Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 29 návštěvníků)

přírodní kvásek

0.0
přírodní kvásek

Potřebné ingredience

bio žitná mouka hladká, voda

Postup přípravy

první den smícháme 200 ml vlažné vody a 200g žitné mouky, poprášíme moukou, dáme na teplé místo,nejlépe u radiátoru, přikryjeme utěrkou a necháme kvasit do druhého dne. Druhý den do této hmoty vmícháme opět 200 ml vody a 200g žitné mouky, opět necháme uležet do druhého dne. Třetí odebereme kvásek, který vyhodíme cxa půlku a dáme do směsi 400 ml vody a 400 g žitné mouky. Necháme ještě odležet cca 8 hodin. Když je kvásek hotov poznáme to podle praskající krusty navrchu těsta. Uchováme v lednici a když chceme mít zdravě vykynuté těsto, tak namísto droždí použijeme tak 6 lžic kvásku do těsta.. Těsto z kvásku kyne přes noc. Pozor!!! Nikdy nevykyne těsto jako s droždím! Vždy si uchováme tak 10 lžic kvásku jako startér do dalšího kvásku, pak můžeme vynechat první kvašení a začínáme druhou fází.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Celozrnná mouka obsahuje fytin, ten brání vstřebávání hodnotných látek z celozrnné mouky do těla. Kvašením se tento fytin ztrácí a potom je celozrnná mouka pro člověka stravitelná a využije z ní maximum. Navíc má kvásek antibiotické vlastnosti. Nejhodnotnější je mouka špaldová a žitná.
Kvásek má rád harmonii kolem, stalo se mi, že když jsem byla vyčerpaná a rozladěná, tak shnil nebo vůbec nevykynul. Je to prostě živá hmota . . . :)
Pak vzníká kandida atd. V kváskovém těstě vzniká kyselina mléčná, která je přirozený konzervant, takový kváskový chléb vydrží i 10 dní.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kukumalu (upraveno) 3. 5. 2015, 22:52
Dobrý den Soni, chtěla jsem se zeptat, když budu chtít chleba z kvásku, můžu péct v domácí pekárně? píšete, že těsto kyne asi 10hod. to je na pekármu moc. pokud budu péct v troubě, jak se peče. A ještě, celý chleba potom peču z celozdrné mouky? nebo můžu použít jinou? a napíšete mi recept na ten Váš chleba? Moc děkuji za odpověd Marcela PS: tak já už to všechno našla, máte podrovbný recept na chůěba :-)
nigina 9. 4. 2013, 20:20
:-) :-) to je zlaté :-) že kvások má rád harmóniu ... som rada, že to už viem . Môj minulý kvások mal už 13 dní a tešila som sa na jeho 14 dňové narodeniny ,-) No ráno som ho našla (N) :-o 8o| chudinku... Bola akási pleseň okolo ústia pohára...také jemné chmýří...a na kvásku sa urobila taká puknutá krusta... Vyhodila som ho :´( Nemala som? Vlastne neviem, nikde se o tom nepíše... mám kvásek po krmení dát do nové čisté nádoby? Kvúli tem odumrelým kvasinkám na stenách? Dík za odpoved (F) (F) (hello)
Evvik 12. 4. 2012, 17:08
Soni, to testo mam nechat kynout rovnou v nadobe ktere budu pect ( v pekarne) nebo ho muzu po vykynuti prohnetat a udelat treba bochanek a nechat pect v troube?
sonka 13. 4. 2012, 16:33
@Evvik Můžete ho nechat kynout i v pekárně! :-)
dodysek 16. 4. 2008, 11:34
Dobrý den, prosím, jak dlouho vydrží kvásek v lednici aby se nezkazil. Chtěla bych konečně vyzkoušet kváskový chleba, ale nějak se toho bojím :) Děkuji (L)
sonka 23. 4. 2008, 7:51
@dodysek Dobrý den, já ho nechávám týden. :-)
Bubáková 1. 3. 2008, 19:33
Dobrý den Soňi, tak já si kvásek připravuji už dlouho,ale tentokrát jsme zakoupila Bio mouku a kvásek ,který mi zraje na lince má úplně jinou vůňi než z obyčejné celozrné mouky ( ne bio),ta vůně není toli kyselá je taková jemnější,myslíte Soňi že je v tom nějký rozdíl ...že může kvalita mouky ovlivnit vůňi kvásku??? Předem děkuji za odoveď (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) :-$ :-$ (F)
sonka 4. 3. 2008, 10:41
@Bubáková Blanko, určitě kvalita mouky může ovlivnit vůni a chuť čehokoliv. Já třeba nemůžu pozřít nebio jáhly nebo pohanku. Kuře taktéž. Opravdu kvalita je znát (F)
libuseja 15. 2. 2008, 22:09
kvásek do jak velké nádoby? Přikrýt nebo nechat odkrytý? Teplým místem máte na mysli třeba na kuchyňské lince? Ten třetí den to dám do lednice? A čtvrt droždí vynahradí teda 6 lžic kvásku? Co kyne přes noc - těsto? Taky na lince?
sonka 15. 2. 2008, 22:38
@libuseja Libuško, stačí normální miska cca 4 litry . . . Posypat moukou a přikrýt utěrkou. Teplé místo je nejlepší u radiátoru. 3 den dáte do lednice a postupně spotřebujete nebo 3. den odeberete 10 lžic dáte do těsta, zbytek so necháte na další těsta a poslední část na další kvásek. V lednici vydrží cca 10 dní. Zima zabraňuje dalšímu kvašení a taky by Vám shnilo ( vím o čem mluvím . . ) :^) Těsto z kvásku Vám nikdy nenakyne jako z droždí!!! Vykyne trošku, ale je to zdravější způsob. Když například chcete chléb z kvásku, tak dáte 6-10 lžic kvásku, mouku, vodu, sůl, dáte do nádoby, přikryjete a necháte u radiátoru nakynout minimálně 10 hodin, dokud nemáte takový povrch na těstě jako je na obrázku.Poté dáte péci.
barbusa 15. 2. 2008, 20:56
Prosim vas ma ta mouka na kvasek byt celozrnna nebo se to k te celozrnne pridava az potom, aby to bylo stravitelnejsi?
Jitule64 4. 3. 2008, 10:54
@barbusa Baru, musí být celozrná právě proto, aby díky těm slupičkám v mouce začal správný proces kvašení. :-)
sonka 15. 2. 2008, 22:41
@barbusa Baruško, kvásek se dělá z celozrnné mouky, můžete použít žitnou nebo špaldovou. Právě u té celozrnné je kvašení důležité, poněvadž až pak je celozrnná mouka pro člověka stravitelná a využije z ní maximum. Hotový kvásek pak můžete přidat do těsta a to těsto nechat nakynout cca 10 hodin.
barbusa 16. 2. 2008, 10:02
@sonka Dekuji, vyzkousim to. Je to par let co uz jsem ho zkousela udelat, ale nejak se mi to nepovedlo, vypadalo to spise jak pisete, ze to zhnilo a tak uz jsem to nezkousela dal. Mozna to bude tim, ze jsem nemela ten spravny pomer te mouky a vody. Zkusim to takhle jak pisete
libuseja 15. 2. 2008, 22:48
@sonka na obrázku tedy není kvásek, ale kynuté těsto před pečením?
sonka 16. 2. 2008, 7:45
@libuseja na obrázku je kvásek, ale stejně vypadá i vykynuté těsto z kvásku. Musí být napovrchu ta krusta

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie