Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 39 návštěvníků)

Římské rolety

0.0
Římské rolety

Postup

Zdravím vás všechny, milé tvořilky,,
chci se s vámi podělit o návod, jak si doma vyrobit rolety do oken podle vlastního vkusu. V první řadě bych moc chtěla poděkovat paní Níkole K. (Nikass) za její návod, ze kterého jsem hodně čerpala. Nejsem vyučená švadlenka, ale už mám pár zkušeností se šicím strojem, hlavní pro mě byl fakt, že jsem to chtěla zkusit, tak k tomu prosím přihlédněte. Budu ráda, když někomu tento návod pomůže a udělá radost. Prošla jsem hodně stránek s návody, zkoušela i trošku složitější postup ze stránek Čarujeme.cz (šitá verze - nesmím vkládat odkaz :-) ), ale nakonec jsem zvolila tento postup:

Prvním krokem je změření samotného okna. Já jsem šila rolety do dvou i do trojdílného okna. A taky záleží na tom, jestli chcete mít jednu velkou (až velikou) roletu na celé okno, nebo třeba 2 - 3 malé (jako já). Změřila jsem si tedy šířku okna od prostředního sloupku ke zdi (špaletě ?), což bylo 53,5cm a připočítala jsem 2cm na přesah přes okno (nemusí být pokud chcete mít roletu zároveň s oknem) a 3cm (2x 1,5cm) jako okraje na zahnutí při samotném šití. Věděla jsem, že chci mít výslednou výšku rolety 136cm při výšce okna 126cm a připočítala jsem 4cm dole a 2cm nahoře (dále vysvětlím). Takže jsem ustřihla z látky 2 obdélníky o velikosti 58,5cm x 142cm. Jeden z látky barevné a druhý z látky bílé.

Na obou látkách jsem na delších stranách udělala okraje 1,5cm a sežehlila směrem k rubu. Látky jsem k sobě položila rubovou stranou, sešpendlila a za co nejmenší okrajíček sešila k sobě. Vrchní a spodní okraj jsem zatím nechala bez založení.

Detail

Další detail

Další detail

Další detail

Takže levý a pravý okraj mám hotový, a teď spodní. Na bílou látku (spodní) jsem si nakreslila dvě čáry, z nichž první byla 1cm od okraje a ta druhá 4cm od okraje (omlouvám se, na fotce jsou čáry špatně). Obě látky současně jsem ohnula podle čar a na horním okraji prošila, čímž vznikl tunýlek široký 3cm se založeným okrajem 1cm. Vložila jsem do něj kulatou dřevěnou tyčku o šířce rolety a průměru 0,75cm.

Detail prošití

Detail prošití

Detail prošití spodního okraje.
Od spodního okraje jsem nyní udělala značku 20cm (bohužel nemám fotku), potom 5x 19cm pro budoucí tunýlky na kulaté dřevěné tyčky a pak 21cm. Nic se neděje když je spodní díl o 1cm menší než ten vrchní, není to vidět a funguje to dobře. Když jsem to celé sečetla, vyšla mi poslední značka ve výšce 136cm, což bylo 2cm od horního okraje. Od každé značky jsem si ještě naměřila 0,5cm doleva a doprava a udělala tak dvě čáry po celé šířce rolety vzdálené od sebe 1cm, prošila jsem je po celé délce a vznikl mi tak tunýlek pro kulatou dřevěnou tyčku o průměru 5mm. Takhle jsem ušila 5 tunýlků vzdálených od sebe 19cm

Vrchní okraj o šířce 2cm jsem zahrnula dovnitř (každou z látek jsem sežehlila směrem k rubu), přišpendlila jsem k němu jednu část (libovolnou - na fotce ale není vidět) suchého zipu dlouhého jako je šířka rolety a všechno dohromady tak prošila.

Detail

Roleta je hotová, a její výsledný rozměr je 55,5cm x 136cm.

Nachystala jsem si dřevěnou laťku o šířce 3cm, hloubce 1cm a délce schodné s šířkou celého dvoj nebo trojokna, kterou jsem pomocí hmoždinek přidělala nad okno. Vrchní hranu laťky jsem umístila 10vm nad hranu okna, což bylo akorát při výšce okna 126cm. Na vrchní hranu laťky jsem tavnou pistolí nalepila druhou / protilehlou část suchého zipu, který jsem předtím přišila na roletu.

Na jedno straně laťky jsem přišroubovala dvě kovová očka ve vzdálenosti 3cm od okraje a 2cm od sebe (dírky jsem si předtím udělala páráčkem a šlo to skvěle). Do místa, kde bude pravý okraj látky jsem přidělala 1 očko vzdálené 3cm od okraje budoucí rolety.

Na roletě mám 7 kulatinek a potřebuji tedy 14 kroužků pro navlečení šňůry / táhla. Já použila plastové kroužky o průměru 1cm, vždy 2ks na jednu tyčku, a přišila jsem každý 3cm od okraje roletky a to skrz obě látky tak, abych přichytila i tyčku.

Roleta už se rýsuje

Detail přišití kroužku z lícové strany (v červeném kroužku).

Potřebovala jsem dva provázky v různých délkách. První (delší) jsem uvázala za kroužek na spodní tyčce, protáhla dalšími 6 kroužky, poté kovovým očkem na desce nad oknem a následně dvěma kovovými očky na druhé straně. Druhý (kratší) jsem uvázala opět za spodní kroužek, provlékla 6 kroužky a pak dvěma kovovými očky na desce. Konce provázků vždy směřují ke stejnému okraji rolety.

Pro názornost snad pomůže nákres.

Už jen zbývá spojit obě části suchého zipu (nalepit roletu na okno) a je hotovo.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

atena121 11. 2. 2017, 8:38
moc díky za perfektně připravený návod, už dlouho jsem se na něco takového chystala, takže díky, návod použiji. Kde jste koupila tu hezkou látku? někde na netu? (Y) (Y) (Y)
Eloys 11. 2. 2017, 16:29
@atena121 Dobrý den, držím palečky ať se Vám dílko podaří, budu ráda když vložíte fotku :-p. Látku jsel koupila na eshopu Miltex.
Eloys 9. 2. 2017, 16:50
Už na začátku návodu píšu "jak si doma vyrobit ....", takže jde o použití doma dostupného materiálu :-$
brusinkabrusinka 6. 2. 2017, 18:04
(Y) (Y) (Y) super, šikula |:o) (F) (clamp)
lomatt 6. 2. 2017, 12:23
Díky za úžasný návod (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie