Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbil jeden návštěvník)

Dámská čepice pletená na dvoulůžkové Dopletě

0.0
Dámská čepice pletená na dvoulůžkové Dopletě

Postup

Tato čepice by mohla být pro někoho zajímavá tím, že je bezešvá. Na dvoulůžkové Dopletě je možnost vytvořit tzv. dutinkový úplet. Stroj se musí na tento úplet nastavit (viz obrázky). Nejdříve plete zadní lůžko a následně přední - tzn., že k upletení jedné řady musíte strojem přejet zleva doprava a zprava doleva.
Na jednolůžkovém stroji bychom na takovou čepici potřebovali 230 řad. Čepice je dvojitá, a proto by bylo potřeba uplést 115 řad na vnitřní stanu a 115 na vnější stranu.
Při pletení této dutinkové čepice na dvoulůžkovém stroji se musí uplést celkem 460 řad.

Příze Glorie - finanční náklad cca 60,- Kč.
Doba pletení 1 hodina.
Velikost čepice - obvod hlavy 56 cm.

1. Stroj si natavíme dle níže uvedených obrázků – musíme ručně navléct potřebný počet jehel - příze musí být volná, ne moc utažená. V mém případě to bylo 65 na jednom lůžku a 65 na druhém lůžku. Jehly musí být proti sobě. Začínáme plést z levé strany, kam nastavíme saně.
2. Prvních 12 řad – což je vršek čepice jsem pletla řídkým úpletem tj. 1 jehla v pracovní poloze a druhá mimo pracovní polohu. Důvodem je to, aby čepice po stažení nevytvořila nahoře nepěknou hroudu.
3. Po upletení 12 řad jsem přidala jehly takto – 3 v pracovní poloze a 1 mimo pracovní polohu. Tento rozestup jsem pletla až do 150té řady. Pak jsem dala všechny jehly do pracovní polohy.
4. Barevnou kombinaci si můžete zvolit podle svého uvážení.
5. Konec čepice – potřebujeme udělat opět řídký úplet – 42 řad před koncem čepice.
6. Nejprve vezmeme každé čtvrté očko a přesuneme ho na vedlejší jehlu (3 jehly v pracovní poloze a 1 jehla mimo pracovní polohu). Po upletení 30 řad přesuneme každé druhé očko na vedlejší jehlu (1 jehla v pracovní poloze a 1 mimo pracovní polohu).
7. Čepici nahoře sešijeme a uděláme bambuli.

Navlékání jehel

Nastavení saní přední lůžko - kolečko na pravé straně na č. 10 a na levé straně na č.1. Páčka na pravé straně na "K". Toto je nutné nastavit na druhých saních do kříže tj. obráceně než na předních saních.

Jehly nastavené proti sobě. Začátek úpletu - pravá strana - začíná tak, že první musí být nahoře platina a za ní jehla. Na levé straně musí být jehla. Platina, která je za jehlou musí být dole. Toto si pečlivě hlídejte, jinak by vám úplet padal a dělaly by se díry.

Dámská čepice, bezešvá - pletená z příze Baby, Red Heard, spotřeba 100 g. Počet ok 120, počet řad 380.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

backa 30. 1. 2017, 7:01
Čepice máte moc pěkné (Y) (koule)
babi Vlasta 30. 1. 2017, 12:31
@backa ,-) :-$ děkuji
Vrtelik 28. 1. 2017, 8:14
Tak jsem propadla taky pletení ,ale na jedno lůžkové ukázka rukavice a ponožky na dopletě http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4831082
detskykoutek 27. 1. 2017, 21:41
dobrý den, mohla bych nabídnout pletací přízi na strojové pletení za výhodnou cenu. Zbyla a už nebudu pléct
babi Vlasta 28. 1. 2017, 16:32
@detskykoutek Napište prosím, co je to za přízi a jakou má barvu
detskykoutek 30. 1. 2017, 19:57
@babi Vlasta je to podle mne 100% akryl - je to na takový těch velkých klubech pro strojové pletením, je tenká - barvy opravdu různé určitě fialová, tyrkysová, zelená, modrá bílá a černá atd... jejich tam více je to na hůře v baráku a zašla bych se tam podívat až zítra dnes je už tma.... popřípadě mohu vyfotit a zaslat foto mailem, nebo odmotat a vzorky poslat poštou... v případě předběžného zájmu. Cenu bych si asi představovala 150 kč za kg Iva - curbik@seznam.cz
Makafa 15. 1. 2017, 13:05
Vy jste fakt "třída", obdiv (Y),mohla byste vyučovat ty, které mají Dopletu, na kterou se jenom práší, je prostě nevyužitá!!! (F) (clamp) (clamp) (clamp)
babi Vlasta 15. 1. 2017, 16:51
@Makafa Děkuji za pochvalu. Pro mě to moc znamená. Nejsem si jistá, že bych mohla radit, ale kdyby někdo potřeboval a já bych věděla, tak proč ne. Spíše si myslím, že Dopleta je stará věc. Lidem dnes uniká co je to za poklad.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie