Zobrazit přihlášovací formulář

Pomazánky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 44 návštěvníků)

Hummus (cizrnová pomazánka)

0.0
Hummus (cizrnová pomazánka)

Potřebné ingredience

450 g uvařené cizrny, asi 100 ml slitého vývaru z cizrny, 4 stroužky česneku, šťáva z 1 citronu, 3-4 lžíce sezamové pasty Tahini, mletý koriandr (nebo římský kmín), olivový olej, sůl, pepř

Postup přípravy

Uvařenou cizrnu rozmixujeme s vývarem a šťávou z citronu. Přidáme prolisovaný česnek, sezamovou pastu, zakápneme olivovým olejem a dle chuti okořeníme koriandrem nebo římským kmínem, osolíme a opepříme.

Potřebné suroviny

Hotový hummus

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Kamis1 30. 3. 2015, 8:14
Ženy, kde se dá sehnat sezamová pasta, ve zdravé výživě? (F)
mmatuli 30. 3. 2015, 12:21
@Kamis1 Urcite, u nas maji ve zdrave vyzive, je to sklenice (konkretne doma mam 340g).
koulovka 29. 3. 2015, 18:55
konečně ten správný recept na hummus!
Lennie 9. 3. 2014, 20:07
Tak hotovo, a musím moc pochválit, je to dobrota (Y)
alfleila 28. 5. 2014, 22:11
@Lennie Moc děkuji, Gabrielo (F)
marky18 23. 2. 2013, 0:28
Určitě vyzkoušíme!!! (Y) |:o)
alfleila 26. 2. 2013, 23:37
@marky18 Děkuji předem za vyzkoušení, snad bude chutnat! :-$
cudla08 25. 1. 2011, 16:37
Hummus jsem jedla naposledy v Anglii a mohla jsem se utlouct ... tak zkusím a uvidím. Jen s tím kořením nevím nevím *-) *-)
alfleila 25. 1. 2011, 21:43
@cudla08 Mne take anglicky "humus" moc chutna. Ale kdyz si ho clovek pripravi doma, tak vi, co do toho dava ,-) Jako koreni nejradeji pouzivam rimsky kmin nebo cetrstvy koriandr (jsou to takova nejlepsi dochucovadla). Tak at se povede! (F)
Zrušený účet 19. 1. 2011, 16:15
dělám často, miluje celá rodina, jen na okraj, pro 4 lidi vařím z 100 g cizrny a bohatě to stačí, z 450 g toho musí být hromada *-)
luciee27 25. 7. 2010, 16:03
tak jsem konečně koupila TAHINi a chystám se vyzkoušet tuhle ňamku :) Jen nemám koriandr, římský kmín jsem už zdělala a nemohu ho sehnat :( Můžu místo toho použít něco jiného?
alfleila 25. 7. 2010, 16:12
@luciee27 Dobré odpoledne, už jsem jedla hummus i se sladkou mletou paprikou a nebylo to špatné. A nebo můžete přidat nějaké indické koření (garam masala nebo obyčejné kari). Kdyby jste neměla ani jedno z toho, tak prostě to koření vynechce a ochuťte jen solí a pepřem :-) Budu ráda když písnete, jak vám chutnalo (hello)
luciee27 25. 7. 2010, 16:31
@alfleila DÍKY !!! tak jdu do toho. Jen se ještě rozhodnout, jetli použít kari, adžiku, či čaraku :) Ale to už rozhodnu podle chuti. Díky moc za radu a já doufám, že ten kmín v brzké době seženu-manžel ho má hrozně rád (defakto by ho nejraději nacpal do všeho :)) a momentálně ho u nás nikde nemají :-@
alfleila 25. 7. 2010, 17:07
@luciee27 Já vím bohužel sehnat u nás řimský kmín je opravdu obtížné. Jooo takové arabské země ty se mají, narazíte na něm téměř na každém rohu :-)
luciee27 26. 7. 2010, 14:46
@alfleila Nakonec jsem sehnala koriandr a musim říct, že si všichni šmakujem !!! Jen příště tam dám míň česneku, protože na kluka je to ostrý :-S Snad u nás budou v nejbližší době trhy a já si doplním své zásoby koření-včetně římského kmínu :)
alfleila 26. 7. 2010, 17:12
@luciee27 Tak to mě moc těší, že vám chutnalo. Ono pro děti chce toho koření trošku ubrat, ale pro dospělé je to bašta! (zajic) Ještě kdybyste sehnala čerstvý koriandr, tak je si budete šmakovat ještě víc! :-) (hello)
kalimera 21. 9. 2008, 11:02
Ahoj, Ivuško (hello). Zapomněla jsem ti tady napsat komentářík, jak moc jsme si pochutnali na hummusu. (jidlo) Vřele ho můžu doporučit (Y).
alfleila 21. 9. 2008, 22:32
@kalimera Díky moc za pochvalu (L) Jsem ráda, že jste si pošmákli :-)
Denisaaa 8. 9. 2008, 13:11
Ahoj Ivi, chci se zeptat, kde se dá koupit ta sezamová pasta, a jestli je tam nutná. Nebo jestli se dá něčím nahradit. Díky *-) (L)
alfleila 8. 9. 2008, 21:56
@Denisaaa Ahoj Deniso, sezamovou pastu Tahini koupíš v obchodě se zdravou výživou, cena se pohybuje kolem 60kč. Nahradit by se to dalo opraženým a rozemletým sezamovým semínkem s přidáním olivového oleje, ale to jsem zatím nezkoušela :-$
kalimera 6. 9. 2008, 10:00
Jé, to je taky váš recept (clamp)? Mám ho už delší dobu v oblíbených, ale pořád jsem jaksi nestihla zajít do zdravé výživy pro Tahini ;-)
alfleila 6. 9. 2008, 22:16
@kalimera Taky koukám, že jsme si s těmi recepty nějak sedly do noty :-) Asi taky ráda experimentujete a zkoušíte, že? Až budete kupovat Tahini, tak se prodává se solí nebo bez soli. Doporučuji tu bez soli, je lepší, když si potom dosolíte podle chuti a navíc by se Vám Tahini bez soli hodila třeba na přípravu sladké chalvy :-$
kalimera 7. 9. 2008, 9:25
@alfleila Zítra se pro Tahini už konečně vypravím ;-). Díky moc za tip (L). Ivi, neříkej, že umíš udělat i chalvu :-$, zrovna jsem jednu dojedla (zajic), miluju ji (K).
alfleila 7. 9. 2008, 16:39
@kalimera Tak chalvu jsem zatím nezkoušela, ale ráda bych. Z dovolené jsem si přivezla pravou egyptskou s lískáčema, a teda musím říct, že lepší jsem "zatím" nejedla!
kalimera 7. 9. 2008, 20:31
@alfleila My jsme si letos z Tunisu přivezli s mandlema (zajic) (jidlo) (flower). Moc ráda bych sehnala recept ;-).
alfleila 8. 9. 2008, 21:52
@kalimera Hmmm, tak ta byla určitě taky moc dobrá! Tam to prostě umí! K nám se dováží hlavně Řecká a Izraelská - jsou taky výborný. Pak ještě Polská ale, ta se moc lepí na zuby, díky tomu cukru. Tak já se pokusím nějakej receptík na domácí chalvu najít, a kdyžtak ti dám vědět. (hello)
šlaufinka 15. 7. 2008, 10:56
Je to přímo úžasné, v Maroku dají do prostřed talíře mističku s humusem zalitým olivovým olejem a posypaný čerstvou sekanou petrželkou nebo koriandrem a kolem nakrájený arabský chléb a každý se obslouží sám. Super místo chlebíčků nebo ke grilování. Zkoušela jsem i z naložené cizrny. Díky za recept. (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (plaz)
alfleila 15. 7. 2008, 18:49
@šlaufinka Tak to mám radost, že se Vám receptík zamlouvá. Já tuhle věc miluju. S arabským chlebem (pittou) si to umím taky představit, a co teprve s tortilovými lupínky.....mňam!!
rampy 14. 7. 2008, 22:17
(clamp)a je to dobré?Cizrnu jdem dělala,ale pomazku ještě nee,váhám,jestli to bude chutnat.............hlavně malé (X)..... *-) (L) (hello)
alfleila 15. 7. 2008, 19:53
@rampy Dobré?? Přímo vynikající Romčo! Teda aspoň já se po tom můžu utlouct. Jestli to budete dělat pro děti, tak možná uberte česnek. Opravdu doporučuji vyzkoušet. S tou cizrnovou moukou jsem to nezkoušela (jak psala paní pode mnou), dávám přednost klasicky uvařené cizrně, ale může to být taky dobré. Jestli budete zkoušet, tak mi pak dejte vědět, jak Vám a dětem chutnalo :-)
rampy 24. 7. 2008, 21:46
@alfleila Tak jste měla pravdu,moc výborný........učím malou na pomazky,jelikož jde za měsíc do školky a tahle chutnala........díky :-$ (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (hello)
alfleila 24. 7. 2008, 22:01
@rampy To jsem moc ráda, že chutnala, zase někdy něco zajímavého a chutného přihodím :-)
Jitule67 15. 7. 2008, 16:06
@rampy Určitě to zkuste, je moc dobrá. Pracuji ve školce a občas ji dětem děláme na svačinku a opravdu jim chutná. Dá se sehnat i instantní cizrnová mouka, tu stačí promíchat s trochou vody a je to rychlejší. S tou moukou se dají i zahušťovat omáčky, polévky, protože je instantní, nemusí se dlouze převařovat jako obyč. mouka a je bezlepková. Děláme podobnou i z naložených sojových bobů. Rozmixovat, smíchat s pomazánkovým máslem, najemno nakrájenou cibulkou, kyselým okurkem a podle potřeby osolit. Ten základ z cizrny (soji) a pomaz. másla je univerzální, dá se přidat i třeba tuňák, vejce apod. (zajic) Jitka

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie