených gatěček. Pokud dítko vyrůstá a má ještě kalhoty dobré v sedové části, má cenu si s tím pohrát. Také v případě, že vaše dítko kalhoty či tepláky roztrhá, nebo umaže od trávy či jiných nečistot na různých částech nohavit, i když nejvíce trpí kolena, můžeme si takto pomoci.... V tom případě doporučuji, napárnout krokový šev. Lépe se vám bude pracovat a můžete také z nastavované látky našít kapsu, nebo nějakou aplikaci i na jinou část kalhot. Kalhoty pak působí originálně a nikdo nemusí poznat, že jsou nastavované. Taktéž můžeme jednoduše kalhoty či tepláky ustřihnout na kraťasy, nebo 3/4 kalhoty. Toto máme odzkoušeno. První dva roky kalhoty a další rok zkracujeme na 3/4, nebo kraťasy. Samozřejmě v případě, že máme ještě dobrý sed, kalhoty nejsou zničené a jsou z tenčího materiálu...!!!! Pokud jste udivené z čeho šiju, že to tak dlouho vydží, tak například i materiál kalhot zhotovených v návodu, je dostatečně kvalitní... Máme odzkoušeno.... :O))

Snažila jsem se o jednoduchý nákres. Že kalhoty mají přední a zadní díl asi víme všichni, ale jaký je mezi něma rozdíl, se můžete podívat zde. Tato úprava by měla být. Pokud není, a sed předního i zadního dílu je stejný, kalhoty nám prostě nesedí.(vepředu přebývá a vzadu chybí :o( ) Také nezapomeňte, že u dětí, které ještě nosí plínu, bývá sedový výkroj větší !!! To znamená, že rozšíříme sedový výkroj. (místo, kde se sešívají sedové a krokové švy.)
Přední díl je bílá část a zadní díl je čárkovaný. Při hotovení nebo úpravě střihu, je zadní díl širší, rozkrok-sedová část zadního dílu je prodloužena směrem nahoru a dolů, a je také méně vybraná oproti přednímu dílu. Při úpravě dbáme na to, aby nám po konečné úpravě sedu, pasoval krokový šev předního a zadního dílu.... Rozměry zde neuvádím, neboť přídavky jsou jiné u dětí, mládeže i dospělých. Ale pokud se to vám podaří podobně, bude to OK.

Tak a teď k bočnímu švu. Na mém obrázku je čárkovaný, to znamená, že střih je vcelku, bez bočního švu, pouze přeložený. Je to jednodušší varianta....

Na obrázku jsem také naznačila umístění kapes. Kapsa PD, je umístěna na předním díle na nohavici. Jsou to takzv. kapsáče. Kapsa ZD je umístěna na zadním díle. Varianty umístění a velikost kapes záleží jen a jen na vás.

Při stříhání je potřeba ke střihu přidat švové přídavky. Jak budou veliké, záleží na způsobu sešití a zapravení krajů. Všeobecně se na podélné švy (boční, krokové, sedové) přinechává 1-2 cm. Já přinechávám méně, používám overlock, tak to stačí. Pokud máte klasický stroj, budou potřeba alespoň 2cm. Na zapravení dolního kraje stačí 2-3 cm. V pase přidáme podle toho, jak širokou gumku budeme dávat. Já většinou dávám gumku šíře 2,5cm, takže přinechávám 3cm.
U kapes přinecháme v horním kraji taktéž více....

Maminky, overlockový šev, nahradíme sešítím a následným obnitkováním. Jinak je postup stejný !!!

Nastříhané kalhoty, včetně švových přídavků. Tady je možnost našít károvanou látku na nohavice. Kalhoty mohou být vcelku a na to našijeme látku. Vhodné pro látky ze stejného nebo podobného materiálu....

Druhá varianta je nastavení. Pokud máte různorodé materiály, nebo málo látky, je možné i takto. V této fázi se také můžou udělat záševky, které vedou z bočního a krokového švu. Já je nepoužila, volím jednoduchou vatriantu.

Nyní sešpendlíme části nohavic a sešijeme.

Sešijeme sedovou část zadního dílu. Při sešívání vždy vkládám jinak barevné poutko. Je to fajn pomůcka pro děti, lépe se jim tak obléká, když vědí, že štítek patří na zadeček :O)
Také si v této fázi připravíme kapsu, obnitkujeme její horní část.

Sešité díly nohavic a připravená kapsa... Horní šev(obnitkovaný) kapsy zahneme do rubu a prošijeme. Můžeme také 2x zahnout a prošít.

Umístíme kapsu...

Kapsu si přichytíme špendlíky.

A našijeme.... Pokud hotovíte kalhoty z tenčího materiálu, je vhodné horní kraje kapes z rubu vypodkložit. Je to pomůcka proti vytrhnutí kapsy...

Prošijeme švové záložky, já je ohnula jedním směrem. Pokud máte švovou záložku dostatečně velkou, můžete prošít 2x. Vypadá to dobře.... Pokud byste šily variantu kapsáčků, je ještě i teď čas našít kapsy. Zleží kde jsou umístěny, jestli nám zasahují či nezasahují do prostřižení....

Nyní sešijeme sedovou část předního dílu a poté krokový šev.
Následuje začištění dolního a pasového kraje.... Už se nám to rýsuje, že?

Švovou záložku dolního kraje zahneme a prošijeme.

Nyní potřebujeme začistit pas a zároveň všít gumku. Já šiju takto: sešiju si gumku a zahýbám švovou záložku a zároveň vkládám gumku, šiju dookola, na konci zapošiju. Jednodušší způsob : nejdříve zahnout švovou záložku, ale pozor musíme nechat otvot pro navlečení gumky. Nejlepší místo je u středu zadního dílu... Nezapomeňte zapošít(zpátečkou) ať se nám to nepáře.. Navlečeme gumku, a sešijeme. Otvor můžete nechat tak, je vhodné pro pozdější nastavení-regulaci obvodu pasu. Můžeme ještě prošít, tím upevníme gumku, aby se netočila, či nekroutila. Pozor, šijeme co nejvíce natažené, aby nám to potom nepopraskalo...

Jeden pohled na kalhoty ze předu.....

a ze zadu....

Maminky, vzhledem k tomu, že máme kalhot dostatek, dávám tyto do prodeje na MMA. Jsou dlouhé 59cm, pas je 22,5 x 2. Ale lze přidat...Velikostně odpovídají asi 104.

Jestli jste došly až sem, tak vám blahopřeji a pokud jste podle tohoto návodu něco spíchly, jsem moc ráda, že jsem vám mohla pomoci..... Pokud budete mít nějaké dotazy, písněte. Jestli bude čas, ráda odpovím..... také zde mohu vložit vaše výtvory, jako inspiraci pro další maminky... Fotečky pošlete na petra.kanakova@volny.cz
Budu se těšit.... :O))

Nějaké inspirace můžete shlédnout na mém nekomerčním webu webpeti.webgarden.cz
V rubrice šití, či galerie oblečků můžete omrknout mé domácí výtvory....

Mějte se krásně, přeji hezké tvoření :O) ...........

Jiná varianta kalhot....
Kalhoty stejného střihu, jen ve větší velikosti, materiál základ kostička a záplaty a kapsy jednobarevné černé. Kapsy i záplaty jsou na našité, kapsy jsou na předním i zadním díle, záplaty jen na předním, v místě kolen ....

Podobná varianta, materiál flanel kostka, záplaty a kapsy modré, ze stejného materiálu ušito tričko.....

Nebo třeba kraťásky s kapsou na nohavici.......

Další možné barevné a střihové kombinace.

Maty v kalhotách stejného střihu a zhotovení.... :O)

A takhle se kalhoty povedly paní Magdě....

Kalhoty -tepláčky od paní Katky....jsou moc hezké....:o)

Také od paní Katky - tyto záměrně flekaté , s párádními latami :o)

A tyto v jednoduché varintě, také od paní Katky....děkuji za fotečky :o)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Neeja 8. 1. 2017, 16:40
Super návod, siju podle Vašeho střihu
pudltoj 3. 11. 2013, 9:25
ahoj tak to zvládne každej nešika taky to vyzkousim dekuji za radu +o(
verushkaH 27. 5. 2013, 7:41
Dobrý den, děkuji z aperfektní návod, můžete mi prosím poradit, z jakého materiálu je nejlepší ušít kalhoty? Myslím sportovní. Díky moc.
Paška 17. 1. 2013, 23:37
(Y) (Y) (Y)
Lelabela 2. 12. 2012, 16:00
Dobry den, ja bych si jeste dovolila dodat, ze u deti muzete udelat kalhoty delsi a vic je zalozit a az ditko povyroste, muzete je povolit a zahnout mene a vydrzi tak déle, protoze deti rostou hlavne do delky a do sirky mnohem méně. Muj syn nosi podobne kalhoty, ktere jsem mu sila uz 1,5roku a jeste chvili mu vydrzi. Potom take muzete kahoty dole nastavit kostkovanou latkou, kterou jste pouzily na kapsy a kolena.
tezu1 1. 12. 2012, 15:10
Dobrý den, nejdřív bych chtěla poděkovat za skvělý návod a mohla bych se zeptat, z jakého materiálu jsou kalhoty ušité? Chtěla bych je ušít pro dospěláka, ale v žádné galanterii nemají vhodnou látku. Dekorační bavlěná metráž se mi zdá nevhodná, chtělo by to něco pevnějšího, ale kanafas se zase strašně mačká a špatně žehlí, tak pátrám a nevím co koupit? Ideální by byla nějaká bavlna s příměsí streče nebo elastanu , 180-200g/m2, ale kde ji sehnat aby měla kostku?Díky za jakoukoliv radu a hezký den. Eva
trala 8. 7. 2012, 12:32
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)vyzkouším, díky (F)
Web Peťky 6. 7. 2012, 22:33
Hezký den či večer maminky, pokud máte nějaký dotaz, napište prosím přes vzkazy. Neprocházím své návody často, takže pak nemohu reagovat :-). Přeji pohodové šití |:o). (F)
Zuzana11 15. 4. 2012, 13:37
Super návod, moc děkuji. Chtěla jsem se zeptat, kolik látky je třeba na pánské kalhoty, a z jakého materiálu kalhoty šijete? Díky
Andy.1 9. 4. 2012, 17:49
Dík moc, určitě využiju. Chtěla bych zkusit softshell. Nevíte kolik je potřeba látky na kalhoty vel. 92? Nebo jak to vypočítat? Abych nekoupila málo nebo naopak moc?
gaby1 13. 7. 2011, 9:16
Supr návod k prima kalhotám . Ráda bych je taky zkusila ušít, ale prosím o radu - jak udělat stříh, případně dá se z netu někde stáhnout ve velikosti 98 nebo 104? Děkuji Gabka
Zrušený účet (upraveno) 15. 5. 2012, 14:31
@gaby1 Nawww.sikulici.cz jsou střihy a návody k šití.
1001Jitula 7. 3. 2014, 10:56
@ (Y)
Elizabet1 13. 7. 2011, 14:36
@gaby1 střih si můžete opatřit tím, že si jej vytvoříte obkreslením tepláčků, které právě nosíte, já to tak dělám a funguje to (flower)
Zrušený účet 6. 11. 2012, 8:40
@Elizabet1 Tento návod je u šikulíků taky (clamp)
brezule 15. 6. 2011, 11:01
Naprosto super jednoduchý návod. O prázdninách určitě vyzkouším, neboť do školky nám neustále chybí tepláčky (Y) (Y) (Y) M. (smich)
Katka Jav. 8. 4. 2011, 17:09
Tyto kalhoty jsou naprosto super (Y) (Y) (Y) synovi už šiju třetí - ve školce máme velkou spotřebu tepláků (každý den jedny tepláky) a já vůbec nestíhám prát (6) (6) takže milé maminky malých nezbedů - vůbec se nebojte tyhle kalhoty ušít, já jsem taky začátečnice a už zvládám i kapsy (zajic). Protože je přesně nemám "ťip ťop", dala jsem nohavice do gumy a vypadá to taky super! Ráda bych sem uložila moje výtvory, ale nevím jak? díky za odpověď, klidně i na email: katka1kucerova@seznam.cz Hezký den (hello) (hello)
Linda D 25. 3. 2011, 20:56
Tento navod je určite pre mňa (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
xjarkax 8. 2. 2011, 22:45
Tak přesně takové kalhoty jsem dnes došila mým chlapečkům. Je to opravdu jednoduché a vypadá to "in" (Y)
MagdaSon 26. 5. 2010, 17:03
Děkuji za super návod (Y) (Y) (Y), takhle se nám povedly :-) : http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2915758
cíchová 1. 6. 2009, 11:00
(hello) (hello)mohla bych si jedny objednat???? (Y) (Y) (Y) :-D :-D :-D
tuaj 31. 5. 2009, 15:05
Krásný návod (Y) (Y) (Y) (Y)
Adgam 31. 5. 2009, 14:15
Díky, určitě se do nich pustím. Kdysi jsem podobné kalhoty šila, ale střih se vytratil a já ho neuměla udělat. Podle vašeho skvělého návodu to snad zvládnu. Díky (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
IVA 75 31. 5. 2009, 13:12
Moc hezké . Já zase prodlužuju tátovi monterky a dětem kalhoty, tak že pod kolenama ustřihnu- jako na kratasy a vložím pruh a sešiju.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie