Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 18 návštěvníků)

BOŽSKÝ DEZERT PANNA COTTA

0.0
BOŽSKÝ DEZERT PANNA COTTA

Potřebné ingredience

Suroviny: 500 ml čerstvé smetany ke šlehání, 100 g jemného krystalového cukru, 8-10 g želatinových plátků, 1 deci mléka.

Postup přípravy

Postup:

Nejdříve namočíme želatinové plátky do studené vody. Ohřejeme smetanu-nevaříme a přidáme cukr. Rozmočené plátky želatiny necháme rozpustit v teplém mléce a vmícháme do horké oslazené smetany.

Misky nebo pohárky vypláchneme studenou vodou, naplníme je ještě teplou smetanovo-želatinovou směsí, vše necháme vychladnout a uložíme do ledničky. Chladíme minimálně 4-6 hodin, aby se dezert dostatečně zpevnil.

Pokud budeme chtít dezertík vyklopit na talířek, musíme naplněné pohárky zespodu vložit na moment do horké vody, tím se směs uvolní. Přikryjeme obráceným talířkem a převrátíme. Vyklopený smetanový dezert můžeme na talířcích polít vychlazenou ovocnou omáčkou. Nejchutnější je ovšem malinová nebo karamelová-to je opravdový zážitek. Dozdobíme dle vlastní fantazie a servírujeme. Přeji dobrou chuť.

Můj dodatečný tip:
Pokud budeme chtít připravit tento jemný dezert s vanilkovou příchutí, avšak na přímou konzumaci pravé vanilky je někdo citlivější, přidávám tip, jak si připravit doma cukr s čistě přírodním vanilkovým aroma:

Na 250 g moučkového, nebo krupicového cukru použijeme 1 kus průměrně velkého vanilkového lusku (kolem 15 cm). Lusk podélně rozřízneme, vložíme do dostatečně velké a uzavíratelné skleněné dózy. Dosypeme odváženým cukrem, uzavřeme a necháme předem pár dní provonět.

Stejným způsobem můžeme použít i lusk s již odebranou dření, protože stále obsahuje značné množství vanilkového aroma. Pro cukr s menší intenzitou vanilkové vůně postačí celý nerozříznutý, ale především čerstvý lusk.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

krišon 2. 1. 2017, 8:34
Vy nedáváte do dezertu vanilkový lusk? To je ovšem veliká škoda, bez vanilky to nikdy není ono ....
yarkal 13. 1. 2017, 8:23
@krišon (clamp)
P.A.V.L.A 25. 12. 2016, 9:58
(Y)
yarkal 28. 12. 2016, 19:12
@P.A.V.L.A (Y) (Y)
Evula.U 24. 12. 2016, 17:06
Jarmilko, Vase Panna cotta je jiz v lednicce, uz se na ni vsichni tesime. Vase je kouzelna. Preji hezky Stedry vecer (darecek) (stromecek) (kolednici)
yarkal 26. 12. 2016, 18:06
@Evula.U Děkuji Evičko-dejte vědět, jak se vám dezert povedl. (stromecek) (andel)
Evula.U 30. 12. 2016, 10:08
@yarkal Delala jsem ji z dvojite davky a velice chutnala. Nazdobila jsem ji pouze jahodama, jinaci lesni ovoce jsem nesehnala. Velice elegantni talirek, akorat prisel vhod na svatky. Jarmilko, dekuji za tip. (L)
yarkal 31. 12. 2016, 18:01
@Evula.U Jsem moc ráda Evičko, že smetanový dezert přišel vhod. Vždyť pro tento účel jsem ho vlastně sem vkládala. Jsou svátky a trochu inspirace určitě neuškodí. Přeji šťastný rok 2017 Vám i celé rodině. (F) (F)
Evula.U 2. 1. 2017, 16:42
@yarkal Ja, jako Vy, nedavam vanilku, udelala bych si nepritelkyni svagrovou, ale hlavne tchyni. Ony jsou na ni alergicke. Pak, kazdy si ji doma pripravi podle sve chuti, tchyne si dokonce prida kapku kavy a vytvori tim Cappuccino cotto misto Panna cotta. ,-) ,-) ,-)
yarkal (upraveno) 4. 1. 2017, 18:56
@Evula.U Dobrý den paní Evičko. Děkuji za Váš milý komentář, ale především za poznámku o citlivosti některých lidí na pravou vanilku. Přidala jsem tedy dodatečně k receptu stručný návod, jak připravit doma voňavý cukr s čistě přírodním vanilkovým aroma. "Vaše tchýně mě navíc inspirovala vyzkoušet i Cappuccino Cotto". Přeji krásný den. (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie