Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Raženky - podmáslové (kefírové)

0.0
Raženky - podmáslové (kefírové)

Potřebné ingredience

* OMLÁDEK: 130 g hladké mouky, necelá ½ kostky čerstvého droždí, 1 lžička Sladěnky (v nouzi lze nahradit medem), 100 g vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 330 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 100 g podmáslí (kefíru), 30 g oleje, 100 g vlažné vody, (přidávám ještě lžíci žitného kvásku, ale nemusí být); * NA POVRCH: rošlehané vejce, posyp (lněné semínko, sezam, slunečnice, dýně, mák, kmín, nasekaný česnek, hrubá sůl ...)

Postup přípravy

Nejprve připravit omládek:

Smíchat všechny suroviny na omládek a nechat kynout cca 45-60 minut.
(Dělám v pekárně na program Rychlé těsto - tzn. bez předehřívání surovin, po cca 10 minutách vyndám hák a nechám kynout v klidu asi 40 minut .)


Potom zadělat těsto:

K omládku přidat zbytek surovin, umíchat těsto a nechat ho kynout cca 1 hodinu.
(Opět dělám v pekárně na program Rychlé těsto a nechávám kynout asi 50 minut.)

Po vykynutí těsto vyklopit na lehce pomoučněný vál a rozdělit na 16 kousků. Ty v ruce uválet do tvaru bochánku a nechat 10 minut odpočinout.

Poté raznicí vytlačit hluboký dekor (cca 2 mm nad povrch podložky, pokud se podaří udělat díru skrz tak nevadí, kynutím se zase zacelí), položit na pečící papír dekorem dolů a nechat cca 15 minut kynout.

Po nakynutí obrátit dekorem nahoru, povrch potřít vejcem a posypat semínky.

Péct v předehřáté troubě na 200°C do zlatova.
Po upečení přendat na mřížku a nechat vychladnout.

Smíchat všechny suroviny na omládek a nechat kynout cca 45-60 minut.
(Dělám v pekárně na program Rychlé těsto - tzn. bez předehřívání surovin, po cca 10 minutách vyndám hák a nechám kynout v klidu asi 40 minut .)

Omládek hodně "vyskočí".

K omládku přidat zbytek surovin, umíchat těsto a nechat ho kynout cca 1 hodinu.
(Opět dělám v pekárně na program Rychlé těsto a nechávám kynout asi 50 minut.)

Po vykynutí těsto vyklopit na lehce pomoučněný vál.

Těsto rozdělit na 16 kousků. Ty v ruce uválet do tvaru bochánku a nechat 10 minut odpočinout.

Poté raznicí vytlačit hluboký dekor (cca 2 mm nad povrch podložky, pokud se podaří udělat díru skrz tak nevadí, kynutím se zase zacelí), položit na pečící papír dekorem dolů a nechat cca 15 minut kynout.

Po nakynutí obrátit dekorem nahoru, povrch potřít vejcem a posypat semínky.

Péct v předehřáté troubě na 200°C do zlatova.

Po upečení přendat na mřížku a nechat vychladnout.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

iv@ 26. 7. 2014, 9:50
Pokud odněkud přebíráte recepty, je základní slušností uvést ZDROJ RECEPTU : http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/rohliky_-bulky_-bagety/podmaslove-razenky.html

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie