(recept
si oblíbilo 130 návštěvníků)
Bramborové chlupaté knedlíky (špoucky) vařené v zelí a kuřecí steak - rychlovka
Potřebné ingredience
Porce pro dvě osoby: 2 velké brambory, 4 pol. lžíce polohr. mouky, 1 lžíce(zarovnaná) Solamylu, 1/2 čaj. lžičky soli. Kysané zelí - buď 1/2 kg sáček nebo sklenička o obsahu 720 ml, a kuřecí prsa - na jednu porci 200 gr, sůl, drcený kmín a kdo má rád, tak rozmačkaný česnek.
Postup přípravy
Nesmějte se tomu názvu, tento recept mám od své babičky a dodnes se u nás v širém okolí této dobrotě jinak neřekne, než špoucky v zelí.
Zelí propláchnu studenou vodou a dám dusit do většího plochého pekáčku nebo kastrolu, zaliji vodou cca 2 cm nad, okmínuji. Dusím tak 10 min. Brambory najemno nastrouhám, přidám ostatní ingredience, zamíchám, těsto na špoucky nesmí být moc tuhé, proto nechám v míse trochu vody, kterou brambory pustí. Polévkovou lžící vykrajuji z těsta kousky a dávám je do kastrolu nahoru na zelí. Po 10 minutách je obrátím, aby se propekly i z druhé strany, také 10 min. Škrob z brambor vám zelí krásně zahustí, pokud máte rádi zelí s cukrem, tak, až jsou špoucky uvařené, poznáte, když jeden rozkrojíte, tak je vyndejte do mísy a teprve potom dochuťte cukrem, podle vaší chuti.
Můžete si maso upéct jakékoliv, ale pokud chcete skutečně rychlovku, tak kuřecí je ideální. Na lžíci oleje, nebo sádla, opečete naklepaná, okmínovaná a osolená prsa po každé straně 2 min., kdo má rád česnek, tak přidá prolisovaný na závěr a na barvu do pánvičky dám lžičku sojovky. Než maso opečete, špoucky jsou hotové a můžete baštit. Všimněte si, že je to až skoro dietní jídlo. Dobrou chuť.
Tip: zkuste si špoucky udělat do guláše, který zahustíte jenom poloviční dávkou mouky, dávám je do omáčky ke konci vaření na těch cca 20 min. Jdou do jakékoliv omáčky.
Zelí propláchnu studenou vodou a dám dusit do většího plochého pekáčku nebo kastrolu, zaliji vodou cca 2 cm nad, okmínuji. Dusím tak 10 min. Brambory najemno nastrouhám, přidám ostatní ingredience, zamíchám, těsto na špoucky nesmí být moc tuhé, proto nechám v míse trochu vody, kterou brambory pustí. Polévkovou lžící vykrajuji z těsta kousky a dávám je do kastrolu nahoru na zelí. Po 10 minutách je obrátím, aby se propekly i z druhé strany, také 10 min. Škrob z brambor vám zelí krásně zahustí, pokud máte rádi zelí s cukrem, tak, až jsou špoucky uvařené, poznáte, když jeden rozkrojíte, tak je vyndejte do mísy a teprve potom dochuťte cukrem, podle vaší chuti.
Můžete si maso upéct jakékoliv, ale pokud chcete skutečně rychlovku, tak kuřecí je ideální. Na lžíci oleje, nebo sádla, opečete naklepaná, okmínovaná a osolená prsa po každé straně 2 min., kdo má rád česnek, tak přidá prolisovaný na závěr a na barvu do pánvičky dám lžičku sojovky. Než maso opečete, špoucky jsou hotové a můžete baštit. Všimněte si, že je to až skoro dietní jídlo. Dobrou chuť.
Tip: zkuste si špoucky udělat do guláše, který zahustíte jenom poloviční dávkou mouky, dávám je do omáčky ke konci vaření na těch cca 20 min. Jdou do jakékoliv omáčky.
vkládají se nahoru na zelí....
po 10 minutách se obrátí a vaří se dalších 10 min.
takhle asi nalijete vody na propláchnuté zelí...
na lžíci nabírám těsto...
s králíkem jsou také výborné...
do velkého pekáče pro vícečlenou rodinku...
..pro partu zedníků....
s pečenou vepřovou krkovicí...
kuřecí prsa pečená v troubě s anglickou slaninou...
hotovo...
špoucky jsou vynikající druhý den opečené...DOBROU CHUŤ!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
petrulka
(upraveno)
6. 5. 2016, 7:40
Včera vyzkoušeno jako rychlovka fajn, ale musím doladit: zelí se absolutně nezahustilo, musela jsem slívat spoustu vody a taky bylo jen po té necelé půlhodině dost tvrdé, ale to je prostě druhem zelí
pavlíkmacík
(upraveno)
21. 6. 2016, 14:20
@petrulka
Petro, záleží také na tom, jaké máte brambory, kolik obsahují škrobu. V receptu píšu, že vodu z nastrouhaných brambor naliji do zelí. Za zelí opravdu nemohu, já používám sterilované ze skleničky, nebo nakládané domácí. Je zde na mmb recept na měkké zelí s přidáním prášku do pečiva, zkoušela jsem a musím napsat, že je to pěkně . Díky za komentík
jananovazak
(upraveno)
15. 4. 2016, 22:27
pavlíkmacík
(upraveno)
5. 5. 2016, 13:53
@jananovazak
Jani, děkuji
DanušaP
(upraveno)
12. 4. 2016, 11:03
tak já znám chlupatý knedlíky z vysočiny, napůl vařené a napůl syrové brambory... ale tohle vypadá fakt zajímavě, navíc dítě je žrout zelí, tak to prubnu
pavlíkmacík
(upraveno)
15. 4. 2016, 21:06
@DanušaP
Dano, děkuji
laskonka333
(upraveno)
27. 3. 2016, 14:44
pavlíkmacík
(upraveno)
12. 4. 2016, 10:41
@laskonka333
KáKá
(upraveno)
26. 3. 2016, 8:55
Tohle rozhodně také vyzkouším,miluju taková jídla u nás bude spíš s vepřovým,ale uvidíme,vypadá to opravdu žravě
pavlíkmacík
(upraveno)
26. 3. 2016, 21:32
@KáKá
Květo, děkuji ...škoda, že nejste moje sousedka, koukla jsem k Vám do receptů, paráda
KáKá
(upraveno)
26. 3. 2016, 22:13
@pavlíkmacík
Děkuji moc za pochvalu
srneckova
(upraveno)
7. 3. 2016, 14:32
pavlíkmacík
(upraveno)
26. 3. 2016, 1:39
@srneckova
děkuji
scheina
(upraveno)
5. 3. 2016, 23:09
no skvělé, výborné, podařené...prostě měli všichni boule za ušima nám opravdu moc chutnalo, tento recept zůstává v kuchařce, díky moc
pavlíkmacík
(upraveno)
26. 3. 2016, 1:38
@scheina
Evi, děkuji
Ivakov
(upraveno)
13. 11. 2011, 11:38
Tak tohle je hodně vydařený recept! Zelí a špoucky jsem pekla v troubě, pěkně v jednom pekáči, takže žádná hora nádobí. Maso jsem upekla v remosce, na to všechno osmaženou cibulku . Rychlé a hlavně málo pracné. Já děkuji a všem doporučuji to vyzkoušet
pavlíkmacík
(upraveno)
17. 11. 2011, 12:05
@Ivakov
Ivanko, děkuju za moc pěkný komentík, je to opravdu rychlovka. Díky za Vaše nadšení
fojaa
(upraveno)
5. 9. 2011, 13:30
já vždycky vařila sólo,zároveň se zelím to musí být super rychlovka určo vyzkouším,miluju je
pavlíkmacík
(upraveno)
9. 9. 2011, 2:28
@fojaa
ahoj Jani, jo, je to rychlovka. Díky za komentík
fojaa
(upraveno)
10. 9. 2011, 14:55
@pavlíkmacík
Ahojky Pavlí,už jsem i receptík rozmnožila a rozdala holky v práci byly nadšený
pavlíkmacík
(upraveno)
16. 9. 2011, 23:56
@fojaa
Jani, děkuju
dasena21
(upraveno)
5. 9. 2011, 13:19
Chci Vam podekovat, protoze jsem prave dodelala Vase ŠPOUCKY, mela jsem zbytek upecene kachny, takze jsem stejne musela delat zeli k tomu jsem dle Vaseho receptu pridelala špoucky a je to fantasticke - diky moc
pavlíkmacík
(upraveno)
9. 9. 2011, 2:25
@dasena21
Děkuju Dášo za moc pěkný komentík, jsem ráda, že Vám chutnalo
brčule123
(upraveno)
3. 3. 2011, 16:32
Tak to budu muset vyzkoušet
pavlíkmacík
(upraveno)
4. 3. 2011, 14:52
@brčule123
Díky Jani
Mispulka2276
(upraveno)
28. 2. 2011, 11:05
Hurá! Konečně něco děsně žravého Tyto knedle vypadají jako od mé milované prababičky, když jsem byla malá. Děsně jsem je milovala. S takovou láskou je dělávala, to už snad ani není pravda jak ten čas utíká. Jenže se je nikdo nenaučil dělat tak jako je dělávala prababi. Nebylo to "vončo" Tyto vypadají úžasně a při nejbližší příležitosti je udělám Určo budou super díky za fajnový recept Daniela
pavlíkmacík
(upraveno)
3. 3. 2011, 14:08
@Mispulka2276
Dani děkuju ..jako kdyby jste psala o mně a mé babičce moc krásně jste to napsala díky za tak pěkný komentík a přeju, ať se Vám povedou a vzpomínka na prababičku zůstane v srdíčku navždy
Eva147
(upraveno)
28. 2. 2011, 10:41
zkoušela jsem o víkendu a dali jsme si to s uzeným masem a byla to pěkná žranice děkuji za recept
pavlíkmacík
(upraveno)
3. 3. 2011, 13:45
@Eva147
Děkuju za moc pěkný komentík s uzeným taky velká dobrota
majika
(upraveno)
1. 2. 2011, 11:53
já taky dělám knedlíky chlupatý jim říkáme ,se zelím a s uzenou slaninou.
pavlíkmacík
(upraveno)
1. 2. 2011, 14:44
@majika
jo jo, vždyť oni tak vypadají a říká se jim tak asi všude..uzená slanina..to musí být dobrota
chalupnicka
(upraveno)
31. 1. 2011, 11:46
Pavli-receptík vypadá naprosto úžasně-musí to být děsná dobrota-určitě brzy vyzkouším.Alča
pavlíkmacík
(upraveno)
31. 1. 2011, 12:08
@chalupnicka
Ali, děkuju ..koukla jsem k vám, receptíky máte úžasné ..máme stejnou bramborovou buchtu ..my jí říkáme báč. Ať se vám špoucky povedou
lidare
(upraveno)
30. 1. 2011, 19:10
to vypadá náramně dobře a myslím že to zkusím
pavlíkmacík
(upraveno)
30. 1. 2011, 19:47
@lidare
Lidko, zkuste. Děkuju za komentík
krišon
(upraveno)
30. 1. 2011, 18:24
Moje maminka těmto knedlům říkala chlupaťáky - byla z Merklína, okres Plzeň jih, tak jsem podobný recept zanesla do východních Čech, taky se tady pěkně ujal a nejvíc je milujeme k segedýnskému guláši
pavlíkmacík
(upraveno)
1. 12. 2013, 16:59
@krišon
K segedínu jsem ještě nedělala, určitě zkusím díky Alenko za tip ..Merklín je kousek od nás
Pepulka
(upraveno)
30. 1. 2011, 13:01
To vypadá úžasně musím vyzkoušet..
pavlíkmacík
(upraveno)
30. 1. 2011, 13:11
@Pepulka
Díky Jani
pavka5555
(upraveno)
30. 1. 2011, 11:46
Tenhle tejden zkusím vypadá to
pavlíkmacík
(upraveno)
30. 1. 2011, 12:36
@pavka5555
Pavli díky pak se pochlubte
Marule
(upraveno)
30. 1. 2011, 11:16
Brzy vyzkouším, to vypadá geniálně
pavlíkmacík
(upraveno)
30. 1. 2011, 11:40
@Marule
Maruško, děkuju