Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 531 návštěvníků)

svíčková od Marty - LUXUSNÍ

5.0
svíčková od Marty - LUXUSNÍ

Potřebné ingredience

tento recept je od kolegyně Marty a musím říct, že celá rodina se shodla, že v životě takovou svíčkovou nejedli...je to tím, že se maso nakládá den dopředu...dobrou chuť všem... 1 kg masa (vepřové, hovězí, zvěřina), 20 dkg obyčejné slaniny, 2 větší mrkve, 1 petržel kousek celeru, 2 větší cibule, 5 zrníček celého pepře, nového koření, 3 bobkové listy, 2 kolečka citronu, bez pecek, ½ másla, ¼ l sladké smetany, hladká mouka na zahuštění, oce, sůl, cukr, jelikož je opravdu luxusní, dělám 2 násobnou dávku (2 x víc zeleniny, 2 smetany)

Postup přípravy

Maso nasolíme a prošpikujeme, kořenovou zeleninu, cibuli a divoké koření, citron (kdo má strach ze zhořknutí, může jen zakapat), zbytek slaniny, pražíme na másle dozlatova.

Do opražené zeleniny přidáme polévk. lžíci cukru, mícháme až začne karamelizovat, zakapeme octem.

Do připraveného základu položíme maso a opečeme po všech stranách, aby se „zatáhlo“.

Takto připravené maso necháme v zelenině do druhého dne v ledničce.

Druhý den podlijeme hrnkem vody, dáme do trouby , zpočátku zakryté (alobal), půl hod. před koncem odkryjeme – pečeme v troubě.

Měkké maso vyndáme, vybereme divoké koření a bobk. listy, zeleninu rozmixujeme, zahustíme moukou, dochutíme octem a cukrem, solí, nakonec přidáme smetanu.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

připravená zelenina

orestovaná...

vložíme maso

opečeme z obou stran

nahrneme na maso a dáme do 2 dne odležet do ledničky

pečeme zakryté alobalem

hotová omáčka

maso...dělala jsem hovězí a vepřové (půl na půl)

a můžeme servírovat...citron, brusinky, šlahačka...dobrou chuť !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

PPPajulka 21. 12. 2018, 22:45
Chtěla bych se zeptat, jak dlouho pečetě v troubě a na kolik? :-)
nanukac 17. 2. 2018, 16:33
(Y)
zanet23 17. 2. 2018, 12:59
Super (Y). Děkuji za recept (clamp)
srneckova 24. 1. 2018, 9:01
(Y) (Y) (Y) (Y)
ostruzinap 2. 2. 2018, 14:47
@srneckova :-$ :-$ :-$
jananovazak 23. 1. 2018, 19:37
(Y) (Y) (Y)
evicela 22. 1. 2018, 19:27
(Y) ano, přesně tak se má dělat ta správná svíčková, dělám ji tak léta a kolikrát koukám jak ji někdo dovede s prominutím zmršit, toto je ono a už se mě sbíhají sliny a v sobotu bude (jidlo) (Y)
ostruzinap 2. 2. 2018, 14:50
@evicela ano, ano :-p (pl)
plamenek 22. 1. 2018, 17:43
Po dlouhé době správný postup. |:o)
ostruzinap 3. 3. 2018, 21:30
@plamenek (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
krišon 23. 1. 2018, 12:17
@plamenek To ses probudila... recept tu je od roku 2010 ....ale jinak souhlas ...
Mia 5 22. 1. 2018, 13:36
(Y) (Y) (Y) (F)
midico 22. 1. 2018, 12:30
Jaké konkrétní maso jste dávaly?? (F)
krišon 22. 1. 2018, 13:44
@midico Hovězí zadní (F)
midico 23. 1. 2018, 11:46
@krišon Děkuji (L) a z vepřového co? *-)
krišon 23. 1. 2018, 12:15
@midico Pokud máte vepřové rádi, tak můžete z kýty či plece ... u nás je svíčková vždy z hovězího ....ale moje mamka tak dělala králičí či zaječí zadek ... no říkala tomu na smetaně ...postup byl stejný
fifa3 19. 2. 2018, 21:02
@krišon Protože vaše maminka byla inteligentní kuchařka - věděla, že pokrm "svíčková" je jen z hovězí svíčkové, tedy dost luxusního masa... samozřejmě tato výborná omáčka lze i k jinému masu, sama mám ráda takto upraveného králíka - ale v tomto případě to je "králík na smetaně" - ne svíčková, to může říct jen gastronomický analfabet. ... poslouchejte maminku, ne místní vařilky... :-p
midico 24. 1. 2018, 9:48
@krišon Děkuji moc, zkusím nejdříve to hovězí (L)
nanysek 22. 1. 2018, 10:04
Včera jsme jí měli k obědu. No opravdu luxusní!!! Jinou už vařit nebudu. Děkuji za recept (L) (L)
ostruzinap 3. 3. 2018, 21:31
@nanysek :-) :-) :-) :-) [A] [A] :-$
katkajohny 9. 4. 2017, 12:22
Vynikající |:o) |:o) |:o).Děkuji za recept (L)
AnPe13 14. 2. 2016, 12:16
Jak dlouho prosím péct než odkryjeme alobal a pak dopékáme. Děkuji
kachena 14. 2. 2016, 11:17
vyzkouším, díky
79maja 10. 5. 2015, 13:11
Svíčková byla luxusní, nikdo z rodiny nevěřil, že se povede, ale všichni chválili. Takže doporučuji, hlavně těm, kdo budou dělat svíčkovou poprvé, je to tady krásně napsané. Dala jsem kromě masa všeho dvojnásobek, aby bylo omáčky více. Jak už tady bylo zmiňováno v komentářích, skutečně není třeba zahušťovat, naopak jsem ředila mlékem. Peti moc děkuji za super recept. Majka (Y) (Y) (Y)
ostruzinap 14. 2. 2016, 10:58
@79maja :-$ :-$ :-)
Koko mako 15. 11. 2014, 11:43
(Y) (Y) (Y) (Y)Opět a znova pochvala (Y) (Y) (Y)Výbornej recept na skvělou svíčkovou (clamp) (clamp) (clamp)
djpatrick 30. 8. 2014, 15:37
Včera udělána, dvojitá dávka zeleniny, cukru, smetany a je to luxus , takhle už jsem si dlouho nepochutnal |:o) Opravdu moc děkuji, nemuseli jsme ani zahušťovat, ba naopak ředit mlékem (clamp) Akorát citrón jsme oloupali a do hotové svíčkové jsme přidali necelé 2 PL hořčice a opravdu dokonalost sama |:o) Ještě jednou děkuji :-)
hanstro 16. 8. 2014, 15:43
Tak jsem jí také dnes udělala!!!! A musím říct (pl) (Y) (Y) Dělala jsem z dvojité dávky, dala jsem tam 2 lžíce cukru (zkaramelizovat), celé máslo a celý citron (oloupaný). Nemusela jsem to vůbec zahušťovat, spíše ředit (mlékem), ani sladit, jen trošku octa a sůl. :-) Je prostě EŇO ŇUŇO!!!!! Děkuji moc za recept! (F) (K) (L) (L)
kristyte 11. 8. 2014, 11:19
(Y) (Y) (Y)
mobydick 10. 8. 2014, 23:51
(Y) (Y) (Y) DIKY !!
Daanny 12. 1. 2014, 12:52
Dělala jsem svíčkovou poprvé a podle vašeho receptu (clamp) moc děkuji, byla naprosto dokonalá (Y) (Y) všem moc chutnala (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie