Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Kyselo (z kvásku)

0.0
Kyselo (z kvásku)

Potřebné ingredience

250 g kvásku (dávám žitný), 1 kg brambor, 3 cibule, velká hrst sušených hub, 1 polévková lžíce soli, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2 vejce, 200 ml smetany na vaření, 2,5 l vody

Postup přípravy

Houby namočit do studené vody (cca na 2 hodiny).

Do hrnce s vodou vložit houby (i s vodou, ve které byly namočené) a přidat k nim sůl, nové koření a bobkové listy.

Brambory oloupat, pokrájet na kostky a po cca ½ hodině varu je přidat do hrnce k houbám.

Poté oloupat cibuli, pokrájet jí na hrubší kostky a na pánvi osmahnout do zlatova.
Pak jí přidat do hrnce k bramborám.

Kvásek rozmíchat ve studené vodě, aby byl dobře tekutý.
Vejce rozklepnout do misky a rozmíchat.

Jakmile budou brambory měkké, přilít do hrnce kvásek a poté i vejce - vše dobře rozmíchat a nechat chvilku povařit.

Na závěr přidat smetanu a nechat projít varem.

250 g kvásku.

Houby namočit do studené vody (cca na 2 hodiny).

Koření.

Do hrnce s vodou vložit houby (i s vodou, ve které byly namočené) a přidat k nim sůl, nové koření a bobkové listy.

Brambory oloupat, pokrájet na kostky a po cca ½ hodině varu je přidat do hrnce k houbám.

Poté oloupat cibuli, pokrájet jí na hrubší kostky a na pánvi osmahnout do zlatova.
Pak jí přidat do hrnce k bramborám.

Kvásek rozmíchat ve studené vodě, aby byl dobře tekutý.

Vejce rozklepnout do misky a rozmíchat.

Jakmile budou brambory měkké, přilít do hrnce kvásek a poté i vejce - vše dobře rozmíchat a nechat chvilku povařit.
Na závěr přidat smetanu a nechat projít varem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

michaelka2 22. 4. 2014, 7:45
Prosím o radu, mám sušený kvásek, ale nevím jak ho použít do polévky.
Ayra 22. 4. 2014, 16:36
@michaelka2 Já jsem nikdy sušený kvásek neměla, tak si nejsem úplně jistá, jak se s ním pracuje. Já bych ho ale oživila a teprve pak použila http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:oziveni_suseneho_kvasku
Brblalka 10. 4. 2014, 15:14
Kyselem jsem skoro odkojená ,-) mňam. Jenom tu smetanu do našeho krkonošského nedáváme, přijde mi, že to úplně změní chuť, je to méně "chlebové", vajíčka usmažíme na cibulce a zamícháme do skoro hotové polévky. Kvásek namáčím s houbami přes noc, dám vařit a míchám až krásně zesklovatí a zhoustne. Někdy doplním vodu. Na ochucení dávám i kmín. (Y)
Liščátko 10. 4. 2014, 16:52
@Brblalka Tak tak smetana tam nepatri a dle meho ani bobkovy list a nove koreni tedy ja ho delam tak jak me naucila prababicka ... ja uvarim samotne kyselo , brambory ve slupce ty po uvareni oloupu a soupnu do kysela .. Osmazim vajicka na masle dam do kysela... Osmazim cibule cast dam do kysela a cast davam navrch kdyz podavam
Ayra 10. 4. 2014, 17:08
@Liščátko Moje prababička to vařila zase takto a máme to tak rádi. Myslím, že je krásné, že je tolik receptů a každý si vybere, co mu vyhovuje. Byla by nuda vařit jídlo jen jedním způsobem. Máte-li recept, o který se chcete podělit s ostatními, můžete si ho vystavit ve svém albu (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie