Raženky - podmáslové (kefírové)
Potřebné ingredience
* OMLÁDEK: 130 g hladké mouky, necelá ½ kostky čerstvého droždí, 1 lžička Sladěnky (v nouzi lze nahradit medem), 100 g vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 330 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 100 g podmáslí (kefíru), 30 g oleje, 100 g vlažné vody, (přidávám ještě lžíci žitného kvásku, ale nemusí být); * NA POVRCH: rošlehané vejce, posyp (lněné semínko, sezam, slunečnice, dýně, mák, kmín, nasekaný česnek, hrubá sůl ...)
Postup přípravy
Smíchat všechny suroviny na omládek a nechat kynout cca 45-60 minut.
(Dělám v pekárně na program Rychlé těsto - tzn. bez předehřívání surovin, po cca 10 minutách vyndám hák a nechám kynout v klidu asi 40 minut .)
Potom zadělat těsto:
K omládku přidat zbytek surovin, umíchat těsto a nechat ho kynout cca 1 hodinu.
(Opět dělám v pekárně na program Rychlé těsto a nechávám kynout asi 50 minut.)
Po vykynutí těsto vyklopit na lehce pomoučněný vál a rozdělit na 16 kousků. Ty v ruce uválet do tvaru bochánku a nechat 10 minut odpočinout.
Poté raznicí vytlačit hluboký dekor (cca 2 mm nad povrch podložky, pokud se podaří udělat díru skrz tak nevadí, kynutím se zase zacelí), položit na pečící papír dekorem dolů a nechat cca 15 minut kynout.
Po nakynutí obrátit dekorem nahoru, povrch potřít vejcem a posypat semínky.
Péct v předehřáté troubě na 200°C do zlatova.
Po upečení přendat na mřížku a nechat vychladnout.
Smíchat všechny suroviny na omládek a nechat kynout cca 45-60 minut.
(Dělám v pekárně na program Rychlé těsto - tzn. bez předehřívání surovin, po cca 10 minutách vyndám hák a nechám kynout v klidu asi 40 minut .)
Omládek hodně "vyskočí".
K omládku přidat zbytek surovin, umíchat těsto a nechat ho kynout cca 1 hodinu.
(Opět dělám v pekárně na program Rychlé těsto a nechávám kynout asi 50 minut.)
Po vykynutí těsto vyklopit na lehce pomoučněný vál.
Těsto rozdělit na 16 kousků. Ty v ruce uválet do tvaru bochánku a nechat 10 minut odpočinout.
Poté raznicí vytlačit hluboký dekor (cca 2 mm nad povrch podložky, pokud se podaří udělat díru skrz tak nevadí, kynutím se zase zacelí), položit na pečící papír dekorem dolů a nechat cca 15 minut kynout.
Po nakynutí obrátit dekorem nahoru, povrch potřít vejcem a posypat semínky.
Péct v předehřáté troubě na 200°C do zlatova.
Po upečení přendat na mřížku a nechat vychladnout.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé