Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 689 návštěvníků)

Perníková chaloupka s postupem na sestavení + 2x šablona

0.0
Perníková chaloupka s postupem na sestavení + 2x šablona

Potřebné ingredience

Perníkové těsto: 650g hladké mouky /nejlépe polosvětlé -T650/, 210g moučkového cukru, 90g tuku /omega/, 85g medu, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky perníkového koření, 3 lžičky kakaa.

Postup přípravy

Zpracujeme na tužší těsto, necháme do druhého dne odpočinout.

Před pečením si na potření rozšleháme:
1 vejce
1/2 dcl vody
1/2 lžičky kakaa
1 lžičku cukru

Rozšlehanou směs přecedíme přes sítko. Před každým potřením zamícháme, kakao se usazuje na dně a mohly by se nám udělat kocoury.
Z těsta vykrajujeme tvary a pečeme. Těsně před dopečením potíráme a dáme do trouby dopéct.

Při použití pekárny, postupujeme klasicky od tekutých přísad po sypké. Těsto nechám cca 15 minut vymíchat/program těstoviny/, a pak ještě ručně dopracuji. Pokud je těsto moc měkké, přidám mouku. Těsto musí mít opravdu tuhou konzistenci!!!!! jinak se při pečení roztéká, nebo se dělají bubliny.
Toto těsto je vhodné jak na malé tvary, tak i na větší - výborné je třeba na chaloupky, drží tvar.

Bílková poleva na perníčky:
1 bílek
cca 200g jemného cukru
vroucí voda na zředění

Cukr si alespoň na 3x proseju. Cukru dávám raději víc a dělám polevu hustší, později si raději podle potřeby zředím . Třeme vařečkou asi 20 minut, až poleva změní konzistenci - zhoustne a zbělá- pak je hotová. Pak už jen zředit vroucí vodou/přidávat po troškách/ a můžeme zdobit . Je dobré zbytek polevy zakrýt mokrou utěrkou, aby nevysychala a rozpustily se poslední krystalky cukru.
Na zdobení nesmí poleva téct, zkuste namočit do polevy párátko a udělat si zkušební tečku, když se roztíká je potřeba polevu zahustit.
Poleva je vždy lepší čerstvá, druhý den už to není ono, cukr se hodně rozpustí. Takže pokud zrovna nedělám velké plochy, tak si ji připravuji, jen z půl bílku.

Většina z Vás asi ví jak na to, ale snad se někomu, kdo dělá chaloupku poprvé, bude tento postup hodit. Přeji příjemné předvánoční tvoření:o))

!!!Přidala jsem šablony na dvě různé velikosti chaloupek:o)

Všechny díly chaloupky si prvně nazdobím, na slepenou se pak špatně zdobí.
Takto vypadají všechny díly před slepením.

Všechny lepené hrany si srovnám na struhadle - boční stěny našikmo, tak aby k sobě pasovaly.

Polevu si připravíme hustší než na zdobení, dříve ztuhne. Já si ji dávám do cukrářského sáčku, kterým ji nanáším na lepené hrany. Pokud je poleva dostatečně hustá, bok chaloupky vám bude držet okamžitě-tak jako na fotu, není potřeba nic držet.

...postupně lepíme další stěny ....

....

....máme slepené stěny chaloupky, necháme chvilinku zaschnout....já nechala tak 5 min.
Polevu na hrany nanášíme více směrem dovnitř, při přimáčknutí, se nedostane tolik na vnější části.

...slepená hrana, je pak poměrně čistá...

...pak přichází lepení střechy - naneseme polevu na horní hrany stěn ....

Nachystáme si oba díly střechy, které jsme na horní hraně opět obrousili na struhadle. Přiložíme je k sobě horní hranou a takto je opatrně přiložíme na chaloupku a chvilku přidržíme, než poleva zatuhne. Pokud je poleva dost hustá, stačí tak minutku, pak už to drží samo.

....slepená chaloupka- stačí už jen začistit kraje.

Sáčkem s malou kulatou špičkou začistíme hrany.

Nakonec si vyměním kulatou špičku v sáčku za hvězdičku, začistím horní hranu střechy, a uděláme rampouchy- špičkou pomalu táhnem od hrany dolů.

...

...

...

....

...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Sarka-Farka 25. 11. 2021, 20:13
bibijanas 16. 12. 2018, 12:23
Skvělé ... pokusím se Vaši chaloupku napodobit. :-$ (Y) (L)
evakar 29. 10. 2018, 8:17
(clamp) (clamp) (clamp)
alenava 4. 12. 2017, 16:15
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Gultinka 3. 12. 2017, 15:05
Zdravím všechny pekařky. Mohu se prosím zeptat, zda mohu místo sody použít kypřící prášek? A v jakém poměru? Děkuji moc za odpověď. Hezký den! :-)
Manaska 28. 11. 2017, 9:46
wau nádhera (Y) (Y) děkuji za pár tipu,které jsem nevěděla krásné svátky (D)
Cinulina 28. 11. 2017, 4:05
(Y) (clamp)
Tonipece 17. 12. 2016, 16:35
Ženský prosím o radu, jak dlouho a na kolik péct?
Eiblin 30. 11. 2016, 10:14
Hezký den, Katko, moc děkuji za naprosto dokonalý popis na chaloupku :)) opravdu se povedla a mám z ní velkou radost. Děkuji, že jste si s návodem dala takovou práci :)) Krásný předvánoční čas, plný pohody . Alena
TerezD 24. 11. 2016, 15:46
Moc se mi líbí vaše chaloupka a chtěla bych se zeptat. Z 650 kg mouky máte těsto na jednu chaloupku nebo na tři? Děkuji
krišon 24. 11. 2016, 17:11
@TerezD V návodu je uvedeno 650 gramů ne kilogramů ....to by nestačila paní péct a zdobit ....
Pekyska 20. 11. 2016, 10:07
(Y)
KatySepi 20. 11. 2016, 10:01
Dobrý den,mohu mít dotaz jak docílíte toho,že máte tak krásně hladký povrch střechy a podstavce.Děkuji (F)
Intricate 1. 12. 2015, 10:49
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, okýnka a srdíčko asi vykrajujete již před pečením že?? A když udělám podle šablony tu menší chaloupku, myslíte že by mi těsto vyšlo na dvě?? Jo a ještě jeden dotaz, ty okenice děláte jak?? To Vám to takhle krásně drží z té polevy co zdobíte?? Omlouvám se za moc otázek, ale doufám že se mi to podaří jako Vám, jsou nádherné a zítra se do nich pustím, těsto už je v ledničce (hello)
KatkaH. 2. 12. 2015, 15:36
@Intricate Dobrý den. Ano , okna, dveře vykrojit před pečením. Mne by jedna davka na dvě chaloupky asi nevyšla, vyvaluji docela na silno....udělala bych si tak jednu a půl. A okenice dělám polevou , kterou zdobím. Musí se táhnout, nesmí téct (hello). Ať se zadaří (pernicek) (stromecek).
babkamt 23. 11. 2015, 16:01
E (Y) (Y) (Y)
Smithova 23. 11. 2015, 12:52
dobrý den chtěla bych se zeptat, když mi zatvrdla poleva mohu jí později opět rozředit a použít nebo raději rozmíchat novou polevu? Děkuji
KatkaH. 23. 11. 2015, 15:54
@Smithova Dobrý den. Udělejte novou, už se vam to nejspíš nepodaří rozmíchat dohladka.....zůstanou tam krystalky. Já si někdy raději dělám polevu jen z půl bílku, z celého je toho na jedno zpracování docela dost a vždy je lepší čerstvá (hello).
eluuuunka 22. 11. 2015, 10:38
pomooocc, :´( udelala jsem platy na chaloupky silne cca 0,7 cm a strasneeeee mi to nabehlo, bojim se ze nebude drzet strecha protoze je tezka, prosim nejakou radu co s tim, chaloupky jsou strasne krasne a nerada bych aby mi to cele shorelo jen proto ze to je tlusty :-@ :-@ :-@ napadlo me to na struhadle sestrouhat na tenci, prosim radu prosim prosim :-$ :-$ :-$
KatkaH. 22. 11. 2015, 13:03
@eluuuunka Eliško zdravím. Já je taky mívám silnější a všechno drží. Udělejte si dostatečne hustou polevu. Postavte si základnu ,kterou nechte nejdřív ztuhnout a pak teprve lepte střechu. Na struhadle ji určite můžete opatrne pro váš klid strouhnout, to ničemu neuškodí . Určite to zvládnete (hello)
eluuuunka 22. 11. 2015, 13:11
@KatkaH. děkuji za uklidneni (Y) i za radu :-) kdyz se povede urco se pochlobim vysledkem, jinak mate moc krasne chaloupky, fakt bomba (clamp) (clamp)
LeNka N. 16. 11. 2015, 13:01
(Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o)...že bych ji letos taky zkusila? (H) (hello)
Renka81 16. 11. 2015, 12:39
Prima návod, letos po mne chaloupku chtějí udělat dětičky. (Y)
Třešeňakovci 15. 11. 2015, 18:22
Dobrý den, chválím chaloupku,je krásná. A chtěla bych se zeptat jak silné těsto by mělo být? Stačí 0.5cm? Předem děkuji za odpověď
KatkaH. 15. 11. 2015, 20:35
@Třešeňakovci Děkuji :-)...ano, válím tak na půl cm, pokud je těsto tenší, má tendence se kroutit (hello).
olca1980 15. 11. 2015, 17:06
Dobrý den, chystám se na chaloupku podle Vašeho návodu a chtěla bych se zeptat zda ten sáček, kterým zdobíte je něco jako tento http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=39431826&tab=8 Na fotce z Vašeho odkazu to není moc vidět. A ty hrany zdobíte jiným ( viz foto) Děkuji
KatkaH. 15. 11. 2015, 17:34
@olca1980 Dobrý den. Ano, přesně tímto sáčkem zdobím a na začištění hran používám klasický cukrářský sáček s hvězdicovým nástavcem (hello)
olca1980 15. 11. 2015, 20:44
@KatkaH. Díky, to jsem moc zvědavá co vytvořím ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie