Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 11 návštěvníků)

Návod na šátek na nošení dětí

0.0
Návod na šátek na nošení dětí

Postup

šila jsem ho kdysi kamarádce, ano nevyrovná se "origoš" šátku, ale mamka, která ho má na příležitostné nošení je dostačující.
Takže je třeba koupit cca 5,5m látky šíře 80cm (pokud bude šíře 140cm,máte i s kamarádkou (každá jeden šátek) -kanafas, který je potištěn z obou stran, aby při vázání byl z obou stran s potiskem.
Zbytek je asi jasný z nákresu.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Anýzka K 13. 2. 2017, 8:42
Toto může napsat jen někdo, kdo o šátkování absolutně nic neví. Ušít lze leda tak šátek na nošení panenek, nikoliv dětí! Šátky na nošení dětí jsou speciálně tkané tak, aby pružily, což metráž nikdy neudělá. Takže toto "ušité" vás bude řezat na ramenou už s malým dítětem. Metráž je na nošení absolutně nevhodná. Přikládám oficiální stanovisko ohledně úmrtí v šátku, které údajně šíří záchranář na jakýchsi kurzech první pomoci: Dobrý den, hned na první pohled je to nesmysl. Podobnou nestandardní statistiku může zadat a prezentovat pouze vedení ZZS HMP, výjezdový záchranář k takovým údajům vůbec nemá přístup a jménem organizace nemůže nic takového prezentovat, nebo se k čemukoli vyjadřovat. Chtěl bych Vás tedy požádat, zda byste mi prozradila svůj zdroj informací. Pravděpodobně by mohlo jít o člověka, který se za pražského záchranáře pouze vydává. Přesto jsme se rozhodli Vašemu dotazu věnovat a data související s akutními stavy u dětí prezentovat. Děkujeme za podnět. tiskový mluvčí ZZS HMP
kubiik 7. 12. 2016, 20:26
Dobrý den. Moc děkuji za návod na šátek. Jen by mne ještě zajímalo jak dlouhé jsou ty zkosené "přesahy, tam nevidím rozměr, ať mám představu :-D. Předpokládám, že rozdíl mezi 5,5 m a 4,6 cm děleno 2, je to tak?Tzn 40 cm na každé straně? Díky moc.
farlana 25. 11. 2010, 12:45
Vážení, nerada Vám kazím radost, ale buďte při nošení miminka v šátku velmi obezřetné. Jako profesionál pro pediatrii a neonatologii musím konstatovat, že při nošení v šátku došlo v několika případech k náhlému úmrtí novorozence či kojence. Dbejte na to, aby dítě mělo dostatek vzduchu a nebyl vyvíjen tlak na hrudníček či bříško. Je vhodnější používat klokanky a upřednostnit polohu dítěte s obličejem odvrácením od těla matky ( zadečkem k mamince). (F)
verunka8 13. 2. 2017, 13:14
@farlana tvl to si snad delate srandu? takovou pediatru byhc fakt chtela, a neurolozku taky teda to bych vasi ordinaci obchazela hodne velkym obloukem, miminko nosene v satku ve svisle poloze sprane napolohovane ma spravne kycle v poloze tzv M tzn kolikna vys nez zadecek, a zadicka zakulacena a hlavicku oprenou o telo matky, tim padem nezatezuje pater a hlavicku ma otocenou aby mohlo dychat, to co pisete je naprosty nesmysl a blud kterym akorat odrazujete maminky od spravneho ergonomickeho noseni miminka v satku, nehlede na psychologickou stranku veci, miminko citi maminku tim padem se citi v pezpoeci, citi mlicko takze se budi na jidlo samo podle toho jak potrebuje jist , nebo pit, ano existuje spatna poloha ditete v satku a to je tzv kolebka kdy je dite v klubicku tlaci si hlavickou na hrudnicek pater ma vyosenou do strany protoze lezi bokem k mamince, a kycle jsou taky ve spatne poloze protoze ma nozicky u sebe, hlavickou si tlaci na hrudnicek tim padem muze dojit k uduseni, ale to v zadnem pripade neplati u polohy svisle, staci si o tom jenom neco precist a nesirit zde takove ohavne bludy a zrovna na serveru kde je plno mladych a nezkusenych maminek, ktre sami nevedi cemu maji verit ... bezte si laskave oani doktorko neco nastudovat nez tady zacnete neco takoveho psat a ano siti satku samostatne doma je blbost protoze metraz nebude mit nikdy takove vlastnosti jako tkany satek urceny na noseni deti primo, nehlede na ot ze takovy satek se da poridit od nekolika stokorun ....
breba 13. 2. 2017, 11:40
@farlana Tvl...vite co je to sireni poplasne zpravy? A vite vy ze oblicejem od matky se naopak nosit nema? A ze klokanka s vyztuzenymi zady neumoznuje diteti spravnou polohu? Pokud vy jste profesional pro pediazrii a neonatologii tak dekuji bohu ze vam moje deti nikdy nepadly a nepadnou do ruk..protoze ridit se vasimi radami tak maj v haji i pater i kycle :-@
Katka+3 29. 11. 2010, 16:55
@farlana K případům náhlého úmrtí dochází i v dětských postýlkách, ty taky nedoporučujete?
farlana 14. 12. 2010, 13:00
@Katka+3 Přidávám jeden odkaz - http://www.maminkam.cz/syndrom-nahleho-umrti-kojence Nerada bych aby jste se ted na mě všichni naštvali, že vám zakazuji nosit dítě v šátku. Zodpovědnost za dítě má ze zákona rodič a u malých dětí hlavně matka. Je to jen na vás, jak budete o své dítě pečovat. Jen prosím pamatujte, že existuje něco jako syndrom náhlého úmrtí.
farlana 14. 12. 2010, 12:49
@Katka+3 Kateřino, doufám, že je Vám známo, že úmrtí v postýlkách bylo vlivem propagace pokládání dítěte na bok či bříško, což je dnes zakázané. Nezakazuji postýlku ale je nutné dodržet bezpečnou polohu dítěte, tu nezajišťuje ani šátek. Už mi rozumíte??
breba 13. 2. 2017, 11:42
@farlana Pokladani na bok vede k umrti? Vy jste asi opravdu odbornik na pediatrii asi jako ja jsem Britska kralovna (H)
Katka+3 29. 11. 2010, 16:54
@farlana To považuji za hloupý vtip. Jako odborník byste měla vědět, že i když odhlédneme od psychologického hlediska, je nošení dítěte zády k matce naprosto nevhodné. Víte, co to dělá s dětskou páteří? K pokusu propagovat klokanky se snad raději nebudu vyjadřovat. Jen mi jako zvědavé ženské nedá se nezeptat na ta úmrtí. Něčeho takového by byly plné sdělovací prostředky. Nějak jsem si za těch pár let, co se šátky v Čechách používají , žádné mediální aféry nevšimla.
farlana 14. 12. 2010, 13:25
@Katka+3 Ještě mohu dodat, že syndrom náhlého úmrtí je závislý na poloze dítěte v šátku. Existuje vcelku bezpečná poloha, kdy dítě leží v šátku na zádech podél břicha a boků matky. Ovšem velmi často používaná a nebezpečná je poloha, kdy je dítě v šátku na hrudi matky či na břiše a je v takové určitém klubíčku, má kulatá záda a vlivem toho, že nemůže fyziologicky otáčet hlavičku na bok je vyvíjen tlak na hrudník a utlačují se dýchací cesty. (F)
farlana 14. 12. 2010, 12:56
@Katka+3 Klokanka je vhodná pro dítě, které již sedí ( tedy asi od 6 měsíců) a v tom případě nevadí odvrácená poloha. Navíc klokanku jsem zvolila jako alternativu k šátku, sama ji nepoužívám a nepropaguji. Jinak jistě máte zkušenost, že dítě které nesedí a nosí se v klokance směrem k matce tak se často odklání v souvislosti s tím, že se chce rozhlížet, též není ideální pro rozvoj páteře. Syndrom náhlého úmrtí novorozence a kojence není v současné době tak častý a je to proto, že dítě se nepokládá na bok či bříško a maminky jsou poučené o tom, jak mají dítě nosit a pokládat. Nejčastější příčina náhlého úmrtí je udušení.
Ela z Frelu 25. 5. 2010, 18:06
Dle ceny, dá se kanafas koupit i za 140,-/m, ale je to šíře 140,-, takže 5,5x140,-=770,-, ale jsou šátky dva. Nevím, jestli se dá šíře 90 či 80cm koupit, možná, že jo.
Cappy89 25. 5. 2010, 16:43
Na kolik Kč vyjde asi potřebné množství látky?
kastina 25. 5. 2010, 11:32
Na starší dceru jsem si šátek šila, právě ze zde zmíněného kanafasu... No originálu se to nevyrovná, ale je to dobrá cenově přijatelná alternativa (Y). Na druhou dceru jsem si pořídila už Ergo nosítko (ne klokanku) a to je zatím nepřekonatelný ... jsem s ním spokojená víc jak se šátkem... ^o)
fialinka 25. 5. 2010, 11:11
já nosila malou hodně v šátku i tet ji občas do něj dám když spěchám a nemůžu vzít kočárek a malá je naprosto zdravá teda myslím páteř a vše kolem byla spokojená klidná když byly u maminky (F) (F) (F)
Ela z Frelu 25. 5. 2010, 11:01
Myslím, že nosit a nosit je rozdíl-pokud někdo má dítko v šátku na nezbytně nutnou dobu, taky záleží na úvazu šátku-novorozeně nepatří do svislé polohy. Jsem zvědavá, kdo bude brát vážně to, když jsou novorozenci v autosedačce, třeba 5-6hodin denně, taky to asi není to pravé na páteř u dětí. Maminka sháněla návod na střih, tak jsem jej vložila, asi by se to nemělo zvrhnout na diskuzi o vhodnosti či nevhodnosti nošení v šátku, o tom si každá může přečíst stohy a vybere si vždy, co bude potřebovat "slyšet".
Cappy89 26. 5. 2010, 10:17
@Ela z Frelu Kolébky jsou oblíbené u nás v Česku, v Německu se nedoporučují. Ve svislé poloze se dá nosit i novorozenec, chce to ale už nějaké zkušenosti s nošením.
Lionka 25. 5. 2010, 10:43
nedávno pediatři zjistili,že nošení v šátku poškozuje silně záda dítěte :^) holt nejsme už "přírodní lidé",aby to naše degenerovaná záda vydržela :^)
kastina 25. 5. 2010, 11:35
@Lionka To bych si ráda přečetla kde o tom píšou? ,-) jestli narážíš na tu reportáž v TV tak tam šlo o jeden typ klokanky, která se u nás ani neprodává... co se týče šátků a ergo nosítek, tak tam jsou pořád nějaké dohady... asi jako s tím zda dítě obouvat či neobouvat, očkovat či neočkovat atd. ,-) Klokanky nekomentuju to je případ sám pro sebe... (N)
moravian 25. 5. 2010, 10:46
@Lionka A neměli pediatři na mysli klokanky? Že by celé rozvojové země měly silně poškozená záda? *-) To se mi nějak nezdá.
linaevelina 25. 5. 2010, 10:21
(L)Aničko,moc děkuji (L) (L) (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie