Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Alešův kváskový chléb z domácí pekárny

0.0
Alešův kváskový chléb z domácí pekárny

Potřebné ingredience

150g kvásku 150g žitné mouky 150g vlažné vody 30g oleje 10g (2 lžičky) soli 10g (2 lžičky) cukru 10g (2 lžičky) drceného kmínu 80g semínek (slunečnice, len, ...) 350g hladké pšeničné mouky 150g žitné mouky

Postup přípravy

Domácí chléb z žitného kvásku v domácí pekárně s uživatelský nastavitelným programem.

Doba přípravy je cca 10 minut
Chléb je hotov po 10-12 hodinách

Informace k ingrediencím:
- žitná mouka tmavá chlebová (výrobce Penam, dobrá cena a dobře kyne).
- voda (dobrá je buď z filtrační konvice Brita a nebo převařená z rychlovarné konvice - musí být ale již vychladlá, nejpodstatnější je, že je voda co nejvíce zbavena chloru)
- kvásek skladovat v lednici v plastové mističce s víčkem objem 1 litr (pokud se nepeče alespoň 1x týdně je třeba kvásek v tomto intervalu přikrmovat - 50g žitné mouky a 50g studené vody)
- celozrnné či hrubě mleté mouky nepoužívat, nebo jen v malém množství (způsobují zhutňování chleba)


1. Vyndáme z lednice cca 150g kvásku z minula
2. Do kvásku přidáme 150g žitné mouky a 150g vlažné vody (max. 37°C – možno přihřát v rychlovarce)
3. Kvásek promícháme a zatím odstavíme
4. Formu dáme na váhu a vynulujeme
5. Do formy dáme :
30g oleje
260g vody
10g (2 lžičky) soli
10g (2 lžičky) cukru
10g (2 lžičky) drceného kmínu
80g semínek (slunečnice, len, ...)
350g hladké pšeničné mouky (rovnoměrně ve formě rozhrnout)
150g žitné mouky (taky rovnoměrně ve formě rozhrnout)

6. Na vrch opatrně položíme 400g kvásku (viz bod č.2)
7. Formu strčíme do pekárny, nastavíme uživatelský program (viz níže) a nastavíme odložený start o 5-7 hodin
8. Do zbylého kvásku (mělo by to být cca 50g) přidáme 50g žitné mouky a 50g studené vody, zamícháme, zaklopíme a dáme zpět do lednice
9. Po dopečení je třeba hned chléb vyklopit, programy co udržují chléb teplý způsobí jen zvlhnutí kůrky (chleba není křupavý)
10. Chleba je třeba nechat vychladnou na látkové utěrce
11. Po vychladnutí zabalit do utěrky a skladovat v chlebníku (ne v igelitovém pytlíku)
12. Chléb vydrží až 5 dní (samozřejmě první den je nejlepší)


Nastavení programu pekárny (Eta Delicia):
H1 10min
K1 30min
H2 10min
K2 1hod
K3 2hod
Pečení 1:10hod


Zjednodušený postup:
hodnota na váze po přidání příslušné ingredience:
30g olej
290g voda
300g sůl
310g cukr
320g kmín
400g semínka
750g pšeničná mouka
900g žitná mouka
1300g kvásek

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie