Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 90 návštěvníků)

Pražské koláče

0.0
Pražské koláče

Potřebné ingredience

Těsto: 300 g hladké a 300 g polohrubé mouky, 225 ml mléka, 130 g másla, 100 g cukru, 2 vejce, 30 g droždí, 1,5 lžičky soli. Náplň: 350 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek, 50 g másla, 250 ml smetany ke šlehání. Drobenka: 50 g hrubé mouky, 50 g cukru moučka, 30 g másla, ½ lžičky skořice.

Postup přípravy

Těsto: Do pekárny nalijeme rozpuštěné vlažné máslo a vlažné mléko s rozmíchanými vajíčky. Z cukru si odebereme 1 lžíci stranou, zbytek cukru nasypeme do pekárny. Přisypeme prosáté mouky pokojové teploty. Do jednoho rohu nasypeme sůl, na vzdáleném konci uděláme v mouce malý důlek, nasypeme do něj odložený cukr a na cukr rozdrobíme droždí. Zapneme program TĚSTO.

Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků. Na 2 plechy s pečícím papírem uložíme vytvarované bochánky, které rukou zploštíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C (pekla jsem 18 minut).

Krém: Uvaříme hustý pudink, do horkého vmícháme máslo a necháme vychladnout. Studený pudink vyšleháme šlehačem. Ušleháme šlehačku a lehce ji vmícháme do pudinku.
Vychladlé koláče rozkrojíme a sáčkem nastříkáme krém.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

hantonie 15. 2. 2020, 0:00
nebudu řešit jestli škrob nebo pudink, od vás je vše dobré (clamp) vaše recepty nikdy nesklamou :-) :-) a to mi je 73 let a peču od svých 16 let (Y) (Y) (Y)
spero 18. 2. 2020, 16:32
@hantonie Děkuji Vám za krásný komentář. Jste moc milá. (F) (F) (F)
Mia 5 26. 3. 2018, 18:53
(Y) (Y) (F)
blanor 25. 3. 2018, 21:01
Tak ty musím vyzkoušet :-)
spero 26. 3. 2018, 15:02
@blanor (F) (F) (F)
P.A.V.L.A 27. 4. 2017, 20:35
(Y)
Lucikanass 10. 11. 2014, 20:11
|:o)
Exovka 19. 5. 2014, 4:33
http://life.ihned.cz/c1-60339740-recept-na-prazsky-kolac-podle-sefcukrarky-hotelu-kempinski-kateriny-kocinove třeba je to tenhle a někomu to pomůže...zítra se na to chystám...
enkka 16. 5. 2014, 18:52
(Y) (Y) (Y)super, moc chutnaly (clamp) (clamp) (F) (F) (F) (F) (C) (C) (C)
spero 17. 5. 2014, 20:05
@enkka Leničko, děkuji za zprávu. Potěšila mě. (F)
marsi-28 13. 5. 2014, 13:54
O víkendu jsem pekla tyto koláce.Nevím kde jsem udelala chybu *-)Upecené byly perfektní,ale ten krém,moc sladký a strasne serídnul a vůbec nestuhnul ani v lednici. :´( :´( :´(
londra (upraveno) 16. 5. 2014, 12:06
@marsi-28 zkuste jiný krém jestli máte rádi tvaroh - 1 tučný tvaroh v celofánu+ 1 vanilkový puding + do teplého zašlehat 30 g másla (puding domácí vařený vychlazený) cukr dle chuti a pro barvu vaječňák, krásně ztuhne, neřídne....................
jansam 9. 5. 2014, 15:22
(clamp) (C)
TOPOLINO&CA 6. 5. 2014, 16:04
Moc děkuji za recept, už si ho tisknu a zítra upečeme (Y) (Y) (Y) Jste moc šikovná (Y) (Y) (Y) Lenka
spero 12. 5. 2014, 13:14
@TOPOLINO&CA Miluško, vždyť Vy jste také moc moc šikovná. (clamp) (clamp) Já děkuji. (F) (F)
majinab 3. 5. 2014, 17:36
(Y) :-) (Y) podobné aj fotopostupom : http://bonvivani.sk/recepty/prazske-kolace
novackova 26. 4. 2014, 18:40
(Y) (Y) (Y) (F)
kellystova 26. 4. 2014, 16:21
Ivanko, vypadají luxusně (Y) a určitě báječně chutnají (clamp) (clamp) (clamp). Ukládám si recept, určitě se bude hodit. (L)
Viola K. 25. 4. 2014, 11:39
Nepochybuji o tom, že koláče budou dobré, ale nenazývala bych je "pražské", protože do náplně Pražského koláče nepatří pudink a do drobenky se přidává skořice, zde např. odkaz : http://www.apetitonline.cz/recepty/184-prazsky-kolac.html
Eillee 16. 5. 2014, 17:05
@Viola K. Mám recept v kuchařce Romana Vaňka (který je pro důvěryhodnějším zdrojem než časopis Apetit) a v krému má rovněž pudink. Btw. ve vašem odkazu je v krému škrob a vanilkový cukr - to je takřka to samé, co vanilkový pudink :-) Skořice v receptu uvedená je (L)
kellystova (upraveno) 27. 4. 2014, 11:58
@Viola K. Nevím, jestli jste dobře četla recept ,-), vždyť paní má jasně psáno, že do drobenky přijde skořice :-o. Takové komentáře "miluji" (N)
krišon 26. 4. 2014, 19:59
@Viola K. Myslím si, že efekt je stejný, jen ten škrob je lacinější ....aspoň mne poradila kamarádka cukrářka - nemášli do krému vanilkový pudink, dej solamyl ....
Nadys 27. 4. 2017, 17:39
@krišon Myslím že Solamyl jakožto bramborový škrob,není dobrá volba , kukuřičný škrob je v pudingu , takže třeba škrob Maizena (F)
Danča 2 26. 4. 2014, 18:04
@Viola K. a víte co je ten škrob? Je to stejný jako pudink ,-) jsem vyučená cukrářka, takže vím co jsme do pražských koláčů dávali . . . .jen se ten škrob v domácím prostředí vymění za puding :-)
cozumel 4. 5. 2014, 21:10
@Danča 2 No, já nevím, teď už je nekupuju, protože je dost šidí, ale dřív mi ten krém připadl spíše jako pudinkovo-tvarohový. Tohle jsou alá pražské koláče (N)
Vera N 23. 4. 2014, 19:38
Mňam. (Y) (Y) (Y)
nasta77 23. 4. 2014, 5:57
:-)Ivanko, díky za inspiraci :-) :-)
vlasson 22. 4. 2014, 22:24
Mňam,ty vyadají luxusně,vyzkouším (L) (L) (L)
Michaela.Z 22. 4. 2014, 21:46
díky za recept, manžel je má moc rád, zkusím mu upéct jako překvapení (pst) |:o)
laskonka333 22. 4. 2014, 21:13
(Y) paráda (Y)
marcelau 22. 4. 2014, 20:11
(Y)ty jsou (Y)
spero 22. 4. 2014, 20:17
@marcelau Děkuji. Však také sklidily pochvalu. :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie