Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 366 návštěvníků)

Pařížský dort s banány - VÝBORNÝ A JEDNODUCHÝ :-)

0.0
Pařížský dort s banány - VÝBORNÝ A JEDNODUCHÝ :-)

Potřebné ingredience

250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 240 g cukru krupice, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody, Holandské kakao, 200 g čokolády na vaření, 400 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 3 velké zralé banány

Postup přípravy

KORPUS:
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 vejce
240 g cukru krupice
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
Holandské kakao

POSTUP:
Ušleháme napřed zvlášť bílky s polovinou cukru.
V jiné míse větší ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru, můžeme přidat i jeden vanilkový. Postupně přiléváme olej, mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a vroucí vodu. Nakonec zamícháme sníh a kakao. Kakaem nešetříme. Nalijeme do vymazané dortové formy a dáme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě kolem 150°.

KRÉM:
200 g čokolády na vaření
400 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky

POSTUP:
Šlehačku zahřejeme, nalámeme čokoládu a necháme rozpustit. Mícháme lžící a stále zahříváme až k bodu varu. Když se čokoláda rozpustí, necháme úplně vychladnout. Potom električkým šlehačem na nejvyšší výkon vyšleháme spolu se ztužovačem až do hustého krému. Nemusí se nechávat do druhého dne. (ten ztužovač asi ani není nutný, vždycky na něj zapomenu a nic se neděje:-) )

DÁLE:
Vychladlý korpus rozkrojíme, pomažeme slabě krémem, poklademe banány (překrájenými podél) a potřeme znovu dostatkem krému. Přiklopíme horní díl korupusu a celý ho ještě pomažeme krémem. Můžeme dozdobit podle fantazie :-)

Ještě pohled v řezu :-)

Ten samý, jen jiné ozdobičky - tentokrát pro Barunku k svátku :-)

A tahle slavnostnější verze k šedesátinám :-)

A tenhle dvoupatrový pro Martínka k 1. narozeninám. Už jiný než tento pařížský - kubánský nedělám :-))
Jinak na dvoupatrák je potřeba na pařížský krém 3 šlehačky a tedy i 3 čokolády na vaření.

.......a k 2. narozeninám :-)

A housličky na přání..... spotřeba dvojitá dávka na korpus a na krém ze tří čokolád, aby byla rezerva.....na další zdobení čokoládu a vanilkový krém na dorty..........

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kanura 22. 6. 2023, 18:17
Dobrý den, když mám formu o průměru 30cm, tak jaký poměr? Děkuji za odpověd
kotrlka 10. 8. 2017, 9:13
Dort se podařil a moc chutnal, děkuji!
Nadys 21. 7. 2017, 17:15
(C)
jananovazak 21. 7. 2017, 11:28
(Y) (Y) (Y)
Timča 20. 7. 2017, 16:10
Děkujeme za výborný receptík na (^)...Dělaly jsme s (X) a bála jsem se, jak dopadne, ale výsledek naprosto super (clamp) (clamp) (clamp) :-) (clamp) (clamp) (clamp)
@Pavla 12. 8. 2016, 19:41
Děkuji vám za super recept. Už jsem vyzkoušela http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4806808 a dnes jdu dělat další pro synovce (Y) (Y)
laskonka333 6. 6. 2015, 20:34
(Y)
lenca2612 6. 6. 2015, 13:06
Mám dotaz jak asi dlouho šlehat žloutky s cukrem? *-) *-) Vždy mi vše spadne amám z toho placku a chci aby se to povelo :^) :-@ prosím poradte :-$ :-$ a zbytek ingrediancí se šleh,nebo jen zamíchá?? *-) Děkujíííí :-p
monky3 6. 6. 2015, 14:19
@lenca2612 S dovolením odpovím za paní, žloutky s cukrem šleháte až do pevné pěny, má dělat špičky, které drží, pak Vám nic nespadne. (L)
lenca2612 9. 6. 2015, 9:29
@monky3 děkujii (L) a zbytek věcí jen přimíchat??? *-) Potřebuji aby se povedlo :-p
monky3 9. 6. 2015, 13:09
@lenca2612 horkou vodu zamícháte, pak olej a prosijete mouku s práškem do pečiva, nakonec dáte ten sníh..jen zlehka obracíte třeba stěrkou...nešlehat, rozdělíte si na díly jeden necháte světlý a do druhého dáte kakao, jestli chcete (L)
Fashion Store 24. 7. 2015, 12:44
@monky3 jak dlouho pečete ?
monky3 24. 7. 2015, 22:40
@Fashion Store Není to mů recept ,-)...ale peču tyto korpusy asi kolem hodiny, záleží na velikosti formy, zkouším špejlí, nesmí lepit... (L)
srneckova 6. 6. 2015, 9:38
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Paluna 5. 6. 2015, 22:19
(Y) (Y)
Fashion Store 5. 6. 2015, 22:15
Jak dlouho pečete ?
P.A.V.L.A 17. 4. 2015, 19:30
(Y) (Y) (Y)
Bekkitka 17. 4. 2015, 17:50
Dobrý den, dort je naprosto skvělý, jiný nepeču, ale už dlouho se chci zeptat - taky Vám vždy tolik vyskočí do špičky? prostě ho vždy musím hodně seříznout a je mi líto toho "zbytečného" odřezaného materiálu.
delphy99 17. 4. 2015, 15:44
Dortík je naprosto senzační, u nás se po něm jen zaprášilo (Y) (clamp)
makyna 4. 4. 2015, 10:11
a průměr dortové formy, aby byl jak na obrázku?? (velikonoce16)
novackova 4. 3. 2014, 16:53
(Y) (Y) (Y) (F)
nasta77 28. 5. 2013, 19:26
(F)Gabčo, určo zkusím a dám vědět :-)
AngelinaZ 28. 5. 2013, 19:01
Dort je naprosto boží a měl ohromný úspěch. Krém se mi povedl až napodruhé - napoprvé jsem neodhadla výkonnost termomixu a přešlehal se mi, pro ty co termomix mají, nedoporučuji více než 3. stupeň a směs musí být naprosto vychlazená. Dala jsem pouze 220 g cukru a 2 lžičky kypřícího prášku, těsto vyběhlo hodně, ale nepopraskal, vypadal jako krtčí hromádka. Příště dám pouze 1 lžičku. Ale korpus úžasný, nadýchaný byl jako sen, snědl se skoro sám :-). Děkuji za skvělý recept! (Y)
jeremy 8. 5. 2013, 8:45
(clamp) (clamp) (clamp) (Y)
pajaaaa 11. 3. 2013, 12:42
Výborný dort. Korpus luxusní.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie