Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 400 návštěvníků)

Poleno, pro mého manžela k narozeninám - zdobení bez nervů, na přesnosti nezáleží!

0.0
Poleno, pro mého manžela k narozeninám - zdobení bez nervů, na přesnosti nezáleží!

Potřebné ingredience

jako na mramorový dort, ale ze šesti vajec:
375g hladké mouky, 1prášek do pečiva , 6 vajec, 360g cukru moučka, 250ml oleje, 125ml vroucí vody, kakao, na krém: 2 šlehačky, 2 stogramové čokolády na vaření, ztužovač šlehačky

Postup přípravy

viz obrázkový postup

Ušleháme bílky s polovinou cukru (se 180g). v druhé míse šleháme žloutky s dalšími 180g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu.
Nakone vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...)

Do vymazané formy střídavě klademe těsto po lžících. dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Buďte trpělivé, je to piplačka, ale když tohle zvládnete, máte to nejhorší za sebou!

Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná... Těsto je naše oblíbené, je takové mechové, moc dobré...;)
podrobný postup s fotkami zde:

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=8873

Na krém jen nalámeme čokoládu do šlehačky a zahřejeme, postupně mícháme. Necháme prochladnout (nejlépe přes noc) a pak vyšleháme se ztužovačem.

Na vnější strany jsem kvůli obavám z tuhosti mého pařížského krému udělala ještě ze šestinového množství tento:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=13610
Na boky byl ideální, krásně drží,díky ztuženému tuku, ale dovnitř bych i příště dala nějaký chuťově zajímavější.;))
Na tento krém natlačíme (nejlépe když není úplně vychlazený) kůru, kterou jsme vyrobili z čokolády rozpuštěné se ztuženým tukem. Čokoládu rozpuštěnou s tukem namažeme na pečící papír, rozetřeme, nic pravidelného, okraje by měly být co nejvíce střapaté, necháme ztuhnout, sloupneme a nalepíme ze stran na dort.

Inspiraci na poleno jsem našla na internetu, tam měli ovšem vršek pomazaný krémem. Napadlo mě nechat vršek bez zdobení, díky vrstvenému korpusu docílíme ještě lepšího efektu než při kreslení letokruhů do krému..... Jen bych chtěla poradit, abyste na vrchní část vybrali nějakou část, které je pěkná na řezu, letokruhy nejsou na obou stranách formy stejné, na té spodní (tam, kde jste začínali s kladením těsta), jsou hezčí... ale vy to nějak vymyslíte...;))) Prostě korpusy obracejte v rukách, až narazíte na nějaký obstojný kousek.

detail

letecký pohled;)))

tak jsme to rozštípli ;)))

a porce

3 formy (to vše ze 6 vajec)

kůru vytvoříme tak, že rozpuštěnou čokoládu natřeme na pečící papír . Žádné pravidelnosti, hala bala, jak to vyjde, naopak se snažíme o střapatost Pak necháme ztuhnout a krásně sloupneme. Můžeme dobarvit i jiným odstínem čokolády ( já měla půl napůl bílou s tmavou.)

dort sestavíme, promažeme (já jsem spodní díly ještě rozřezávala), popatláme zvenku krémem (neuhlazujeme, ale tahy vedeme zespoda nahoru.
Možná bych příště pro nejhornější díl zvolila větší formu, nevím.
ještě jedna věc, pokud necháte vršek jako já, bez krému, doporučuji až do podávání něčím pokrýt (obrácný talířek nebo fólie)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Mooona 9. 3. 2017, 11:36
(clamp) (clamp)
zdenicka53 12. 3. 2014, 9:56
ahojky tak jsem ted dala do trouby tak jsem zvědavá co mi z toho vznikne ještě nikdy jsem dort nepekla ale jinak peču vše možné tak toto je moje premiéra držte palce je pro dceru k narozeninám pak se ozvu jak to dopadlo pa ,-) ,-) ,-) ,-) ,-)
2Beranci 2. 2. 2014, 16:53
(Y)
Jitulina11 15. 6. 2013, 23:11
Tak tohle je fantazie!!! Také někdy vyzkouším. Je moc krásný. (F)
Evika 6. 4. 2013, 21:43
Dáši, tento dort jsem pekla včera, dnes (zajic) padl na oslavě 70sátky taťky za vlast, byl vynikající a měl obrovský úspěch, děkuji a určitě upeču znova, fakt super! Zde přidávám foto mého výtvoru http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4356823 |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
Truhlářství.KV 4. 1. 2013, 17:28
(Y)
beri bery 10. 4. 2012, 21:36
Dášo tak tenhle úžasný dort jsem zvládla i já nekuchařka nebo spíš začátečník přes dorty.. (noc) Na oslavě všichni koukali kde se to ve mě bere..miláček chrochtal blahem .. (^) (jidlo) (child1) Děkuji vám za super inspiraci a nejlepší recept co jsem zatím zkusila.. Chtěla bych příště zkusit ořechový korpus, můžete mi poradit zda ubrat mouku o podíl ořechů nebo jen ty ořechy přidat? Nerada bych to zkazila. Děkuji moc
Miškališka 15. 2. 2012, 21:07
Oooo, prosím o postup jak vrstvit na sebe to tmavé a světlé těsto, asi jsem taky poleno! :-|
jeremy 12. 8. 2011, 22:13
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y)
Zvindic 19. 6. 2011, 16:36
Dobrý den,podle vašeho receptu "MRAMOROVÝ DORT" pro nás upekl můj manžel svatební dort .Korpus se tak osvědčil,že bude péct svatební dort i pro mou sestru..Je opravdu vynikající a v kombinaci s pařížským krémem a banány...,není snad lepší chuti. (Y) (Y) Mějte se krásně a děkujeme za inspiraci. (hello) (hello) Žanet.
vychod 13. 1. 2011, 20:10
(Y) (Y) (Y) (^) (Y) (Y) (Y)
agi2711 13. 1. 2011, 19:29
Tak to je super nápad (clamp)
Ložanka 20. 11. 2010, 21:29
(Y) (Y) (Y) (Y) tak tomu říkám nápad!!!! (clamp) (clamp) (clamp)
manhartici 7. 7. 2010, 11:04
Korpus špičkovej (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)jiný už dělat nebudu (^)tento je nejlepší |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (clamp)dělala jsem dort malému k narozkám a všem moc chutnalo... (D) (D) (D) (D) (D)
drahas 25. 6. 2010, 11:26
Dobrý deň pani Dášan neposlala by ste mi na adresu drahas@azet.sk obrázkový postup na prípravu polena? Ďakujem. Drahomíra
onasi 25. 6. 2010, 23:09
@drahas Drahuško, nemám ho nafocený... :(
x.girl 7. 5. 2010, 21:16
Dobrý den Dáši.. už delší dobu dělám váš recept...jak korpus,tak krém... |:o) |:o) |:o) je super...ale teď mi krému docela hodně zbylo...jak dlouho vydrží v lednici?...za tři dny budu dělat další...tak jestli ho budu moct ještě použít - aniž by z toho byli zařívací trable.. ,-) ,-) ,-) děkujiiii :-$ :-$ :-$
ahojki 29. 4. 2010, 21:00
super díky
bojtl 18. 2. 2010, 9:13
Dobrý den Dáši, jaký průměr mají ty dorty? Já mám formu průměr 28 cm a nevím, jestli to tam mám dát vše nebo jen půlku. Děkuji za radu Broňa
onasi 21. 2. 2010, 9:00
@bojtl Broni, 28 je dost velká forma, do té samotné bych dělala ze šesti, sedmi vajec...
bojtl 21. 2. 2010, 12:38
@onasi Jo, už jsem na to přišla. Dala jsem tam asi větší půlku z 6 vajec a bylo to jen na jedno prokrojení. Tak jsem pekla ještě jednou. Děkuji za radu. Mějte se hezky Broňa
IrisekI 13. 1. 2010, 21:24
(Y)
Ilonáček 9. 6. 2009, 17:23
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie