(recept
si oblíbilo 84 návštěvníků)
Arménský medovník
Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 100 g másla, 4 lžíce medu, 180 g cukru, 1 lžička octa, 1 lžička sody, 2 vejce, 600 - 700 g hl mouky NA KRÉM: 1 slko + máslo, dle chuti ořechy a koňak NA OBALENÍ drobné úlomky postrouhané na struhadle s vlašskými ořechy
Postup přípravy
Nejprve uvaříme 2 hod salko a vytáhneme z lednice 1 máslo, aby změklo. Smícháme ocet se sodou. Máslo, cukr a med dáme do hrnce vymícháme, přidáme sodu s octem a dáme nad plamen. Za stálého míchání přidáváme jedno vejce po druhém. Mícháme tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne, pozor ať z toho nemáte lízátko (nazkaramelizuje). Odstavíme a necháme vychladnout. Potom vmícháme mouku, ze začátku dejte jen 600g a postupně přidávejte pokud by lepilo. Ale zase by se nemělo sypat, mělo by být vláčné. Vypracujeme těsto, které necháme hodinku odležet. Potom rozdělíme na 8 - 9 kuličék a z každé uděláme placku tenkou cca 4 mm a dáme péct na 250° 3 - 4 min. Upečené placky potom podle např. talíře zarovnáme a zbytky použijeme na obalení. Vychladlé placky jsou tvrdé a po promazání potřebují čas na to, aby v lednici uležely (3 dny).... ...změkly. Každou placku potíráme krémem, nakonec potřeme nahoře i boční strany. Potom obalíme ve zbytcích korpusu, které nám zbyly a ořechy (nastrouhané)
Je to docela pracné, ale moooc dobré. Časově náročné...
Dají se dělat i takové maličké dortíčky jako mám já, je to podobná práce jako s pečením cukroví, jen se lepí 4 kolečka na sebe
Je to docela pracné, ale moooc dobré. Časově náročné...
Dají se dělat i takové maličké dortíčky jako mám já, je to podobná práce jako s pečením cukroví, jen se lepí 4 kolečka na sebe
uvařená hmota. Je vidět jakou má krásnou pěnu a jak hezky ztmavla
hotové těsto
krásně zkaramelizované kondenzované mléko. Salko nekupujte, protože je řídké a není tak hezky tmavé jako toto a teče. Kupujte v kauflandu. Dříve pod zněčkou Vitae d oro, ted nevím jakou má značku, ale kromě salka a tohole tam jiné není. Navíc je docela levné...
upečená kolečka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
anilvap2
(upraveno)
7. 9. 2017, 14:34
Jéé, to bych si hned dala Vypadají nádherně
Nadys
(upraveno)
7. 9. 2017, 12:33
mnˇam ovšem není nad to si právě Salko uvařit na zkaramelizování, kupované zkaramelizované je hnusné
srneckova
(upraveno)
7. 9. 2017, 11:31
laskonka333
(upraveno)
6. 3. 2015, 10:17
teta Mája
(upraveno)
6. 3. 2015, 9:44
Nádhera syn má narozeniny a miluje medovník,tak ho překvapím mini-medovníčkama.Vy máte jeden jako druhý.Může mi prosím napsat,postup jakým je obalujete,aby byly tak krásné.Moc děkuji Marika
dinusenka
(upraveno)
8. 9. 2013, 9:28
Dobry den,placky se nepotiraji rumem?Dekuji.
JanaPas
(upraveno)
29. 3. 2013, 17:32
jo !!! Tak tohle je ten recept, který jsem nemohla nikde najít. Kdysi jsem ho vyhledala na netu jako "domácí marlenka". Jenže pak jsem ho někde založila a bylo po parádě. Zkoušela jsem různé, byly dobré, ale tento recept je super. Při přípravě jsem si připadala jako alchymista. Hmota zoranžoví, znědne, zbělá ... No bomba. Díky a jdu na ně !!!! Akorát se nemažu, peču rovnou na plechu.
anaba
(upraveno)
1. 10. 2012, 19:15
vypadají naprosto luxusně budu muset někdy vyzkoušet
mapři
(upraveno)
13. 3. 2012, 13:55
Dobrý den,tyhle dortíčky dělám už po několikáte a vždy .Dělam je o průměru cca4cm.Nyní je dělám na víkend,ale potřebuju jen pár kousků,proto sem se chtěla zeptat,jestli bych mohla dát zbytek upečených koleček na 2týdny do mražáku a naplnit až potom,a nebo je lepší si udělat jen půl dávky.Děkuji za odpověd
Česťa kuba
(upraveno)
13. 3. 2012, 14:19
@mapři
Dobrý den, v mrazáku se jim nic nestane mám vyzkoušeno Děkuji
Turzinka
(upraveno)
15. 2. 2012, 7:55
Prosim pekne, tou sodou se mysli tekuta nebo takova ta sypka jedla soda? Dekuji
Česťa kuba
(upraveno)
15. 2. 2012, 8:39
@Turzinka
je to sypká soda
Michaela_
(upraveno)
7. 2. 2012, 22:25
vypada to luxusne
Česťa kuba
(upraveno)
8. 2. 2012, 12:54
@Michaela_
Děkuji je to takový lepší, malý medovníček
Jaňulka87
(upraveno)
7. 2. 2012, 21:49
Kráááása Jeden jak druhý
Česťa kuba
(upraveno)
8. 2. 2012, 12:54
@Jaňulka87
Moc děkuji
TOPOLINO&CA
(upraveno)
7. 2. 2012, 21:43
TEDY TY VAŠE VYPADAJÍ NAPROSTO LUXUSNĚ...... UŽ SI VÁS UKLÁDÁM A VYZKOUŠÍM PODLE VAŠEHO RECEPTU... MÁTE PŘEKRÁSNÉ INSPIRATIVNÍ KOUSKY V RECEPTECH SE STYDÍM, KDYŽ TO VAŠE VIDÍM, JÁ JSEM TAKOVÉ CUKRÁŘSKÉ TRDLO LENKA
Česťa kuba
(upraveno)
8. 2. 2012, 12:57
@TOPOLINO&CA
Moc děkuji určitě je zkuste. Já jsem ty kolečka měla docela silná, chce to vyválet na tenoučko, skoro jako papír. Na klasický dort o pr 22cm dělám 9 placek Trdlo nejste
mapři
(upraveno)
20. 11. 2011, 12:54
Vypadají lákavě.Mohu se zeptat,kolik mě s této dávky vyjde asi malých dortíčků?Děkuji
Česťa kuba
(upraveno)
20. 11. 2011, 17:59
@mapři
Já jich měla 15, ale záleží jaké budete mít vykrajovátko. Moje mělo průměr cca 8 cm
Jambi
(upraveno)
30. 7. 2011, 10:30
Česťa kuba
(upraveno)
30. 7. 2011, 13:52
@Jambi
Díky
Handulka0
(upraveno)
29. 7. 2011, 23:05
Vypadá to móc dobře
Česťa kuba
(upraveno)
30. 7. 2011, 13:52
@Handulka0
Děkuji
hudaska
(upraveno)
29. 7. 2011, 16:07
přímo k sežrání
luccap
(upraveno)
29. 7. 2011, 15:18
tý joo já bych to to upeču
Česťa kuba
(upraveno)
29. 7. 2011, 22:25
@luccap
jo jo upeč !!!!!!
Gabušojda
(upraveno)
29. 7. 2011, 9:10
Zní to celkem pracně , ale vypadá to nááádherně a určitě i chutná
Česťa kuba
(upraveno)
29. 7. 2011, 10:18
@Gabušojda
pracné to trošku je, ale za tu dřinu je pak dobrá odměna.
darinka30
(upraveno)
29. 7. 2011, 8:56
Česťa kuba
(upraveno)
29. 7. 2011, 10:18
@darinka30
Díky