Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 383 návštěvníků)

VÁNOČKA - MÁSLOVÁ, SLAĎOUČKÁ - s opravdu podrobným popisem i návodem na pletení

0.0
VÁNOČKA - MÁSLOVÁ, SLAĎOUČKÁ - s opravdu podrobným popisem i návodem na pletení

Potřebné ingredience

600g hl.mouky,200g polohr.mouky,160g másla,3 vanil.cukry,200g cukr krystal,kvasnice - kostička,200ml mléka,3 vejce,3 žloutky,umělé sladidlo -26ksnebo místo něj 80g cukru,trochu soli,citr.kůra,rozinky a mandle.

Postup přípravy

Vše je uvedeno v podrobném popisu,
Smazat recept

Do hrnečku si dáme trochu vlažného mléka, lžičku cukru, zamícháme, přidáme rozdrobené kvasnice, mírně poprášíme hladkou moukou.

Mezitím co čekáme na kvasnice než vykynou, dáme si do mísy ostatní suroviny, jako je mouka, cukr, popřípadě umělé sladidlo či více cukru, když nechcete dávat umělé sladidlo, dále citronovou kůru z dobře omytého citronu.

Také přidáme vejce a rozehřátý tuk (ne příliš horký!)

Mezitím nám kvasnice pěkně "naběhly", takže je přidáme do mísy k ostatním surovinám a nalejeme část zbylého mléka. Je možnost, že buď dáte celé množství mléka a budete přidávat nepatrně mouku a nebo budete pracovat s daným množství mouky a mléko budete dolejvat postupně. Záleží jen na Vás, jaký způsob si vyberete. Každá mouka je prostě jinačí a úplně přesně na gram to napsat nejde tak, aby těsto bylo O.K.

Těsto pěkně vymícháme.

Pak přidáme rozinky, mandle a zase pěkně zamícháme. V žádném případě si nepřidávejte ořechy, jelikož jednou jsem byla také tak aktivní, chtěla jsem to mít zvláště dobré, ale těsto při pečení po ořechách zčernalo. TĚSTO JE SPRÁVNÉ KONZISTENCE VE CHVÍLI, KDY SE NELEPÍ NA MÍSU!!! Takže pokud tak není, přidejte trošku mouky.

Když máme opět pěkně zamícháno, mírně poprášíme moukou, přikryjeme mísu utěrkou a dáme na teplé místo, kde nám vánočka bude pěkně dlouho kynout. Když chvátám (a to je pravidelně, jelikož peču vánočku na Štědrý den), pomáhám těstu k řádnému vykynutí tím, že jí dám do trouby, pustím "horkovzduch" a dám teplotu na minimum. Chvíli nechám zapnuté, pak vypnu a tak to střídám.

Nakonec těsto přeci jenom vykyne.

Tak konečně se dostávám k tomu, že popíši postup pletení vánočky. Tak těsto vyklopíme na vál (já dávám jen na desku kuch. linky), znovu propracujeme a rozdělíme ho na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny.

JAK NA ČTYŘI PRUHY? A tedy spodní část vánočky? Vezmeme si 4 uválené pruhy. Levou rukou přehodíme levý krajní pruh přes druhý v pořadí. Pravou rukou naopak pravý krajní podsuneme pod druhý a přehodíme přes třetí. A takto pokračujeme až do konce. Když to takto čtete, možná se to zdá složité, ale při pletení v reálu to jde pomalu samo. Ale přesto návod na začátek mám vždy u sebe o:))))))

.A zde je již podle výše uvedeného upletený spodní díl vánočky.

.Další patro, tedy druhé se plete jako klasický copan, tj. ze 3 pramenů.

.Když máme copan ze pramenů upletený, opatrně ho přendáme na spodní část vánočky.

.A poslední díl vánočky - horní patro - je jen ze dvou pramenů (víc jich ani nemáme), které okolo sebe navzájem omotáváme. Je to nejjednodušší část pletení :o))))

.A i tento poslední díl dáme na předchozí "dvě patra" vánočky.

Já pro jistotu zapíchám špejle (ořezávám si je dole do špičky), aby se mně prameny nesvezly. Špejlemi pro jistotu nešetřím :o))))!!!! Vánočku potřu žloutkem nebo může být i žloutkem s bílkem a čekám a čekám až vánočka opět nakyne.

Vánočku peku při teplotě, na kterou jsem zvyklá péct buchty, tj. tak na 180 stupních, ale to musí každá kuchařinka podle své trouby. Potom po částečném upečení posypu mandlemi (nedávám je hned, aby se mně nepálily a nebyly černé, ale zase zavčasu, aby se připekly). Vánočku také při dopékání přikrývám alobalem, aby se nepálila. Je to složité, protože tam mám spoustu těch špejlí, ale při troše dobré vůle to jde. Ale nikdy nenechávám zbytečně moc dlouho troubu otevřenou, chvátám jak s mandlemi tak i s alobalem, aby se vánočka náhodou nesrazila. Zda je vánočka hotová, zkouším špejlí. Pokud se těsto na špejli nelepí, vánočka je hotová. Podotýkám, že se peče poměrně dlouho, moje mamka říká, že lepší je upéct 2 menší než jednu velkou. Ale mně se právě líbí takováto.

vánočka je opravdu poměrně velká - rok 2004 a synovi je 8 měsíců

.... a že nakonec vánočka není žádný prcek, dokazuje také foto z roku 2005 se synem

a v roce 2006 zase foto vánočky s dcerou .... a té je 8 měsíců :o)))))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

marsi-28 4. 12. 2016, 21:48
Tak tuhle vánočku nikdy víc.Jeden den jsem zadělala z poloviční dávky.Vůbec to nevykynulo,prěsto jsem to dala péct jako mazanec.Malinko to vyběhlo,ale nic moc.druhý den jsem to zkusila znovu protože jsem myslela že je to droždím,tak jsem dala nejčerstvější co jsem měla.Čyři hodiny to bylo v teplé troubě a zase nic.No dala jsem to upéct a asi z toho bude žemlovka.KDE JSEM UDĚLALA CHYBU? :-@ :-@ :-@
scarlet1 28. 7. 2015, 19:19
Dobrý podvečer, našla jsem Váš recept na vánočku, náhodou a ráda bych ji upekla. Jen jak jsem se dívala na recept, tak tam máte napsány 3 vajíčka 3 žloutky. Asi jsem natvrdlá, nějak jsem to nepochopila na rozdíl od jiných maminek dle komentářů. Znamená to jen tři žloutky, nebo tři vajíčka a ještě tři žloutky? *-) *-) Moc děkuji za odpověď , krásný zbytek léta i s vánočkou. (F) (F) [A]
Zrušený účet 28. 7. 2015, 20:03
@scarlet1 Já myslím, že to budou 3 vajca a 3 žloutky k tomu. Koukněte na fotku kdy jsou vajca v míse. Je jich tam víc než 3 a míň než 6 :-)
scarlet1 28. 7. 2015, 22:35
@ Jasně, hned vidím, otázka byla zbytečná, měla jsem se líp podívat. Díky moc za radu a odpověď, (F) (F) [A]
scarlet1 30. 7. 2015, 23:36
@scarlet1 Již nikdy více!!! Škoda materiálu a času. :-S
janula33 28. 12. 2013, 13:26
(Y) (Y) (Y) (banky) (jezisek) (kolednici)
hanulice 20. 12. 2013, 16:45
(Y) (Y) (Y)
kathleen 22. 12. 2012, 19:04
Dobrý den,tak jsem poprvé zkusila vánočku, děkuji za přehledný postup i co se týče pletení,moc hezky jste to napsala (Y)mám problém s kynutým těstem,vánočka by se mi i povedla,ale nechala jsem jí déle v troubě asi,takže na některých místech je trošku tmavší a tvrdší..a spodek taky,takže příště budu péct při menší teplotě,ale jsem ráda,že jsem jí vůbec udělala,děkuju (clamp) přeju krásné svátky (banky)Jana
habibi75 9. 3. 2012, 16:49
Ivko tak i já jsem zkusila Vaši vánočku.První dojem a přečtení receptu byl dobrý,ale po přečtení některých komentářú jsem se začala bát.Dala jsem ji do pekárny s ortelem,že navykyne :^) jako jedné mamince,že těsto poletí :-S.Ale hurá,hurá (Y) těstíčko nakynulo,pracovalo se sním krásně |:o) |:o) a vánočka je upečená,sice větších rozměrů (Y),manžel se smál.děkuji za receptík (clamp),přeji další úspěšné pečení (clamp) (clamp),Simona
RomanaKr 26. 12. 2011, 21:13
Výýýýborná vánočka (Y) a popis pletení je taky bezva (L). Dělala jsem jí poprvé a mooooc mi chutnala. Děkuji a přeji hezký zbytek svátků (silvestr)
lidare 25. 1. 2011, 21:12
(Y)pěkně popsaný postup (Y) (clamp)
julous 24. 12. 2010, 9:13
Tak nevím kde soudruzi z NDR udělali chybu,ale kynula mi 8 hodin a nevykynula :´( takže máme tvrdolína.. Jinak chuťově je výborná i návod na pletení super :-$ Možná se mi povede příště.. Pěkné Vánoce (F)
agi2711 23. 12. 2010, 8:43
Nááádhera (clamp) (clamp) (clamp) Zkoušela jsem jednou, ještě jako 20letá, nepovedla se a tak jsem další pokusy vzdala i když jinak si troufnu na buchty, dorty atd. Ale když vidím TOTO, tak se asi po létech pokusím znovu :-p
mumlina 4. 4. 2010, 18:50
Zdravím Ivanko, tak jsem neodolala a upekla mojí první vánočku v životě,to je tedy macek obr vánočka,sice jsem ji asi vyndala trochu dřív a byla malilinko vevnitř nedopečená,ale jinak těsto vynikající chuťově, můj výtvor zde http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2799814, zdravím Iveta H. (velikonoce)
Zrušený účet 23. 12. 2010, 12:10
@mumlina Máte jí moc pěknout, dala jsem Vám komentík a já jdu na ní právě nyní. Krásné vánoce (andel) (stromecek) (andel) (stromecek) (andel)
GabiF 2. 4. 2010, 15:00
Dobrý den Ivano, ještě jsem žádný komentář k receptům nenapsala, ale po upečení a hlavně ochutnání Vaší vánočky (tedy teď před (velikonoce8) mazance) prostě musím :-) :-). Takhle výborný mazanec jsem ještě nejedla (jidlo) a musím říct, že jiný recept už používat nebudu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Ostatní recepty už letěly do koše, aby mě zase příště nelákaly ,-). Krásné velikonce všem (velikonoce) (velikonoce7) (velikonoce16). Gabča s (X) a (X)
Zrušený účet 25. 4. 2010, 15:29
@GabiF :-$ :-$ úplně se stydím za takovou chválu. Jsem samozřejmě ráda,že mazanec chutna (Y) (Y) Přeji krásné slunečné jarní dny (child1) (child1) (child1) (flower) (flower) (flower) (L)
venekr 2. 1. 2010, 22:35
Dobrý večer Ivano. Vánočka je v troubě. Vlastně dvě. Zdála se mi moc veliká a asi by se nevešla do trouby :-) Chtěla jsem poděkovat za návod k pletení. Šlo to opravdu krásně (Y) Vánočka je sice bez rozinek (ty nemusíme) a mandlí (ty pro změnu nemám ;-) ), ale i tak vypadá výborně. Mějte se hezky a dodatečně šťastný nový rok (silvestr2) Verča
Rejža 31. 12. 2009, 19:38
Dobrý večer,dnes jsem vyzkoušela vaši vánočku.Kynula mi něco přes 4 hodiny ale nakonec krásně vykynula a ted jsem ji vytáhla z trouby.Je sice rozjetá ale snad bude tak výborná jak voní. (Y) (Y) (Y) (Y)
Jxsara 23. 12. 2009, 20:47
Ivi ,tak jsem se poprvé v životě a to mi není málo :-)rozhodla upéct vánočku...podle vašeho receptu,je nachystaná do trouby ..pak napíšu jak se povedla....šlo to dobře ,tak uvidíme jdu na to...... ;-)
Zrušený účet 23. 12. 2009, 21:10
@Jxsara Tak ať se povede, já už jich mám hezkou řádku za sebou, protože mně je opravdu už dost let, ale mám takové obavy, že letos jsem jí vytáhla asi brzo *-), no uvidím zítra až rozkrojím. Kdyžtak zítra je také ještě den ;-) Přeji krásné vánoční svátky a vše nej do nového roku (banky) (andel) (stromecek) (silvestr) (silvestr2) (novy rok)
Jxsara 23. 12. 2009, 21:13
@ Děkuji za přání a taky přeju krásné a pohodové vánoce..... (D) (banky) (andel)
Zrušený účet 21. 12. 2009, 21:51
Dnes jsem jí pekla jen musím příště ubrat stupně .Měla jsem pořád strach,že nebude ve vnitř hotová a nechávala jsem jí v troubě dýl až jezespod trošku tmavší ;-) ;-),ale jinak je moc moc dobrá.Děkuji za recept. (Y) (Y) (L)
Zrušený účet 21. 12. 2009, 22:13
@ Ivi,
mně se to také občas stane, studenou jí obraťte a ostřím nožem oškrábejte. Je z toho sice bordel, ale jde to.
Přeji krásné vánoce (banky) (andel) (stromecek)
Glumek 21. 12. 2009, 21:14
Pletla jsem ji podle Vás. (dance) Šlo to hladce! |:o) Díky moc.

Jana
Zrušený účet 21. 12. 2009, 21:32
@Glumek Já se chystám na pečení vánočky zítra. |:o) |:o)
Krásné vánoce (banky) (andel) (stromecek)
a vše nej do nového roku
(silvestr) (silvestr2) (novy rok)
Zrušený účet 20. 12. 2009, 20:43
Myslíte,že mohu dát sušené droždí????? *-) *-) (F)
Zrušený účet 21. 12. 2009, 21:31
@ *-) Já se sušeným nemám vůbec žádné zkušenosti, nikdy jsem ho nepoužila. Takže v tomto případě nemůžu radit.
Krásné vánoce (banky) (andel) (stromecek)
brodska.luc 20. 12. 2009, 18:29
(clamp) (clamp) (clamp). Hurá, povedlo se!!! ;-) ;-) Sice to kynulo více než 3 hodiny, o půlnoci jsme šli raději spát, nejdříve jsme jí tedy upletli (radost) (radost). Ráno málem utekla z plechu, ale ten výsledek stál zato. |:o) |:o) |:o). Děkuji za recept (Y) (Y). Krásné vánoce. (andel) (andel) (andel) a hezký Nový rok (novy rok) (novy rok) (novy rok). Lucie
Zrušený účet 20. 12. 2009, 20:35
@brodska.luc Tak hlavně, že se povedla a neutekla do těch mrazů (zima) (koule) Jinak je fakt, že kyne opravdu dlouho. Přeji krásné svátky vánoční, mnoho dárečků (banky) (andel) (stromecek) (darecek) (darecek) (darecek) (darecek) a v novém roce vše nejlepší (silvestr) (silvestr2) (novy rok)
babucina 29. 10. 2009, 20:31
^o) ^o) ^o) ^o) ^o)už si jí jdu dávat do oblíbenýjch |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)a mohu se těšit na vánoce :-) :-) :-) :-) :-) :-)určo letos vyzkouším (radost) (radost) (radost) (radost) (radost) (hello) (C) (mamca)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie