Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 409 návštěvníků)

Tvarohová zebra

0.0
Tvarohová zebra

Potřebné ingredience

Suroviny na těsto:

* 100g Hery nebo podobného tuku, povolit (třeba trošku v MW)
* 100g moučkového cukru
* 1 vejce
* 1 špetka soli
* 225g polohrubé mouky

Suroviny na náplň:

* 1kg tvarohu (4 vaničky, stačí 1,5% tuku)
* 1 zakysaná smetana (200g, já použila rostlinnou Rama Cremefine zakysaný krém jemný)
* 150ml mléka
* 150g moučkového cukru
* 2 vejce
* 1,5 balíčku vanilkového pudinku (já použila adekvátních 60g škrobu Gustin)
* 1 balíček vanilkového cukru
* 3 polévkové lžíce kakaa

Postup přípravy

Postup těsto:

Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vszpeme mouku a vzšleháme v hladké těsto. Testo rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru.

Postup náplň:

Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlejeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém.

Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky.

Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Lžíci vylejeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil "kopec", můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny. Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.

Pečení:

Horkovzdušnou troubu vyhřejeme a pečeme při na 175 stupňů Celsia po dobu 60 minut. Troubu s klasickým dolním a horním ohřevem vyhřejeme a pečeme na 190-200 stupňů po dobu 50-60 minut. Klasicky můžeme zkusit párátkem doprostřed koláče, ale po hodině pečení už tvaroh lepit nebude. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Asi za 10 minut po vyndání z trouby (ale spechat nemusíte) odstraníme zapínací obruč, pokud se někde koláč sám neodlepil, pomůžeme nožem a objedeme koláč dokola. Necháme ho důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku.

Chladnul nám dvě hodiny a nebyl ještě zcela studený, takže na chladnutí si nechejte dost času.

Recept najdete i zde http://www.urybicky.cz/2008/07/tvarohova-zebra/
Na teto foto vidite, jak je testo rozlozene do formy a vytazene na boky. A take je videt, jak se ma zacit s tim tvarohem...

S formou muzete malinko zatrast a napln si sedne do roviny. Muzete to udelat i behem plneni lzicemi. Doporucuju vzit si na kazde testo lzici zvlast.

Kdyz nebudete spechat jako ja a hezky plnit doprostred, udela vam to i na povrchu krasne kruhy...

Dobrou chuť!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

krišon 24. 4. 2018, 12:21
Výborný a efektní (F) (F) (F)
KattyV 24. 2. 2015, 21:18
Tak tohle vyzkouším! (F)
U slunce 24. 2. 2015, 19:43
Vypadá moc dobře, určitě vyzkouším. Tvarohu máme pořád dost. Do těsta nepatří žádný prášek do pečiva?
P.A.V.L.A 18. 12. 2012, 18:03
(Y)
CokeLady 17. 12. 2012, 14:43
Výborné (Y) Již jsem pekla 2x, jdu na to potřetí. Všem moc chutná a ta struktura je krásná. (L)
KáKá 1. 6. 2012, 7:54
Na tu se chystám už dlouho ^o) ^o)
Mellisande 23. 3. 2012, 21:44
jednoduchá a vynikající (Y) |:o)
taba 20. 3. 2012, 20:47
Nádhera, zítra ho udělám (zajic)
kalays 1. 11. 2010, 9:19
No prostě úúúúúúúúžasné,moc nám chutnalo (Y) (Y) |:o) (clamp)
Mmyšák 24. 9. 2010, 19:17
Velká dobrota |:o) díky za recept (clamp)
krupijdy 23. 11. 2009, 18:46
Vynikající (Y)
yidaky 8. 11. 2009, 9:19
Ahojte, robila som včera ako tortičku na oslavu. Chutilo. Nie je to až taký sladký koláčik, ale chutný (clamp). A hlavne celkom jednoduchý. Piekla som na horúcom vzduchu asi 70 min. pri teplote 175 °C. Zhnedli mi len okraje trošku a ani nespadol stred. Odporúčam (Y).
rybickarybka 8. 11. 2009, 21:53
@yidaky :-$ (^) (^) (^)
kakunka 2. 11. 2009, 15:50
Je úplně úžasná! Dávala jsem po jedné lžíci, efekt omračující (H) ;-) ;-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2413345 a upekla se mi krásně, neztmavla a nespadla (Y) Celá rodina moc děkuje rybičce (L) (L) (L)
rybickarybka 8. 11. 2009, 21:51
@kakunka Vážně se moc povedla, gratuluju! (Y) (Y) (Y)
Reachelll 20. 10. 2009, 15:17
Výtečná chutí, impozantní vzhledem. Moje mamka i babička, obě velké pekařinky, nechtěly věřit, že se zebrování dosáhne tak jednoduchým postupem :-) přičemž výsledek je tak efektní. Díky za recept (F)
rybickarybka 8. 11. 2009, 21:52
@Reachelll Efektní a na první pohled složité věci bývají nakonec ty nejjednodužší... Díky za pochvalu! :-) :-) :-)
nenynka 11. 10. 2009, 16:38
Paráda mňamka :), povedla se hnedka, jen těsíčko víc vyběhlo a tak příště udělám slabší vrstvu :).Je to mňamka a krásně to vypadá.Pekla jsem v horkovzdušné troubě jen 30minut :-).Moc děkuji za receptík, mám ho v oblíbených a určo se k němu zas vrátím (pl) (Y) :-) (L)
pištíček 27. 8. 2009, 17:12
výborná torta (Y)urobila som si ju na narodky http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=17368 dávala som 2 PL bielej hmoty a 1 PL kakaovú (Y) (Y) (Y)ĎAKUJEM (L) (L) (L)
yvonne_Silber 24. 8. 2009, 17:39
Pekla sem před časem a chystám se zas! Prvně sem měla pocit nix moc. Peklo se to příšerně dlouho a chuť jakás takás nix extra. Ale jak to vychladlo v ledničce..chodili sme užírat a nakonec sme nikomu nedali! - Ten tvrdej spodek je mňamooozní a celý je to delikateska! (Y)
kvítečko 26. 3. 2009, 20:15
Vypadá moc pěkně (Y) také vyzkouším ,ale snad jsme dobře pochopila ty lžíce,jak se mají střídat do kola *-)
Zrušený účet 13. 3. 2009, 14:01
Včera večer jsem pekla. Taky jsem měla tmavý vršek a po vytažení z trouby mi spadl prostředek dolů, ale chuťově je dobrý. Jen se mi to peklo víc jak hodinu a půl, a tak to piškotové těsto bylo po upečení tmavé a poněkud tvrdší. Napadlo mě co by se stalo, kdybych příště nedávala do tvarohu mléko. Měla jsem to tvarohové těsto totiž vcelku dost řídké, a tak možná proto se to tak dlouho peklo *-) A formu asi pro příště vysypu moukou, protože to máslo, kterým jsem to potírala, je tu cítit do teď jak se přepálilo ;-) Ale jinak spokojenost. Děti když viděly hned po rozkrojení to zebrování, tak první co bylo řekly, že je to zebra. Aspoň něco se mi povedlo ;-) :-)
clovicek 30. 3. 2009, 10:56
@ Podruhé jsem také ubrala mléka jen na 100ml a dala ty pudinky 2 celé ne 1,5.A už se nesfoukl ten prostředek,ale pořád mám vršek tmavší a peče se mi to déle .Ale už to opravdu bylo lepší :-) a formu vystříkávám olejem ve spreji.
clovicek 7. 3. 2009, 18:53
Včera jsem neodolala a vytvořila tuto nádheru pro oči.Nedocílila jsem tedy tak světleho vršku . A pekla jsem ji déle cca 100 minut a po vytáhnutí z trouby se trochu sfoukla dolů. Ale je výborná i tak.Návštěvy chválí :-))

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie