Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 319 návštěvníků)

NAŠE NEJLEPŠÍ VÁNOČKA - VÝBORNÁ A VLÁČNÁ :))

5.0
NAŠE NEJLEPŠÍ VÁNOČKA  - VÝBORNÁ A VLÁČNÁ   :))

Potřebné ingredience

na 2 ks vánoček : 1/2 kg hl. mouky, 1/2 kg pol. mouky, 1/2l mléka, 1 kostka droždí - čerstvé , 1 van. cukr, 2-3 žloutky (podle velikosti), 15 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla (opravdu máslo, žádnou heru ani nic podobného) , 5 dkg oleje (odvážit na digitální váze), 4 lžíce majonézy, špetka soli (cca rovná čajová lžička) , citron, rozinky, mandle vajíčko na potření Na potření: rum, moučk. cukr, máslo

Postup přípravy

Droždí rozetřeme s polovinou moučk. cukru, až se rozpustí, nechat 10-15 minut pracovat.

popř. kdo má radši tradiční kvásek, udělá se následovně : všechno mléko ohřejeme (tak aby bylo teplé, ale nechal se v něm udržet prst) , rozpustíme v něm všechen cukr, rozdrobíme droždí a necháme 10 minut pracovat

Do kynoucí mísy nasypeme obě mouky, zbytek cukru , van. cukr, ohřáté mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, olej, citron kůru (my máme rádi citronu hodně, tak dáváme z celého citronu), majonézu, osolíme (na ten 1 kg mouky 1 rovnou čajovou lžičku soli) a přilijeme připravené droždí ( (pokud jsme dělali kvásek, žádný cukr ani mléko už nám nezbyly ) . Dobře vypracujeme (těsto by se nemělo lepit a mělo by být tak akorát ani měkké, ani tvrdé). Vložíme do mísy, mírně posypeme moukou a necháme 1/2 hodiny kynout.

Po půlhodině nasypeme rozinky (předem namočené do vody s rumem, scedit, obalit v hl. mouce), pořádně propracujeme a necháme opět 1/2 hodiny kynout.

Poté vyndáme těsto ven z mísy, rozdělíme na 2 poloviny (budou 2 vánočky). Polovinu těsta zvážíme a rozdělíme na 9 stejných dílů (dole bude copánek ze 4, pak prostřední patro ze 3 a nakonec ze 2). Rozvážené kousky chvíli pošudláme v ruce, aby z toho byly kuličky (jako koblihy), necháme odpočinout 2-3 minuty a uděláme takové ty válečky - pruhy na pletení (těsto se potom při dělání těch válečků netrhá). Upleteme jednotlivá patra, aby vánočka nesjížděla, je dobré to mezi jednotlivými patry pomazat vajíčkem - pěkně se to slepí. Napícháme špejle a necháme tak 45 minut kynout na plechu , pak teprve pomažeme celé vajíčkem (kdyby se to udělalo hned, tak jak to kyne, tak budou kusy těsta bez vajíčka, jak se to zvětšuje), dáme mandle (my dáváme spařené oloupané rozpůlené mandle mandle, ale lze dát i lupínky apod).

Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů (el. větrník), prudce zapečeme - 10-15 minut, začne to hnědnout, pak přikryjeme peč. papírem a pečeme dalších 30-35 minut na 160 stupňů.

Vyzkoušíme, zda je vánočka pečená (těsto se nelepí na špejli), ihned po vyndání z trouby pomažeme směsí z moučk. cukru, rumu a rozpuštěného másla (podle oka). Je voňavá a vydrží déle čerstvá a lesklá. Možno posypat moučk. nebo van. cukrem dle zvyklostí. Je opravdu výborná, vláčná a voňavá. Pokud náhodou zbyde, je z ní výborná žemlovka. Dobrou chuť :))

Droždí rozetřeme s cukrem a necháme 10 minut pracovat ... nebo se dá udělat i kvásek : všechno mléko ohřejeme (tak aby bylo teplé, ale nechal se v něm udržet prst) , rozpustíme v něm všechen cukr, rozdrobíme droždí a necháme 10 minut pracovat

Ze všech surovin (kromě rozinek a mandlí ) vymícháme hladké těsto (mícháme dlouho, aby se na těstě začaly dělat bubliny, popř. si pomůžeme domácí pekárnou a 15 minutovým programem na míchání těsta) ... na kynutí používám kynoucí mísu

Těsto necháme kynout v kynoucí míse a na teplém místě cca 30 minut, pak přidáme a zamícháme předem namočené rozinky, které obalíme v hl. mouce

po přidání rozinek necháme opět cca 30 minut kynout

Vykynuté těsto rozdělíme na jednotlivé kousky (recept je na 2 vánočky, při focení jsem dělala vánočku jen z poloviční dávky ) , odvážené kousky těsta propracujeme a vytvořené koule necháme pár minut odpočívat, než z nich uděláme prameny

na 1 vánočku potřebujeme 9 pramenů - spodní část bude ze 4 pramenů, prostřední patro ze 3, a hořejšek ze 2

Upleteme spodní patro ze 4 pramenů

Upletené spodní patro přemístíme na plech s pečicím papírem, dlaní ruky patro v prostředku mírně rozplácneme a potřeme vajíčkem - lépe se ty patra spojí a tolik nesjíždí

Upleteme prostřední patro ze 3 pramenů - jako cop

upletené prostřední patro dáme na spodní patro, pomažeme rozšlehaným vajíčkem mezi jednotlivými patry

Upleteme horní patro ze 2 pramenů

Upletené horní patro dáme na prostřední patro , vánočku nahusto propícháme párátky nebo špejlemi ... a necháme v teple cca 45 minut kynout ( např. u topení, já dávám do trouby vyhřáté na 30 stupňů)

Upletenou vánočku jsme nechali 45 minout, nyní přišel čas pomazat celý její povrch vajíčkem a dát mandle (půlené, plátky, nebo sekané) ... dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů na horkovzduch

Po cca 10 minutách pečení při 180 stupních vánočka začne hnědnout, stáhneme teplotu na 160 stupňů a přes vánočku dáme pečicí papír, aby se nepřipálila (hlavně mandle mají tendenci se připékat a pak jsou hořké ! ) a pečeme dalších cca 30-35 minut tak, aby byla pečená (během pečení do trouby průběžně nechodíme, aby se vánočka nesrazila nebo neklesla, vydržíme a po půlhodině do ních píchneme čistou špejlí, pokud vytáhneme špejli čistou, těsto se nelepí, vánočka je pečená a vyndáme jí z trouby, pokud je na špejli mírně přilepené těsto, necháme 5-10 minut dopéct, záleží na troubě ...)

Ihned po upečení vánočku potřeme směsí rozpuštěného másla, moučkového cukru a trochy rumu, pozor, trošku to prská ... ale bude lesklá, chutnější a déle vláčná ... po vychladnutí se může posypat moučkovým cukrem a zakrojit ... ať Vám chutná :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Nanja 22. 12. 2021, 22:27
Vynikající recept, dělám podle něj vánočku už druhým rokem. Jen podle mé maminky přidávám pro vůni a chuť mletý anýz.
babetta 22. 12. 2021, 22:10
Parádní těsto, jen jsem přidala nastr.muškát.ořech, jinak jsem se držela receptu a vyplatilo se.Vánočku jsem pekla jen jednou a těsto i motání nic moc, dnes opak.
jusinka 18. 12. 2021, 23:34
Chystám se na vaši vánočku, zkusím dát místo 100g másla 1:1 máslo/sádlo (vzhledem k letošní ceně másla :).. Dám potom vedet!
sabcaaaja 19. 12. 2021, 12:44
@jusinka Dobrý den, Lucie (hello) , to jsem ještě nezkoušela, jsem zvědavá na výsledek, držím palce (F), dejte vědět (Y) . . Já heru nedávám ani do cukroví, takže u nás jen máslo, ať stojí, co stojí . Každopádně dodržet to, že těsto musí být měkké, ale nesmí u se lepit na prst :-$ .
Krsja 30. 12. 2021, 20:25
@sabcaaaja Opravdu super recept, hodně podobný tomu, co jsem věkem "vychytala"-mouky 1/2 na 1/2, potírání máslem, rumem a cukrem. Také tuk dávám 2:1, ale máslo a sádlo- to mě naučila babička, těsto je déle vláčné. A ještě přidávám muškátový oříšek, ale to už je na každém ,-). .. Každopádně děkuji, recept opíšu svojí náctileté dceři do kuchařky, aby jednou věděla, jak péci " vychytanou"vánočku!
blanie 16. 9. 2021, 13:03
Luxusní!!! Dělám z těsta i loupáky, mazance, Karásky
sabcaaaja 19. 11. 2021, 22:10
@blanie Děkuji za pochvalu (F), jsem ráda, že Vám naše vánočka chutná (Y). Já z tohoto těsta dělám vánočku, mazanec a vánočkové muffiny (pl)
LUKÁŠEK 23. 12. 2020, 21:13
Také se musím připojit, vždy hledám nějaké dobré těsto, ale tohle je luxusní upekla já čtyři vánočky, s těstem se nádherně pracuje. Po ochutnání opravdu vynikající a uvidíme ještě zítra na druhý den, jaká bude. Jednoznačně ukládám a jinou už péct nebudu. Děkuji za recept
sabcaaaja 24. 12. 2020, 14:31
@LUKÁŠEK Dobrý den, Iveto (hello) , děkuji za vyzkoušení našeho receptu (F) , jsem ráda, že Vám naše vánočka chutná (Y) . Krásné Vánoce (stromecek) a vše nejlepší v novém roce (flower)
lucatko 19. 12. 2020, 12:45
Dobrý den, když nemám majonézu, dá se použít nějaká náhrada, nebo úplně bez?
sabcaaaja 19. 12. 2020, 13:24
@lucatko Tak raději vynechat, ta majonéza tam není pro chuť, ale pro vláčnost a delší trvanlivost.
sabcaaaja 19. 12. 2020, 13:24
@sabcaaaja A ať se povede (Y)
Straki75 13. 12. 2020, 10:03
Komentáře moc nepřidávám, ale tady musím... Cink, cink, cink, konečně jsem našla vítěze testu receptu na vánočku!!! (Y) (radost) (banky) S těstem se výborně pracovalo a vánočka je jak chuťově, tak vzhledově luxusní... (L) Asi i díky správnému poměru hladké a polohrubé mouky a majonéze v těstě... Takže děkuji moc za recept a přeji krásné a pohodové Vánoce (banky) [A] (stromecek) (andel)
sabcaaaja 18. 12. 2020, 15:58
@Straki75 Dobrý den, Evo (hello) , jsem ráda, že jste vyzkoušela naši vánočku a že Vám naše vánočka chutnala tak dobře, až jí to vyneslo na stupně vítězů |:o) . Letos jsem jich pekla několik (a ze stejného těsta dělám na Velikonoce mazanec ) a na další vánočky se během pár dnů chystám, u nás nesmí vánočka chybět na Štědrý den ke snídani (zajic) a pečeme pro rodiče a sourozence . Polohrubá mouka obstará to "trhání" , ale pokud jsem dělala jen z polohrubé, byla poněkud hrubá a škrábala v krku ... a když jsem dělala jen z hladké, zase tomu chyběla ta nadýchanost ... takže jsem zkoušela různé poměry a nejlepší je to půl na půl :-) . Majolka obstará vláčnost , prý až 4 dny (Y) , ale nás je 6, takže vánočka nepřežije většinou ani jediný den :-D . Krásné Vánoce (banky) a vše nejlepší do nového roku (flower)
lidare 8. 10. 2020, 22:26
:-) (Y)
sabcaaaja 20. 11. 2020, 18:41
@lidare (hello) (F) (stromecek)
dvladka 9. 1. 2019, 17:46
Recept je úplně úchvatný! Dělal jsem už počtvrté během měsíce a nemůžu se nabažit! ,-) Dnes jsem trénovala mazanec na Velikonoce: https://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4880628 Fakt bomba! |:o)
sabcaaaja 10. 1. 2019, 15:44
@dvladka Dobrý den, Vlaďko (hello) , děkuji za komentář (F) , jsem ráda, že Vám naše vánočka chutná (zajic) , jj, těsto se dá použít i na mazance nebo vánočkové muffiny (flower) . Vše nejlepší do nového roku 2019 |:o)
Prazanda11 28. 12. 2018, 14:15
Vánočka je naprosto vynikající, vláčná, vydrží cca 5 dnů vláčná (kus vánočky jsem si schovala hned po upečení, jinak bych neměla na čem tu trvanlivost testovat). Děkuju moc za recept a přeji vše nej do nového roku 2019 (Y)
sabcaaaja 28. 12. 2018, 22:10
@Prazanda11 Dobrý den, Dášo (hello) , vše nejlepší do nového roku 2019 i Vám (sampus) . U nás na pokusy nemám šanci , je nás 6 - 2 dospěláci + 4 děti a během jediného dne ta cca 1200g vánočka zmizí ,-) (Y) .
AjaHK 25. 12. 2018, 15:53
Nedalo mi to a vánočku jsem vyzkoušela. Je výborná. (Y)
sabcaaaja 25. 12. 2018, 21:58
@AjaHK Dobrý den, Aleno (hello) , jsem ráda, že jste si vybrala náš recept a že se Vám vánočka povedla a chutnala (F) . Krásné Vánoce (stromecek) a vše nejlepší v novém roce (sampus)
jadelik 24. 12. 2018, 6:10
Včera jsem pekla vaši vánočku, je vynikající a chuťově vyborná. Byla jsem za ni pochvalená. Děkuji za váš recept. Přeji Vám hezké vánoční svátky. (G) (stromecek)
sabcaaaja 25. 12. 2018, 22:04
@jadelik Dobrý den, Jaroslavo (hello) , jsem ráda, že se Vám vánočka povedla a chutnala (F) . Krásné Vánoce i Vám (andel) a vše nejlepší v novém roce (sampus)
sarah.05 23. 12. 2018, 20:29
Je opravdu výborná. Už jinou nedělám. Dnes jsem dopekla a už ted mám na ní chut :-) Děkuji za úžasný recept a přeji krásné vánoce (banky) (darecek) (novy rok)
sabcaaaja 25. 12. 2018, 21:56
@sarah.05 Dobrý den, Šárko (hello) , my už taky jinou nepečeme, zkoušela jsem i jiné recepty :-$ , ale dcery (máme 4 ♥ holčičky ) , říkaly, že je dobrá, ale že ta naše jim chutná víc (zajic) . My si ji pečeme i v průběhu roku, když na ni máme chuť, nebo na Velikonoce dělám ze stejného těsta i mazanec (Y) . Krásné Vánoce i Vám (andel)
mariana1 23. 12. 2018, 19:13
Dobrý den, neodolala jsem a včera jsem vyzkoušela Vaši vánočku dopadla výborně, s těstem se krásně pracovalo.Jen jsem ji upletla ze 6 pramenů naráz a pekla jsem je jednu po druhé. Ta 2. byla víc nakynutější, ale taky výborná. Přeji Vám krásné vánoce (andel) (andel) (andel) (andel) (andel) (andel) (andel) (andel)
sabcaaaja 25. 12. 2018, 21:52
@mariana1 Dobrý den, Marie (hello) , jsem ráda, že jste zkusila náš rodinný recept a že se vánočka povedla (F) . Abych se přiznala, na letošní Vánoce jsem jich pekla asi 8 (zajic) , a vzhledem k nejmladší - 10měsíční dceři, které lezou zuby a má separační úzkost a věčně mi visíc na noze, jsem také letos oželela patra, ale motala jsem ze 6 nebo i z 8 pramenů, aby to bylo rychlejší (ta z 8 pramenů se plete úplně stejně jako ta 6ramenná a měla jsem pocit, že to bylo líp provázané a držela lépe). Krásné Vánoce (banky) a vše nejlepší do nového roku (sampus)
Karyn 10. 12. 2018, 7:55
Komentáře většinou nepíši, ale tahle vánočka si ho zaslouží. Je úžasná, zbyly nám dva kousky třetí den od upečení a chutnala jako první den. Fakt výborná! (clamp) (Y)
sabcaaaja 11. 12. 2018, 13:25
@Karyn Dobrý den, Kateřino, díky za kompliment (F) , jsem ráda, že Vám chutnala , u nás nikdy tak dlouho nevydrží - rychle se sní - je nás 6 - 2 dospělí + 4 holčičky , ale když dřív náhodou zbyla, je z ní i výborná žemlovka . Navíc se dá upéct na Velikonoce jako mazanec nebo nedávno po mně dcery chtěly vánočkové muffiny, tak jsem to zkusila a taky výborné (zajic) , chutově stejné jako vánočka, ale skladnější a praktičtější třeba na svačiny do školy :-) ;-)
sarah.05 8. 3. 2018, 16:17
Tak já už jinou vánočku ani nedělám. Děkuji za recept (Y) (Y) je famozní (clamp) (clamp) (flower) (flower)
sabcaaaja 22. 11. 2018, 9:05
@sarah.05 Děkuji za kompliment (F) , my už taky jinou neděláme (zajic) , zkusila jsem i nějaké další recepty, byly taky dobré, ale podle dcer to nebylo úplně ono :-$ , jsou zvyklé na tuhle vláčnou a trhací, takže už neexperimentuji a dělám jen tu naši osvědčenou (pl)
kokoska24 8. 1. 2016, 19:12
V naší rodině děláme stejnou, jen nedáváme majonezu, také mi to připadá zbytečné, dávám o 1 žloutek více. U nás se do vánočky přidává anýz, který dodá chrakteristickou chuť. Zkuste, je to výborné.
plamenek 8. 1. 2016, 11:37
Určitě je výborná, jen mi přijde zbytečná majonéza ( je to zase jen olej a žloutky). Takže já dávám více žloutků a másla( místo oleje a majonézy). Cukru také více, dle chuti, ale to je už na každém, prostě těsto ochutnám.
Paluna 24. 12. 2015, 7:08
Určitě také vyzkouším... (Y) (Y)
sabcaaaja 3. 1. 2016, 11:28
@Paluna Dobrý den, Pavlíno (hello), vyzkoušejte a dejte vědět, jak chutnala (F) . Vše nejlepší do Nového roku (sampus)
Paluna 8. 1. 2016, 11:31
@sabcaaaja Určitě dám vědět, děkuji za přání a i celé vaší rodině přeji do Nového roku hlavně hodně zdravíčka a štěstíčka... (objimam)
125petra 26. 3. 2015, 11:16
Vánočka je výborná, děkuji za skvělý recept (Y) Chci se jen zeptat, dělal jste někdo podle tohoto receptu i mazanec?
sabcaaaja 3. 4. 2015, 12:31
@125petra Dobrý den, Petro (hello) , děkuji za pochvalu (F) , jj, děláme podle stejného receptu i mazanec (postup je úplně stejný jako u vánoček - zadělám z kila mouky, nechat 1/2 hod. kynout, pak přidat rozinky, zase nechat 1/2 hodiny kynout, udělám 2 megamazance, nechám 45 kynout, pomažu vajíčkem, dám mandle, šup s tím zapéct do trouby na 10 minut na 180 stupňů, pak tlumit na 160 stupňů a péct dalších 30-35 minut. Nakonec ještě horké pomazat směsí rumu, moučkového cukru a rozpuštěného másla . Pěkné svátky (velikonoce8)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie