Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 246 návštěvníků)

Nepečené cukroví - víc než 64 receptů

0.0
Nepečené cukroví - víc než 64 receptů

Potřebné ingredience

Přišlo mi dnes mailem - třeba něco vyberete :o)Vešla se sem bohužel jen část, pokud budete chtít všechno, tak mi pošlete vzkaz a já Vám to ráda přepošlu :o) Nevím, odkud recepty původně pochází a není v mých silách po tom pátrat. :o)

Postup přípravy

NEPEČENÉ CUKROVÍ S KOKOSEM


1. KOKOSOVÉ KULIČKY:
120 g moučkového cukru, 60 g tuku Hera, 1 bílek, 70 g kokosové moučky, 30 g kakaa, trocha rumu. Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce.

2. KOKOSOVÉ OČI:
350 g moučkového cukru, 120 g másla, 6 uvařených žloutků, 120 g kokosové moučky. Žloutky nastrouháme, smícháme s cukrem, máslem a kokosovou moučkou. Tvarujeme kuličky, doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme čokoládovou polevu.

3. TMAVÉ KOKOSOVÉ KULIČKY:
200 g moučkového cukru, 150 g ztuženého tuku, 1 vejce, 200 g kokosové moučky, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a promícháme do vychladnutí. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce.

4. RUMOVÉ KULIČKY:
250 g moučkového cukru, 250 g másla nebo jiného tuku, 1 žloutek, 250 g dětských piškotů, 100 g kokosové moučky, 2 dl rumu, rozinky. Utřeme máslo s cukrem, žloutkem a vmícháme piškoty rozdrobené v rumu. Přidáme kokosovou moučku a rozinky. Necháme v chladničce ztuhnout. Tvarujeme kuličky, namáčíme je v kakaové polevě, necháme lehce zaschnout a obalujeme v kokosové moučce.
5. KOKOSOVÉ KOULE MÁČENÉ V ČOKOLÁDĚ:
1 balík piškotů a 1 balík čtvercových oplatek na dorty rozdrobíme, přidáme 100 g rozinek namočených ve 3 lžících rumu, 100 g strouh. ořechů, 100 g másla, 1 vejce, 100 g ml. cukru, trochu mléka a vše smícháme. Tvoříme malé kuličky, které máčíme v čokoládě a obalujeme v kokosu.

6. MÁSLOVÉ KOKOSOVÉ KULIČKY:
200 g kokosové moučky, 240 g moučkového cukru, 80 g másla, 2 vejce, 60 g kakaa. Vše smícháme a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau s moučkovým cukrem – nebo v kokosové moučce. Necháme v chladu uležet.
7. ČOKOLÁDOVÉ KOKOSOVÉ KOULE:
Vyšleháme do pěny 150 g moučkového cukru a 2 vejce, přidáme 150 g čokolády na vaření rozpuštěné ve 20 g 100% tuku, 150 g mletého kokosu a 2 lžíce rumu. Z těsta tvoříme koule, které obalujeme v loupaných, sekaných mandlích nebo v kokosu. Ukládáme do papírových košíčků.

8. RAFAELLO:
200 g kokosové moučky, 2 dl slazeného kondenzovaného mléka, oloupané mandle. V míse vypracujeme z kokosu a mléka bílou hmotu, necháme 30 minut v chladničce vychladit. Do kousků těsta balíme oloupanou mandli a kousky vyvalujeme jako kuličky v kokosové moučce.

9. KOKOSOVÉ KULIČKY:
400 g moučkového cukru, 200 g sušeného mléka, 300 g ztuženého tuku, 100 g kokosové moučky, kakao. Nad parou rozpustíme tuk, vmícháme cukr smíchaný se sušeným mlékem a kakaem, kokosovou moučku. Vypracujeme těsto, necháme v chladu chvíli ztuhnout. Tvarujeme kuličky a obalujeme je v kokosové moučce.
10. SNĚHOVÉ KOULE:
2 bílky, 80 g moučkového cukru, 100 g kokosové moučky, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu. Ušleháme tuhý sníh, postupně zašleháme cukr. Vmícháme kokosovou moučku smíchanou s kakaem a lžíci rumu. Do vláčného těstíčka balíme oloupané mandle. Koule obalujeme v kokosové moučce.



11. KOKOSKY DO FORMIČEK:
2 žloutky z natvrdo uvařených vajec utřeme se 100 g moučkového cukru a 100 g strouhaného kokosu. Přidáme 2 lžíce rumu. Zpracovanou hmotou vyplníme formičky (mušle, ořechy apod.) a necháme do druhého dne sušit. Hotové vyklepneme z formičky.

12. KOKOSOVÉ KOŠÍČKY:
100 g mletého kokosu, 250 g moučkového cukru, 70 g másla, 0,5 dl rumu, mleté piškoty. Ze všech
surovin vypracujeme těsto. Kousky těsta tvarujeme jako malé kuličky a vkládáme je do papírových košíčků, zalijeme kakaovou polevou. Rozpustíme ve vodní lázni 180 g 100% tuku, přidáme 100 g moučkového cukru a 70 g kakaa. Vymícháme do hladka, necháme mírně zatuhnout a nalijeme na kokosovou hmotu v košíčkách. Ozdobíme podle fantazie (lentilka, barevné sypání apod.).

13. KOKOSOVÝ SALÁM:
150 g mletého kokosu, 150 g moučkového cukru, kousek bílku, 1lžíce rybílové marmelády, 1 lžíce rumu. Strouhaný kokos umeleme na makovém mlýnku, přidáme cukr, bílek, marmeládu, rum a vypracujeme hustší těsto. Uděláme váleček, obalíme v prosátém kakau a necháme asi 1 den ztuhnout v chladu. Pak krájíme na plátky a dosušíme.

14. TŘÍBAREVNÝ KOKOSOVÝ ŘEZ:
500 g dětské krupičky, 500 g moučkového cukru, 150 g másla, 150 g ztuženého 100%tuku, 5 lžic rumu, 8-10 lžic mléka, kokosová moučka. Máslo a tuk rozpustíme a osmažíme v něm krupičku na světlý odstín. Přidáme cukr, rum a tolik kokosové moučky, aby hmota byla vláčná. Rozdělíme na 3 díly, jeden zůstane bílý, druhý obarvíme kakaem, třetí díl obarvíme růžovou potravinářskou barvou. Vyválíme stejné obdélníky, položíme na sebe a opatrně svineme do válečku. Zabalíme do celofánu a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na kolečka.

15. OVOCNÝ SALÁMEK:
Smícháme 100 g mletých piškotů, 70 g kandovaného ovoce, 50 g kokosu a 40 g moučkového cukru. Přidáme 50 g másla a šťávu z půlky citronu. Směs rozdrobíme jako na žmolenku, zalijeme 50 g rozpuštěného tuku a uhněteme. Vytvarujeme salámek, pevně zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout. Před podáváním nakrájíme na kolečka.

16. TMAVÁ KOKOSOVÁ ČOKOLÁDA:
500 g 100% tuku, 100 g čokolády na vaření, 300 g moučkového cukru, 100 g kakaa, 2-3 lžíce rumu, 30 g kokosové moučky. Tuk rozehřejeme ve vodní lázni, přidáme nalámanou čokoládu, cukr, přimícháme prosáté kakao, rum a nakonec kokosovou moučku. Mícháme až je hmota hladká – nesmí se vařit. Dáváme do formiček a necháme ztuhnout. Vyklopíme a uchováme v chladničce.

17. KOKOSOVÁ ČOKOLÁDA VE FORMIČKÁCH:
250 g mletého kokosu, 250 g mouckového cukru, 80-90 g másla, 2 žloutky. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do hladkého krému a vmícháme kokosovou moučku. Plníme do malých formiček, vyklopíme a necháme na vále sušit.
18. KOKOSOVÉ OVÁLKY:
250 g kokosu, 400 g mletých dětských piškotů, 250 g másla, cukr a rum podle chuti. Vypracujeme těsto a vkládáme do cukrem vysypaných formiček oválného tvaru. Vyklopíme, necháme zaschnout a druhý den poléváme čokoládovou polevou. Zdobíme půlkami mandlí.

19. ŠPANĚLSKÁ KOLEČKA:
250 g moučkového cukru, 200 g kokosové moučky, 2 bílky, trochu rumu. Vypracujeme těsto na pocukrovaném prkýnku, vyválíme a vykrajujeme oválky. Připravíme druhé nepečené těsto. Smícháme 200 g mletých piškotů se 150 g mletých ořechů, 50 g másla, 2 žloutky, 100 g moučkového cukru a trochou citronové šťávy. Vyválíme na stejnou tloušťku jako první těsto, vykrajujeme stejně velké oválky. Oválky dvou barev spojujeme marmeládou a necháme do druhého dne zaschnout. Druhý den ozdobíme čokoládovou polevou.

20. KOKOSOVÍ TUČŇÁCI:
150 g jemné kokosové moučky, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g mletých děttských piškotů, 100 g másla, 1-2 lžíce rumu nebo mléka. Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme asi 30 kuliček. Kuličky obalíme v moučkovém cukru a vtlačíme do formiček „úlků“. Vařečkou v úlcích vytlačíme otvor, naplníme krémem (čokoládový, máslový, citronový apod.) a přilepíme na piškot nebo upečené linecké kolečko. Ve vodní lázni rozpustíme 100 g tmavé čokoládové polevy a polovinu tělíčka potřeme. Oči uděláme z kousku bílého marcipánu, zobáček ze žlutého marcipánu, křidélka z rozpůlených oloupaných mandlí.

21. ŠVESTKOVÉ KOULIČKY:
10 velkých suchých švestek, 1 lžíce švestkových povidel, 1 lžička kakaa, 1 lžíce citronové šťávy a špetka strouhané kůry, 2 dl moučkového cukru, 2 dl strouhaného kokosu. Švestky omyjeme, krátce povaříme v troše vody a vypeckujeme. Jemně usekáme a spojíme s ostatními surovinami, dobře promícháme. Z husté hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalujeme v kokosové moučce.

22. KOULE ŠUP SEM - ŠUP TAM:
120 g moučkového cukru, 30 g kakaa, 50 g mletého kokosu, 40 g másla, 1 bílek, rum. Všechny suroviny zpracujeme a tvarujeme větší nebo menší koule, které obalujeme v mletém kokosu.

23. KOKOSOVÉ KULIČKY:
150 g dětské krupičky, 100 g mletého kokosu, 200 g moučkového cukru, 120 g másla, 3 lžíce rumu. Na slabém ohni rozpustíme máslo a lehce opražíme krupičku. Zapracujeme ostatní suroviny a z hmoty tvarujeme kuličky. Namáčíme v čokoládové polevě.

24. KOKOSOVÉ DVOUBAREVNÉ ŘEZY:
250 g kokosové moučky, 500 g moučkového cukru, 250 g tuku (Hera apod.), 150 g sušeného mléka, 2 bílky, několik lžic rumu (podle chuti). V hrnci rozpustíme tuk, odstavíme z ohně, vmícháme kokosovou moučku, cukr, sušené mléko, rum a bílky. Vymícháme těsto, rozdělíme na 2 díly. Plech vyložíme alobalem, rozetřeme jeden díl těsta. Do druhého dílu vmícháme trochu kakaa na obarvení a rozetřeme na první díl. Polijeme čokoládovou polevou (můžeme střídat s bílou polevou) a necháme v chladu ztuhnout.
25. NUGÁTOVÉ ŘEZY S ROZINKAMI:
100 g másla, 100 g tuku Hera (apod.), 100 g moučkového cukru, 50 g kakaa, 4 dl horkého mléka, 4 lžíce rumu, 6 lžic kokosové moucky, 4 lžíce rozinek. Rozmixujeme změklé máslo, tuk, cukr, kakao a mléko. Nalijeme do mísy, přidáme kokosovou moučku, rozinky (spařené a okapané) a přilijeme rum. Do směsi zamícháme 2 balíčky dětských piškotů, lehce promícháme. Chlebíčkovou formu vyložíme alobalem, naplníme směsí, stlačíme a překryjeme alobalem. Nejlépe přes noc necháme uležet v chladničce. Druhý den vyklopíme, polijeme mléčnou nebo kakaovou polevou a posypeme strouhaným kokosem.
26. KOKOSOVÝ STUDENÝ DORT:
2 balíčky piškotů, 2 zakysané smetany, 1 sušená šlehačka v prášku, l vanilkový cukr. Podle návodu ušleháme šlehačku, smícháme se smetanou, cukrem a piškoty. Dortovou formu silně vymažeme máslem, vysypeme kokosovou moučkou a naplníme polovinou směsi. Poklademe okapaným kompotovým nebo čerstvým ovocem a rozetřeme zbytek směsi. Povrch uhladíme, posypeme kokosem a kakaem a dáme vychladit. Před podáváním ozdobíme šlehačkou a pocákáme čokoládovou polevou.
27. ŠPANĚLSKÁ KOLEČKA:
250 g ml. cukru, 200 g kokosu, 2 bílky, trochu rumu. Vypracujeme těsto a na pocukrovaném vále vyválíme a vykrajujeme oválky. Vypracujeme druhé těsto: 200 g ml. piškotů, 150 g ml. ořechů, 50 g másla, 2 žloutky, 100 g ml. cukru, trochu citr. šťávy. Vyválíme a vykrajujeme stejné oválky jako z prvního těsta. Spojujeme marmeládou a necháme do druhého dne zaschnout. Zdobíme čokol. polevou.

28. KOKOSOVÉ BONBONY:
Vymícháme 50 g másla, 30 g ml. cukru, 1 van. cukr. Přidáme 40 g kokosu, 1 balíček pomletých piškotů a 50 ml rumu. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu. Dáváme do papírových košíčků.
29. RAFAELLO:
Rozpustíme 250 g 100% tuku. Do vychladlého vmícháme 250 g ml. cukru, 1 van. cukr a 100 g pomletých ovesných vloček. Přidáme 100 ml teplé vody, 200 g sušeného mléka, 200 g kokosu a dáme vychladit. Tvoříme kuličky, do každé vložíme lískový oříšek, obalíme v kokosu a dáme do papírových košíčků.

30. DVOUBAREVNÉ TYČINKY:
1 Salko, 100 g ml. cukru, 1 van. cukr rozmícháme a přidáme 250 g kokosu. Z hmoty tvarujeme tyčinky, jeden konec namočíme do čokolády.

31. KOKOSOVÝ GRILIÁŽ:
250 g 100% tuku rozpustíme, do vlažného přidáme 1 Salko, 250 g kokosu a promícháme. Natřeme na dortové oplatky a přikryjeme druhým. Krájíme čtverečky a polovinu namočíme do čokolády.

32. KOKOSOVÉ KULIČKY:
4 lžíce ml. cukru, 3 lžíce másla, 4 lžíce mletého kokosu, 2 lžíce kakaa, 1 bílek. Všechny suroviny dobře zpracujeme na tuhou hmotu. Tvarujeme malé kuličky a obalujeme v mletém kokosu.

33.K OKOSOVÉ KULIČKY:
100 ml. mléka, 1 lžička Solamylu, 1 lžíce hr. mouky – uvaříme kaši a do horké vmícháme 70 g kokosu. Vyšleháme 100 g másla, 100 g ml. cukru a přidáme studenou kaši, 350 g ml. piškotů a rum podle chuti. Lískové oříšky krátce opražíme na suché pánvi a oloupeme. Z těsta tvoříme kuličky a do každé vtlačíme oříšek. Obalujeme v kokosu.

NEPEČENÉ CUKROVÍ S KAKAEM

1. NUGÁT:
Utřeme 60 g másla a 160 g ml. cukru, vetřeme 1 vejce, vmícháme 160 g mletých sucharů, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu a 2 lžíce vanil.cukru. Z hmoty vyválíme placku, polijeme kakaovou polevou a krájíme čtverečky. Lze přidat i rozinky nebo kandované ovoce.

2. ČOKOLÁDOVÝ SALÁM:
300 g rozdrobených piškotů pokapeme 2 lžícemi rumu. Utřeme 2 vejce s 200 g ml. cukru a přidáme 40 g kakaa. 250 g rozpuštěného, vlahého ztuženého tuku spojíme s utřeným vejcem, přidáme piškoty a vše dobře promícháme. Uděláme šišku jako salám, zabalíme do alobalu a dáme do lednice ztuhnout. Pak krájíme kolečka.

3. DOMÁCÍ ČOKOLÁDY TMAVÁ:
250 g 100% tuku rozpustíme a do horkého vmícháme 250 g ml. cukru, 1 lžíci Solamylu a 100 g kakaa. Směs nalijeme do vodou vypláchnutých formiček, necháme ztuhnout a vyklopíme.

4. DOMÁCÍ ČOKOLÁDOVÁ KOLEKCE:
Ve vodní lázni rozpustíme 250 g Hery nebo jiného tuku, přidáme 250 g ml. cukru, 60 g kakaa a umícháme hladkou hmotu. Nakonec přidáme 3 lžíce Solamylu a 90 g ml. ořechů. Hmotu dáme do formiček vypláchnutých studenou vodou, necháme ztuhnout a narovnáme do krabice od bonboniéry nebo kolekce. Jednotlivé kousky můžeme zabalit do celofánu.

5. KAKAOVÉ ÚLKY:
150 g moučkového cukru, 50 g másla, 150 g mletých dětských piškotů, 2 lžíce kakaa, 1 dl rumu. Vypracované těsto tvarujeme do válečku, který vyválíme v moučkovém cukru. Malé kousky vtlačujeme do formiček úlků vysypaných moučkovým cukrem. Vyklepneme a necháme do druhé dne sušit. Plníme vaječným koňakem nebo krémem (máslo, moučkový cukr, žloutek, lžička rumu). Naplněné úlky přiklopíme piškotem.
6. PUNČOVÉ KOULE:
Ve vodní lázni necháme změknout 50 g čokolády na vaření, přidáme 100 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 balíčky drcených piškotů, 100 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 dl rumu, 0,5 dl ovocného sirupu a 1 vanilkový cukr. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu.

7. DOMÁCÍ NUGETA:
200 g másla, 250 g ztuženého 100% tuku, 2 kondenzovaná slazená mléka Salko, 1 balíček kakaa, strouhané ořechy. V nádobě nad parou rozpustíme máslo a ztužený tuk, přisypeme kakao, vymícháme. Přilijeme slazené mléko, důkladně promícháme, prohřejeme (nevaříme). Vmícháme mleté ořechy (nemusí být).
8. ČOKOLÁDA:
1 100% tuk, 1 čokoláda na vaření, 2 čokoládové pudinky, 1 celé kakao, 250 g cukru.
Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme rozlámanou čokoládu a necháme rozpustit. Potom přidáme dohromady smíchané pudinky, kakao, cukr a dobře promícháme.

9. ČOKOLÁDOVÁ VEJCE SE ZMRZLINOU:
250 g měkkého tvarohu, 1 kelímek zakysané smetany, 100 g moučkového cukru, 1/2 balíčku vanilkového cukru. Vše našleháme do hladkého krému. Ve vodní lázni rozpustíme 125 g ztuženého tuku, vmícháme 1 lžíci moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, 2 lžíce Solamylu (škrobové moučky), 2 lžíce vřelé vody. Vymícháme do lesklé čokoládové hmoty. Čistý plastový obal na vajíčka vypláchneme studenou vodou. Do každého otvoru nalijeme čokoládu a doplníme tvarohovým krémem. Necháme ztuhnout v mrazničce.

10. PIŠKOTOVÝ DORT:
1 balíček kakaa uvaříme ve 4 dl vody, necháme vychladnout. Ušleháme krém z 250 g másla, 150 g cukru a 4 žloutků. Do krému zašleháme uvařené kakao. Smícháme se 2 balíčky piškotů, pokapeme rumem. Dáme do formy a necháme do druhého dne uležet v lednici. Před podáváním zdobíme ovocem a šlehačkou.
11. PLNĚNÉ ŠUHAJDY:
125 g 100% tuku, 100 g čokolády na vaření, 2 lžičky kakaa. Tuk a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme prosáté kakao. Rozpuštěnou hmotu lijeme do hlubších formiček, do středu dáme náplň a opět trochu vychladlé čokolády. Pak necháme ztuhnout v mrazáku 1 hodinu a vyklopíme. Náplň: Do trochy mléka dáme 200 g moučkového cukru, 125 g 100% tuku, mírně zahřejeme až tuk roztaje, přidáme 2 lžičky kakaa, 50 g mletých ořechů, 30 g sekaných rozinek, rum podle chuti.

12. KULIČKY SALKO:
200 g moučkového cukru, 1 slazené kondenzované mléko Salko, 80 g kakaa, 250 g 100% ztuženého tuku, rum. Nad parou necháme rozpustit tuk, vmícháme kakao, cukr a pomalu přiléváme slazené mléko. Ochutíme rumem, vymícháme do hladké hmoty a necháme v chladničce ztuhnout. Lžičkou vykrajujeme kousky hmoty a v mletých oříšcích (kokosu) je vyválíme do kuliček.

13. ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY:
20 g moučkového cukru, 2 žloutky, 60 g tuku, 200 g změklé čokolády na vaření, 20 g kakaa, 2 lžíce rumu. Vše dobře utřeme, vyšleháme a necháme asi 1 hodinu v chladu ztuhnout. Pak tvarujeme kuličky,obalujeme v kokosové moučce nebo strouhané čokoládě a vkládáme do papírových košíčků.

14. NEPEČENÉ ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY:
300 g moučkového cukru, 250 g 100% ztuženého tuku, 80 g kakaa. V nádobě nad párou rozpustíme tuk, přidáme cukr a kakao. Vymícháme do hladka, necháme mírně ochladit. Lžičkou dáváme do papírových košíčků trochu vlažné čokolády, ořechovou náplň (smícháme 150 g moučkového cukru se 150 g mletých ořechů, 50 g nakrájených rozinek a 1 dl rumu) a zalijeme čokoládou. Necháme v chladu ztuhnout.
15. RUMOVÝ SALÁM:
200 g sušenek Be-Be, 250 g moučkového cukru, 250 g ztuženého 100% tuku, 50 g kakaa, 10-15 lžic rumu, sekané mandle, ořechy, rozinky, kandované ovoce (podle potřeby). V nádobě nad vařící vodou rozpustíme tuk, vmícháme cukr, kakao a vymícháme hladkou hmotu. Odstavíme, přidáme pomleté sušenky, mleté ořechy, mandle, kandované ovoce, rozinky a rum. Vypracujeme vláčné těsto, vyválíme do válečku, zabalíme do celofánu a necháme přes noc ztuhnout. Krájíme na kolečka.

16. NUGÁTOVÝ ZÁVIN:
250 g kávových oválků, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu. Oválky umeleme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které vyválíme na pečicím papíře. Potřeme náplní, srolujeme a dáme ztuhnout do lednice. Náplň: Utřeme 200 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 žloutek.
17. VIŠNĚ V KAKAOVÉM KRÉMU:
125 g moučkového cukru, 125 g 100% tuku (Lukana), 6 kakaových pudinků, 4 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 dl mléka, 4 lžíce rumu. Za stálého míchání vaříme nad parou všechny suroviny do


zhoustnutí. Vychladlé promícháme do hladka a pomocí zdobítka na dorty plníme do poloviny papírových košíčků. Položíme višni, nastříkáme krém a nahoru položíme oříšek. Necháme ztuhnout.

18. KOŇAKOVÉ ŠPIČKY:
180 g moučkového cukru, 120 g másla, 200 g dětských piškotů, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu. Piškoty rozdrtíme, smícháme s cukrem, máslem, kakaem a rumem. Vypracujeme těsto, kousky těsta vtlačujeme do malých likérových štamprliček vysypaných moučkovým cukrem. Prstem vytlačíme důlek, vyklopíme a naplníme krémem (máslo utřené s vaječným koňakem) a přilepíme piškot nebo sušenku. Můžeme polít čokoládovou polevou.

19. VOSÍ HNÍZDA:
180 g moučkového cukru, 80 g másla, 200 g mletých piškotů, 50 g kakaa, 4 lžíce rumu, 2 lžíce vody. Zpracujeme těsto, které necháme 2 dny uležet. Potom plníme formičky úlku, do středu dáme náplň a přiklopíme piškot. Namáčíme v čokoládové polevě. Náplň: vymícháme do hladka 80 g moučkového cukru, 1 syrový žloutek, 1 vařený prolisovaný žloutek, 1 lžíci kondenzovaného mléka, 2 lžíce rumu.

20. ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY:
200 g moučkového cukru, 250 g 100% tuku (modrá Lukana, Omega), 2 lžíce Solamylu, 4 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 1 slazené Salko. Do kastrůlku nastrouháme tuk, přidáme ostatní suroviny a ve vodní lázni za stálého míchání vše spojíme do hladké čokoládové hmoty. Necháme v chladu ztuhnout, lžičkou vykrajujeme kuličky a obalujeme v mletých oříšcích nebo kokosové moučce. Necháme na tácku vyloženém alobalem ztuhnout.

21. KAKAOVÉ KULIČKY:
100 g moučkového cukru, 200 g ztuženého tuku, 2-3 vejce, 2 lžičky Maizeny, 30 g kakaa, vanilkový cukr. Ve vodní lázni šleháme vejce, cukr, vanilkový cukr a Maizenu do hustého krému. Pak přidáme tuk, vyndáme z vodní lázně a mícháme do rozpuštění tuku. Za občasného zamíchání necháme vychladit. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v mletých oříšcích nebo čokoládovém drobení.
22. KOŠÍČKY S ROZINKAMI:
250 g moučkového cukru, 250 g másla nebo jiného tuku, 3 lžíce Maizeny, 2 lžíce kakaa, 50 g rozinek, 2 dl mléka. Cukr smícháme s mlékem, přidáme Maizenu, kakao, vše dobře promícháme a za stálého míchání uvaříme do husta. Pak přidáme tuk a rozinky, vymícháme do hladka a směsí naplníme papírové košíčky, které jsme si připravili na tác. V chladničce necháme vychladit.

23. VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ:
120 g tuku (100%), 120 g moučkového cukru, 6 kakaových pudinků, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce kakaa, 1 dl mléka, 1 dl rumu. Vše vaříme ve vodní lázni do zhoustnutí. Sáčkem na zdobení plníme do papírových košíčků hmotu, višni, hmotu. Zdobíme oříškem.

24. ČOKOLÁDOVÉ KOUSKY:
250 g moučkového cukru, 250 g ztuženého tuku, 120 g kakaa, 1 lžička vanilkového pudinku. Nad parou rozpustíme tuk, smícháme s kakaem a cukrem. Vymícháme do hladka a přidáme vanilkový pudink. Můžeme přidat sekané mandle, ořechy. Plníme formičky vypláchnuté studenou vodou, necháme v chladu ztuhnout a vyklopíme.

25. KRÉMOVÉ KOULE:
Uvaříme hustý puding ze 1/4 l mléka a 1 van. pudin. prášku. Do vlažného vmícháme 50 g 100% tuku, 250 g másla, 150 g ml. cukru, 2 lžíce kakaa, rum a na kostičky nakrájený piškotový plát, který upečeme z 5 vajec, 100 g ml. cukru a 150 g polohr. mouky. Promícháme, přidáme okapaný na kousky nakrájený ananas a zahustíme ml.mandlemi. Tvarujeme koule, které obalujeme v ml. mandlích.
26. ČOKOLÁDA STŘÍKANÁ DO KOŠÍČKŮ:
Ušleháme do husta (ručně asi 30 minut) 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru, 2 vejce, 1 žloutek, vanilkový cukr. Ve vodní lázni rozpustíme 250 g 100% tuku, 1/2 tabulky čokolády na vaření, 50 g

kakaa. Mícháme až je hmota lesklá a hladká. Opatrně zašleháme do žloutkového krému a pomocí sáčku s trubičkou stříkáme přímo do papírových košíčků.

27. KOKOSOVÝ NUGÁT:
500 g dětských piškotů, 130 g moučkového cukru, 250 g 100% tuku, 50 g kakaa, 10 lžic rumu. Do rozpuštěného tuku vmícháme cukr, mleté piškoty, kakao a rum. Rozválíme na alobalu a potřeme kokosovým krémem. Utřeme 250 g másla s 250 g moučkového cukru, přidáme 250 g kokosové moučky, vanilkový cukr. Polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na kostičky.

NEPEČENÉ CUKROVÍ S TVAROHEM

1. OVOCNÝ DORT:
500 g měkkého tvarohu, 3 dl moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g změklého tuku, 2 vejce. Utřeme tuk s cukrem, vejci, tvarohem. V 1 dl vlažné vody necháme nabobtnat 2 lžíce želatiny a zalijeme 1/4 litrem horkého mléka. Promícháme a přidáváme do tvarohové směsi, společně vyšleháme. Do vychlazené dortové formy nalijeme polovinu směsi, poklademe piškoty, ovocem, pokapeme rumem a zalijeme zbytkem směsi. Dáme na hodinu do mrazáku.

2. OVOCNÝ TVAROHOVÝ MOUČNÍK:
500 g tvarohu, 2 dl horkého mléka, 2 lžíce želatiny, 150 g moučkového cukru, 1/8 másla, vanilkový cukr. Želatinu namočíme v 1/2 dl vody. Dortovou formu vyložíme fólií a poklademe ovocem (na které máme chuť). V mixéru rozmixujeme horké mléko, tvaroh, cukr, máslo, namočenou želatinu a vanilkový cukr. Opatrně nalijeme na ovoce. Do směsi rychle klademe piškoty namočené v rumu. Necháme v chladničce ztuhnout.
3. KIWI KOŠÍČKY:
300 g tvarohu, 2 skleničky vaječného koňaku, 3 vanilkové cukry. Tvaroh vymícháme s likérem a cukry do hladka. Ozdobně naplníme do koupených (nebo upečených) lineckých košíčků, ozdobíme kousky kiwi.


NEPEČENÉ CUKROVÍ S KÁVOU

1. KÁVOVÉ OŘECHY:
250 g ml. ořechů, 150 g ml. cukru, 2 lžíce rybízového džemu, 1 lžíce silné černé kávy. Džem utřeme s cukrem, vmícháme vychladlou kávu a nakonec ořechy. Propracujeme a natlačíme do vymazaných a vysypaných formiček. Necháme do druhého dne schnout ve formičkách na teplém místě.

2. KÁVOVÉ TYČINKY:
140 g ml. ořechů, 140 g ml. cukru, 100 g čokolády na vaření, 1 vejce, 2 lžíce silné černé kávy. V horké lázni necháme rozpustit čokoládu, vmícháme kávu, vejce, cukr a nakonec ořechy. Těsto na pocukrovaném vále rozválíme na plát vysoký 1 cm, nakrájíme na krátké tyčky a do druhého dne necháme schnout.
3. KÁVOVÁ ZRNA:
3 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce vanilkového pudinku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mleté kávy. Z vypracovaného těsta tvarujeme malé oválky, uprostřed nožem naznačíme střed jako u kávového zrna. Necháme v chladu ztuhnout. Můžeme namáčet v čokoládové polevě.

4. KÁVOVÉ LANÝŽE:
Ve vodní lázni rozpustíme 200 g čokolády na vaření a 20 g másla. Ve 3 lžících smetany ke šlehání rozpustíme 20 g ztuženého tuku, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce kávového likéru, 2 lžíce kakaa, 1 lžičku mleté kávy a vyšleháme do krému. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a hmotu rozetřeme na fólii na výšku 1 cm. Necháme vychladnout. Nakrájíme na kousky, prsty tvarujeme oválky a tupým nožem naznačíme uprostřed rýhu. Posypeme kakaem smíchaným s moučkovým cukrem a necháme ztuhnout v chladničce.


5. KÁVOVÉ PRALINKY:
100 g ztuženého tuku, 250 g másla, 100 g medu, 3 lžičky kakaa, 2 lžičky instatní kávy, 1 lžíce rumu. Ve vodní lázni necháme rozpustit ztužený tuk, odstavíme a necháme mírně vychladnout. Vmícháme máslo, med, kakao, kávu, rum a utřeme hladkou hmotu. Necháme v chladničce ztuhnout. Umeleme 200 g oloupaných mandlí, smícháme se 150 g sušeného mléka, 1 lžící medu, 2 bílky. Z těsta vypracujeme falešný marcipán. Vyválíme na pocukrovaném alobalu a krájíme na čtverečky. Na každý položíme kousek kávového krému a zabalíme. Dáme ztuhnout do chladničky, zdobíme rozpuštěnou čokoládou.
6. KÁVOVÉ BONBONY:
150 g krystalového cukru uvaříme s 1 dl černé kávy na hustý sirup. Přidáme 150 g mletých ořechů a vymícháme na hustou kaši. Tvarujeme bonbony, které obalujeme v jemně mleté kávě. Dáváme do papírových košíčků.
7. PIŠKOTOVÉ KLOBOUKY:
Polovinu kulatých dětských piškotů potřeme čokoládovým krémem (např. kousek másla utřeme s Nugetou apod.). Přiklopíme piškoty namočenými krátce ve studené silné černé kávě s rumem. Necháme v lednici ztuhnout, pak potřeme čokoládovou polevou. Znovu necháme v chladu ztuhnout.

8. KÁVOVÉ OŘECHY:
50 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 1 lžíce zavařeniny (meruňková apod.), 1 lžíce studené černé kávy. Všechny suroviny smícháme, vypracujeme těsto. Do kousků těsta vložíme vždy půlku vlašského ořechu, vytvarujeme jako kávová zrna a necháme na vále hodinu proschnout. Polijeme hustou kávovou polevou. Utřeme 200 g moučkového cukru (prosátého) s potřebným množstvím horké silné černé kávy.
9. KÁVOVÉ KULIČKY:
2 bílky, 220 g moučkového cukru, 120 g mletých ořechů, 1 vanilkový cukr, 3 kapky kávové tresti. Ušleháme sníh z bílků. Vmícháme cukr, ořechy, ochutíme kávovou trestí a třeme asi 15 minut. Do příliš řídké hmoty přidáme ořechy a cukr. Tvarujeme kuličky, necháme zaschnout a potřeme kávovou polevou. Zalijeme 2 lžícemi horkého mléka, 250 g moučkového cukru a třeme. Přidáme 1-2 lžíce silné vařené instantní kávy a dohladka utřeme.

10. KÁVOVÉ KANDOVANÉ HRUDKY:
50 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 syrové žloutky, 4 lžíce kakaa, 1 lžička mleté kávy, citronová šťáva. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Vmícháme kakao, kávu, trochu ochutíme citronovou šťávou. Do směsi dáme piškotové drobky, nakrájené kandované ovoce, hrubě nasekané ořechy. Necháme v chladničce ztuhnout. Tvarujeme kuličky, obalujeme v nastrouhané čokoládě.

11. PIŠKOTOVÝ MOUŘENÍN:
4 pomazánková másla, 4 šlehačky, 3 balíčky dětských piškotů, 1/2 litru uvařené kávy Nescafé. Na větší hluboký plech rozložíme 1 a půl balíčku piškotů, které zakapeme silně kávou a potřeme šlehačkovým krémem. Máslo utřeme se šlehačkou (nešlehanou) a trochou moučkového cukru do hustého krému. Zakryjeme piškoty, pokapeme kávou, potřeme krémem a posypeme Grankem. Necháme do druhého dne uležet.
12. RYCHLÝ MOUČNÍK:
Dětské piškoty navlhčíme mlékem, naskládáme na dno dortové formy a potřeme kávovým krémem. Utřeme 250 g másla s 250 g moučkového cukru, 2 žloutky, trochou svařené kávy a 1 lžičkou rumu. Na vrstvu krému položíme okapané meruňky a vrstvy opakujeme, končíme piškoty. Necháme přes noc v ledničce ztuhnout. Druhý den zdobíme ušlehanou smetanou.

13. KAKAOVÁ ZRNA S RUMOVOU PŘÍCHUTÍ:
9 lžic mletého cukru, 9 lžic rozpuštěného másla, 9 lžic Solamylu, 30 g kakaa, 2 lžíce mleté kávy, 1 bílek, rum podle chuti. Vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, které uprostřed rozdělíme rýhou na tvar kávového zrna. Polijeme čokoládou.



NEPEČENÉ CUKROVÍ S OŘECHY

1. KULIČKY OBALOVANÉ V OŘÍŠKÁCH:
200 g másla, 100 g ml.cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 1 van.cukr, 1 balíček piškotů, ml.ořechy na obalení. Utřeme máslo s cukrem a kakaem, přidáme rum, van.cukr a pomleté piškoty. Směs propracujeme a tvoříme kuličky, které obalíme v ml. oříškách.

2. KULIČKY Z OŘÍŠKŮ:
100 g ml.ořechů, 100 g ml.cukru, 80 g másla, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citr. šťávy, kakao na obalení. Utřeme máslo s cukrem, přidáme ml. ořechy, citr. šťávu a rum, propracujeme a dáme ztuhnout. Děláme kuličky, které obalíme v kakau.

3. DATLOVÉ PUSINKY:
280 g cukru, 50 g nakrájených lísk. ořechů, 50 g nalámaných vlašských ořechů, 50 g nakrájených mandlí, 100 g na nudličky nakrájených datlí, 4 bílky, citr. šťáva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a šleháme ve vodní lázni. Do vychladlé hmoty vmícháme ostatní suroviny, vše řádně promícháme a na plech tvoříme pusinky, které při mírné teplotě upečeme.

4. ROZINKY V ČOKOLÁDĚ:
100 ml rumu, 150 g velkých rozinek (sultánek), 150 g ml. ořechů, 150 g ml. cukru, 50 g čokol. na vaření, 1 lžíce mléka, mleté mandle na obalení. Rozinky zalijeme rumem a necháme 24 hodin louhovat. Rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme horké mléko, cukr, ořechy a rozinky. Z tuhé hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalíme v ml. mandlích a necháme proschnout.


5. OŘECHOVÉ KOSTIČKY NEPEČENÉ:
1 bílek ušleháme se 2 lžícemi rumu, vmícháme 150 g ml. cukru a 200 g jemně mletých ořechů a vypracujeme těsto. Na pocukrovaném vále rozválíme na plát vysoký asi 0,5 cm a potřeme jej polevou: 100 g ml. cukru třeme s 1 lžící horké vody a 1 lžící citr. šťávy dohladka. Nakrájíme na kostičky, do středu každé vmáčkneme jednu mandli a necháme do druhého dne proschnout.

6. VOSÍ HNÍZDA:
1 vejce utřeme s 200 g ml. cukru, 50 g strouhanky, 2 lžícemi kakaa a 150 g ml. ořechů. Těsto dáme do tvořítka, vytlačíme důlek, ten naplníme krémem a uzavřeme piškotem. Pak hnízdo opatrně vyklopíme a postavíme piškotem dolů. Krém: 150 g másla utřeme se 150 g ml. cukru, 1 žloutkem a 2 lžícemi rumu.
7. ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY ,,KAŠTÁNKY,,
240 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 1/2 dl mléka, 3 lžíce rumu. Do vařícího mléka přisypeme ořechy, cukr, rum a podle potřeby zahustíme piškotovými drobečky. Do papírových košíčků dáme trochu rozpuštěné čokolády (5 tyčinek Ledových kaštanů, 120 g 100% tuku), ořechovou hmotu a zalijeme čokoládou.

8. OŘECHOVÉ ÚLKY:
200 g moučkového cukru, 1 vejce, 200 g mletých ořechů. Vypracované těsto tvarujeme do válečku, který vyválíme v moučkovém cukru. Malé kousky vtlačujeme do formiček úlků vysypaných moučkovým cukrem, doprostřed uděláme důlek. Vyklepneme a necháme do druhého dne sušit. Plníme vaječným koňakem nebo krémem (máslo, moučkový cukr, žloutek, lžička rumu). Naplněné úlky přiklopíme piškotem.
9. OŘECHOVÉ ÚLKY S PIŠKOTY:
200 g moučkového cukru, 1 vejce, 150 g mletých ořechů, 50 g mletých piškotů. Vypracované těsto necháme v chladničce ztuhnout. Malé kousky vtlačujeme do formiček úlků vysypaných moučkovým cukrem, doprostřed uděláme důlek. Vyklepneme a necháme chvíli ztuhnout. Plníme vaječným koňakem nebo rumovým krémem (utřeme 100 g másla se 100 g moučkového cukru a 2-3 lžícemi rumu). Naplněné úlky přiklopíme piškotem.

10. VOSÍ HNÍZDA:
160 g moučkového cukru, 80 g másla, 50 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 2 lžíce rumu, 1 balíček dětských piškotů. Z balíčku piškotů odebereme 30 kousků, zbytek rozdrtíme. Piškotovou drobenku smícháme s cukrem, kakaem, ořechy, přidáme máslo, rum a vypracujeme těsto. Malé kousky vtlačujeme do formiček vosích hnízd, doprostřed uděláme důlek a naplníme rumovým krémem (utřeme 60 g másla s 50 g moučkového cukru a 2 lžícemi rumu). Naplněná vosí hnízda přiklopíme piškotem a vyklepneme z formičky.

11. PLNĚNÉ PIŠKOTOVÉ KULIČKY:
1 a půl balíčku dětských piškotů, 100 g krupicového cukru, 60 g másla, 50 g mletých ořechů, 4 lžíce sirupu, 6 lžic rumu. Cukr svaříme s 1 dl vody a necháme vychladnout. Smícháme změklé máslo s mletými piškoty, ořechy, svařeným cukrem, sirupem a rumem. Do kousků těsta zabalíme v rumu namočenou rozinku, tvarujeme kuličky, obalujeme v mletých oříšcích (kokosové moučce).

12. SKOŘICOVÉ KULIČKY:
Balíček dětských piškotů, 50 g moučkového cukru, 140 g másla, 100 g mletých ořechů, 100 g nasekaných rozinek, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu, 1 lžička mleté skořice. Mleté piškoty smícháme s ostatními surovinami a hmotu necháme ztuhnout. Do kousků těsta zabalíme lískový oříšek (mandli) a dáme ztuhnout do chladničky. Ztuhlé kuličky namáčíme v čokoládové polevě.

13. OŘECHOVÉ BRAMBŮRKY:
200 g moučkového cukru, 80 g másla, 170 g mletých ořechů, 3-4 lžíce rumu. Vypracujeme těsto, do kousku zabalíme kandované ovoce, tvarujeme kuličky, obalujeme v kakau, Granku, kokosové moučce.
14. OŘECHOVÉ HRUDKY:
240 g moučkového cukru, 150 g ztuženého tuku, 150 g hrubě nasekaných ořechů, 3 lžíce Solamylu, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, odstavíme a vmícháme ořechy smíchané s kakaem, cukrem, Solamylem. Přilijeme mléko, promícháme, ale nevaříme. Do papírových košíčků (nebo na vymazaný papír) klademe malé kousky těsta a necháme je v chladu ztuhnout.

15. ŠUHAJKY:
250 g moučkového cukru, 80 g 100% tuku (modrá Lukana, Omega), 100 g mletých ořechů, 1 dl rumu. Vypracujeme těsto, plníme do malých papírových košíčků a zalijeme čokoládovou polevou. Ve vodní lázni rozpustíme 300 g čokolády a 150 g 100% tuku, vymícháme do hladké polevy a necháme lehce zatuhnout. Nalijeme na šohajky a ozdobíme půlkou vlašského ořechu (kandovaným ovocem, lentilkou).
16. ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY:
150 g moučkového cukru, 80 g másla, 150 g mletých ořechů, 200 g mléčné čokolády, 150 g rozinek, 1 a půl dl rumu. Utřeme máslo s cukrem, změklou čokoládou. Přidáme ořechy, rozinky, rum a hmotu dáme ztuhnout do chladničky. Tvarujeme kuličky, obalujeme v mletých oříšcích.

17. SKOŘICOVÉ PRALINKY:
200 g mléčné čokolády, 1/8 l šlehačky (125 ml), 50 g mletých lískových ořechů, 1 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 1/4 lžíce mleté skořice. Ve vodní lázni rozehřejeme smetanu s nalámanou čokoládou, přidáme oříšky, kakao, rum a skořici. Vymícháme a necháme v chladu ztuhnout.

18. OVOCNÉ ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY:
150 g moučkového cukru, 100 g čokolády na vaření, 100 g mletých ořechů, 3 lžíce drobně nakrájeného kompotovaného ananasu, 1 lžíce citronové šťávy. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, přidáme cukr, ořechy, ananas a citronovou šťávu. Vymícháme a necháme v chladu ztuhnout. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kakau, oříšcích, čokoládové rýži.

19. OŘECHOVÉ KULIČKY:
100 g moučkového cukru, 2 bílky, 100 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu. Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky, obalujeme v mletých oříšcích nebo krystalovém cukru.


20. OPLATKOVÉ OBLOUČKY:
100 g moučkového cukru, 180 g mletých ořechů (kokosu), kůra a šťáva z 1 citronu. Vše smícháme a rozetřeme na neslazené oplatky. Nakrájíme na obdélníčky 2x10 cm, vidličkou směs přitlačíme a upečeme ve velmi mírné troubě.
21. GRILIÁŠ:
250 g krystalového cukru, 250 g tuku Hera, 250 g nasekaných ořechů, trocha kakaa, 1 kondenzované slazené mléko Salko, 6 dortových oplatků. Na pánvi rozpustíme cukr, pomalu přidáváme tuk a slazené mléko. Mícháme, až se za vařečkou udělá cestička, odstavíme a vmícháme nasekané ořechy a kakao. Natřeme na oplatky, zatížíme a necháme přes noc v chladu rozležet.

22. OŘECHOVÉ HŘÍBEČKY:
200 g moučkového cukru, 200 g mletých ořechů, 1 bílek, 1 lžíce kakaa. Z cukru, ořechů a bílků vypracujeme hmotu. Rozdělíme na 2 části, jednu obarvíme kakaem. Z bílé hmoty tvarujeme nožky hříbků, z tmavé kloboučky. Necháme schnout na pocukrovaném prkénku. Bílou hmotu můžeme obarvit potravinářským barvivem a tvarovat libovolné ovoce.

23. OŘECHOVÉ ČTVEREČKY:
1 bílek, 50 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, trocha rumu. Bílek vidličkou rozšleháme, přidáme prosátý cukr, ořechy a zvlhčíme rumem. Prkénko poprášíme cukrem a hmotu na něm rozválíme, vykrájíme čtverečky a přendáme na rovný podnos. Potřeme citronovou polevou, ozdobíme půlkou ořechu a v teplé místnosti necháme asi 2 dny schnout. Potom cukroví uložíme do chladu a několik dnů necháme odležet. Citronová poleva: 100 g moučkového cukru, 1 lžíce horké vody, 1 lžíce citronové šťávy. Prosátý cukr přelijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu a třeme až je poleva hladká, lesklá a houstne. Je-li stále řídká, přidáme trochu cukru, v opačném případě citronovou šťávu.
24. OŘECHOVÉ KULIČKY:
150 g strouhaných ořechů, 3 lžíce medu, 1 citron, 50 g čokolády na vaření. Jemně nastrouhanou citronovou kůru smícháme s ořechy a medem. Mícháme a mírně vaříme, až je směs hustá. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhané čokoládě.

25. OŘECHOVÉ KOULE:
120 g moučkového cukru, 160 g pražených mletých ořechů, 1 bílek, kousek pomerančové kůry, z 1/4 citronu kůra i šťáva. Cukr, jemně nastrouhanou citronovou kůru a šťávu třeme až hmota zbělá a nabude, pak vmícháme ořechy a kousek jemně pokrájené pomerančové kůry, nejlépe kandované. Zpracujeme těsto, tvoříme kuličky, které obalujeme v pražených mletých oříšcích (asi 80 g). Napíchneme na párátko a namáčíme v čokoládě nebo čokoládové polevě. Rozložené na mřížce necháme sušit, poté vkládáme do papírových košíčků.

26. OŘECHOVÉ KOSTKY:
100 g piškotových drobečků, 200 g moučkového cukru, 300 g ztuženého 100% tuku, 200 g mletých ořechů, 4 žloutky, 2 lžíce kakaa, rum. Tuk nad parou nahřejeme, rozmícháme s cukrem, kakaem, ořechy a piškotovými drobečky. Vmícháme žloutky a trochu rumu. Rozetřeme na alobalem vyložený plech, pocákáme čokoládovou polevou. Necháme v chladu ztuhnout a nakrájíme na malé čtverečky.
27. OŘECHOVÉ KULIČKY:
200 g moučkového cukru, 120 g mletých ořechů, 250 g 100% tuku, 3 lžíce kakaa, 3 vejce, kandované ovoce, rozinky, rum. V kastrole rozpustíme tuk, prosejeme do něj cukr a kakao. Přimícháme ořechy, rozinky, kandované ovoce. Zapracujeme jedno vejce po druhém. Ochutíme rumem podle chuti a hustoty. Necháme v chladničce ztuhnout, pak tvarujeme kuličky, obalíme v kokosu a necháme asi den oschnout. Vkládáme do papírových košíčků.

28. OŘÍŠKOVÉ ČTVEREČKY S RUMOVOU POLEVOU:
200 g mletých ořechů, 200 g moučkového cukru, 1 bílek, 2 lžíce rumu. V míse propracujeme ořechovou hmotu. Na pocukrovaný vál hmotu rozetřeme na 1 cm vysoký plát a polijeme rumovou polevou. Utřeme do husté polevy 200 g moučkového cukru, 2 lžíce vařící vody a 1 lžíci rumu.


29. ÚLEČKY:
80 g strouhanky, 100 g moučkového cukru, 200 g mletých ořechů, 1 vejce, trocha rumu. Všechny suroviny zpracujeme do vláčného těsta. Kousky těsta omočíme lehce v jemném pískovém cukru, vmáčkneme do formičky úlku a vyklepneme. Stavíme na vál, necháme do druhého dne proschnout. Plníme koňakovým krémem. Utřeme do pěny máslo s cukrem a po trošce zašleháme vaječný koňak. Naplněné úlky posadíme na kulaté piškoty, můžeme polít tmavou nebo světlou čokoládovou polevou.
30. VOSÍ HNÍZDA:
V míse promícháme 100 g mletých piškotů, 70 g mletých ořechů, 60 g moučkového cukru a 1 lžičku kakaa. Směs zalijeme 40 g rozpuštěného másla, 1-2 lžícemi rumu a pořádně prohneteme. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, naplníme těstíčkem, vytlačíme důlek. Hnízda vyklopíme, naplníme vaječným koňakem a zakryjeme kulatým piškotem. Hotová hnízda sypeme moučkovým cukrem.

31. OŘECHOVÝ SALÁM:
250 g moučkového cukru, 250 g másla nebo jiného tuku, 2 celá vejce, 300 g piškotů, 300 g drobně nakrájených ořechů, 40 g kakaa, 5 lžic rumu, 100 g kandovaného ovoce (drobně nakrájeného). Tuk rozpustíme ve větším hrnci a do chladného (nesmí ztuhnout) vmícháme kakao. V misce rozdrtíme piškoty a pokropíme je rumem. Vejce s cukrem utřeme, vyšleháme, přidáme ořechy, kandované ovoce a poté všechny přísady smícháme. Hmotu dáme do chladničky na chvíli ztuhnout. Potom ji rozdělíme na 4 dílky, zformujeme válečky, které obalujeme v mletých oříšcích nebo kokosu. Ztuhlé krájíme na šikmé řezy.
32. OŘÍŠKOVÉ CUKROVÍ S OPLATKOU:
Utřeme 3 vejce s 200 g moučkového cukru, potom přidáme 60 g kakaa a opatrně přiléváme 250 g horkého Ceresu. Přidáme 300 g mletých piškotů (navhlčených rumem), strouhané ořechy a nakrájené kandované ovoce. Mezi dortové oplatky natíráme směs, zatížíme prkénkem, necháme v chladu uležet, zdobíme citronovou polevou.

33. PRALINKOVÉ KOULE:
150 g strouhaných piškotů, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 100 g strouhané čokolády, 100 g strouhaných ořechů, 50 g sekaných rozinek, silná káva podle potřeby. Zpracujeme těsto, do kousků těsta balíme rumové pralinky, vyválíme koule a obalujeme je ve strouhaných oříšcích.

34. ČOKOLÁDOVÉ ŠVESTKY S NÁPLNÍ:
Mleté ořechy, piškotové drobečky, máslo, moučkový cukr, rum. Sušené švestky vypeckujeme. Z ořechů, drobečků (piškotových, zbytků cukroví, polev apod.), másla, cukru a rumu připravíme náplň. Vsuneme místo pecek do švestek. Naplněné švestky máčíme v čokoládové polevě, necháme zaschnout a ukládáme do papírových košíčků.

35. ROZINKOVÉ KULIČKY:
150 g moučkového cukru, 150 g strouhané čokolády, 150 g strouhaných oříšků, 150 g rozinek namočených v rumu, 50 g pomletých piškotů, 2 dl rumu. Zpracujeme těsto, ze kterého tvarujeme kuličky. Obalujeme v kokosu nebo strouhaných oříšcích.

36. ROZINKOVÉ KULIČKY V KAKAU:
50 g rozinek, 3 lžíce rumu, 1 bílek, 50 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů. Přebrané, propláchnuté rozinky nadrobno nakrájíme a namočíme na půl hodiny do rumu. Bílek rozšleháme vidličkou, promícháme s prosátým cukrem, ořechy a rozinkami. Je–li hmota příliš řídká, přidáme trochu strouhaných piškotů. Tvarujeme malé kuličky, které obalujeme v kakau a necháme do druhého dne v teplé místnosti oschnout. Potom je uložíme v chladu a necháme několik dnů odležet.

37. MAKOVÉ CUKROVÍČKO:
100 g mletého máku (bílý nebo modrý), 100 g rozinek, 50 g ořechů, asi 1 lžíce medu. Ořechy jemně nasekáme, rozinky krátce povaříme, posekáme nebo umeleme. Smícháme s mletým mákem a osladíme medem. Důkladně prohněteme a vláčné těstíčko rozválíme na vále posypaném vrstvou mletého máku. Tvořítkem vykrajujeme libovolné tvary, zdobíme pokrájenými oloupanými mandlemi. Necháme v chladu ztuhnout a zvláčnět.


38. RUMOVÉ ŠPIČKY:
100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 50 g mletých oříšků, 150 g rozemletých piškotů, 2 lžíce rumu, vanilkový cukr. Máslo utřeme s cukrem a kakaem do pěny, přidáme mleté ořechy a rumem pokropené mleté piškoty, vanilkový cukr a dobře promícháme. Necháme asi hodinu odpočinout. Vyválíme váleček, krájíme z něj kousky, které vtiskneme do formičky na vosí hnízdo, vysypané cukrem. Do středu uděláme obrácenou vařečkou otvor, který vyplníme náplní. Náplň: prolisujeme 2 vařené žloutky, utřeme je s máslem, cukrem a 2 lžícemi rumu. Dáme ztuhnout do ledničky. Špičky uzavřeme kulatým piškotem, pak vyklopíme a hotové poléváme kakaovou polevou.
39. MEDOVÉ OŘECHY:
300 g jader vlašských ořechů, 100 g medu, 3 lžíce jemného krystalového cukru, 4 lžíce oleje. Ořechová jádra spaříme vařící vodou a oloupeme. Naložíme do medu a necháme 24 hodin uležet. Vyjmeme, obalíme v cukru a smažíme vždy menší množství v nepříliš rozehřátém oleji. Mícháme až cukr zesklovatí, klademe na misku a horké podáváme.

40. OVOCNÉ KULIČKY:
100 g mletých ořechů, 150 g drcených piškotů, 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce meruňkové zavařeniny, 1 lžíce rumu. Čokoládu necháme ve vodní lázni změknout, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme tvárnou hmotu (pokud je řídká, zahustíme ji piškoty, tuhou zředíme rumem). Tvarujeme kuličky, které poléváme citronovou polevou (100 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy), zdobíme ořechy nebo mandlemi.

41. KULIČKY S ALKOHOLOVOU NÁPLNÍ:
150 g moučkového cukru, 250 g mletých ořechů, 1-2 bílky. Bílky vyšleháme s cukrem, smícháme s ořechy (mandlemi) a vyválíme váleček. Odkrajujeme kousky hmoty, do kterých zabalíme čokoládové bonbony (co nejmenší) s rumem, griotkou nebo želé bonbony s výraznou chutí. Kuličky s náplní obalujeme v kakau a ukládáme do papírových košíčků.

42. OPILÉ ROZINKOVÉ KULIČKY:
150 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, 3 tabulky čokolády na vaření, 150 g rozinek namočených v 1 dl rumu (slivovice), 1 lžíce mléka. Čokoládu rozpustíme nad parou a smícháme s 1 lžíci mléka, přidáme ořechy smíchané s cukrem a pokrájené rozinky. Tvarujeme kuličky, obalujeme ve strouhaných oříšcích.

43. OŘECHOVÉ KULIČKY:KAKAOVÁ ROLÁDA:
200 g moučkového cukru, 60 g kakaa, 3 a půl balíčku piškotů, 10 lžic mléka, 3 lžíce rumu. Piškoty umeleme, smícháme s cukrem, kakaem, rumem a mlékem. Vypracujeme vláčné těsto, mezi dvěma mikrotenovými sáčky rozválíme na 2 obdélníky. Uložíme na 10-15 minut do chladna. Utřeme 150 g změklého másla se 100 g moučkového cukru, 150 g jemně mleté kokosové moučky. Krém rozetřeme na obdélníky kakaového těsta, pomocí mikrotenu svineme do rolády a polijeme čokoládovou polevou. Necháme přes noc ztuhnout v chladničce.

44. DVOUBAREVNÁ ROLÁDA:
150 g moučkového cukru, 150 g mletých piškotů, asi 5-7 lžic kávy. Vše smícháme, je–li těsto tuhé, přidáme trochu kávy a necháme chvíli uležet. Rozválíme (nejlépe mezi 2 mikrotenovými sáčky) na obdélník o tloušťce asi 5 mm. Vypracujeme rychle druhé těsto ze 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g kokosové moučky a necháme alespoň 30 minut ztuhnout v chladničce. Pak rozválíme kokosovou hmotu (mezi 2 mikroteny) na obdélník. Položíme na kávové těsto, válečkem přitlačíme a svineme obě těsta do rolády. Zabalíme do alobalu a uložíme v chladničce nebo i v mrazáku. Podle potřeby krájíme 5 mm široké plátky.
45. OVOCNÝ SALÁM:
100 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 2 lžíce piškotových drobečků, 50 g rozinek, 1 sáček pokrájeného kandovaného ovoce, 1-2 lžíce rumu. Vypracujeme těsto a vyválíme do válečku. Zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout asi 2 dny. Pak krájíme na šikmé řezy.


46. DĚDŮV SALÁM:
70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g strouhané čokolády, 70 g mletých ořechů, 100 g pokrájených želé bonbonů, trochu rumu. Vypracujeme těsto a vyválíme do válečku. Necháme v chladu ztuhnout a potom obalujeme v kokosové moučce. Krájíme na šikmé řezy.

47. OŘECHOVÉ TRUBIČKY:
70 g moučkového cukru, 1 bílek, 100 g mletých, ořechů, 100 g mletých piškotů, 1- 2 lžíce kakaa, několik kapek vody. Vypracujeme těsto, mezi dvěma mikrotenovými sáčky vyválíme tenkou placku a rádýlkem rozkrájíme na obdélníčky velké 6x4 cm. Namotáme na kovové trubičky (průměr 13 mm) nebo na vařečku, vytvarované potom sušíme v mírné troubě 50-60 °C. Hotové plníme krémem. Utřeme 100 g másla s 80 g moučkového cukru a po kapkách přidáváme 1 lžičku rumu. Konce trubiček namáčíme do čokolády (70 g čokolády, 40 g tuku).

48. KOKOSOVÁ ROLÁDA:
150 g moučkového cukru, 250 g tuku, 2 vejce, 200 g dětských piškotů, 40 g kakaa. Necháme rozehřát tuk (nesmí se vařit), přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Necháme trochu zatuhnout, znovu prohněteme a na mikrotenu vysypaném moučkovým cukrem vyválíme plát. Potřeme pikantní marmeládou, zavineme jako roládu a obalíme v kokosu. Necháme ztuhnout a krájíme řezy.

49. MILADČINA KOKOSOVÁ ROLÁDA:
500 g dětské krupice, 350 g moučkového cukru, 200 g másla, 150 g 100% tuku, 50-100 g strouhaného kokosu, 2 lžíce kakaa, 10-12 lžic mléka, 8-12 lžic rumu. Máslo a tuk rozpustíme v kastrolku, přidáme dětskou krupičku a smažíme na světlý odstín asi 15 minut. Potom přidáme cukr, rum a mléko. Dobře zamícháme a rozdělíme na 2 díly. Do prvního dílu zamícháme strouhaný kokos a uděláme váleček. Do druhého přidáme kakao a obalíme světlý váleček. Celý zabalíme do celofánu a necháme ztuhnout.
50. SRNČÍ HŘBET-STUDENTSKÁ PEČEŤ:
250 g moučkového cukru, 250 g 100% tuku, 3 vejce, 100 g sekaných ořechů, 3 Tatranky (Horalky), 3 polévkové lžíce kakaa, 100 g rozinek (namočených v rumu), 1 sáček želé bonbonů. Tuk s cukrem, vejci a kakaem mícháme ve vodní lázni. Až je hmota hladká, přidáme nadrobno nakrájené Tatranky, nakrájené bonbony, ořechy a rozinky. Vše důkladně promícháme a nalijeme do máslem vymazané formy srnčího hřbetu a necháme ztuhnout. Krájíme řezy.

51. KULIČKY:
140 g moučkového cukru, 140 g změklého másla, 140 g mletých ořechů, 4 tabulky čokolády na vaření (nastrouhané na hrubo), 1 lžička skořice, 1 lžička strouhanky. Zpracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v mletých oříšcích, mandlích nebo kokosu. Vkládáme do papírových košíčků.

52. OŘECHOVÉ ČOKOLÁDOVÉ BONBONY:
150 g moučkového cukru, 30 g másla, 100g strouhané čokolády, 50 g mletých ořechů, 1 bílek, 3 lžíce rumu. Těsto zpracujeme do tvaru válečku, odkrajujeme malé kousky, které plníme nádivkou. Utřeme 1 lžíci cukru, 1 lžíci másla, 1 uvařený žloutek, 1 lžíci rumu. Kuličky obalujeme ve strouhané čokoládě nebo kakau s cukrem.
53. KEŠU KAŠTÁNKY:
60 g moučkového cukru, 100 g mletých kešu oříšků, 1 bílek, šťáva z 1/2 citronu. Vypracujeme oříškovou hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Necháme oschnout, pak napíchneme na jehlici a z větší části ponoříme do rozpuštěné čokolády. Ztuhlé ukládáme do papírových košíčků.

54. FÍKOVÁ KOLEČKA:
120 g fíků, 120 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 40 g pomletých perníčků, 1 lžička mleté skořice, 3-4 lžíce rumu, citronová kůra z 1/2 citronu. Fíky pomeleme na strojku a smícháme s ostatními surovinami. Vál posypeme cukrem, těsto na něm vyválíme na placku, vykrajujeme malá kolečka a necháme je do druhého dne zaschnout. Dobře zaschlá kolečka polijeme čokoládovou polevou.


55. OŘECHOVÉ ŠPIČKY:
90 g moučkového cukru, l vanilkový cukr, 90 g strouhaných ořechů, 90 g piškotových drobků, 3 dl mléka, rum. Mléko svaříme s cukrem, přidáme ořechy a necháme přejít varem. Po vychladnutí přidáme vše ostatní, rum podle chuti. Dobře vymícháme. Na upečená linecká kolečka potřená marmeládou nastříkáme oříškovou hmotu do tvaru špičky a po ztuhnutí namáčíme v čokoládové polevě.


56. OŘECHOVÉ HŘÍBKY:
100 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 bílek. Bílek ušleháme a polovinu bílkového sněhu smícháme s mletými ořechy a cukrem. Vypracujeme vláčné těsto. Z kousků těsta vyvalujeme válečky (nožky hříbků) a tvarujeme kuličky, ve kterých prstem vytlačíme důlek. Na cukrem posypaném prkýnku je necháme proschnout. Zbylým bílkem slepujeme nožičku a klobouček k sobě. Hlavičky hříbků namáčíme v čokoládové polevě.

57. OŘECHOVÉ TYČINKY:
150 g moučkového cukru, 150 g strouhaných ořechů, 50 g mletých piškotů, 1 bílek, 1 lžíce rumu. Všechny suroviny smícháme. Mezi dva igelity rozválíme placku asi 1/2 cm vysokou. Rádýlkem nakrájíme tyčinky, potřeme růžovou bílkovou polevou a ještě počárkujeme čokoládovou polevou.

58. NEPEČENÁ OŘECHOVÁ SRDÍČKA:
140 g moučkového cukru, 140 g jemně pomletých ořechů, 3 lžíce vody, 2 lžíce rumu. Cukr svaříme s vodou, přidáme ořechy a dobře na ohni prohřejeme. Ochutíme rumem a dáme na pocukrované prkénko. Vyválíme tenkou placku, formičkou vykrajujeme srdíčka. Polijeme citronovou nebo rumovou polevou. Do zbělení třeme 2 lžíce citronové šťávy (rumu), 6 lžic moučkového cukru, 2 lžíce vody.
59. VLOČKOVÉ BRAMBŮRKY:
150 g ovesných vloček, 140 g moučkového cukru, 100 g másla, 50 g mletých ořechů, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 3 lžíce rumu. Vločky opražíme na lžíci másla a vychladlé jemně umeleme. Zbytek másla utřeme s cukrem, přimícháme vločky, ořechy, vanilkový cukr a rum. Vypracujeme jemnou hmotu, je–li příliš měkká, zabalíme do celofánu a necháme chvíli v chladničce. Z hmoty nakrájíme stejně velké kousky, vyválíme do kuličky a obalujeme v kakau smíchaném s moučkovým cukrem.
60. OŘECHOVÉ BRAMBŮRKY:
Ze 60 g másla, 2 uvařených žloutků, 3 lžíc moučkového cukru, 2 lžic rumu, vytvarujeme malé kuličky a necháme ztuhnout. V kastrolku necháme prohřát 100 g strouhaných ořechů, přidáme 100 g strouhané čokolády, 100 g moučkového cukru, 1 bílek a trošku rumu. Tvoříme malé placičky. Do placiček zabalíme ztuhlé kuličky, obalíme v kakau a uchováme v chladnu.

61. ROZINKOVÉ KULIČKY:
100 g rozinek naložených v rumu a rozsekaných nadrobno, 150 g mletých ořechů, 50 g strouhané čokolády, mleté piškoty a máslo na spojení. Tvarujeme kuličky, obalujeme v oříšcích nebo mletém kokosu.
62. BURIZONOVÉ KOŠÍČKY:
70 g barevných burizonů, 1/2 másla, 4 lžíce kakaa, 2 vanilkové cukry, 1 dl sladké smetany, 1 balíček lískových oříšků, sáček barevných kuliček na zdobení. Burizony zalijeme smetanou. Máslo našleháme s kakaem či vanilkovými cukry. Vmícháme polovinu oříšků (nastrouhaných), burizony, promícháme. Kousky směsi dáváme do papírových košíčků, posypeme barevnými kuličkami, doprostřed posadíme celý lískový oříšek.

63. PLNĚNÉ OŘECHOVÉ KULIČKY:
150 g mletých ořechů, 120 g moučkového cukru, 1 bílek. Ze surovin vypracujeme těsto, z kousků těsta uděláme placičky, do kterých zabalíme čokoládovou kuličku. Utřeme 70 g másla s trochou cukru a kakaa a necháme v chladničce ztuhnout. Pak tvarujeme kuličky, položíme na ořechovou placičku a vytvarujeme do kuličky. Znovu necháme ztuhnout a poléváme čokoládovou polevou.

64. NUGÁTOVÍ JEŽCI:
70 g strouhaných piškotů, 50 g moučkového cukru, 50 g strouhaných ořechů, 50 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, trochu citronové kůry a mleté skořice. Cukr prosijeme s kakaem, přidáme piškoty, ořechy, máslo, vejce rozšlehané v rumu. Ochutíme citronovou kůrou a skořicí. Lžící klademe hromádky těsta na prkýnko (tác apod.), upravíme do tvaru ježečka, bodlinky napícháme z nudliček oloupaných mandlí, očička uděláme z rozinek. Necháme v chladu ztuhnout.

65. SUPER KOULE:
Utřeme 250 g másla a 250 g moučkového cukru, přidáme 100 g mletých oříšků, 3 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu a 6 rozdrcených oplatků Horalka. Vytvarujeme kuličky, obalujeme ve strouhaných oříšcích.

66. ČAJOVÉ KULIČKY:
250 g nastrouhaných ořechů, 5 lžic medu, 3 lžíce silného odvaru tmavého čaje, 1 lžíce rumu, šťáva z 1 pomeranče, 1 vanilkový cukr. Suroviny smícháme a ve vodní lázni „vyvaříme“. Necháme vychladnout, z kousků v dlani tvarujeme kuličky a obalujeme ve strouhance, čokoládě na vaření.

67. OPLATKOVÝ GRILIÁŠ:
Mícháme nad parou do zhoustnutí 100 g moučkového cukru, 120 g másla, 4 žloutky. Odstavíme a necháme vychladnout. Na pánvičce upálíme do světlého karamelu 100 g krystalového cukru. Přidáme 100 g nasekaných ořechů a nalijeme do žloutkového krému. Hotový griliáš rozetřeme na obdélníkové dortové oplatky, poskládáme na sebe a zatížíme. Uleželé nakrájíme na tyčinky.

68. OŘECHOVÉ ŠPIČKY:
3 dl mléka svaříme s 90 g ml. cukru a 90 g ml. ořechů. Necháme přejít varem, vychladíme, přidáme 1 van. cukr, 90 g ml. ořechů a rum. Na upečená linecká kolečka dáme trošku marmelády, nastříkáme hmotu do tvaru špičky a po ztuhnutí máčíme do čokolády.

69. STUDENTSKÁ POCHOUTKA:
125 g másla, 1 lžíce medu, 60 g dětských piškotů, 60 g ořechů, 60 g kandovaného ovoce, 1 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr. Máslo utřeme s medem, vanilkovým cukrem a kakaem do pěny. Vmícháme drobně nakrájené piškoty, ořechy a kandované ovoce. Hmotu rozetřeme na plech vyložený alobalem, potřeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Krájíme na kostky.

70. RUMOVÉ ŠPIČKY.
140 g ml. piškotů, 100 ml rumu, 200 g ml. ořechů, 200 g ml. cukru – dobře promícháme a podle potřeby rozředíme studenou převařenou vodou, aby se směs dala stříkat přes pytlík na linecká kolečka potřená marmeládou. Polijeme čokoládou.

71. HEČE-PEČE:
140 g moučkového cukru, 140 g mletých ořechů, 70 g povidel, trocha rumu. Vypracujeme ořechovou hmotu, na pocukrovaném prkénku vyválíme váleček a potřeme rumovou polevou (utřeme 1 bílek s moučkovým cukrem, citronovou šťávou a trochou rumu). Krájíme na tenká kolečka a tvarujeme do rohlíčků.

NEPEČENÉ CUKROVÍ SE SUŠENÝM MLÉKEM

1. DOMÁCÍ ČOKOLÁDA BÍLÁ:
250 g 100% tuku rozpustíme a do horkého vmícháme 250 g ml. cukru, 1 lžíci Solamylu a 100 g Sunaru nebo sušeného mléka. Směs nalijeme do studenou vodou vypláchnutých formiček a necháme ztuhnout. Pro snažší vyklopení namočíme dna formiček krátce do teplé vody.

2. RAFFAELO:
Do 250 g 100% tuku rozpuštěného a vychladlého vmícháme 150 g ml. cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g sušeného mléka a nakonec 100 ml vody. Vypracujeme hladkou hmotu, ze které tvoříme mokrýma rukama malé kuličky. Do každé vmáčkneme jednu mandli a pak je obalíme v kokosu.

3. MARCIPÁNKY:
300 g moučkového cukru, 80 g sušeného mléka, 80 g másla, 1 bílek, mandlová tresť. Zpracujeme všechny suroviny, pokud je směs řídká, zahustíme ji sušeným mlékem (ne cukrem, směs řídne). Dáme chvíli ztuhnout do chladničky. Plníme do cukrem vysypaných formiček, vyklepneme a necháme sušit.
4. DUHOVÉ BÁBOVIČKY:
100 g sušeného mléka, 200 g moučkového cukru, 250 g ztuženého 100% tuku, 2 lžíce Solamylu, rum. V nádobě nad parou rozpustíme tuk, vmícháme cukr a sušené mléko. Vymícháme hladkou hmotu, ochutíme rumem. Na dno formiček nasypeme trošku barevného máčku, nalijeme trochu horké bílé čokolády a do každé formičky párátkem zatlačíme 2 lentilky. Necháme hodinu na teplém místě (lentilky se rozpustí), pak přes noc necháme v chladničce ztuhnout.

5. SANDOKANOVY OČI:
Kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Ořechová hmota: 100 g strouhaných ořechů, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, rum podle chuti. Vše smícháme, ochutíme rumem podle hustoty. Čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Do otvoru ve vajíčkovém platu z umělé hmoty (nebo do obalu od Kinder vajec) vložíme na dno lentilku, dáme trochu kokosové hmoty, kousek ořechové hmoty a zalijeme čokoládou. Celkem vyplníme půl důlku.

6. MARCIPÁNOVÉ MUŠLIČKY:
300 g sušeného mléka, 300 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 bílky, 2 lžíce mléka, 80 g kokosové moučky, 1-2 lžíce citronové šťávy. Zpracujeme těsto, vtlačíme do formiček mušliček vysypaných cukrem. Vyklopíme a necháme do druhého dne zaschnout. Spojujeme máslovým krémem vždy dvě k sobě a necháme trochu pootevěené. Do krému vložíme marcipánovou růžičku nebo 2 cukrářské perličky.
7. BÍLÁ KOKOSOVÁ ČOKOLÁDA:
130 g sušeného mléka, 130 g moučkového cukru, 250 g ztuženého tuku, 130 g jemně pomleté kokosové moučky. Ve vodní lázni rozpustíme tuk a vmícháme ostatní suroviny. Dáme do vodou opláchnutých formiček a necháme ztuhnout.

8. DVOUBAREVNÁ ČOKOLÁDA:
Kakaová čokoláda: 120 g sušeného mléka, 250 g moučkového cukru, 300 g ztuženého tuku (Lukana, Omega apod.), 70 g kakaa, 1 lžička Solamylu, 1 vanilkový cukr. Kokosová čokoláda: 120 g sušeného mléka, 250 g moučkového cukru, 300 g ztuženého tuku, 70 g kokosové moučky, 2 lžíce Solamylu, 1 vanilkový cukr. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, vmícháme ostatní suroviny (pro každou čokoládu zvlášť a vymícháme do hladka. Do vodou opláchnutých formiček naléváme do poloviny bílou čokoládu a doplníme tmavou čokoládou (nebo opačně).

9. MLÉČNÝ MARCIPÁN:
150 g sušeného mléka, 200 g moučkové

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

beatels 17. 12. 2013, 11:05
Taky moc moc moc prosím poslat na email: martina7777@seznam.cz. Děkuji a přeji nádherné vánoční svátky. (L)
nuttela6 17. 12. 2013, 9:53
Taky bych prosila o zaslani na email dagmar.brumkova@seznam.cz děkuji (stromecek) (F) (koule)
šášulka 12. 12. 2013, 15:13
Dobrý den Radko, mohu i já poprosit o zaslání mailíkem :-$. Díky moc . Šárka synkova.sarka@seznam,cz
Agy77 16. 11. 2013, 23:57
Dobrý den, můžete mi prosím taky poslat na email: psabrina33@gmail.com, děkuji. Petra
skalda00 18. 12. 2012, 9:00
Dobrý den, mohla bych také poprosit o poslání na email skalickapetra1@seznam.cz. Mnohokrát děkuji
myskary 16. 12. 2012, 18:31
Dobrý večer p.Radko...Mohla bych taky poprosít o zasláni na email ...Kotatko1@centrum.cz Moc děkuji
Jovanka 16. 12. 2012, 14:15
Dobrý den, také prosím o poslání na mail - luciewed@seznam.cz. Moc děkuji a přeji krásné Vánoce :-)
stanka264 11. 12. 2012, 17:00
aj ja vas poprosim poslat na fedorisinova.s@gmail.com Dakujem pekne
Sibiny 7. 12. 2012, 8:59
Dobrý den. Mohla by jsem také poprosit o zaslání receptů na hexplore@seznam.cz Děkuji Silvie J.
hans.dannte 1. 12. 2012, 20:04
Moc prosím o zaslání na mailík - honkovalucie@seznam.cz - díky (L)
Ranlu 1. 12. 2012, 16:17
Dobrý večer,mohla bych také poprosit o zaslání receptů na romanajanebova@seznam.cz ?Děkuji předem Romana :-$
Interneta 1. 12. 2012, 13:28
Dobrý den, pokud jste se ještě neumailovala, :-) moc prosím také o zaslání všech receptů na neta@email.cz (F)
jeremy 7. 9. 2012, 13:36
(clamp) (clamp) (clamp)mohu požádat o zaslání na mail emma.byk zavináč.seznam.cz ? díky moc. (F) (F) (F)
Skippy001 21. 12. 2011, 11:34
Dobrý den, také prosím o poslání skypalova.petra@seznam.cz. Děkuji Petra
jajík 21. 12. 2011, 11:16
(Y) Všechno super!Děkuji za rady a pěkné receptíky!
kellystova 14. 12. 2011, 20:36
Moc prosím o všechny recepty vla-ky@seznam.cz Moooc děkuji. (L)
SURBANKOVA 14. 12. 2011, 20:30
Dobrý den, zašlete mi prosím také recepty? děkuji Doleželová
zuzanaholubova 14. 12. 2011, 20:23
Dobrý den, prosím o zaslání receptů na adresu. zuzanka-ho@seznam.cz. Děkuji Holubová
závoj 13. 12. 2011, 14:33
Dobrý den, prosila bych o zaslání nepečených receptů na email: karambolka@seznam.cz děkuji Křivancová
t.mrstinova 3. 12. 2011, 9:49
Dobrý den, také bych prosila o zaslání receptů na t.mrstinova@gmail.com. Moc děkuji

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie