(recept
si oblíbilo 70 návštěvníků)
Jablečné hrudky s ořechy - zdravé mlsání bez tuku
Potřebné ingredience
1 kg jablek (nastrouhaných na hrubém struhadle) 2 citrony (šťáva) 200 g třtinového cukru (může být samozřejmě i bílý cukr - krupice) 200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Postup přípravy
Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a šťávou ze dvou citronů a vaříme ve smaltovaném hrnci do té doby, dokud jablka nezeželírují. Doporučuji stále hlídat a co chvíli míchat, aby se směs nepřipálila, hlavně ke konci, až se odpaří přebytečná voda:-) Nakonec do směsi za stálého míchání přidáme nasekané ořechy a dvěma kávovými lžičkami tvoříme na máslem vymazaném plechu hromádky, které dáme dosušit do mírně vyhřáté trouby (150 – 160 stupňů) na cca 30 minut. Pak je můžeme ještě obrátit na bok a nechat na horkém plechu ještě chvilku odležet, případně dát zpět na pár (5) minut do vypnuté trouby na dosušení. Lze dozdobit čokoládou - namočit špičku v tmavé nebo světlé čokoládě - ta světlá vypadá jako sníh:-)
Přeji dobrou chuť, zdravé mlsání a krásné vánoce.
Původní zdroj: kdysi tento recept uváděla Jiřina Bohdalová v nějakém pořadu pro kutily a kuchařinky:o)
Přeji dobrou chuť, zdravé mlsání a krásné vánoce.
Původní zdroj: kdysi tento recept uváděla Jiřina Bohdalová v nějakém pořadu pro kutily a kuchařinky:o)
Jablíčka, citronová šťáva, třtinový cukr
Nahrubo nasekané vlašské ořechy
Vaříme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina a jablka nezeželírují. Celý byt voní krásně po jablíčkách.....
Dvěma kávovými lžičkami tvoříme hromádky.
Klademe na máslem vymazaný plech.
Upečeno:-) Celkové množství z uvedených surovin.
Dobrou chuť a krásné vánoce....
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
romi07
(upraveno)
22. 12. 2014, 1:36
mohl by se cukr nahradit medem? děkuji
ibara
(upraveno)
24. 12. 2014, 11:38
@romi07
To jsem nezkoušela. Jde o to, aby cukr zkaramelizoval, nevím jak by se choval med, třeba by to jen lepilo a nedrželo patřičně pohromadě. Pokud by šlo o to, aby to nebylo jen sladké, ale díky medu zdravější, tak tou tepelnou úpravou se med neznehodnotí a stejně z něj nakonec zbyde jen ten cukr.... tady je medu škoda, ten je lepší do vlažného čaje apod.
nature peggy
(upraveno)
14. 12. 2014, 19:04
Mončo prosím ty jablíčka se strouhají i se slupkou ? Hezké Vánoce
ibara
(upraveno)
15. 12. 2014, 22:43
@nature peggy
Ano, Markéto, i se slupkou hezké vánoce .
1malina
(upraveno)
12. 12. 2014, 12:36
Tohle vypadá mooooc dobře. Jdu na to snad se podaří
littlenail
(upraveno)
17. 12. 2014, 13:10
Je to zajímavé, jablka mám, ještě ten tmavej cukr, ale zítra je také den Konečně doděláno, přidala jsem půl balíčku brusinek, nemá chybu, tedy jednu, prudce žravé.
novackova
(upraveno)
11. 12. 2014, 6:16
Blondys24
(upraveno)
9. 12. 2014, 19:03
Mohu se zeptat jakou mají kuličky trvanlivost? kvůli těm jablkům...děkuji
ibara
(upraveno)
11. 12. 2014, 0:11
@Blondys24
Přesně nevím, protože jdou rychle na odbyt a brzy se sní Skladuji je normálně v chladu jako ostatní cukroví, dělám cca týden před vánocemi a do silvestra vydrží bez újmy určitě, i déle (teda když jsou dobře schované před mlsaly ). Jednou jsem je měla pro kamarádku ještě koncem ledna, než dorazila na ochutnávku a pořád byly jedlé . Hezké vánoce
Vanusak
(upraveno)
15. 12. 2013, 19:17
Bezva tip, určitě vyzkoušíme.
ibara
(upraveno)
11. 12. 2014, 0:12
@Vanusak
Jsem zvědavá, co jim řeknete
Vanusak
(upraveno)
13. 12. 2014, 21:01
@ibara
Mončo, chystám se dělat. Jsou potom tvrdší nebo měkké? Myslím kvůli zubům...
ibara
(upraveno)
13. 12. 2014, 23:55
@Vanusak
Měkčí, leda byste je hooodně přesušila Tvrdé v nich jsou ale ty sekané ořechy .
Vanusak
(upraveno)
14. 12. 2014, 9:57
@ibara
Díky. Tak to risknu.
evicela
(upraveno)
14. 12. 2013, 14:00
tak to vypadá hodně dobře
ibara
(upraveno)
14. 12. 2013, 14:53
@evicela
Děkuji Nazdobené ještě lépe, jako zasněžené kopečky S čokoládovou špičkou už to ale není až tak zdravé mlsání, ale jednou do roka je to povoleno
Ivulina1
(upraveno)
14. 12. 2013, 13:11
To vypadá moc dobře,tohle určitě zitra udělám.
ibara
(upraveno)
14. 12. 2013, 14:56
@Ivulina1
Díky . Trpělivost při vaření jablíček, chvíli to trvá....