Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 76 návštěvníků)

Dort Pišinger - NEJLEPŠÍ, KTERÝ SEM KDY JEDLA!

0.0
Dort Pišinger - NEJLEPŠÍ, KTERÝ SEM KDY JEDLA!

Potřebné ingredience

Nenáročný na suroviny - většinu surovin máme doma. Vyzkoušeje! TĚSTO: 5dkg tuku, 20dkg cukru, 50dkg hladké mouky, 2lžíce rumu, 2lžíce medu, 2 vejce, 1 malá rovná lžička jedlé sody.... NÁDIVKA: 1 celé vejce, 25dkg cukru, 12,5 dkg tuku, 12,5 dkg másla, kakao nebo káva.... POLEVA: 4dkg tuku, 4dkg kakaa, 15dkg cukru. (není potřeba, postačí rozpuštěná čokoláda s tukem)

Postup přípravy

NA TĚSTO: Tuk, cukr, vejce,rum a med dáme do kastrolku rozehřát (ne vařit a ustavičně míchat - dobře poslouží vodní lázeň). Když je hmota horká přidá se 1 rovná lžička jedlé sody a míchá se - ne už na plotně, až vše vzkypí. Poté se vše vleje na vál do uchystáného 1/2kg hladké mouky, zpracuje se těsto, které se rozdělí na 10dílů. Z každého se vyválí kolo, které se podle talíře vykrojí. (vychází to cca na 12ks) - doporučuji vyvalovat na pečícím papíru, protože poté nemusíte tenoulinké pláty složitě přesouvat. Pečeme cca 170stupňů - zhruba 2-3-4min. Pozor! čas je jen orientační, každá trouba peče jinak, těsto musíme sledovat až bude narůžovělé.
Upečená kola nechat vychladnout a podle talíře zarovnat.

NÁDIVKA: 25dkg cukru svaříme s trochou vody ("svaření cukru na "nitku" každý ho dělá trochu jinak, musí mezi prsty se lehce táhnout - pozor pálí ! :-) ) . V míse rozšleháme 1vejce a vařící cukr po troškách za stálého míchání zašleháváme do vajíčka - míchám vařeškou tak dlouho až je tekutina studená. Poté přidám 25dkg tuku (polovina umělého tuku,polovina másla) - nebojte se, že se vám to srazí po delším šlehání - doporučuji ručním člehačem vznikne krásně hladký krém ! Do utřeného krému dáme dle libosti kakao nebo kávu, popř. rum.

Dále postupujte jako s medovníkem do spod jednokolo (můžete a doporučuji každé kolo lehce pokapat uvařenou kávou s trochou rumu), natřít nádivkou,další kolo (pokapat) natřít nádivkou a takhle pokračovat. Nejlépe nechat uležet do druhého dne - pláty poté krásně s krémem změknou! :-))
=================
Ješte nemam foto postupu, ale hned jak budu dělat tak nafotím, postupově si představte medovník, ale přijde mi, že chuťově je "pišinger" milionkrát lepší !!! Recept mam od babičky mého bývalého přítele a opravdu stojí za to, protože ona je skvělá a má léta praxe! :o)

příprava na těsto

rozehřáté suroviny a přidání 1 lžičky jedlé sody

vyválená tenká placka, zarovnaná podle talíře - doporučuji vyvalovat již na pečícím papíru -jde to snadněji a podstatně rychleji (pečící papír si předem připravit na velikost plechu)! :-)

upečená placka

upečených všech 12 placek, zatím bez krému

hotový krém - nebojte ze začátku se vám "přisrazí" to jde ale krásně do hladka rozšlehat a poté přidáte podle chuti kakao, kávu popřípadě trochu rumu.

natřené placky - krému opravu tenoulinkou vrstvu, stejně tenkou jako placka potom by vám na celý dort nestačil

potřený dort čokoládou - nejsem žádná cukrářka a podle toho to taky tak vypadá ! :-))

Dort po nakrojení - první dvě placky jsem nenatírala já a jdou opravdu zbytečně tlusté ! :-)....

Vyzkoušejte je výborný a za tu práci to skutečně stojí ! :))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

novackova 27. 4. 2016, 9:55
(Y) (Y) (Y) (F)
laskonka333 27. 4. 2016, 7:58
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
jananovazak 24. 4. 2016, 0:01
(Y) (Y) (Y)
cernyandel 27. 9. 2014, 8:36
stema plackami je to podobne jako medovnik
iffkar (upraveno) 8. 9. 2014, 21:39
dobrý den, kolik je trocha vody? děkuji tak jsem něco vytvořila, ale z vařeného cukru jsou tam hrudky.
markyta01 8. 9. 2014, 19:34
@iffkar to já vám takhle přesně z hlavy bohužel nepovím dávám většinou od oka.... *-) odhadem tak 12-14lžic vody ? :^) ... nechte ho nejdříve v té vodě rozpustit a až potom zahřívejte... nebo jedině v nějaké kuchařce najít přesné množství *-) ... až budu dělat tak sem dám lepší informace, já to bohužel nikdy neměřila :^)
Bibi1 27. 8. 2014, 12:44
Dobrý den - zaujal mě Váš dort jdu na něj a zjistila jsem že do těsta se má dát vejce, ale Vy jej v receptu nemáte......prosím dejte vědět... díky D.
markyta01 29. 8. 2014, 14:15
@Bibi1 do těsta přijdou opravdu dvě vejce, zapoměla sem je napsat do receptu, děkuji za upozornění :-) (Y) (L)
gertahaus 8. 8. 2014, 11:25
Dobrý den, chci se zeptat u základu na krém, šleháte vejce a za stálého šlehání vléváte svařený cukr? Jak dlouho potom šlehat? Šleháte do vychladnutí nebo jen mícháte? Děkuji Vendy
markyta01 8. 8. 2014, 16:54
@gertahaus Vyšlehám si metličkou vejce, poté metličkou postupně přišlehávám horký svařený cukr, a lehce prošlehávám než směs vychladne :-) (Y)
P.A.V.L.A 8. 8. 2014, 9:08
(Y) (Y) (Y)
kvítečko 8. 8. 2014, 7:49
(Y)
paluš 7. 8. 2014, 15:50
jééééé,tohle dělávala moje babička a je to fakt výborné!!! (Y)
mobydick 1. 8. 2014, 16:35
(Y) (Y) (Y) Vypada to dobre, trochu narocnejsi na pripravu , ale urcite zkusim...Dekuju za recept !
markyta01 5. 8. 2014, 16:21
@mobydick náročnější tedy opravdu je ! ale vážně vyzkoušejte u nás je hned pryč! (H) dnes akorát dělám tak zítra přidám foto :-) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie