Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 159 návštěvníků)

LISTOVÉ TĚSTO-VELICE JEDNODUCHÉ S POSTUPEM

0.0
LISTOVÉ TĚSTO-VELICE JEDNODUCHÉ S POSTUPEM

Potřebné ingredience

1/2 kg hladké mouky,250 dkg tuku(margarinu),malý panák octa a špetka soli,voda

Postup přípravy

v míse vypracujeme těsto (vodánek),(nejlépe ručním mixérem)mouku s octem solí a vodou(cca 2 dcl,ale raději od oka,pokaždé mouka jinak saje vodu takže někdy méňe a někdy více),aby vzniklo nelepivé těsto.na pomoučněném vále uděláme bochánek který vyválíme do kříže a doprostřed dáme kostku tuku ,zabalíme a vyválíme placku, kterou přeložíme na 4x,potom znova vyválíme a přeložíme na 3x.,znova vyválíme a přehnem opět na 4x.Těsto zabalíme a dáme nejméně na 24 hodin do lednice.V lednici vydrží i týden,pokud nezpracujem můžeme dát do mrazáku a použít později .Z této dávky je cca 1 kg listového těsta.

v míse smícháme hladkou mouku,ocet,sůl a vodu

vypracujeme nejlépe pomocí mixéru těsto

na vále uděláme bochánek

přidáme doprostřed kostku tuku

postupně zabalíme

ještě takto

rozválíme na placku do tvaru obdélníku

přehneme z každé strany na půlku

a pak ještě jednou

takto to vypadá z boku(4vrstvy)

potom opět rozválíme

tentokrát přehnem do 3/4

a vzniknou jen 3 vrstvy

pohled z boku

opět rozválíme na placku

složíme z obou stran na půl

a ještě přehnem,vzniknou opět 4 vrstvy těsta

pohled z boku

těsto zabalíme a dáme nejméně na 24 hodin do lednice pak zpracováváme.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 11. 5. 2017, 19:33
(Y)
Lukýšek 31. 3. 2012, 13:54
Dobrý den Katko, tak jsem vyzkoušela Váš receptík a celkem se mi povedl, jen jsem měla trošku tužší těsto, ale asi jsem tam dala víc mouky. To ještě doladím.Jen jsem se chtěla zeptat,něco tomu chuťově chybělo. Nemohlo to být tím, že jsem tam měla míň octa? Nebo mám víc přisolit? Děkuji Míša
Terapera 7. 2. 2013, 19:21
@Lukýšek dobrý den listové těsto je samo o sobě vlastně bez chuti,pokud děláte na slano a plníte slanou náplní stačí před pečením posypat třeba hrubou solí nebo jemnou solí a kmínem nebo mákem,sezamem,lněným semínkem.strouhaným sýrem...... a pokud děláte na sladko a plníte marmeládou nebo tvarohem nebo čímkoli sladkým po upečení se sype moučkovým cukrem takže vlastě se ochucuje náplní a tím čím posypete ,tak nevím jak myslíte že bylo bez chuti :^)Myslím že jste postupovala správně.Katka (hello) (hello) (hello)
bobenka 15. 1. 2012, 14:52
:-) :-) :-) supr návod .určitě vyzkouším. uložila jsem si ho do oblíbených. (Y) (dance) (dance)
Terapera 7. 2. 2013, 19:17
@bobenka (L) (L) (L) (L) (L) (L)
lidare 21. 10. 2010, 11:28
(Y) :-) (clamp) (Y)
Terapera 7. 2. 2013, 19:16
@lidare (L) (L) (L) (L)
jeremy 20. 10. 2010, 15:13
(clamp) (clamp) (clamp) (Y) (F)
Terapera 21. 10. 2010, 11:25
@jeremy (L) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello) (hello)děkuji
LeňaV. 27. 9. 2010, 10:02
Dobrý den, Katko, dávám (Y) za precizně vyfocený postup. Máslo jsem měla sice všude, ale nakonec jsem to nějak zvládla. Dneska upekla štrůdl a je výborný. Moc děkuji za receptík. (clamp)
Terapera 21. 10. 2010, 11:24
@LeňaV. a já moc děkuji za pochvalu (L) (L) (L)Katka (hello) (hello) (hello)
Činčila 17. 7. 2010, 4:24
nádherně vypracovaný postup, zatím jsem kupovala jen babické, ale musím to vyzkoušet sama, zítra jdu do toho, díky, Helča a kucí
scoobi 20. 1. 2010, 16:45
super návod (Y)super foto postup :-) Určitě vyzkouším...děkuji (L)
Terapera 21. 10. 2010, 11:24
@scoobi a já děkuji za pochavlu (L) (L) (L)Katka (hello) (hello) (hello)
medonoska 22. 5. 2009, 18:52
(Y)
Terapera 24. 8. 2009, 13:33
@medonoska (L) (L) (L) (L)
Ilonáček 9. 4. 2009, 11:19
(Y) (Y) (Y)
Terapera 9. 4. 2009, 18:15
@Ilonáček (L) (L) (L)
flor 20. 2. 2009, 15:01
Tak nevim co delam spatne,ale uz jsem to delala 2x a pokazde se mi to maslo roztika na vsechny strany a pak to testo vypada jako na halusky.Vy to mate nadherne a ja mela maslovou mazlanici.No mozna ze ten vodanek ma byt ridci.Nebydlim v CR a tak jsem rada za kazdou radu.ZatiPredem dekujim se mi to nepovedlo jako vam,ale chc se zeptat jestli se to muze taky zamrazit a pouzit pozdeji.
Terapera 23. 2. 2009, 7:37
@flor Dobrý den takže bud máte moc řídké těsto a nebo moc rozehřáté máslo.Máslo stačí být při pokojové teplotě,ne ho třeba rozehřívat v mikrovlnce... jen aby bylo povolené.a těsto je lepší malinko tužší.Jinak do mrazáku samozřejmě dávám.Doufám že jsem vám alespoň trochu pomohla,klidně kdyžtak napište.Katka (L) (L) (L)
@Pavla 19. 12. 2009, 18:58
@Terapera Tak se mi to stalo taky. Všude mi lezl tuk :-( Měla jsem asi řídší těsto. Ale bylo mi líto to vyhodit a tak jsem udělala ještě trochu vodánku a celé to zabalila a pak hodně moučila :-D Teď se chladí v lednici a zítra zkusím, jestli to vyšlo ;-)
Bona1 17. 2. 2009, 10:30
(Y) (Y) super jen bych se chtěla zeptat jestli je nutné ho nechat těch 24 hodin odležet jestli, by nebylo možno použít ho hned? (L)
Terapera 17. 2. 2009, 10:53
@Bona1 určitě je lepší ho nechat odležet,pokud ho zpracujete hned hodně vyběhne a pak se třeba šátečky budou otvírat a bude takové hodně jako vysušené budou se jednotlivé listy loupat a drolit.Nevím jak to mám přesně popsat,také se s ním bude hůře pracovat protože tuk bude rozehřátý v lednici pak zase tuk ztuhne a s těstem se pak lépe pracuje,ale pokud pospícháte klidně ho zdělejte hned. Na chuti bude stejné. (L) (L) (L)Katka
Bona1 17. 2. 2009, 15:21
@Terapera (Y) Katuš děkui za odpověď už je v lednici (L)
Terapera 18. 2. 2009, 17:52
@Bona1 |:o) |:o) |:o)NEMÁTE ZAČ !! (L) (L)
Zrušený účet 17. 1. 2009, 18:22
Tak přemýšlím, v čem je rozdíl, když dělám těsto na štrůdl ze stejného poměru surovin, akorát to všechno propracuji rukama do jedné koule, nebo jestli se to takhle skládá *-) Fakt je ten, že ve výsledku je těsto perfektní a hlavně chutná (L)
Terapera 18. 1. 2009, 20:07
@ rozdíl je v tom že vám těsto nelistuje- nejsou tam jednotlivé vrstvy a nemůže být tak křehoučké jako když ho takhle složíte,věřím že je určitě chuťově dobré (pl),ale uvidíte že až tohle vyzkoušíte(jestli ho tedy vyzkoušíte )uvidíte rozdíl na první pohled.Takhle skládané těsto krásně naběhne i když v něm není kypř.prášek a je opravdu dobré.Tak jsem zvědavá jestli vyzkoušíte a pak písnete jak vám chutnalo. (jidlo)Katka (hello)
Zrušený účet 19. 1. 2009, 18:08
@Terapera No já koukala, že ho máte jako nakynuté :^) Vyzkouším, snad se mi povede to máslo rovnoměrně rozválet :-$
Terapera 25. 1. 2009, 11:30
@ nebojte určitě se to povede jak se to přehýbá tak se to pak vyrovná,já také na začátku mám máslo uprostřed a okraje tak 3 cm jsou jen těsto,ale pak se to přeloží a znovu rozválí tak se to srovná.Nebojte a pak písněte jak se vám povedlo a jestli vám chutnalo (hello) (hello) (hello) (hello)
Prdelačka 14. 1. 2009, 11:19
paráda (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y)určitě zkusím!!!! :-)
Terapera 14. 1. 2009, 15:50
@Prdelačka děkuji za komentářek (L) (L) (L)až vyzkoušíte napište jak chutnalo (pl)Katka (hello)
flor 11. 1. 2009, 17:50
chci se zeptat jestli bych mohla tam dat maslo misto margarinu?
Terapera 14. 1. 2009, 11:00
@flor dobrý den myslím že určitě těsto bude lepší (clamp),Katka (hello)
Zrušený účet 10. 1. 2009, 20:12
Mohu se zeptat, jakou značku tuku používáte? Díky *-)
Terapera 13. 1. 2009, 9:22
@ jakýkoli tuk na pečení třeba stelu nebo heru já kupuji většinou v Tesku takový ten nejlevnější asi za 10-11 kč až ho koupím vyfotím ho a dám sem fotečku (hello)Katka
gubriela 10. 1. 2009, 19:52
Včera jsem těsto udělala, pomohla jsem si pekárnou, dnes jsem upekla štrůdl a tchýně říká, že je to nejlepší listové těsto, které kdy jedla. SUPER
Terapera 14. 1. 2009, 12:13
@gubriela děkuji moc za takový nááádherný komentářek (L) (L) (L)udělala jste mi radost (clamp)jsem ráda že chutnalo (pl)Katka (hello)
s-arka 6. 1. 2009, 17:39
Super receptík a parádní postup (clamp) (clamp) (clamp) Určitě vyzkouším |:o) Myslím, že podobným způsobem se zpracovává těsto plundrové. Jen je z kynutého + tuk *-) (L)
Terapera 6. 1. 2009, 20:01
@s-arka dobrý den děkuji za komentářek (L)i pochvalu (F) (F) (F),včera jsem ho dělala a koukala jsem že tu ještě v receptech není ,tak mě napadlo že by se mohlo někomu hodit a máte naprostou pravdu plundrové se zpracovává stejně jen kynuté+ tuk nebo máslo to je pak ještě lepší . (Y)Katka (hello)
Skyrka 11. 5. 2017, 17:37
@Terapera Dobrý den, nežiji v ČR, takže tady listové těsto samozřejmě není a já dostala ohromnou chuť na kremschnidt :D. Na těsto jsem se opravdu těšila, ale bohužel nevyšlo. :D Vodánek měl správnou konzistenci, ale myslím, že tuk by se měl používat v tuhé formě z lednice, protože při pokojové teplotě se prostě z přeloženého těsta prostě vytlačí jako zubní pasta. Takže taky, tuk všude, nechtěla jsem to vyhazovat, takže jsem to zpracovala v znovu v hnětači a pak párkrát vyválela... no... :D listové těsto to asi nebude, ale snad ho budu moct použít. Teď leží v lednici a tuk se nějak sráží na povrchu. Jen by mě zajímalo: některé dámy tady píšou o másle (které by bylo snazší použít), ale v receptu máte margarín, co je tedy lepší? Já již použila margarín. Děkuji

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie