Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 75 návštěvníků)

Pracovní listy pro předškoláky

0.0
Pracovní listy pro předškoláky

Postup

Jsem povoláním speciální pedagog - učitelka a vždy jsem si ráda připravovala mnoho aktivit pro děti sama. Prostě ne vždy se mi vše v učebnicích líbilo, nebo jsem hledala zábavnější formu předání znalostí a dovedností dětem. Nyní jsem na mateřské se 2 vlatními dětmi a syn se pomalu blíží předškolnímu věku. Mám úchylku na didaktické, smysluplné hračky a když nás někdo navštíví, utahuje si ze mne, že úču tedy nezapřu.
Nedávno jsem syna chtěla zabavit, když jsme nemohli delší dobu ven a sáhla jsem do starých desek s přípravami. Zjistila jsem, že naše "půlhodinky", kdy mladší dcerka spí a my dva "pracujeme", syna moc baví.
Třeba se hodí mé pracovní listy i Vám. Používám na ně různé obrázky naskenované do počítače. V gimpu si je pak sesadím jak potřebuji, dopíši pokyny, uložím a pak již jen tisknu.
Hodně si u toho povídáme, situace na obrázku je jen výchozí téma, občas se diskuse rozjede zcela někam jinam, ale to vůbec nevadí. Myslím, že nás to se synem sbližuje, je to chvilka, kdy má mamku jen pro sebe a ještě nás to oba baví.

Pracujte s dítětem dokud má o věc zájem. Tempo nechte na něm. Pokud nechce obrázky stříhat, tak si jen povídejte, co kam patří. U nás je vystřihování stejně jako lepení v kurzu, takže ho zařazuji často.

Přeji mnoho společné radosti.

Ovoce, zelenina. Kartičky vystřihnout a nalepit na správný stánek. My jsme k tomu ještě vystřihly ovoce a zeleninu z letáků, nalepili jednotlivě na kartičky ze čtvrtky a hrajeme si na obchod. Já nakupuju jen zeleninu a pak prodavač se moc směje, když se spletu a žádám i ovoce (nebo naopak, chci jen ovoce...).

opět třídění. Kartičky vystříháme a lepíme celé rodinky do správné stáje. Pojmenováváme všechny členy.
Dále se můžete ptát: Co jednotlivá zvířata ráda jedí? Jaký z nich máme užitek? Kde se chovají?...

Prostíráme stůl. Základní pracovní list. Z druhého vystřihneme vše potřebné a prostíráme.

Každý člen rodiny bude mít pěkně prostřeno ve své barvě. Opět stříháme a lepíme a povídáme. Co naše rodina? Má každý svůj oblíbený hrneček, talíř? Jak se liší prostřený stůl třeba na Vánoce, na narozeniny?...

Jak se staví dům. Nejdříve popisujeme obrázky. Pak obrázky rozstříháme a skládáme je zpět ve správném pořadí. Tato činnost je pro děti velmi důležitá. Syna to moc bavilo, hrál si kartičkami několikrát než dovolil, abychom je ve správném pořadí nalepili. To není ale nutné, stačí obrázky podlepit a stavět dům můžete znovu a znovu.
Nezapomeňte vše popisovat a hodně povídat o konkrétních situacích. Kde se v okolí staví? Jak dlouho to asi trvá, postavit dům? (jen časový rámec..hodina, den?....) Co vše je ke stavbě potřeba?

Světla. Nejprve jen zkoumáme, co na obrázku chybí. Potom zkusíme z pravého sloubce správně přiřadit obrázky. Nakonec je vystřihneme a dolepíme. Povídáme si o tmě a světle. Co vše můžeme použít k osvětlení místnosti. Elektrické světlo: lampa, lustr,... baterka, svíčka, louče, olejová svítilna, oheň, ...jde především o rozvoj slovní zásoby.

Dále pak "počítáme" lampičky. Za každou lampičku vybarvíme jednu tečku na hrací kostce. Kdo umí, spočítá a může číslo i napsat.
Vše přizpůsobujte věku a znalostem dítěte, jde o to si hrát, bavit se, ne dřít učivo z první třídy.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

stanza 14. 7. 2009, 19:29
Moc děkujeme za skvělou inspiraci pro našeho malého předškolala super zábava na deštivé prázdninové dny (Y) (radost) stana
vanda 7. 7. 2009, 16:32
Úžasné, děkujeme (Y). Zrovinka se nám to moc hodí - "hnijeme" doma s nemocí a jindy velmi akční dítko se nudí.
mpt87 7. 7. 2009, 14:49
Právě jsem si vše stáhla z Rajče a je to v pohodě, trochu jsem to zvětšila, aby to bylo na A3, a je to super. Díky moc, pořád něco vyhledávám¨ |:o) |:o)
Papuanka 7. 7. 2009, 13:06
Jitko, úchylku máme zřejmě podobnou ;-) Moc děkuji za inspiraci (F) (F) (F) Mějte se krásně (plaz) Lenka (flower)
pinquin 7. 7. 2009, 18:11
@Papuanka Zdravím stejně postižené (hello) ;-)
pinquin 6. 7. 2009, 23:56
Pro všechny zájemce jsem pracovní listy vložila na 3xw barlo.rajce.idnes. na mail jsou ty soubory i po zazipování hrozně velké.
Elvela 7. 7. 2009, 7:52
@pinquin nenašla (child12)
Nadis 7. 7. 2009, 8:18
Elvela 7. 7. 2009, 8:50
@Nadis kujuuuuuuu (pusa)
lenkalesanka 6. 7. 2009, 21:57
Dobrý večer, pracovní listy jsou úžasné. Pokud byste měla další taky se hlásím do fronty zájemkyń. Děkuji Lenka lenka.samalova@seznam.cz
Šarča 6. 7. 2009, 13:12
já bych taky prosila, až to půjde, děkuji moc sarka.gregovska@centrum.cz
pinquin 6. 7. 2009, 12:20
Pro vsechny zajemce. Rada se podelim o dalsi materialy. Jen mi dejte trochu casu. Zijeme v zahranici, prave si hledam praci a casu je pramalo. Zkusim pracovni listy zazipovat a poslat zajemcum, kteri se mi ozvou pres vzkazy na mail, nebo bych zkusila to Rajce, ale nemam s tim zkusenosti. Tak mi treba nekdo pisnete, jak na to. Taky ale nevim jak s autorskymi pravy, mam nektere listy opravdu kreslene mnou ale mnoho nastahovanych a naskenovanych, byt dale mnou upravovanych. Omluvte diakritiku, mam tu jen nemeckou klavesnici (6)
Elvela 6. 7. 2009, 9:22
bezva (Y) (Y) (Y) taky bych měla zájem o další |:o) (L)
akdar 6. 7. 2009, 9:00
Super, moc díky, a pokud byste byla ochotná podělit se o další, s radostí se tavím do fronty (hello)
berunka 6. 7. 2009, 7:24
(Y) (Y) (Y) A nemáte jich víc...nešlo by to poslat Emailem...? (F) Jestli ano tak neposlala by jste mi je lenkakoblasova@seznam.cz (L)
janamimi 6. 7. 2009, 7:10
(Y) (Y) (Y) super!
kasika 6. 7. 2009, 0:00
super (Y) za rok budu dokonceny specialni pedagog ;-) a pracovni listy si shranuji. jen je spatne, ze jsou v tak pidikvalite, kterou mimibazar umoznuje. neuvazovala jste o vlastni strance? nebo o umisteni na rajce ci jiny servr s fotkami?
pinquin 6. 7. 2009, 12:16
@kasika uvazuju ;-) jen mi chybi cas. zijeme v zahranici a schanim zrovna praci :-$ ale rada poslu na mail zazipovany soubor. Poslete mi vzkazik pres MMB. (hello)
muchlanek 5. 7. 2009, 23:00
Takovéto úlohy malýho taky baví (L) (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie