Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 277 návštěvníků)

Háčkovaná vestička

0.0
Háčkovaná vestička

Postup

Tak tady máte holky tu vestičku :)
Háčkovala jsem vlnou od Schöller und Stahl (bohužel už si nepamatuji název, ale tuším Merino Mix, byla dražší, klubíčka stálo asi 78 Kč zato je ale nádherně měkoučká).
Háček č.4 Naše velikost je 92/98, chcete-li menší, musíte ubrat na základním řetízku, pokud větší, zase přidat.

NA ZÁKLADĚ POZNATKŮ NĚKOLIKA Z VÁS: VLNA MUSÍ BÝT OPRAVDU MĚKOUČKÁ A LEHOUČKÁ,JINAK BUDE VESTIČKA PŘÍLIŠ TĚŽKÁ A TVRDÁ, jelikož je velká spotřeba (myslím,že by mohla být vhodná i např. Elian Nicky)

Základ vestičky byl inspirován návodem Vendula M. (Vendula M.) ID 41873 - tímto mockrát děkuji za tento návod.

Postup jsem bohužel nefotila, jelikož jsem si nebyla jistá co z toho vyleze, tak jsem se vám snažila alespoň rozkreslit podle hotového výrobku.

JEŠTĚ BYCH CHTĚLA ŘÍCT, MOŽNÁ TO PŘI ČTENÍ VYPADÁ SLOŽITĚ, ALE OPRAVDU NENÍ, AŽ BUDETE HÁČKOVAT, BUDE SE TO SAMO JEVIT...

Začala jsem háčkovat od červené čáry směrem dolů - raději volnější u krku, abych pak nemusela párat, ten lem směrem nahoru jsem háčkovala úplně naposeldy.
Budeme háčkovat dlouhé sloupky (DS), krátké sloupky (KS), 3x nahazované pecičky, řetízková oka (řo) a DS vpichované zepředu = klasický reliéfní sloupek......NA TY NAHAZOVANÉ PECIČKY JSEM VLOŽILA NÁVOD DO KOMENTÁŘŮ - akorát v tom videu je paní nahazuje 4 krát

Takto jsem začínala základní řetízek, přední díly se musí rovnat tomu zadnímu - já jsem vpředu ale 2 řo ubrala, poněvadž jsem to potom obháčkovala krátkými sloupky, takže nakonec to vyšlo stejně široké jako vzadu. Rukáv tak o 3 řo větší než jedna půlka předního dílu. Nakonec přičteme 4 řo - ty jsou na přidávání (na každém předělu je jedno řo)

Pozor u rukávu - na ten vzorek potřebujete ze základního řetízku 5 řo, takže nalevo i napravo od vzorku musí být stejný počet řo, aby vzorek vyšel přesně na střed rukávu. To samé platí u předních a zadních dílů. propočítejte to tak, aby vám zbývalo na krajích stejný počet ok. Kolik ok budete mít mezi těmi vzory je celkem jedno, hlavně aby vám vycházel stejný počet do okrajů, aby každý vzorek nebyl někde jinde.

Tady je fotečka, kam vpichujeme DS,aby nám vynikl v řadě ten copánek, To očko, kam máte vpichovat, jsem povytáhla.

Ještě jedna fotka jak vpichovat DS.

Takže máme uháčkovaný základní řetízek (84 řo) a jdeme na první řadu, popis je na naší velikost, takže si podle vás přidejte či uberte na dlouhých sloupkách........ 5 DS (místo 1 DS uděláme 2 řo), 1 DS vpíchnutý zepředu, 3 DS, 1 DS vpíchnutý zepředu, 2 DS (to je půlka předního dílu).... 3 DS do jednoho řo (zde se nám to láme v rukáv) 5 DS, 1 DS vpíchnutý zepředu, 3 DS, 1 DS vpíchnutý zepředu, 5 DS (máme hotový rukáv)........3 DS do jednoho řo (zde se nám to láme v zadní díl).....5 DS, 1 DS vpíchnutý zepředu, 3 DS, 1 DS vpíchnutý zepředu, 6 DS, 1 DS vpíchnutý zepředu, 3 DS, 1 DS vpíchnutý zepředu, 5 DS (máme hotový zadní díl)........3 DS do jednoho řo (zde se nám to láme v rukáv), 5 DS, 1 DS vpíchnutý zepředu, 3 DS, 1 DS vpíchnutý zepředu, 5 DS (máme hotový rukáv)....3 DS do jednoho řo (zde se nám to láme v přední díl), 2 DS, 1 DS vpíchnutý zepředu, 3 DS, 1 DS vpíchnutý zepředu, 5 DS

tam kde háčkujeme 1 DS vpíchnutý zepředu, 3 DS, 1 DS vpíchnutý zepředu, to je základ pro vzorek "copánku"....PRÁCI NEOTÁČÍME, NA KONCI ŘADY VLNU USTŘIHNEME A DALŠÍ ŘADU ZAČÍNÁME TAM, KDE ZAČÍNALA ŘADA PŘEDCHOZÍ, HÁČKUJEME STÁLE Z LÍCOVÉ STRANY !!!

2 řada.....5 DS, 1 DS reliéfní zepředu, jeden DS z předchozí řady vynechat, do toho dalšího vpíchnout 3x nahazovanou pecičku, jedno řo a znovu do toho samého DS vpíchnoust 3x nahazovanou pecičku....další DS z předchozí řady vynechat, 1 DS reliéfní zepředu (a už nám vzniká vzoreček, takto pokračujeme pořád stejně) Tam kde jsme uháčkovali 3 DS do jednoho oka, tak v další řadě opět uháčkujeme 3 DS (viz obrázek) tím přidáváme, jinak vůbec nikde jinde nepřidáváme, jen v těch přechodech.

Pokud si budete chtít postupně přidat další copánky jako já, uděláte to následovně...Když už jsem za vzorem měla díky rozšiřovaný 6 DS, tak jsem v další řadě do toho 6 DS z předchozí řady vpíchla 1 DS vpíchnutý zepředu. (pak opět následuje rozšiřování 3 DS do jednoho oka

Takto stejně v dalších dvou řadách

V další radě už jsem měla místo na jednu pecičku a v té další už na dvě pecičky, v další řadě už budeme mít místo i na 1 DS vpíchnutý zepředu a tím je začátek dalšího vzorku hotov

Když už jsem měla rukáv dostatečně široký, začala jsem místo 3 DS háčkovat jen 2 DS a to tak, abychom na rukávech již nepřidávaly viz.následující foto. Je to vidět i na této fotce, zhruba za polovinou se rozšiřuje již jen přední díl, na rukávu je stejný počet DS.

Zde je rozkresleno jak jsem přidávala v druhé polovině

Když už máme vrchní část s rukávem dostatečně velkou, v další řadě v rukávu již nepokračujeme, jednoduše z předního dílu skočíme hned na zadní (kdyžtak se podívejte na návod paní Vendula M. (Vendula M.) ID 41873 - je to tam perfektně vysvětlené... a háčkujeme do požadované délky vestičky

Nyní uháčkujeme lem, který nám chybí směrem nahoru ke krku, aby otvor nebyl příliš velký, již nevpichujeme za zadní nitku, ale klasicky DS.... s tím, že na předělech sháčkujeme 3 DS dohromady. Mě tu stačily 2 řady.

Obháčkujeme krátkými sloupky (jak je červená čára), přičemž do rohu vháčkujeme 3 KS.

Nakonec jsem sešila kousek předního dílu k sobě, opět viz. červená čára a našila knoflíky. Je to přetahovací přes hlavu, poněvadž dcera zjistila, že knoflíky se dají rozepínat a je to její oblíbená činnost. Takhle má útrum :) to si ale každá vymyslíte podle sebe, ne každému to bude jistě vyhovovat :)

Tramtadadáááá, a máme hotovo, moooc se těším na fotečky vašich výtvorů, kdyby nebylo něco jasné, tak pište.

Tak dámy, máme tady první vestičku od paní Lucky, super kousek, děkuji za fotečku :)

Nádherná vestička od Věrušky až z Třebíče :) Moc děkuji za foto

Fialková vestička od paní Lenky. Děkuji za fotku a také za zastání :) Vestička je nádherná

Vestička na Martince, Moni děkuji za fotečku :) vestička je krásná

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Kika84 23. 1. 2018, 12:45
Děkuji za super návod, vestu jsem uháčkovala dceři i sobě (Y) Jen jsem si práci trochu ulehčila a na konci řady jsem neukončila, otočila a v místě, kde je reliéfní sloupek zepředu, jsem uháčkovala reliéfní sloupek zezadu. V další řadě zase zepředu :-)
Samuella 26. 1. 2014, 7:30
znovu ji obdivuji, je krásná (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L)
damafi 26. 1. 2014, 0:34
Moc pekne dilko (Y)
rojana.zn 17. 9. 2013, 21:27
tak ta je krásná
Terísek09 16. 4. 2013, 22:51
Hezký večer, netuší, prosím, někdo, o kolik asi tak zvětšit počet řetízkových ok, když chci vestičku o číslo větší??? Moc díky... Jinak vestička nemá chybu, já ji chciiiiiiiiii pro malou :-)
Palea 11. 4. 2013, 14:52
Vestička je krásná, jste šikovná (clamp)
jeremy 11. 4. 2013, 14:32
(clamp) (clamp) (clamp)nádherná...jste šikulka! (clamp) (clamp) (clamp)
Balunkaaa 17. 10. 2011, 22:29
Dobrý večer, můžu se zeptat kolik klubíček zhruba je třeba na vestičku?? Budu objednávat z internetu,tak ať mi nechybne, u nás v galantérkách je totiž prd :-)
Petluška 19. 10. 2011, 16:48
@Balunkaaa Dobrý den, já měla spotřebu tuším 5 klubíček, záleží, z čeho budete háčkovat. Spotřeba je větší díky těm pecičkám. Ať se dílo podaří, a pak se pochlubtě (F)
misaveru 20. 9. 2011, 14:55
Dobrý den Petro, děkuji za super návod, vestičku už nosíme a sklidily jsme obrovský úspěch :-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3764921
@Pavla 6. 9. 2011, 20:49
Tak to je bomba. Návod nádherný. Právě provádím poslední přípravy a koukám jak se dělají pecičky. Vždycky mám problémy, protože jsem levák 8-| A najednou to vidím LEFT HAND VERSION :-o BOŽÍÍÍÍ DÍÍÍÍKY (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Petluška 6. 9. 2011, 21:06
@@Pavla Tak držím pěsti, ať se dílo zdaří a pak se pochlubte (F)
Moniii 2. 5. 2011, 14:07
Dobrý den paní Petro. Teda koukám, co tady máte za komentáře, nestačím se divit. Já jsem vestičku v pohodě uháčkovala a když jsem si nebyla jistá, stačilo se zeptat a hned jsem měla milou a rychlou odpověď. Vestičku už nosíme dávno, jen jsem nebyla schopná ji vyfotit. Tady je můj výtvor. http://www.mimibazar.cz/rodinne_fotografie.php?album=155966 Potřebovala jsem necelé 3 klubíčka, příze Baby od firmy Red heart. Klubíčko stálo 29kč a příze je jemňoučká a lehká. Martince je 21 měsíců, takže velikost tak 86-92. Těch klubíček jsem si teda koupila 7, ale naštěstí se dají vrátit. :-) Vestičku všichni chválí, ještě jednou moc děkuji za návod. Monika
Dita.Janovská 15. 4. 2011, 13:51
jste šikulinka!!!!!!!!!!!!A vše u vás je srozumitelné (L) (L) (L) (L)
Lenuschka 12. 4. 2011, 21:09
tak to paní Radka dost přehnala. Já jsem se na vestičku hned vrhla a to na návody moc nejsem a pochopila jsem to úplně v pohodě. Petluško, bylo to popsané pěkně a až budete mít zase něco hezkého, tak určo opět přidejte. A tady je ta moje http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3525805
paspi 4. 4. 2011, 14:18
...tak u nás už se také bude nosit... http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3511077 nakonec je pletená, koupila jsem jinou vlnu, a háčkovaná byla těžká... nepletla jsem já, ale vytiskla jsem návod šikovné babibče... Peti, děkujeme za ispiraci...zase k Vám nakoukneme (L) (L) (L) (L)
Uska 5. 4. 2011, 10:50
@paspi I v pletený variaci vypadá pěkně,babičce se moc povedla (Y)
Petluška 4. 4. 2011, 14:59
@paspi No je opravdu nádherná, musí na to být opravdu jemná vlna, jinak je ta vestička těžká, protože je velká spotřeba. Mě jedno klubíčko vyšlo asi na 72,- a spotřebovala jsem jich asi 4 nebo 5, zato vestička je lehoučka a opravdu příjemná na omak (F) Děkuji za foto (L)
paspi 4. 4. 2011, 15:06
@Petluška to je asi pravda, já se u nás v galenterce ptala na tu od Schöllera, ale neberou ji, že je na naše maloměsto moc drahá :-( a já chtěla vestu hned, tak jsem koupila jinou. ,-)
paspi 23. 3. 2011, 21:18
Tak návod vytisknutý...vlna koupená.. teď už jen se do toho pustit.... :-S
Radusenka 20. 3. 2011, 16:12
Dobrý den, Začala jsem háčkovat vestičku podle vašeho návodu jestli se tomu dá tak říkat,jsem z toho totálně šílená,kdybych Vám měla poradit tak už nikam žádný návod nedávejte,protože Váš návod nemá hlavu ani patu.Jsem skvělá pletařka,ale něco takového jsem ještě neviděla. Divím se že jí vůbec někdo dodělal!!!!! Radka
cipofka 15. 4. 2011, 13:57
@Radusenka :-o ,-) Ono to taky není na pletení. Jestli jste skvělá pletařka, tak asi nebudete skvělá i s háčkem (smich) Sama nemáte žádný návod, takže si dejte tu práci, vytvořte návod s postupem a pak můžete eventuelně kritizovat. (zip) A paní Petře tleskám (clamp) (clamp) za perfektní popis, ač vyrábět nebudu - já jsem taky pletařka - upletu cokoliv (přesto nejsem skvělá), ale s háčkem zvládnu jen čepice ,-)
Lídak 23. 3. 2011, 16:01
@Radusenka Já sice nejsem skvělá pletařka, ale v návodu se vyznám. ,-) Jednou jsem sice párala, ale jen kvůli velikosti.......asi si každý vysvětluje slovo "skvělá" po svém :-D :-D :-D :-D :-D A Vám Petro, děkuji za návod i rady těm, které Vás o ně poprosí. Jen Vám navrhuji, abyste se paní Radce veřejně omluvila, protože psát návod, kterému ona - skvělá pletařka - nerozumí, je vrchol drzosti. V jednom s ní ale musím souhlasit - je totálně šílená :-D :-D :-D
beruska1981 15. 4. 2011, 14:00
@Lídak a nebude to třeba tím,že je paní Radka skvělá pletařka? Třeba chtěla DS uplést :-D ,-) a to dost dobře nejde 8-| a nad tím jejím komentářem se dá tak max. :´( :´( jsou tady daleko šílenější návody,podle který se fakt nedá,ale tenhle k tomu rozhodně nepatří.........žasnu nad tím,co někdo dokáže vůbec napsat......zdravím všechny "SKVĚLÉ" pletařky
eliss1980 21. 3. 2011, 14:34
@Radusenka no to sis snad děláte srandu to j vrchol ...... 8-| Kdo vás nutil tu vestičku dělat (N)
eliss1980 21. 3. 2011, 14:34
@Radusenka eee
rozmarýnka 21. 3. 2011, 14:12
@Radusenka Dobrý den, Petro, děkuji za nápad, čas a úsilí při zpracování návodu. (clamp) Jak vidím dál, i ochotu poradit ostatním. Nechápu tedy poznámku paní Radky. Pokud si neví rady, stačí se zeptat, že. No, jdu koupit vlnu a jak bude čas, tak snad tu parádu taky umotám. *-) Přeji všem pěkný první jarní den. Dáša
Lulumac 20. 3. 2011, 18:32
@Radusenka Dobrý den, já jsem v pohodě podle tohoto návodu vestu uháčkovala a to sem začátečník!!!!!! Návod mi přijde v poho, to si paní opravdu nezasloužila, však Vás nikdo nenutí, aby jste jí háčkovala!
Uska 20. 3. 2011, 18:23
@Radusenka Tak to si teda Petruška nazasloužila,vždycky mě hádky tady nechávají v klidu,ale teď se musím ozvat. Příprava takového návodu musela zabrat hodně práce,vestičku jsem podle ní,po poradě s Petruškou uháčkovala, je naprosto skvostná. všemi obdivovaná. Je opravdu velice šikovná tohle vymyslet a ještě popsat. pro ostatní háčkovačky, jestli to není tím,že vy píšete,že jste pletařka . Víc už psát nebudu,jen Petrušce ještě jednou moc díky a popisy pište dál :-)
Petluška (upraveno) 21. 3. 2011, 0:16
@Radusenka Radko, já také netvrdím, že je to super návod. Několik maminek mě o něj požádalo, tak jsem se pokusila dát ho do kupy...a dalo mi to docela dost zabrat, jelikož nejsem žádný profík. Také je tu zadarmo, kdo chce,ať zkusí a také velmi ráda poradím. Nezlobte se, ale asi nejste tak skvělá pletařka jak píšete, kdyby ano, návod by jste ani nepotřebovala. Přeji Vám hezký den
Petluška (upraveno) 20. 3. 2011, 17:10
@Petluška Pro dobrotu na žebrotu, ještě dostanu zprďana, to se ni snad zdá :D
Moniii 17. 3. 2011, 22:59
Dobrý večer Petro. Šíleně se mi líbí vaše vestička. Už jsem koupila přízi, sice jinou než máte vy, tak snad to bude dobré. Ale, já mám dotaz už u druhé řady. ,-) Zatím jsem háčkovala jen věci dokulata, nikdy nic rovného. Když mám základní řetízek, tak začínám i u toho dalšího řádku od začátku řetízku, nebo můžu aspoň tady pokračovat "nazpátek"? A nahrazuji vždy 1.DS dvěma řetízkovými oky? A jak udělám reliéfní sloupek z řetízkového oka? Nebo jedu tu první řadu dlouhých slouků prostě jen dlouhé sloupky? Omlouvám se za takové otázky. A děkuji za odpověď. (F) Jestli se dílko podaří, pošlu fotku. Monika
Petluška 18. 3. 2011, 9:10
@Moniii Dobrý den Moniko, pokud máte hotový řetízek,tak první řadu dlouhých sloupků můžete jet nazpátek. Každý první DS nahrazujte 2 řo a v první řadě se háčkují jen klasiceké DS, reliéfní až od druhé řady. (F) (F) Klidně se ptejte (F)
Moniii 18. 3. 2011, 9:33
@Petluška Péťo, díky, já to tak včera zkusila a tak jsem to teda trefila. Díky za rychlou odpověď. Teď jdu študovat ty pecičky. :-$ Už tam 4 mám, ale nějak se mi nezdají. Uvidím jak mě děti nechají háčkovat, asi moc ne, večer jdu do divadla, takže dnes toho asi moc nezvládnu. A já se na ní tááák těším. Monika
Lulumac 13. 3. 2011, 20:28
Dobrý den, tak jí mám konečně hotovou!!! ALE!!! koupila jsem asi špatnou vlnu, vestička je šíleně těžká a mohutná, tak ale na chladnější jaro snad bude fajn.. no takže musím koupit lepší vlnu a jdu na další :-) :-) posílám fotečku, naše modelka se do ní nechce nasoukat, natož vyfotit... snad jí to přejde a nakonec si ji vezme :-) Jinak díky za návod, je super!! chvíli sem se v tom teda motala, psala jsem Vám mail, tímto ještě jednou díky za radu, ale nakonec se to snad povedlo.. Hezký den a háčkování zdar :-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3475409 (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
katie2607 19. 3. 2011, 9:58
@Lulumac mne sa stalo to iste :-)) kupila som hrubsiu na hacik 4,5-5 a urobila som koberec :-)) tak sa smejem ze krstna bude mat presivak navonok :-) ale chystam sa zopakovat si to z tensej vlny, pretoze je fakt chutna
Petluška 13. 3. 2011, 21:48
@Lulumac No je super |:o), moc děkuji za fotečku a jsem ráda, že jste z toho nakonec vymotala (F)
Lulumac 13. 3. 2011, 22:35
@Petluška (flower) (hello)
Jajina14 13. 3. 2011, 9:01
už ukladám návodík (L) (L) (Y)
Uska 12. 3. 2011, 8:46
Tak jsem se do toho pustila, prosím chápu to dobře,že pecičky jste přidávala jen na předních dílech??????děkuji
Petluška 12. 3. 2011, 11:08
@Uska ale jestli máte namysli to rozšiřování (ty 3 DS) tak ty jsou i mezi rukávem a zadním dílem
Petluška 12. 3. 2011, 11:07
@Uska nevím jestli jsem vás správně pochopila, ale pecičky jsou i na zadním díle a na rukávech (F)
Uska (upraveno) 12. 3. 2011, 11:46
@Petluška už jsem to několikrát párala, nemohu se hnout z místa, pecičky mám na začátku tvoření:jednu na předním,jednu na rukávcích a dvě vzadu,myslím,že to je dobře,ale přidávat vlastně jen u rukávků,že??jakoby na předním a pak na zadním????,takže budou celkem čtyři nové pecičky????chápu to nebo ještě nééé?pecičky myslím jako celej ten vzoreček
Petluška 12. 3. 2011, 11:55
@Uska ,-) já pořád nechápu co myslíte tím, že budou celkem čtyři nové pecičky - přidává se celkově na čtyřech místech - vždy na přechodech u rukávů, ale nepřidává se formou peciček ale 3DS do jednoho místa...další vzorek peciček přidáte až později, jak se vám to bude rozšiřovat, tak se vám tam vejde další jakoby ten pruh těch peciček...
Uska 12. 3. 2011, 12:01
@Petluška to přidávání do jednoho DS chápu,myslela jsem další vzorek peciček, tak jdu zkusit znovu :-) a děkuji
Petluška 12. 3. 2011, 17:48
@Uska jo tak už vás konečně chápu, ty jsem přidala i vzadu, z každé strany jeden, a to tak, jak je nafoceno a rozkresleno, ve dvou řadách jen přední reliéfní sloupek, v další řadě už jsem přidala jednu pecičku, v další řadě druhou pecičku....
Uska 13. 3. 2011, 7:54
@Petluška Děkuji moc,já už jsem to taky pochopila a práce jde od ruky, tvořím z meruňkové Lady luxus a vypadá to fakt luxusně :-)Moc děkuji za váš nápad, já úháčkuji všechno.ale vymyslet něco sama,tak to mi nejde. Až mi pak vestičku někdo nafotí,tak se pochlubím (Y)
Petluška 13. 3. 2011, 9:52
@Uska Tak to už se moc těším na (P) (F)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie