Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 61 návštěvníků)

Háčkovaná čepice a kytková šála

0.0
Háčkovaná čepice a kytková šála

Postup

Fotku podobného setíku jsem si cca před dvěma roky vytiskla tady na MMB u paní Edity, díky moc za inspiraci:-)
každopádně jsem to háčkovala pouze dle fotky, takže to podle toho taky vypadalo - párání a párání...

Čepička
Vkládám návod na TUTO MOJI KONKRÉTNÍ čepku pro čtyřletou dceru, takže dle velikosti vaší hlavy a síly vlny je nutno přizpůsobit. tato hotová má v klidu 22 cm na šířku, a určitě jí ještě dva roky bude:-)
Spotřeba dohromady cca 120 g vlny čtyř barev – dvě jsem měla tenčí než ty další dvě, takže proto bílá a hnědá kytička má o jednu řadu lístků více a hnědé a bílé čtverečky mají pět sloupků místo čtyř. Háček jsem použila číslo 4,5 na vlnu pro jehlice č. 3-4.
Ten čtverečkový vzorek není jednoduchý, proto doporučuju to prvně zkusit a pak teprve se pouštět do čepky, ať nemusíte zbytečně párat… pak už to jde samo, je v tom systém, jen ho nazkoušet… a řídit se zdravým rozumem a fotkou uznávám, že ten můj kreslený návod je dost hrozný, ale snad to aspoň trochu pomůže.
Jen upozorňuju, že jsem to netvořila podle nějakého návodu ale jen podle fotky, je to komplet metoda pokus – omyl, i způsob napojování barev je taky spíš „jak mi to vyšlo“, takže to musíte vyzkoušet, jak vám to bude vyhovovat… jinak jsem se snažila popsat co nejpodrobněji..
vzor je složen z dvakrát nahazovaných sloupků, krátkých sloupků a řetízkových ok. Dvakrát nahazované sloupky tvoří ty čtverečky, řetízková oka jsou jakoby pod těmi sloupky, respektive do řetízkových ok ty sloupky pícháme. A krátké sloupky připevňují ty čtverečky k předchozí řadě.. snad je to srozumitelné, kdyžtak se ptejte. V podstatě jsou tam dvě zásady:
1. Sloupky vždy do řetízkových ok
2. Krátký sloupek vždy do nejhornějšího konce čtverečku předchozí řady..
Vzor, ze kterého jsem vycházela, je zde:
http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=347&user=27206
jen ho jakoby posuneme – je to myslím na fotce vidět, v místě řetízkových ok neděláme „místo“, ale všechno píchneme do jednoho místa, a to do řetízkových ok předchozí řady – tak, aby byly jakoby zboku.
POSTUP:
Uháčkujeme si základní kolečko, při velikosti na čtyřletou dceru má v průměru 13 cm (celkový obvod čepky je pak 44 cm, vzorek je dost volný) a počet ok je dělitelný pěti (ale ono se to vždycky nějak pošolíchá i bez toho). postup na základní kolečko např. zde:
http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=365&user=50461
V první řadě čtverečkového vzoru pícháme dvakrát nahazované sloupky vždy do dlouhého sloupku předchozí řady , poté čtyři oka vynecháme a krátkým sloupkem upevníme. Zase řet. Oka a 4 sloupky do předchozího DS atd. atd., až máme celou řadu.
Na konci řady napojíme jinou barvu a pokračujeme řadou 2 dle rozkresu.. atd. atd.
Poslední řadu obháčkujeme jak se nám líbí, já mám řadu krátkých sloupků kontrastní barvou.

Kytka:
Základní kolečko 6 ŘO spojit pevným okem, druhá řada 12 KS. Dále záleží na fantazii, myslím, že každý si vytvoří svou vlastní kytku, jaká se mu líbí. přibližně se můžete řídit tím, jak jsem háčkovala já:
pokračujeme dle rozkresu s tím, že po jednom rozšiřujeme počet ŘO pro základ lístku, řetízky pak pícháme jakoby zezadu do spoje mezi jednotlivými lístky, připojujeme pevným okem.
Lístky jsou z krátkých, polodlouhých, dlouhých a dvakrát nahozených sloupků.
Kytky k sobě spojujeme v poslední řadě pevným okem.

detail kytky

vysvětlivky

návod na kytku... tvoří ji základní kolečko a tři řady lístků, celkem včetně kolečka 9 řad. řady jsem nečíslovala, aby to zbytečně nemátlo, začátek je snad v pohodě, jednotlivé lístky jsem oddělila barevně.

vzor na čepku... to je teda moje veledílo, snad je to srozumitelné... nechala jsem to s dírama mezi čtverečkama, aby se v tom dalo líp vyznat, no ale v kombinaci s fotkou to snad půjde. aspoń jednotlivé řady jsem oddělila barevně (teda řada jedna a dvě jsou stejné, no... časem kdyžtak přemaluju)

detail čepky

..

tady je vidět napojování barev.. hmmmm, líp to nešlo:-)

a ještě úplný detail:-) ten by měl pomoct nejvíc.

a tady dílo od jedné šikovné maminky Lenka M. (lenkaapolenka) ID 302628

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

chrapacka 14. 10. 2012, 15:35
Holky na youtube je super návod,dohledám a vložím ho.........
broncab 14. 9. 2011, 8:24
Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat jak sešíváte k sobě aby to vypadalo pěkně děkuji (Y)
msj 27. 10. 2010, 17:52
(Y) (Y) (Y)
lenkaapolenka 5. 10. 2010, 19:42
Tak tady tuhle čepičku mám vyhlídnutou už hóóódně dlouho tady u Edity.Je to šikulka,která mě dala před pár lety hodně začátečnických rad.Jen jsem nemohla přijít jak na ni,takže za váš návod moc moc děkuji.Nevím,možná tu byl tenkrát ten návod od ní,ale tady na MMB jsem ji nenašla.Zkuste ji kontaktovat,třeba budete mít štěstí. http://www.rajcepicek.estranky.cz/fotoalbum/-komplety/komplety/947
marfanov (upraveno) 6. 10. 2010, 7:57
@lenkaapolenka jé, díky, to bude asi ona, to je ta fotka :-)) hned ji uvádím jako zdroj!! ten odkaz ale nějak nefunguje,..,.našla jsem to jinde: http://www.rajcepicek.estranky.cz/fotoalbum/cepicky-pro-chladne-dny/pro-chladne-dny/201 aha, tak ten taky nefunguje.. tak já nevím..
petrapro 5. 10. 2010, 20:06
@lenkaapolenka Leni mě se odkaz nechce otevřít hází to chybu .
lenkaapolenka 5. 10. 2010, 21:30
@petrapro Zkkuste tohle anebo potom jak ještě píšu tady hned dole.Mě to taky nějak zlobilo,nevím co dělám blbě. http://www.rajcepicek.estranky.cz/ To je hlavní stránka a pak jděte do kompletů
lenkaapolenka 5. 10. 2010, 20:01
@lenkaapolenka No nevím,ale nějak mi nenaskakuje ta stránka.Zkuste teda do vyhledávače dát: rajcepicek a potom si najeďte do kompletů a tam už to uvidíte.
katyh 4. 10. 2009, 18:45
(Y) (Y) (Y)Super, Markét, asi to budu muset zkusit. *-) ;-)
Zrušený účet 4. 10. 2009, 15:30
Markéto, díky (F) S případnými dotazy se ozvu až ve fázi zkoušení :-$Zatím ukládám ;-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie