Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 392 návštěvníků)

Fondan - potahovací hmota /návod na jednoduchou růžičku

0.0
Fondan - potahovací hmota /návod na jednoduchou růžičku

Potřebné ingredience

60ml studene vody, 110 g medu (světlého), asi 900g moučkového cukru, lžička mandlového aroma, vrchovatá lžíce čiré želatiny Dr.Oetker Tento recept jsem si upravila podle svého ze slovenského MMB, podle receptu tam, se nedalo tvořit (kytičky atd) ale tento už je schopny udržet tvar a já jsem velmi spokojená. Zkuste uvidíte. Pravda těžko říci jaký med se použije (kvalita- to neodhadnete nikdy), tam píšou že se dá i sirup použít ale to jsem zatím nezkoušela. Ale i tak myslím že za vyzkoušení to stojí, je to jen pár korun. Na podsypávání použijte jako u všech hmot - solamyl.

Postup přípravy

Do hrnce nasypeme želatinu, zalijeme studenou vodou a necháme 3 minuty působit. Zahřejeme jen tak aby se želatina rozpustila, přidáme med, a necháme také rozpustit - POZOR NESMÍ VAŘIT, a přidáme lžičku aroma mandlového

Vzniklou teplou hmotu nalijeme do moučkového cukru (nejdřív si dáme asi tak 700 g do mísy a pak podle potřeby přidáme ale max 900 g -1 kg raději ať vám trocha cukru zůstane,pak to má tendenci se trhat) a zpracujeme, hmota je lepivá, použijeme na ruce omegu aby se dobře zpracovávala, já používám asi tak lžíci omegy, prostě si omegu vezmu do rukou a mnu s ní jako s mýdlem abych měla od omegy ruce a pak zpracovávám, netrvá to dlouho je to chvilička, pak hmotu zabalíme do sáčku nebo do potravinové folie (nebojte se hmota pořád lepivá a měkká), a necháme asi tak 6-10 hodin aby to ztuhlo necháme to venku na lince (já to tak dělám den dopředu) no a pak zpracujem, jde to malinko ztuha ale já to dělám po částech, nebo jako u marcipanu použijeme mikrovlnku -opatrně.

Za ty peníze mi to stojí. Tato hmota vyjde cca na 25 - 30 kč jedno kg. Samosebou podle toho za kolik koupíte to hlavní a to je moučkový cukr.

Tento recept jsem si upravila ze slovenského MMB, podle tohoto receptu se dá dělat jak potah tak i růžičky a zdobení, krásně to drží nerosí se to v létě a není potřeba to dávat ztuhnout do lednice.
Já jsem dneska ráno jela koupit Wi abych mohla potáhnout dorty ale večer předtím jsem si udělala 3 kg této hmoty a nakonec jsem použila ji a Wi jsem ani nevytáhla ani jsem nenačala kbellík a jsem naprosto spokojená s výsledkem, hmota se nerosí, neláme, nedrolí, je taková gumová a přitom chutná - sice dosti sladká ale která potahovací hmota není. A komu záleží pouze na efektu dortu, tak tomu to úplně postačí.

Navíc, myslím si že tam můžete přidat jakoukoliv příchut - aroma, rumovou, citronovou, co komu voní :D

Tak, snad jsem na nic nezapoměla, kdyby jste měli jakýkoliv dotaz, klidně se ozvěte, když se podíváte ke mě do alba, tak veškeré bílé dorty jsou potažené tímto fondánem-nebo prostě želatinovou potahovací hmotou.









__________________________________________________________________________________
HOLKY, vyzkoušela jsem tedy jak tu někdo psal, nebo možná na dortech od mámy, už si nejsem jista, citronku. Dala jsem nabobtnat želatinu do vody, po třech minutách jsem to zahřála a nechala jsem rozpustit želatinu, přidala jsem med a nechala jsem to trošku prohřát a nakonec jsem přidala lžíci citronky a pak jsem to vše nalila do prosátého moučkového cukru (900g) . Skoda že nemám vanilkové aroma, protože chuťově to velmi připomíná White Icing jen tam chybí ta vanilková vůně. Bohužel ani vanilkové aroma nemám.
Třeba to někdo z Vás vyzkouší. Hmota šla zpracovat dobře, zítra vyzkouším a dám vědět, ale jsem nadšená z toho že to má chuť jako WI.

Zdravím všechny tvořilky


Markéta

navíc je hmota takřka bílá takže ji jde krásně barvit

x

postup jednoduche ruzicky, potírám jen malinko vodou

x

x

začneme motat z jedné strany

a máme jednoduchou růžičku

Já nejsem na růžičky zrovna expert, moc mi nejdou ale takhle mi to vyhovuje, jednoduché a nejde na tom co pokazit.

detail svatebního dortíků
tyhle růžičky jsem si udělala dopředu a vůbec nebyly v lednici na ztuhnutí,

kompletně potaženo fondanem
váha 6.8 kg

Vzhledem k tomu že dortík zítra pojede cca 2-3 hodiny v autě tak jsem tam růžičky napíchala na špejle aby tu cestu přežily kvůli efektu.

na vše co je na obrázku je použita tahle potahovací hmota. kyticky mi krasne drzi tvar aniz bych je davala do lednice.
Nadherne to jde barvit, pouzila jsem na vytlaceni šablonky určené pro barvy na sklo, funguje to nádherně jako patchwork.
Barvila jsem gelovkami se slivovicí a téměr okamžitě se to vpilo a uschlo.

Zkusila jsem dát místo aroma citronku, protože jsem ale dala celou polévkovou lžíci aby to mělo i trochu chut tak byla hmota lepivější, chce to přidat trošku víc cukru hned při zpracování asi tak o 2 lžíce, podle potřeby.
Chut je opravdu citronová a dle mého názoru hodně podobná WI, jen to nemá tu vanilkovou vůni.
Tyto kytičky se dělaly ale velmi dobře. V lednici sice uplně nevytvrdly takže jsem musela slepit i ty okvětní lístky alkoholem malinko k sobě (zatím tam jsou pouze hodinu, teba to ještě vytuhne více) ale komu to stačí jen tak jako dekorace na dortík tak bude určitě spokojený. Já tyhle kytky chystám na páteční dort, potom vložím fotku. Snad se povede.
Na drátky to ale zřejmě není vhodné, nevím zda by to drželo. Možná kdyby se to smíchalo s WI trošku. Smíchat to jde, už to vyzkoušené mám na růžičky a byla jsem spokojená, ale já nepracuji s drátky. Dekoraci jen tam přilepím nebo dám na špejle do dortu.

potah i lilie z želatinovky

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

romcag 21. 9. 2016, 11:58
dobrý den chci se zeptat, želetina dr oetker je to to samé jako dort-želé od dr. oetkera, po válení se mi trhá, a v návodu na sáčku je uvedeno vařit 1minutu, opravdu stačí jen zahřát?
Sobtik1 24. 8. 2016, 7:55
Dobrý den, potahovka je super (Y) , používám i marcoš ze suš, mléka, ale ten je zažloutlý a tato potahovka je krásně bílá a ještě se s ní dobře pracuje, jsem ráda, že jsem ji vyzkoušela a určo u ní zůstanu, ty kupované jsou drahé a ani nejsou vůbec dobré jako ta Vaše, ta je mňam. Moc děkuji, že jste se o tento super recept podělila. Alča
Misa2210 4. 8. 2016, 17:22
prosím jaký mám použít med do tohoto receptu? Může být klasický luční tekuty kupovaný? Děkuji (Y)
jananovazak 5. 9. 2015, 20:58
(Y) (Y) (Y)
PeťuleM 10. 2. 2015, 23:39
Dobrý den, děkuju za skvělý recept na potahovku! Objevila jsem ho náhodou a hned ozkoušela, protože moje děti nemají rády žádnou kupovanou potahovku, jen domácí ze sušeného mléka, jenže příprava té dost dlouho trvá a ne vždycky na to mám čas - no a hurá, z téhle hmoty jsou nadšené, jak je dobrá (Y) A já jsem nadšená, že je raz dva hotová a za pár korun. Zkusila jsem si s ní jen tak potáhnout kus buchty a vymodelovat figurku a skvěle se mi s ní pracovalo, použiju ji hned za týden na dort pro syna k svátku, už mám vymyšleno, co z ní udělám :-) Ještě jednou díky!!! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (L)
iffkar (upraveno) 8. 2. 2015, 21:47
mno, vypadá to velmi lákavě. zkoušela jsem ze sušeného mléka a moc to nešlo. tak zkusím toto a zkusila jsem. vyšel na 1. oproti lonsku, kdy jsem vyráběla ze suš. mléka toto je pohádka. děkuji, děkuji
P.A.V.L.A 16. 1. 2015, 23:07
(Y) (Y) (Y)
Cathy7 16. 1. 2015, 21:55
Děkuji za super recept - potahovaka je fakt výborná, dobře se s ní dělá a oproti kupovaným je za hubičku. (F)
babkamt 11. 3. 2014, 20:40
(Y) (Y) (Y) (Y)
Baborka 11. 3. 2014, 20:11
(P) (clamp) (Y)
dadoška 30. 1. 2014, 7:39
Dobrý den ,mám prosím dotaz :-) Chci se zeptat ,kdy mám hmotu barvit? Použiju potravinářské barvivo hned jak přidávám vodu do želatiny nebo kdy? Jak už přece s hmotou pracuji tak jen těžko můžu vodu s barvivem přidat,bylo by to už asi řidší ne? A když válím hmotu tak lepí se na váleček? Lepí se celkově i po tom odpočinutí? Děkuji :-)
Makka 27. 3. 2014, 0:33
@dadoška Nevím jestli jsem neodpovídala na vzkaz jestli jsme mi nepsala přes formulář, sem už moc často nechodím. Když barvíte hmotu, nepřidáváte vodu - ale alkohol (vodku, slivovici). Je 100% jisté že když si obarvíte jakoukoliv hmotu s vodou, tak vám zřídne. Jinak mrkněte do komentářů. Je to tam již několikrát popsané. Barvit můžete hned nebo až když potřebujete obarvit kousek. Záleží čistě na Vás :) Ať se daří M. (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
lily710 29. 10. 2013, 13:18
Tak nevím proč,ale mě se ta hmota pořád drolí,cukru jsem dala spíš míň,takže nevím,čím to může být. :-@ Vůbec není pružná,jak píšete (child12)
Makka 29. 10. 2013, 16:52
@lily710 Lindo jaký jste použila med? Většinou za to může med,nebo moc prohřátá želatina.
kristyte 22. 10. 2013, 6:30
(Y) (Y) (Y) (Y)
IvkaUL 30. 9. 2013, 10:39
Chtela jsem se zeptat, cim to muze byt, ze druhy den co udelam dort, marcipan zvlhne a delaji se na nem kapicky vody. Samotna hmota byla dobra a dobre se s ni pracovalo. Nevim cim to muze byt :´(.
Makka 22. 10. 2013, 21:42
@IvkaUL Dobrý večer, prosím nepiště dotazy do komentářů, já sem už nechodím tak často -je lepší napsat vzkaz. Když uděláte dort - nesmíte použít krém s obsahem vody. Rozhodně ne dort který chcete potáhnout. Takže žádné šlehačky, žádné moc pudinkové, nebo žádné tvarohy. Pudinkový jedině na jedno máslo (82%tuku) 80 g moučkového cukru, 300 ml mléka a 1 pudink vanilkový - to je základní krém nejvhodnější pod potahovku. Místo vanilkového pudinku můžete dát jahodový, karamelový, čokoládový, pistáciový atd. Další možnost je ta, že jste měla hodně obmazaný ten dort. Proto to vlhne. Další možnost je ta, že máte velkou vlhkost v lednici, pokud se Vám rosí zadní stěna lednice a je tam námraza - je potřeba tam dát alespon nějaký kus kartonu nebo kus polystyrenu tenkého. No a další možnost je ta, že byl potah moc tenký, je potřeba mít tu vrstvu opravdu dostatečně silnou. Markéta
žabada 22. 10. 2013, 6:47
@IvkaUL Ivo a to se stalo v lednici? Tam se sráží voda, děvčata odstiňovala zadní stěnu polystyrenovou deskou *-)
Simuleena 20. 8. 2013, 18:42
Tak jsem před chvílí dodělala svůj první fondán a bylo to podle vašeho receptu a vypadá to, že se povedl :-) Jen bych se chtěla zeptat když budu potahovat dort zítra,jestli mám nechat fondán na kuchyň.lince nebo v ledničce? Děkuji za odpověď a za super recept |:o) (clamp)
Barčinka V 23. 6. 2013, 20:46
Moooc dekuji za recept, je dokonaly (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) ,-) ,-) ,-) ,-)
Fidík 23. 4. 2013, 11:32
Klobouk dolů, smekám (clamp) (clamp) (clamp) Hanka
Dada34 20. 4. 2013, 17:05
(Y) (Y) (Y)
Iveta+Lenka 19. 4. 2013, 14:24
S nadšením jsem se také pustila do výroby fondanu... a vůbec se nepodařil.. trhal se... *-) nebyl tak gumový jak kupovaný..spíš sypky... šel v něm cítit cukr.. toho jsem dala 750.. chjo kdybych tak věděla kde jsem udelala chybu... :´( chuťově je výborný... O :-)
renyna 22. 4. 2013, 23:34
@Iveta+Lenka Jen bych chtěla napsat, že se mi napoprvé hmota nepovedla..rozpadala se a nebyla ani sněhově bílá . Nechtěla jsem ji vyhodit a tak jsem zkusila přidat do hmoty znovu želatinu (podle návodu) a zpracovat....hmota zbělala a krásně se s ní dalo pracovat... :)
Makka 20. 4. 2013, 16:42
@Iveta+Lenka Ivet to netušímm někdy stačí špatná surovina, chce to experimentovat :( M.
evi53 17. 4. 2013, 19:12
Díky za recept, těsto i růžičky se povedli na první pokus.
Makka 20. 4. 2013, 16:42
@evi53 Děkuji za komentík, jsem ráda, že se povedlo. M.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie