Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Marmeláda za studena z černého rybízu - vitamínová bomba

0.0
Marmeláda za studena z černého rybízu - vitamínová bomba

Potřebné ingredience

1 l šťávy z černého rybízu, 1,5 - 1,75 kg cukru krupice

Postup přípravy

O léčivých účincích černého rybízu se zde nebudu rozepisovat - např. viz. odkaz
http://www.ordinace.cz/clanek/cerny-rybiz/ a další léčivé účinky jsou popisovány v řadě různých knih.

Obrané bobulky důkladně několikrát omyjeme. Nechám je vždy okapat v umělém košíku a ještě zlehka poválím na plátýnku - aby byla všechna voda s nečistotou pryč.
Na mlýnku pro zpracování rybízu pomeleme omyté bobulky. Vymačkaná šťáva s dužinou se v daném poměru s cukrem smíchá!!!
Aby to byla ta léčivá vitamínová bomba, upozorňuji, že zásadně jen ZA STUDENA !!! NIC SE NEVAŘÍ !
Míchá se tak dlouho, až dojde k rozpuštění celého množství cukru.
Pak to chce jen důkladně čisté šroubovací skleničky od dětské výživy (dávám prázdné na plech s vodou do trouby na 150 stupňů sterilovat).
Plním je až po vychladnutí a víčka dávám nová, vytřená utěrkou omočenou v alkoholu!
Zavíčkuji, neobracím dnem vzhůru, nechám do druhého dne vychladit v lednici a pak ukládám do komory.

Po pár dnech zkontrolujte !! Může se stát, že začne pracovat - kolem víčka bude vytlačena štáva. To znamená, že vše nebylo čisté jak se zdálo, pak rychle všechno ven ze sklenic a pak nechat přejít varem. Ještě takto se dá marmeláda zachránit, bohužel vitamíny jsou pryč!

Marmeláda je delikatesní, děti mi jinou nejedí!! Trvanlivost marmelády, pokud je studená komora, jak jsem osobně zjistila, necelý rok, protože mi ji vždy stačila rodina sníst. Do příští sklizně bylo vymetýno !!!
Recept se dědí v rodině už po mnoho generací. Babička jej má kudrlinkově psaný od své maminky inkoustovou tužkou na "cáru" papíru, který uchovává jako oko v hlavě.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Marti W. 23. 7. 2014, 20:55
Děkuji. Černý rybíz nemám, ale právě jsem pátrala jak sterilizovat ty sklenice a víčka pro marmelády, které se nezavařují (L) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie