Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Peciválky mých babiček

0.0
Peciválky mých babiček

Potřebné ingredience

Recept I: Těsto: 300 g hladké mouky, špetka soli, 150 g vařených prolisovaných brambor, 1 žloutek, 150 ml mléka, 25 g droždí, 1 lžička cukru, citronová kůra z 1/2 citronu, 1 lžíce rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 lžíce mléka na potření Na povrch: povidlí, mletý mák, 50 g mletého perníku, rozpuštěné máslo na pomaštění, mletá skořice .................


Recept II: Těsto: 250 g polohrubé mouky, 35 g moučkového cukru, 50 g tuku, 1 žloutek, 15 g droždí, sůl, asi 120 ml mléka, citronová kůra, rozdrcená vanilka (nebo vanilkový cukr) Na povrch: povidlí, mletý mák, máslo (na polití)

Postup přípravy

Vrátila jsem se do dětských let a neuvěřitelně si smlsla. Peciválky dělaly moje babičky z Vysočiny, jen každá dle jiného receptu. Vkládám Vám oba. Je to jídlo chudých a ti opravdu věděli, jak si smlsnlout.

U obou receptů nejdříve necháme vzejít kvásek. Pak zaděláme kynuté těsto a necháne vykynout. Máte-li domácí pekárnu, udělá to za Vás. Pak těsto vyklopíme na vál a lžičkou odkrajujeme kousky těsta, které v dlaních zakulatíme do malých buchtiček a klademe na plech dál od sebe (musí být upečené ze všech stran). Kdo chce větší, odkrajuje lžící, já to taky tak dělala. Měla jsem 35 kousků, ale ideálníí je velikost větších dukátových buchtiček, lépe se pak obalují. Na plechu necháme ještě chvíli kynout. Nůžkami nastřihneme vršek peciválků do kříže, pomažeme mlékem s rozšlehaným vejcem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme 10 min na 180°C, pak teplotu stáhneme na 165°C a necháme dopéct dozlatova.

Mezitím si připravíme povidlí, které rozmícháme se 2-3 lžícemi rumu, aby bylo krásně polotekuté. Pomeleme mák a nastrouháme perník, který smícháme s troškou skořice. Rozpustíme máslo.
U druhého receptu se pouze rozmíchá povidlí, pomele mák a rozpustí máslo.

Upečené vyndáme z trouby, vyskládáme na cedník či sítko a ihned spaříme vařící vodou. Přendáme do mísy a smícháme s povidlím, až jsou peciválky obalené povidlím ze všech stran. Posypeme mákem a perníkem a polijeme máslem. Pak už jen přendáme na talíř a papáme............
Upozornuji, že díky povidlí jsou peciválky hodně syté!!!
Dobrou chuť!

Kvásek a bramborové těsto připravené pro domácí pekárnu.

Uválené, nakynuté a nastřižené buchtičky na plechu.

Detail nastřižení. Buchtička je již pomazaná vejcem s mlékem.

Upečené peciválky.
Nelekněte se, jsou jako beton.

Smíchané s povidlím.

Přidáme mák a opět promícháme.
Babička je vždy v míse nadhazovala, ale to musí být menší buchtičky peciválky. Mně to nešlo. :-(

A detail dobrůtky na talíři.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 7. 3. 2009, 19:54
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
*poule* 8. 3. 2009, 22:11
@Ilonáček díky [A]
Erulka 7. 3. 2009, 18:22
Vyzera to krasne.Mame radi sladke jedla aspon raz v tyzdni si robyme a tento pekny receptik urcite vyskusam. (hello) (hello) (mamca)
*poule* (upraveno) 4. 4. 2009, 14:40
@Erulka Eri, tak si nechte chutnat. :-) jen upozorňuji, pokud budete dělat to bramborové, tak se hodně lepí. Mně tekly nervy, tak byly peciválky veliké. Ale kynou pod rukama, tak jsem je pak ještě půlila. :-D :-D :-D

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie