Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 23 návštěvníků)

CHODSKÝ KOLÁČ

0.0
CHODSKÝ KOLÁČ

Potřebné ingredience

Na jeden velký koláč (asi 30 cm ) : 250 g hrubé mouky, 40 g krystalového cukru, 30 g másla, mléko podle potřeby, 10g droždí, 1 žloutek, 1 lžíce rumu, 1 lžička strouhané kůry, 1 žloutek na potření.
TVAROHOVÁ NÁPLŇ : 120 g tvarohu, 2 dl smetany (15%), 20 g krystalového cukru, 20 g másla, 1 sáček vanilinového cukru, 1 bílek.
MAKOVÁ NÁPLŇ : 60 g mletého máku, 20 g krystalového cukru, 1 dl mléka, 10 g másla..........

Mandle a rozinky na ozdobu - nemusí .

Postup přípravy

Mouku prosejeme do větší mísy, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme cukrem a polijeme několika lžícemi vlažného mléka. Promícháme a necháme vykynout. Pak přidáme rozehřáté máslo, žloutek rozšlehaný v mléce, citronovou cukru a rum a zaděláme hladké těsto, které poprášíme moukou a znovu necháme vykynout (asi 2 hodiny, během té doby těsto ještě několikrát propracujeme). Mezitím si připravíme náplně. Po vykynutí dáme těsto na plech s pečícím papírem, vytvarujeme placku se silnějším okrajem a střídavě na ni rozložíme připravené náplně. Okraje koláče potřeme rozšlehaným žloutkem, necháme ještě chvíli kynout a pak upečeme v troubě dozlatova při 150 stupňů asi na 25 až 30 minut.
TVAROHOVÁ NÁPLŇ : Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ostatní přísady utřeme společně dohladk a sníh do nich lehce vmícháme.
MAKOVÁ NÁPLŇ : Mléko uvedeme do varu, přidáme mletý mák a za stálého míchání dusíme do zhoustnutí. Ještě teplou kaši osladíme, přidáme máslo, promícháme a necháme vychladnout.



Další recepty, které jsem našla na internetu, ze kterých si můžete vybrat :

PRAVÉ CHODSKÉ KOLÁČE :
Těsto na 12 chodských koláčů :

1 kg hladké mouky, 20 dkg tuku (Hera), 2 kostky droždí, 2 vanilkové cukry, sůl, rum, na špičku nože muškátový květ, citronová kůra, 1 dcl oleje, 18 dkg moučkového cukru, 6 žloutků, 2 pr. do pečiva, 1/2 l mléka.
Náplň - tvaroh : 4 tvarohy, mléko, cukr, citr. kůra, citr. šťáva, muškátový květ, 3 vajíčka, rumová tresť, špetka soli.
Náplň - povidla : povidla, tlučený hřebíček, rum.
Náplň - mák : mletý mák, mléko, med, skořice.
Na polití : 1 šlehačka, vanilkový cukr, šťáva z 1 citronu.
+ vajíčko na potření okrajů
+ moučkový cukr smíchaný s vanil.cukrem na posypání
+ rozinky namočené v rumu
+ mandle (nemusí být)

Ohřejeme mléko, trochu odebereme na kvásek, do mléka rozpustíme tuk, přidáme olej, rum, žloutky. Ze všech surovin zaděláme kynuté těsto. Po 15 minutách znovu prodělat a nechat ještě 10 minut kynout. Z vykynutého těsta děláme bochánky (1 ks je asi 20 dkg těsta). Bochánky rozválíme na připravených papírech (papír na pečení si vystříhneme podle nakreslených kruhů podle jídelních talířů a přidáme 1 nebo 2 růžky - ty pomáhají při nandávání a sundavání koláčů z plechu). Okraje potřeme vajíčkem a střídavě "merhujeme" náplně. Nakonec posypeme rozinkami, můžeme i mandlemi a upečeme (peče se 1 koláč na plechu). Po upečení ještě horké koláče pocákáme připravenou smetanou a pocukrujeme.
V jedné části Chodska se dělají koláče merhované a ve druhé potírané tvarohem a poté malované s ostatními náplněmi.

PRAVÉ CHODSKÉ KOLÁČE :
500g polohrubé mouky
500g hladké mouky
200g cukru
1 vanilkový cukr
250g povoleného másla
1 lžíce oleje
2 kostičky droždí
3 žloutky
10g soli
citronová kůra
1/2l mléka
Z jedné dávky těsta je 200ks malých koláčků nebo 10ks velkých.
Tvaroh -1kg tvarohu,1 šlehačka, 1 vanilkového cukru, žloutek, cukr, 2 bílky na sníh a rum.
Poleva - utřít cukr ,máslo ,vanilkový cukr a rum.

Chodské koláče - vložila Burešová S.
1 kg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 20 dkg tuku, 1/2 l mléka, 1 celé vejce a 1 žloutek na potření, 6 dkg droždí, muškátový květ, sůl, citronová kůra.
Vše se řádně prohněte a nechá vykynout. Na 1 koláč se vykrojí 20 dkg těsta, udělá se bochánek a položí se na namaštěný kulatý papír vykynout. Pak se těsto rozválí a okraje sa pomažou bílkem. Na rozválený koláč se nanáší zdobení z tvarohu, povidel a máku. (připraví se stejně jako třeba do buchet). Existují dva druhy zdobení.
1) koláč se celý namaže tvarohem a pak se na něj malují zdobičkou ornamenty z máku a povidel.
2) na koláč se podle vlastní fantazie nanáší střídavě tvaroh, mák a povidla a tvoří se různé vzory. Koláč se pak může posypat mandlemi a hrozinkami a hotový se někdy ještě potírá smetanou. Existuje mnoho receptů na chodské koláče, já ho mám od své babičky a koláče byly vždycky výborné.

CHODSKÉ KOLÁČE - vložil Pavel
Jak se připravuje správný a chutný chodský koláč ?
Těsto : 1 kg polohrubé mouky, 3 ks žloutky, 250 g másla nebo Hery, 10 g soli, 200 g moučkového cukru, 60 g droždí, 6 žloutků, 1 sáček vanilkového cukru, lžíce tuzemáku, 0,4 l vlažného mléka.
Droždí nechejte vzejít v trošce vlažného mléka s kostkou cukru. Rozpuštěný tuk zchlazený mlékem vlijte do misky, v níž jste předem smíchali mouku, žloutky a všechny suché přísady. Po přidání kvásku zadělejte ne příliš tuhé těsto. Velkou vařečkou těsto propracujte, až je lesklé a na povrchu se tvoří drobné bublinky. Pak mísu přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě alespoň 2 h kynout. V místnosti má být přibližně 25°C. Během kynutí těsta si připravíme zdobení a kola vystřižená z máslového papíru, která potřeme rozpuštěným tukem nebo sádlem. Na předkreslení střihu nemusíte mít kružítko, postačí když obkreslíte mělký talíř. Merhujeme švestkovými povidly, mákem, tvarohem.
Švestková povidla okořeníme skořicí, a jsou-li hustá, zředíme je horkou vodou a podle chuti osladíme. Pěkné zdobení je pro chodské koláče typické a žádoucí rozinkami a mandlovými lupínky !
Mák : 100 g jemně umletého máku uvaříme s mlékem, lžící medu a dvěma lžícemi cukru na kaši, kterou okořeníme tlučeným hřebíčkem a vanilkovým cukrem. Je-li kaše řídká, můžeme přidat rozdrcené piškoty.
Příprava těsta : Do 1,5 kg tvarohu přidejte 4 žloutky a sníh ze 4 bílků, alespoň 200 g moučkového cukru, několik lžic tuzemáku a smetanu. Lze přimíchat i 50 g másla. Tvaroh by neměl být příliš hustý. Připravíte si rovněž oloupané mandle nakrájené na lupínky, rozinky namočené v tuzemáku a také směs vanilkového cukru a moučkového cukru na posypání. Vykynuté těsto rozdělte na připravená papírová kola v malých 120 -130 g bocháncích. Bochánky vymačkejte od středu k okrajům rukama nebo zvláštním válečkem, ne však až na samý okraj papírových kol. Nejprve potřete okraje koláčů rozšlehaným vajíčkem. Pak na prostředek navršte dvě lžíce připraveného tvarohu a rozetřete jej po celé ploše koláče. Uhlazený povrch merhujte povidlovými ornamenty a makovou kaší. Mák i povidla naplňte odděleně do dvou polyetylénových sáčků s otvorem nejvíce 0,5 mm po odstřiženém rohu. Nakonec koláč vyzdobte mandlovými lupínky a rozinkami namočenými v tuizemáku. Z uvedených množství vytvoříte 12 až 14 koláčů, které pečte na plechu po dvojicích. Pečeme do růžova v dobře vyhřáté troubě. Upečené koláče polijte ještě za tepla a po celé ploše hustou zkysanou smetanou. Hned pak je pocukrujte moučkovým cukrem s vanilkou. Právě smetana s cukrem vytvoří na koláči sladkou vrstvu, která jej udrží dlouho vláčný.
10 koláčů z Újezda : 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 10 g soli, 65 g droždí, 1 vejce a 3 žloutky, vanilka, muškátová kulička, 1 kg povidel, 400 g máku, balíček perníků.
10 koláčů z Tlumačova : 1 kg polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 1 Hera, 1/2 lžíce sádla, 3 vejce, mléko, muškátový květ, citronová kůra, 1 lžíce tuzemáku, tvaroh, mák, povidla, šlehačka, mandle. Doporučení k rychlé přípravě chodských koláčů ze severních Čech : 400 g hladké mouky, 3 ks žloutky, 2 lžíce moučkového cukru, 40 g droždí, 1 ks balení vanilkového cukru, špetka soli, 0,25 l mléka, 1 ks malé majolky. Nezapomeňte na merhování a zdobení koláčů !
Koláče podle Domažlického deníku : Těsto:1 kg výběrové mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 70 g droždí, 7 vajec, 10 g soli, 0,25 l mléka. Přidáme vanilku, muškátový oříšek a tuzemák. Tvaroh: 1,25 kostky tvarohu, 1 šlehačku, 2 vanilky, cukr, tuzemák a 8 žloutků. Zaděláme řidší těsto, které necháme vykynout. Uděláme z něj 200 g bochánky a necháme je vykynout. Poté je dáme na papír a vytvarujeme je. Okraje namažeme a necháme kynout. Merhujeme tvarohem, mákem a povidly. Zdobíme rozinkami a mandkemi. Pečeme asi 20 minut. Na závěr pokapeme šlehanou šlehačkou a pocukrujeme.

Chodské koláče / 8–10 koláčů
Těsto : 1 kg polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 60 g droždí, 250 g másla, 10 g soli, 6 žloutků, 20 g vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, asi 400 ml vlažného mléka, mandle (loupané a na plátky pokrájené), rozinky na ozdobení (namočené v rumu)
Postup přípravy :

Droždí necháme v troše vlažného mléka s trochou mouky a cukru vzejít.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutky a všechny suché přísady. Máslo rozpustíme, smícháme s mlékem a společně s kváskem a moukou zaděláme vláčné těsto. Důkladně propracujeme tak, aby bylo lesklé a na povrchu se tvořily bublinky, přikryjeme jej utěrkou a necháme kynout asi dvě hodiny. Během kynutí těsto dvakrát lehce promísíme

Zatímco těsto kyne, připravíme si náplně na koláče.
Tvarohová náplň
1,5 kg tučného měkkého tvarohu, 3 vejce, 250 g moučkového cukru, 5 lžic rum. Tvaroh smícháme se žloutky, cukrem a rumem, na závěr lehce vmícháme ušlehaný sníh.
Maková náplň
200 g jemně umletého máku, 250 ml mléka, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, 1 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 4 čerstvě natlučené hřebíčky. Mletý mák za stálého míchání svaříme s mlékem, moučkovým a vanilkovým cukrem a medem, okořeníme tlučeným hřebíčkem. Konzistence máku by měla být vláčná, vhodná ke zdobení.
Povidlová náplň
400 g švestkových povidel, 4 lžíce rumu, mletá skořic Pokud jsou povidla příliš hustá, nejprve je rozředíme horkou vodou, poté rozmícháme s rumem a dochutíme mletou skořicí. Kysanou smetanu smícháme s trochou cukru a rumu na případné polití koláčů po upečení. Množství náplní musíte přizpůsobit podle typu koláčů – na dolské se spotřebuje více tvarohu, na domažlické zase máku a povidel.

Vykynuté těsto pak rozdělíme na malé bochánky a na připravených pečicích papírech vymačkáme rukama nebo vyválíme speciálním válečkem koláč, a to od středu ke kraji, který ponecháme trochu vyšší. Okraje koláče natřeme rozšlehaným vajíčkem.
Dolské koláče : Na střed navršíme tvarohovou náplň, kterou rozetřeme po celé ploše. Na uhlazeném povrchu kreslíme povidlovou a makovou náplní různé ornamenty (cca 0,5 cm silné). Dolské koláče hned po upečení poléváme smetanou a cukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Smetana a cukr vytvoří na koláči sladkou vrstvu, která jej udržuje dlouho vláčný.
Domažlické koláče : Zdobíme v pruzích, kdy mezi makovou a povidlovou náplní přijde vždy náplň tvarohová. Povrch koláčů zdobíme pokrájenými mandlemi a rozinkami namočenými v rumu a pečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova.

Chodské koláče (pro Rosničku) :
Ingredience :
300 g hladké mouky,
100 g hrubé mouky,
asi 2 dl mléka,
80 g krupicového cukru,
3 žloutky,
25 g droždí,
120 g másla,
sůl,
hladká mouka na vyválení,
kousek vejce na potření,
tuk na vymazání plechů,
oloupané mandle, rozinky;

Maková nádivka:
200 g máku,
1/4 l mléka,
80 g cukru,
50 g perníku,
vanilínový cukr;

Tvarohová nádivka:
500 g měkkého tvarohu,
1 vejce,
1 žloutek,
80 g krupicového cukru,
špetka muškátového květu;

Povidlová nádivka:
400 g povidel,
2 PL cukru,
1 PL rumu,
vanilínový cukr,
špetka mletého badyánu.

Příprava:
Droždí rozmícháme se lžící cukru, potom se třemi lžícemi vlažného mléka a lžící mouky, poprášíme moukou a necháme vykynout. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme cukr, žloutky, rozehřáté máslo, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto. Poprášíme je moukou, mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme nakynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek a tence je rozválíme do tvarů kol. Přeložíme je na vymazané plechy, prsty ještě roztlačíme, aby středy byly hodně tenké a okraje úzké a vyšší - můžeme je trochu zvlnit prsty. Koláče mají být hodně velké. Na koláče urovnáme do tvaru kruhů střídavě nádivky, tmavé nádivky ozdobíme mandlemi, tvarohovou nádivku přebranými, krátce povařenými a okapanými rozinkami. Koláče necháme vykynout, pak okraje potřeme vejcem rozšlehaným se lžící mléka a upečeme ve středně vyhřáté troubě (200 °C).

Příprava makové nádivky:
Mák jemně umeleme, vsypeme do vařícího mléka, přidáme cukr a za stálého míchání krátce podusíme. Pak vmícháme jemně nastrouhaný perník a vanilinový cukr.

Příprava tvarohové nádivky:
Tvaroh rozmícháme s dalšími přísadami.

Příprava povidlové nádivky:
Povidla rozmícháme s dalšími přísadami.

POHÁDKOVÉ KOLÁČE :
Suroviny na koláč : 1 kg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 25 dkg másla, 6 dkg droždí, 5 žloutků, 2 lžíce rumu, 1 lžička soli, trochu smetany, mléka dle potřeby.
- Chodské koláče :
Postup : Tužší těsto se zadělává v dřevěné míse zpravidla v noci a dobře se vypracuje. Ráno se z těsta vykrajují bochánky (15-20 dkg), každý se dá na bílý papír tvaru čtverce a o stranách 40x40 cm nebo na podložky z bílého papíru vystřiženého podle pokličky. Ty se potírají rozehřátým tukem a dávají se vždy dva k sobě. Těsto se na podložce rozválí do kruhu. Na okraji se vytlačí patky - "vobroubky", které se mažou rozšlehaným vejcem. Pak se každý koláč "merhuje" (výraz z jižního Chodska), což znamená, že se povrch koláče zdobí postupně tvarohovou, makovou a povidlovou nádivkou do pěkných vzorů. Potom se koláč přizdobuje rozinkami, loupanými mandlemi nakrájenými na nudličky a stříkáním tvarohových a povidlových zdobených prvků na podklad z opačných nádivek. Po upečení se pokapávají sladkou smetanou.
Suroviny na nádivku : (na 1 kg mouky budeme potřebovat) 1/2 kg tvarohu, 25 dkg povidel a 20 dkg máku.
- Zdobení chodských koláčů :
Postup : Tvaroh se rozdělá s mlékem, šlehačkou, cukrem, vejcem a přidá se vanilkový cukr a citrónová kůra. Mák se rozemele a dá se do mléka osoleného špetkou soli. Dusí se čtvrt hodiny. Přidá se cukr a strouhaný perník. Do vychladlého máku se přidá trochu marmelády (lépe drží pohromadě), citrónová kůra, vanilkový cukr, rum a sníh z bílků. Švestková povidla se ochucují mletým hřebíčkem a rumem.

CHODSKÉ KOLÁČE :
Na ozdobu :
povidlová náplň
tvarohová náplň
maková náplň
rozinky

Těsto :
rum 3 lžíce
mléko (podle potřeby) 500 ml
droždí 60 g
vejce 1 ks
vanilkový cukr 1 balíček
olej 2 lžíce
žloutek 2 ks
polohrubá mouka 1 kg
šlehačka 125 ml
máslo 200 g
cukr krupice 200 g
sůl 10 g
citronová kůra

Postup přípravy receptu:
Mouku prosejeme do mísy. Uděláme důlek a přidáme kvásek připravený z mléka, cukru a droždí. Potom přidáme ostatní přísady a zaděláme těsto. Mléko přiléváme postupně, aby těsto bylo vláčné.

Těsto necháme kynout. Během kynutí ještě několikrát vařečkou propracujeme. Těsto kyne celkem asi dvě hodiny.

Během kynutí si připravíme kulaté pečící papíry a z jedné strany je ještě pomažeme tukem.

Z těsta vyválíme "placky" o trochu menší, než máme připravené pečící papíry. Na ně těsto dáme různě je podle fantazie ozdobíme různými náplněmi a rozinkami. Okraje koláčů můžete potřít rozšlehaným žloutkem.

Připravené koláče klademe na plech a pečeme v předehřáté troubě na 175°C přibližně 35 až 40 minut.

Hotové chodské koláče necháme trochu vychladit, odstraníme pečící papír a můžeme podávat.

Chodské koláče :
Ingredience :
1/2kg hladké mouky, 12 dkg rozpuštěného tuku, 10 dkg moučkového cukru, 2 dkg droždí, cca 1/4 litru vlažného mléka, citronová kůra i šťáva, 2 žloutky, 1 bílek na pomazání
NA MAZÁNÍ : tvaroh, mák, povidla
Postup:
Do hrnečku rozdrobíme droždí, rozetřeme se lžící cukru, mouky a vlažného mléka. Přikryté ubrouskem necháme vykynout. Do mísy prosijeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěný tuk, sůl, zbytek cukru, žloutky a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto, které dohladka propracujeme. Posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme dobře nakynout. Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme je na 8 dílů. Z každého dílu uděláme bochánek, který dáme do lehce vymaštěné studené nádoby a rukama vytvarujeme tlakem koláč tak, aby kolem zůstal zvýšený okraj. Ten potřeme bílkem a střed ozdobíme podle vlastní fantazie připravenými nádivkami. Pro zdobení doporučuji použít plátěné pytlíky s ozdobnými koncovkami. Nádobu s koláčem dáme do dobře vyhřáté trouby a při 180-210°C pečeme asi 20 minut.

Další jiné náplně na chodské koláče :
OŘECHOVÁ NÁPLŇ : 100 g nastrouhaných ořechů, 100 g nastrouhaných piškotů, 2 lžíce pískového cukru a horké mléko podle potřeby

NEBO : Čas na přípravu : 15 minut
Ingredience : (na 1 koláč)

Mléko

150 g Vlašské ořechy

80 g Cukr moučka

Postup
Ořechy nameleme a se zbytkem surovin podusíme, dokud směs nezhoustne.


TVAROHOVÁ NÁPLŇ : 500 g z pevného měkkého tvarohu v alobalu, 2 balíčky vanilkového cukru, asi 65 g - 70 g moučkového cukru (podle Vaší chuti), 2 bílky.

MAKOVÁ NÁPLŇ : Čas na přípravu : 20 minut
Ingredience : (na 1 koláč)

Voda

70 g Cukr krupice

1 sáček Cukr vanilkový

140 g Mák

1 lžička Med

1 lžička Povidla

Postup
Mák umeleme. Do hrnce přidáme všechny suroviny a chvíli podusíme.

x

x

x

x

x

x

x

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Stanimura 6. 7. 2011, 21:54
Zdravím, chválím pěkné koláče. Zanedlouho je budu zkoušet, tak doufám, že budou tak výborné, jako vypadají... (Y) (Y) (Y) (Y)
kyša 29. 8. 2010, 14:59
Díky za recepty na na Chodské koláče. Právě jsme se z Chodska vrátily a dcery žadoní, abych jim je upekla. Doufám, že se mi podaří stejně krásné (flower) (flower) (flower)
kacul 2. 8. 2008, 19:51
Helenko máte je krásný jste šikulka (clamp) Chystám se na ně příští týden budeme mít pouť, kluci už se těší :-)
HLN 3. 8. 2008, 18:12
@kacul (F)děkuju za pochvalu a ať se Vám to podaří (Y)
dominok 2. 8. 2008, 19:42
Paní Helenko :-), to je nádhera (F) manžel se z toho pohledu může uslintat (L)
HLN 3. 8. 2008, 18:16
@dominok Děkuju :-$, můj manžel se do toho už pustil.... (zajic) (C) (hello) (hello) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie