Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Kváskový chléb Šumava - nehnětený

0.0
Kváskový chléb Šumava - nehnětený

Potřebné ingredience

150 g žitné mouky, 300 g hladké (nebo chlebové) pšeničné mouky, 320 g vody, 20 g žitného kvásku, 8 g soli, 5 g drceného kmínu, na posypání plátna trochu celozrnné žitné mouky

Postup přípravy

Podle receptu pana Cuketky - https://www.cuketka.cz/?p=11418


Chléb kyne v míse (nebo ošatce) a peče se v uzavřené formě (ideálně v litinovém hrnci), takže je potřeba mít k dispozici mísu a formu přibližně stejné velikosti (nebo mísu menší než je forma), dále je potřeba plátno na vyložení mísy (já používám lněné, ale dobře poslouží i hrubší utěrka).


1. den - zadělání těsta

Do mísy dát obě mouky, sůl a kmín - vše promíchat.
Přidat kvásek a vodu - vařečkou míchat, dokud se mouka nespojí s vodou.
Vznikne hutné lepivé těsto. Mísu přikrýt (třeba zabalit do igelitky) a nechat kynout 10-12 hodin při pokojové teplotě.



2. den - dokončení

Těsto z předchozího dne by už mělo být nakynuté - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu (pokud ne, tak mísu dát do tepla a přidat čas).
Těsto vyklopit na pomoučněný vál, přikrýt větší mísou (nebo třeba potravinářskou folií), aby neoschlo a nechat ho cca 20 minut ležett.
Těsto se trochu rozteče a teď je potřeba ho několikrát přeložit - po přeložení trochu poválet a nechat chvíli odpočinout. Pokud těsto vypadá pořád ještě moc tekutě, přidat ještě jedno kolo překládání.

Utěrku posypat celozrnnou žitnou moukou (tu mouku rukou zatřít do utěrky) a vložit jí do mísy.
Na utěrku vložit těsto (spoje by měly směřovat nahoru) a povrch těsta ještě lehce posypat celozrnnou žitnou moukou.
Mísu zabalit do igelitu a nechat kynout minimálně 2 hodiny - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu.

Koncem kynutí vložit prázný hrnec i s poklicí do trouby a rozpálit jí na 250°C.
Až je trouba rozpálená, tak vyndat hrnec a opatrně do něj vyklopit těsto. Hrnec uzavřít a vrátit do trouby.
Po 10 minutách sundat poklici a chléb dopéct nezakrytý (trvá to zhruba 30 minut, kůrka musí být krásně hnědá).
Po dopečení chléb vyndat z hrnce na mřížku a nechat vychladnout.

Do mísy dát obě mouky, sůl a kmín - vše promíchat.
Přidat kvásek a vodu - vařečkou míchat, dokud se mouka nespojí s vodou.

Vznikne hutné lepivé těsto. Mísu přikrýt (třeba zabalit do igelitky) a nechat kynout 10-12 hodin při pokojové teplotě.

Těsto z předchozího dne by už mělo být nakynuté - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu (pokud ne, tak mísu dát do tepla a přidat čas).

Těsto vyklopit na pomoučněný vál.

Přikrýt větší mísou (nebo třeba potravinářskou folií), aby neoschlo a nechat ho cca 20 minut ležet.

Těsto se trochu rozteče a teď je potřeba ho několikrát přeložit - po přeložení trochu poválet a nechat chvíli odpočinout.

Pokud těsto vypadá pořád ještě moc tekutě, přidat ještě jedno kolo překládání.

Utěrku posypat celozrnnou žitnou moukou (tu mouku rukou zatřít do utěrky) a vložit jí do mísy.
Na utěrku vložit těsto (spoje by měly směřovat nahoru) a povrch těsta ještě lehce posypat celozrnnou žitnou moukou.
Mísu zabalit do igelitu a nechat kynout minimálně 2 hodiny - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu.

Koncem kynutí vložit prázný hrnec i s poklicí do trouby a rozpálit jí na 250°C.
Až je trouba rozpálená, tak vyndat hrnec a opatrně do něj vyklopit těsto.

Hrnec uzavřít a vrátit do trouby.
Po 10 minutách sundat poklici a chléb dopéct nezakrytý (trvá to zhruba 30 minut, kůrka musí být krásně hnědá).
Po dopečení chléb vyndat z hrnce na mřížku a nechat vychladnout.

:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Vera N 24. 4. 2014, 14:44
(Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie