Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 3416 návštěvníků)

NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA - RODINNÝ RECEPT

5.0
11×
NEJÚŽASNĚJŠÍ  VÁNOČKA -  RODINNÝ RECEPT

Potřebné ingredience

600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra.

Postup přípravy

Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde/. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi, viz. foto. /ale stejně mi nakonec trochu sjel vrchní copánek. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsme nikde jinde nejedla. Určitě vyzkoušejte! Dobrou chuť!

Těsto můžete zadělat i v domácí pekárně!! Viz. můj obdobný recept zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=14439&user=51989

TOTO TĚSTO LZE SAMOZŘEJMĚ VYUŽÍT I O VELIKONOCE NA VELIKONOČNÍ MAZANCE A PLETENCE!! FOTKA PLETENCE JE V PRACOVNÍM POSTUPU A PŘÍPADNĚ V MÝCH RODINNÝCH. RADĚJI DĚLÁM PLETENCE, JSOU HEZČÍ NEŽ KLASICKÉ MAZANCE A PO ZAKROJENÍ KRÁJÍME JAKO DORT, VYPADÁ TO NÁDHERNĚ!

těsto máme krásně vykynuté

upleteme nejprve ze 4 a potom ze 3 copánků

nahoru přijde copánek ze dvou dílů

krásný profil

pomocné špejle v troubě s vánočkou již potřenou vajíčkem a plnou mandliček

a teď už zbývá jen uvařit si kávu nebo čaj

a takhle vypadá velikonoční pletenec, těsto rozdělíme na 2 poloviny, ale ta jedna musí být o něco větší! Z obou pak rozdělíme na 3 částli a upleteme copy. Ten ze silnějších pramenů dáme na plech první a stočíme dokola, na něj položíme spletený cop z menších částí. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi! Zde v receptech najdete recept i s postupem a fotkama!!

Na přání přidávám, co je to citrónové aroma! Koupíte už dneska ve všech potravinách, kde mají i ostatní zboží Dr. Oetker. Je i rumové a máslo-vanilkové (to mám ještě z Německa, proto to tam není česky). Stojí to kolem 18 Kč a vydrží to velmi dlouho! V tomto receptu je pouze to citrónové!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

LuciDav 4. 4. 2023, 8:09
Dobrý den, vánočku jsem dělala už několikrát a je úžasná. Prosím teď bych chtěla zkusit mazanec, můžu prosím postup? Jak dlouho se má kynout atd. ? Předem děkuji. Luci
EliM111 4. 4. 2023, 13:31
@LuciDav Dobrý den, dělám z tohoto těsta i velikonoční věnec a beze změny. Těsto zapletu do copu, stočím do kruhu, nechám vykynout stejně jako vánočku a dám upéct, žádné změny v postupu. Mazanec bude to samé.
smartys 22. 12. 2022, 17:50
Nezkoušel jste někdo prosím nechat kynout přes noc v chladu? Děkuji za odpověď
JasiS 22. 12. 2022, 21:46
@smartys Ano, už jsem zkoušela těsto nechat vykynout v ledničce. Vykynulo v pohodě.
Martiline 20. 12. 2022, 10:49
Už několik let peču vánočku podle tohoto receptu. Je dokonalý, lepší vánočku jsem nikdy u nikoho nejedla. Velmi doporučuji k vyzkoušení a myslím, že budete nadšeni stejně jako jsme my u nás doma ... (Y)
Necia 30. 12. 2020, 10:20
Dobrý den, už jsem pekla tři. Opravdu výborná! (Y) :-) (Y)
MagdaKolářová 3. 12. 2021, 17:36
@Necia prosím jak dlouho kynula v míse? Mám ji tam hodinu a nic moc nevyskočila. Při důlkovém testu důlek zůstává dole a nevrací se.. ale nevím, zda to platí i takto mastného těsta stejně jako třeba u chleba...děkuji
Necia 15. 4. 2022, 15:45
@MagdaKolářová Klidně nechte kynout i 2 hodiny, já nechávám v pekárně tak 1,5 hodiny. Důlkový test funguje i tady.
Miškas 25. 12. 2021, 21:23
Vynikající vánočka, dělala jsem v domácí pekárně, s těstem se krásně pracovalo, všem moc chutnala, děkuji za recept
MagdaKolářová 3. 12. 2021, 17:27
jak dlouho necháváte kynout? Mám hodinu v míse, a nic moc to nevyskočilo..
Martiline 12. 10. 2021, 19:09
Obrovské díky za tak skvělý recept !!! (L)
MagdaKolářová 3. 12. 2021, 17:30
@Martiline prosím jak dlouho kynula v míse? Mám ji tam hodinu a nic moc nevyskočila. Při důlkovém testu důlek zůstává dole a nevrací se.. ale nevím, zda to platí i takto mastného těsta stejně jako třeba u chleba...děkuji
dofik 23. 12. 2020, 11:14
výborná (Y)
MagdaKolářová 3. 12. 2021, 17:36
@dofik prosím jak dlouho kynula v míse? Mám ji tam hodinu a nic moc nevyskočila. Při důlkovém testu důlek zůstává dole a nevrací se.. ale nevím, zda to platí i takto mastného těsta stejně jako třeba u chleba...děkuji
Straki75 11. 12. 2020, 22:37
Dobrý večer, vánočka vypadá úžasně... 2vajíčka( jedno na potření) znamená, že dvě vajíčka jdou do těsta a jedno na potření nebo jedno vajíčko do těsta, druhé na potření??? *-) :-) Děkuji a krásný adventní čas
akdaren 20. 12. 2020, 12:51
@Straki75 Melo by to byt tak, ze 2 vejce do testo a jedno na potreni. Divala jsem se na recept, ktery ma pani na mazanec
matirena 15. 4. 2020, 23:14
Mohu se zeptat, zda droždí lze nahradit i v sušené konzistenci a kolik? Moc děkuji za reakci. Bohužel jsem v mnohacetnych komentářích nenašla.
Evula.U 16. 4. 2020, 0:14
@matirena Omlouvam se Alence, ze odpovidam ja, jelikoz jsem ji delala na Velikonoce, a to ze suseneho drozdi v pomeru 1/3 = coz z 10 gramu (F)
Swinga 23. 3. 2020, 16:51
Vypadá skvěle, chci se jen zeptat chci vyzkoušet starší keramickou formu na vánočku myslíte že mám něčim vymazávat? :-$ *-)
nula 3. 4. 2020, 13:13
@Swinga já peču v keramické vánočkové formě na vánoce štolu , těsto je sice mastnější , ale stejně vymazávám máslem , snad vám to ještě pomohlo
Hofíková 3. 1. 2020, 16:16
Jdu zadělat na povánoční vánočku :-)už jsem jí pekla a je úžasná. (jidlo)
KattyV 24. 12. 2019, 14:57
Super recept. Dělám vánočku podle vás už několikátý rok, taky teda dávám máslo a vždy se povedly a jsou prostě nejlepší. ,-) Krásné Vánoce. (L)
Nikis. 22. 12. 2019, 18:27
Pekla jsem po x-té, výborná vánočka! Jen dávám jen citronovou kůru a ne aroma a místo Hery dávám máslo ,-) Jinak se ale držím receptu a je fakt výborný, vynikající! Vánočka NEMÁ CHYBU, takové těsto... krásně se s ním pracuje a po upečení je nadýchaná a velmi chutná. Mňam! (Y)
oplovka 7. 12. 2019, 20:40
Dobrý večer, tak jsem se rozhodla udělat jiný recept na vánočku než jsem celé roky dělala. Našla jsem si tuhle vaší a jsem nadšená. Než udělám na svátky, tak jsem dnes vyzkoušela a už zůstanu u té vaší.Je naprosto úžasná. Těsto jsem zadělala v pekárně a výsledek skvělý......díky za recept a už mám vytiskly (Y) (banky)
MagdaKolářová 3. 12. 2021, 17:29
@oplovka prosím jak dlouho kynula v míse? Mám ji tam hodinu a nic moc nevyskočila. Při důlkovém testu důlek zůstává dole a nevrací se.. ale nevím, zda to platí i takto mastného těsta stejně jako třeba u chleba...děkuji
Visalaje 14. 9. 2019, 19:54
Běžná domácí vánočka (C)
ludvahrabuvka 26. 5. 2019, 11:28
Děkuji za recept, trochu jsem si poměry upravil a mám ji větší, používám místo části cukru med a chutná mi víc než recept od babiček a jiný už nedělám. Pekl jsem ji už mockrát. !!!
vinaricka 6. 2. 2019, 10:01
Dobrý den, děkuji za suuuper úžasný recept.Na Vánoce jsem pekla prvně a od té doby jsem jich upekla již 8.Jste nejlepššššší (Y) (clamp) (Y) Ivana a děkuji díky Vám se nebojím péci vánočku [A] [A] [A]
S.A.R.A. 20. 1. 2019, 17:35
Recept je opravdu výbroný! Jen bych se chtěla zeptat, dělám podle tohoto ale v domácí pekárně. Máte i recept do domácí pekárny a prakticky se liší jen tím, že je tam jedno vejce navíc. Jaký to má důvod? Bude se dvěmi křehčí, tužší?
Kojana71 19. 1. 2019, 14:43
Již ji peču po několikáté a lepší recept jsem neměla. Ráda doporučím i začátečníci, povede se pokaždé, těsto hlaďoučké a po upečení jak peříčko. (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie