Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 90 návštěvníků)

Kváskový chleba s receptem na kvásek (s droždím nebo i bez droždí) - zdravý a moc dobrý!!!

0.0
Kváskový chleba s receptem na kvásek (s droždím nebo i bez droždí) - zdravý a moc dobrý!!!

Potřebné ingredience

KVÁSEK: 1. den - 200 g celozrnné žitné mouky, 250 ml vlažné vody, 2. den - 100 g celozrnné žitné mouky, 250 ml vlažné vody, 3. den - 100 g celozrnné žitné mouky, 125 ml vlažné vody, 4. den - 100 g celozrnné žitné mouky, 125 ml vlažné vody TĚSTO: 1000 g mouky (700 g pšeničné chlebové a hladké, 300 g žitné chlebové mouky), 300 g kvásku, 500-600 ml vody (podle hustoty kvásku), 3 ČL celého kmínu, 3 ČL soli, 21 g droždí (1/2 kostičky). Pro lepší kynutí doporučují v knížkách o pečení chleba, přidat 1 malou tabletu celaskonu nebo 1 PL octa. Začala jsem přidávat 1 PL jablečného octa a přidávám i více kvásku (až 500 g).

Postup přípravy

KVÁSEK:
Kvásek je údajně dobré zadělávat v keramické nádobě, ale mám vyzkoušenou i skleněnou a plastovou a funguje to. V průhledných jsou i lépe vidět bubliny, jak kvásek kvasí.
Podle receptu smíchám mouku s vodou a další dny přidávám opět podle receptu. Kvásku je dost, ale v případě, že potřebuju pak přidělat další, přidám mouku a vodu už podle oka (odhadnu hustotu) a kvásek se oživí. Když kvásek nepotřebuju, klidně ho dám do lednice, když chci péct, musím ho vyndat dříve, přidám trochu mouky a vody na oživení, pak počkám, až se ohřeje na pokojovou teplotu a použiju.
Kvásek je možné udělat jen ze žitné chlebové mouky, hlavně pro ty, co pak vaří kyselo, aby tam pak neměli slupky. Pokud dělám z chlebové, zase přidávám celozrnnou do chleba.

TĚSTO:
Dělám v robotu, do mísy dám droždí (opravdu jen 21 g - stačí!!!), trochu vody, kvásek a rozmíchám do hladka. Pak přidám zbylo vodu, vše sypké a umíchám těsto.
Těsto kyne asi hodinu, do té doby, než zdvojnásobí objem. Pak ho zpracuju a dám kynout buď do ošatek nebo do chlebových forem, které lehce vymažu olejem.
Formy mám větší (300 mm) a menší (250 mm). Těsto peču ve dvou menších formách, chleba je o něco vyšší, pokud by se peklo ve větších formách, bude nižší, ale na chuti to určitě neubere.
Těsně před vložením do horké trouby nakynuté těsto z ošatek opatrně vyklopím na plech s pečícím papírem a ihned vložím do trouby, aby nespadlo.
Tam nechám kynout asi 1 až 1 1/2 hod. Po 1/2 hodině od začátku kynutí zapnu troubu, aby se stačila ohřát. Zahřívám na max. teplotu (na troubě mám teplotu 225 st. C a pak MAX.).
Při max. teplotě peču 25 minut (kůrka zezlátne), pak ztlumím na 175 st. C a peču dalších 15 minut, pak chleba vyndám. Každý zvlášť zabalím do plátýnka a nechám úplně vychladnout.

Pokud má někdo jednu formu, může udělat ze zbytku těsta dalamánky (menší z cca 100 g těsta, větší z 200 g těsta). Ty jsem pekla zároveň s chlebem asi 25 minut.
Do těsta je možné přidat jakákoliv semínka - zkoušela jsem lněná, dýňová, slunečnicová většinou smíchaná (asi hrst do těsta) nebo hrst pšeničných otrub. V případě, že přidám otruby nebo více celozrnné mouky, musím přidat vodu asi 100 ml. Dále mám vyzkoušenou kombinaci na kostičky nakrájené šunky a jarní cibulky (asi hrst do 1 chleba) nebo na kostičky nakrájenou šunku a osmaženou cibulku.

POZOR!!! Dělala jsem chleba i bez droždí, kvásek to zvládne :-), ale těsto kvasí mnohem déle. Postup pečení je stejný.

Těsto ve 3 formách bylo z většího množství.

VYDRŽÍ VLÁČNÝ A NEDROBÍ SE!

Nejdřív je dobré si chleba upéct jen tak, pak se dá experimentovat s různými přísadami i s poměrem mouky.
Jakékoliv dotazy ráda zodpovím, ale pište mi je raději do vzkazů.

mouka - jakýkoliv výrobce, toto je foto posledních použitých :-)

první přísady do kvásku (voda a mouka zatím nezamíchané)

smíchané přísady - nelekat se, je to opravdu husté těsto, časem řídne

těsto na kvásek rozetřu na dno

po posledním přidání přísad a po pár hodinách kvašení

teď už nechávám kvásek kvasit ve vysoké plastové nádobě - jsou hezky vidět bubliny

umíchané těsto v robotu

popráším moukou a nechám kynout

asi po 1 hodině kynutí

zpracované těsto namačkané forem a poprášené moukou

vykynuté těsto před vložením do trouby

večerní pečení :-)

řez

dalamánky

upečené dalamánky (dcera už jeden slupla)

...a takhle to vypadá, když peču do noci a usnu u TV :-D

z oválné ošatky

pomoučněná ošatka

těsto vložené do ošatky

nakynutý chleba těsně před vložením na plech

upečený chleba - z boku

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

vladkadasva (upraveno) 3. 6. 2015, 6:15
Péct s použitím chlebového kvásku je skvělá věc, též doma peču klasické chleby. Jen to droždí v receptu mě překvapilo, to přece neee, chlebový kvásek nemíchat s droždím!(ale to mluvím za sebe, su ze staré školy) :-) Chválím, fandím (F)
Elinqa 3. 6. 2015, 21:13
@vladkadasva Když je málo času, tak to urychluju droždím, dávám jen kousek na to množství mouky. Chodím do práce a chleba bez droždí chce čas *-) a ten někdy chybí
vladkadasva 4. 6. 2015, 9:16
@Elinqa (F) (F) (F)
Vojtula 2. 6. 2015, 21:54
díky za recept :-)
sesemka 3. 6. 2012, 13:18
zkusím, děkuji (Y)
KarpasovaZ (upraveno) 11. 5. 2012, 22:41
Vypadá luxusně. |:o) |:o) |:o) Určitě vyzkouším :-)
Vera N 10. 5. 2012, 19:03
(Y) (Y) (Y)
Elinqa 22. 5. 2011, 19:27
přidána fotka z večerního pečení :-)
ADKO12 19. 1. 2012, 10:02
@Elinqa no tak ještě že jste nevyhořeli (smich)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie