Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 298 návštěvníků)

DOMÁCÍ HOUSKY - k jídlu druhý i třetí den

0.0
DOMÁCÍ HOUSKY - k jídlu druhý i třetí den

Potřebné ingredience

1a1/2 lžičky sušených kvasnic, 360g hladké mouky, 280g polohrubé mouky, 1lžička cukru, 2lžičky soli, 1lžička kmínu, 400ml vody, 80ml oleje, 1žloutek (bílek na potření)

Postup přípravy

Vyzkoušela jsem mnoho receptů, ale bohužel mi žádný recept nevyhovoval, housky byly k jídlu vždy jen čerstvě upečené, druhý den tak na sušení, tak jsem se pustila do vlastního zkoušení a dopracovala jsem se k tomuto těstu :-))))).

Program: základní + další 2hod. nechat dokynout (celkem 4hod, pokud je s předehřevem 4hod20min). Těsto vyklopím na pomoučněný vál, posypu moukou, rozválím placku vysokou cca 1a1/2 až 2cm, rozkrájím na pruhy široké cca 2,5 -3cm. Pletu pletýnky nebo jiný tvar (uzle) - pruhy nerozvaluji na válečky, prostě jak jsem je nakrájela tak je splétám. Pokládám na vál, nechám pod útěrkou cca 30min dokynout, potřu bílkem a sypu sýrem, makem, kmínem (ten po upečení opadává), sezamová semínka atd....
VYLEPŠENÉ&ROZMLSANÉ od paní HELENY K. o 1polévkovou lžíci Kuřecí se žampiony a sýrem od Knorru
Pečení: na 180C, 20- 25min (na nejvyšším roštu...určitě není potřeba péct déle!!!! asi by se jen vysoušely a ubrali by jste jim na vláčnosti)

Rady: Používala jsem máslo, mléko atd...vše nej, ale to není ono, jsou to všechno ztužovadla a tak jsem nahradila: máslo - olejem, mléko - vodou, vajíčko - pouze žloutek.
Lze 280g poloh.mouky nahradit nějakou jinou moukou: celozrnnou, špaldovou atd...
Těsto během hnětení nemusím hlídat, ale znám svou pekárnu a používám stále stejnou mouku, Vy si ale nejprve odzkoušejte, aby vám nezůstala mouka v rohách vaničky nebo těsto nebylo příliš řídké...v případě potřeby přisypte mouku- záleží jakou používáte a jak moc saje. Těsto je opravdu řidčí a bochánek je rozvalený po dně vaničky
Do těsta přisypávám lžičku rozdrcené sušeného česneku z (Botanikusu), nádherně těsto provoní a housky jsou vynikající k barmboračce a k jiným plévkám, pokud je chcete jíst třeba druhý den k snídani s marmeládou, tak určitě nedávat :-))))).
Mám pekárnu s předehřevem, tak neřeším teplotu surovin, ale je určitě důležité, aby měly suroviny pokojovou tepotu.
Poznámka: mám pekárnu na 600g surovin a vanička je plná, takže ti co mají pekárnu na 1kg a více, určitě neporovnávejte s mým foto. Z této dávky mám 9housek.

po vykynutí

rozválené, rozkrájené těsto

detail těsta

pletení - dlouhé pruhy rozřežu v 1/3 (1pruh-1houska)

upečené housky

houska druhý den

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

karma75 13. 2. 2019, 19:58
Pekárnu nemám, ale houstičky vyzkouším, děkuji za recept (F)
Bonté 13. 2. 2019, 12:44
Milá Karolínko, chci moc poděkovat za Váš skvělý recept. Včera večer jsem pekla Vaše housky a dodržela jsem vše krom žloutku, tak jak uvádíte. Nemám pekárnu, a tak jsem těsto zpracovala ručně. Z trouby mi vyšly krásné housky a opravdu jsou i dnes měkké. Jsem nadšená a chválím. Housky budu v budoucnu už péct jen podle Vás. Ještě jednou díky (Y)
kokoska24 10. 11. 2015, 17:01
Není žloutek zbytečný? Dělala jsem rohlíky a housky už podle mnoha receptů, ale žloutek tam nebyl a nevadilo to. .
Nadys 10. 11. 2015, 10:10
(hotdog)
srneckova 10. 11. 2015, 9:12
to vyzkouším (Y) (Y) (Y) (Y)
olinka017 9. 11. 2015, 20:44
Zdravím , vyzkoušela jsem recept, jen místo oleje jsem použila domácí sádlo. Housky jsou vynikající (Y) (clamp)
ilona 13. 12. 2014, 16:10
Moc děkuji za recept. Vaše housky jsou uzasny měkkoučný, nadýchaný. Dosavadní recepty rusím a tenhle je pro nác Top 1 :)) (hello) (hello) (hello) (hello)
babkamt 19. 2. 2014, 20:31
(Y) (clamp)
marhulka69 8. 2. 2014, 7:43
Dobry den,chystám se pect Vase housticky,ale nemám pekarnu a tak nevím jak postupovat se zadelanim těsta?Prosim o radu abych něco nepokazila.Dekuji
sneh (upraveno) 20. 2. 2014, 13:25
@marhulka69 Jejda, nějak jsem si nevšimla, že tu je dotaz, ale jde jen o kynuté těsto. Pekárna nám šetří ruce a těsto ubouchá za nás, ale jinak musíte vzít poctivě do teplých a postupovat úplně stejně jako u běžného kynutého těsta. Když nepoužívám pekárnu, dávám čerstvé kvasnice, nějak nevím jak postupovat se sušenými ,-) ,-) ,-) ,-). Nechávám si vzejít kvasnice v teplém mléce s trochou mléka a cukru, někdo přidává i trochu mouky, to už je asi úplně jedno a tento "kvásek" pak pomalu přilévám do mouky se zbytkem surovin a zapracovávám v těsto. Hlavně v tom nehledejte vědu, je to jen obyčejné kynuté těsto :-$ :-$ :-$. Držím palce (L)
09Eli 19. 2. 2014, 22:27
@sneh Moc prosím, kolik dáváte těch čerstvých kvasnic pro ruční zpracování? Děkuji za odpověď za všechny, které by rády vyzkoušely i bez pekárny. Zdraví Ann
sneh (upraveno) 23. 2. 2014, 22:13
@09Eli do housek dávám cca 20g (půl kostky čerstvých kvasnic) - kostka má 42g vycházím z tohoto 1KL sušeného droždí _ 1/4 čerstvého(cca 10g)
bubloš 15. 1. 2014, 12:33
(clamp) (clamp) (clamp) housky jsou luxusní, jiné už zkoušet nebudu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L)
jusinka 12. 10. 2013, 22:47
Výborné (Y). Vyzkoušela jsem už víc receptů, ale tenhle vede |:o) |:o) |:o)
zuzik13f 25. 3. 2013, 19:59
Houstičky jsou úchvatné, žravé, vláčné a moc moc dobré (L) (L). Těsto je skvělé a krásně se s ním pracuje.. Príma recept (Y) (Y)
diki 9. 3. 2013, 8:20
Tak už jsem je pekla několikrát, jsou super (Y) (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L) (L)
sneh 15. 3. 2013, 22:03
@diki (F) (F) (F) (F)
Migelinda 24. 2. 2013, 20:53
Dobrý den, chci moooooc poděkovat za receptík. Dlouho jsem se na ně chystala a dneska konečně upekla. Naprosto bezkonkurenční. Ještě jednou děkuji. Hezký večer.
sneh 24. 2. 2013, 21:28
@Migelinda To je milé :-$, děkuji (F).
jajulik 12. 2. 2013, 13:36
(Y) (Y) (Y)
Buginnna 20. 1. 2013, 0:26
Hezký den, dnes jsem dělala vaše housky a byly úžasné.. ale už teď večer jsou dost tuhé a takové hutné.. :( Nevíte, čím docílit větší lehkosti? Děkuji (L)
sneh 12. 2. 2013, 12:14
@Buginnna Zdravím :-), omlouvám se s opožděnou reakcí, nevšimla jsem si, že tu byl vznesen dotaz. Jejda, netuším kde je zakopaný pes, snad v kynutí. Těsto je řidčí než vánočka nebo chleba, nechávám hoooodně nakynout. Čas kynutí je různý, já nechávám v pekárně po skončení programu...když už mi těsto líže víko ,-), tak vím, že je čas. Těsto je po vyklopení hodně pórovité a je potřeba poprášit moukou, aby se nepřilepilo, ale pak už se krásně rozvaluje a je s ním dobrá práce. Používám mouku z Kauflandu-Zlatka, těsně před kynutím je bochánek nádherně hladký, když mám jinou značku, tak je kolikrát hodně ulepený a rozpláclý, ale recept jsem dělala mockrát a nikdy jsem nepřisypávala mouku, nechávám jak je dle receptu. S těstem se pracuje pak trochu hůř, ale housky se vždy povedly a byly nadýchané. Zkoušela jsem dělat u mamky v Etě pak i u známé v Sencoru a opravdu vždy vyšly. Pokud Vás recept neodradil, zkuzte ještě jednou a nechtě hooooodně nakynout. Houskám zdar ,-)
dlaskovacka 25. 10. 2012, 17:04
Dobrý den Karolíno, děkuji za vynikající recept (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Vaše housky peču už aspoň půl roku a opravdu nemají chybu |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Jsou měkké i třetí den (když zbydou ,-) ,-)) Dnes jsem vyzkoušela i bagety http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4211881 a taky nemají chybu (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) Martina
Žirafka1 15. 3. 2013, 22:35
@dlaskovacka (Y) (Y) (Y) Vaše housky vypadají nádherně (hello)
sneh 12. 11. 2012, 22:50
@dlaskovacka Zdravím :-), tak ty bagety vypadají opravdu hodně dobře a tentokrát děkuji já Vám za inspiraci, určitě vyzkouším (Y) (Y) (Y) (Y).
hheellaa 22. 3. 2012, 20:10
Vypydají lákavě (Y) o víkendu je určitě vyzkouším.
Vera N 22. 3. 2012, 19:33
(clamp) (clamp) (clamp)
KattyV 23. 1. 2012, 10:15
Karolíno, děkuji za svělý recept. Včera jsem je pekla a máte pravdu, i dnes chutnají výborně. :-$ Manžel si je pochvaloval, ještě jsem mu je balila do práce ,-) Přidala jsem na dvě i nastrouhaný česnek, to byla dobrota. Mějte se hezky, Katka (L) (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie