Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 70 návštěvníků)

Jablečné hrudky s ořechy - zdravé mlsání bez tuku

0.0
Jablečné hrudky s ořechy - zdravé mlsání bez tuku

Potřebné ingredience

1 kg jablek (nastrouhaných na hrubém struhadle) 2 citrony (šťáva) 200 g třtinového cukru (může být samozřejmě i bílý cukr - krupice) 200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Postup přípravy

Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a šťávou ze dvou citronů a vaříme ve smaltovaném hrnci do té doby, dokud jablka nezeželírují. Doporučuji stále hlídat a co chvíli míchat, aby se směs nepřipálila, hlavně ke konci, až se odpaří přebytečná voda:-) Nakonec do směsi za stálého míchání přidáme nasekané ořechy a dvěma kávovými lžičkami tvoříme na máslem vymazaném plechu hromádky, které dáme dosušit do mírně vyhřáté trouby (150 – 160 stupňů) na cca 30 minut. Pak je můžeme ještě obrátit na bok a nechat na horkém plechu ještě chvilku odležet, případně dát zpět na pár (5) minut do vypnuté trouby na dosušení. Lze dozdobit čokoládou - namočit špičku v tmavé nebo světlé čokoládě - ta světlá vypadá jako sníh:-)

Přeji dobrou chuť, zdravé mlsání a krásné vánoce.

Původní zdroj: kdysi tento recept uváděla Jiřina Bohdalová v nějakém pořadu pro kutily a kuchařinky:o)

Jablíčka, citronová šťáva, třtinový cukr

Nahrubo nasekané vlašské ořechy

Vaříme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina a jablka nezeželírují. Celý byt voní krásně po jablíčkách.....

Dvěma kávovými lžičkami tvoříme hromádky.

Klademe na máslem vymazaný plech.

Upečeno:-) Celkové množství z uvedených surovin.

Dobrou chuť a krásné vánoce....

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

romi07 22. 12. 2014, 1:36
mohl by se cukr nahradit medem? děkuji
ibara 24. 12. 2014, 11:38
@romi07 To jsem nezkoušela. Jde o to, aby cukr zkaramelizoval, nevím jak by se choval med, třeba by to jen lepilo a nedrželo patřičně pohromadě. Pokud by šlo o to, aby to nebylo jen sladké, ale díky medu zdravější, tak tou tepelnou úpravou se med neznehodnotí a stejně z něj nakonec zbyde jen ten cukr.... tady je medu škoda, ten je lepší do vlažného čaje apod.
nature peggy 14. 12. 2014, 19:04
Mončo prosím ty jablíčka se strouhají i se slupkou ? Hezké Vánoce :)
ibara 15. 12. 2014, 22:43
@nature peggy Ano, Markéto, i se slupkou :-) hezké vánoce (banky) (andel) (stromecek) (hello).
1malina 12. 12. 2014, 12:36
Tohle vypadá mooooc dobře. Jdu na to ^o) snad se podaří :-)
littlenail (upraveno) 17. 12. 2014, 13:10
Je to zajímavé, jablka mám, ještě ten tmavej cukr, ale zítra je také den (F) :-p [A] Konečně doděláno, přidala jsem půl balíčku brusinek, nemá chybu, tedy jednu, prudce žravé.
novackova 11. 12. 2014, 6:16
(Y) (Y) (Y) (F)
Blondys24 9. 12. 2014, 19:03
Mohu se zeptat jakou mají kuličky trvanlivost? kvůli těm jablkům...děkuji
ibara 11. 12. 2014, 0:11
@Blondys24 Přesně nevím, protože jdou rychle na odbyt a brzy se sní ,-) Skladuji je normálně v chladu jako ostatní cukroví, dělám cca týden před vánocemi a do silvestra vydrží bez újmy určitě, i déle (teda když jsou dobře schované před mlsaly :-)). Jednou jsem je měla pro kamarádku ještě koncem ledna, než dorazila na ochutnávku a pořád byly jedlé (smich). Hezké vánoce (banky) (andel) (stromecek) (hello)
Vanusak 15. 12. 2013, 19:17
Bezva tip, určitě vyzkoušíme. (Y)
ibara 11. 12. 2014, 0:12
@Vanusak Jsem zvědavá, co jim řeknete :-) (hello)
Vanusak 13. 12. 2014, 21:01
@ibara Mončo, chystám se dělat. Jsou potom tvrdší nebo měkké? Myslím kvůli zubům... ,-)
ibara 13. 12. 2014, 23:55
@Vanusak Měkčí, leda byste je hooodně přesušila ,-) Tvrdé v nich jsou ale ty sekané ořechy (smich) (hello).
Vanusak 14. 12. 2014, 9:57
@ibara Díky. Tak to risknu. ,-)
evicela 14. 12. 2013, 14:00
tak to vypadá hodně dobře (Y) (zajic)
ibara 14. 12. 2013, 14:53
@evicela Děkuji (L) Nazdobené ještě lépe, jako zasněžené kopečky :-) S čokoládovou špičkou už to ale není až tak zdravé mlsání, ale jednou do roka je to povoleno ,-) (hello)
Ivulina1 14. 12. 2013, 13:11
To vypadá moc dobře,tohle určitě zitra udělám. (Y) (Y) (Y) (Y) (L)
ibara 14. 12. 2013, 14:56
@Ivulina1 Díky (L). Trpělivost při vaření jablíček, chvíli to trvá.... (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie