Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 23 návštěvníků)

domácí tvarůžky (výroba)

0.0
domácí tvarůžky (výroba)

Potřebné ingredience

1 kg !!nízkotučného!! tvarohu (měký balený jako máslo) , 1-2kolečka originál olomouckých tvarůžků (zbytek balíčku sníte), 3 pol.lžíce soli, podle chuti můžete dát i kmín (není podmínkou)

Postup přípravy

Tvaroh, opravdu nízkotučný z jiného to nejde, dáme do mísy !ne kovové! ke které máme poklici (aby vás to neodstěhovalo k sousedům) přidáme sůl a na drobno nakrájená kolečka tvarůžků a kmín pokud chcete. Vše důkladně promícháme a necháme v teple zrát asi týden. Pokud je teplo může to trvat i míň. Musí z toho být taková mazlavá hmota, ale tu změnu poznáte, protože se to musí alespoň jednou denně promíchat. Ta hmota jde po týdnu mazat na chleba a pokud jí nesníte jen tak budeme pokračovat ve výrobě tvarůžků.
Naposledy pořádně promícháme náš smrádeček a jdeme na to. Do ruky nabereme trochu hmoty a uplácáme z ní koláček nebo váleček (ale ten se někdy láme) čím nižší placka tím rychleji dozrává a vy budete jíst. Dáte buď na talíř nebo na nerezovou mřížku.Ne na železo už jsem to udělala a obtiskli se mi tam černé proužky :-( . Poku máme na talíři jenutné je každý den otočit jinak je necháme takto asi 4 dny.Oni oschnou na povrchu. Pak je vykoupeme v pivě nebo slané vodě a dáme do chladna nejlépe asi 14-18°C. každý den nebo aspoň obden je vykoupeme v pivě nebo slané vodě. za 7-10dní by jste už mohli mít v večeři své vlastní tvarůžky. Na fotce jsou po uplácání zralé jsem nefotila většinou se moc rychle sní.
Je to trochu delší proces ale je to paráda. Cena těchto tvarůžků je asi 120,-Kč za kg a v obchodě je to asi o 100,- víc pokud nejsou v akci.
Dobrou chuť vytrvalým :-)
P.S. mám moc velký formát fotek nejde to vložit pokusím se to vylepšit snad.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

pipischramm 4. 8. 2019, 0:21
Zajímavé že slovo od slova opsané z netu :-S :-S :-S
helousek 29. 8. 2012, 10:25
Moc mne zaujal váš recept. Určitě vyzkouším, jen se chci zeptat, jestli je lepší to pivo na vykoupání tvarůžků nebo slaná voda? Je pak nějaký rozdíl v chuti? Děkuji.
marie.radka 30. 8. 2012, 14:27
@helousek já to střídala. když měl chlap otevřený pivo tak jsem koupala v pivu. Když jsem měla po výrobě sýrů syrovátku tak v osolené syrovátce a pokud jsem spěchala tak jsem popadla misku vodu a sůl a bylo... :-p
Bylinka1 8. 8. 2012, 18:24
Teda to koukám :-o-tvarůžky doma vyrobené (Y). A opravdu to chutná jako pravé olomoucké :-$? No asi to zkusím |:o)
marie.radka 30. 8. 2012, 14:28
@Bylinka1 brácha říkal že jsou moc super a kamarádi taky, teď záleží, jestli to je pravda nebo podlézání ,-) (tudledudle)
marie.radka 8. 8. 2012, 22:47
@Bylinka1 opravdu to tak chutná vřele doporučuji. Já nerada dávám na trh rady, které nemám ozkoušené a nejlépe několikrát :-)
evicela 8. 8. 2012, 16:45
finanční uspora tam asi je , ale než se s tím tak plácat, koupím si je když mám na ně chut, no snad jako pokus , že jo. ,-) (child1)
Vyhnanice 8. 8. 2012, 15:30
Paní Radko,škoda že není fotečka (Y) (Y) (Y)
marie.radka 8. 8. 2012, 22:48
@Vyhnanice já jsem je chtěla dát jenže je mám moc velké a nejdou sem strčit. musím to nějak vychytat jinak :^)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie