Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 35 návštěvníků)

Steak z vepřové panenky, domácí hranolky, pepřová omáčka

0.0
Steak z vepřové panenky, domácí hranolky, pepřová omáčka

Potřebné ingredience

• Vepřová panenka odblaněná a očištěná, nakrájená na cca 8 cm špalíky, olej, sůl, pepř čerstvě mletý • brambory oloupané, nakrájené na silnější špalíčky, olej • zelený nakládaný pepř, smetana 31% a víc, sůl, pepř

Postup přípravy

MASO: připravené špalíčky panenky otřené do sucha pořádně omočíme v oleji smíchaném z čerstvě mletým pepřem. Omočíme všechny strany a necháme maso alespoň chvilku odpočívat. Pokud je budeme hned dělat, necháme je stát v pokojové teplotě. Těsně před přípravou maso osolíme opět ze všech stran. Suchou pánev rozehřejeme, až bude hodně rozpálená a potom na ni zprudka opečeme panenky zase ze všech stran (viz obrázek). Mezitím si troubu rozehřejeme na 190 stupňů. Až jsou všechny panenky krásně dohněda opečené, dáme je na mřížku do trouby. Výpek, který po nich zůstal uchováme - ještě přijde jeho čas !!!Pod mřížku dáme nějaký pekáč, aby nám šťáva měla kam odkapávat a v troubě je necháme "dodělat" tak cca 10-15 minut podle velikosti masa a stupně propečení. Zhruba v polovině času panenky na mřížce otočíme a pokračujeme v opékání. Pokud máte doma teploměr na maso, můžete zkusit teplotu masa - uvnitř by mělo mít cca 61-65 stupňů. Když je maso hotové, opatrně ho vytáhneme a zabalíme do alobalu a tam ho necháme tak 3-5 minut odpočívat. Toto je velmi důležitý krok, díky němuž bude maso krásně šťavnaté, ačkoliv se panenky na povrchu můžou zdát suché. Po této době servírujeme buď celé (chlapům) nebo nakrájené na plátky (PŘES VLÁKNO !!!!) - toto ocení ženy a hlavně děti.

HRANOLKY: nakrájené brambory necháme delší dobu namočené ve vodě, aby se z nich dostalo co nejvíce škrobu. Vodu pak vylejeme a hranolky pořádně osušíme utěrkou. Mezitím si rozpálíme vyšší vrstvu oleje a až je pořádně horká, tak do ní hranolky opatrně vložíme. Zpočátku jen lehce a opatrně promíchneme, aby se rozpojily a odlepily ode dna a pak už je nemícháme, aby se nám nerozpadly (když tak jen velice opatrně a jemně). Až budou krásně zlatavé, vyjmeme je na velký cedník vystlaný nějakým savým materiálem. který nepouští chloupky, aby se nám odsál přebytečný tuk. Hranolky solíme až těsně před podáváním.

PEPŘOVÁ OMÁČKA: ... a teď přišel čas na odložený výpek po opékání panenky. Dáme ho znovu na plotnu, přidáme do něj máslo a necháme rozpustit. Už teď nám to krásně voní, ale my pokračujeme dál ..... do výpeku dáme přiměřené množství naloženého zeleného pepře i s troškou nálevu a cca 2-3 minutky restujeme. Pak přilijeme trošku vývaru (pokud není vývar, tak radši nic), necháme povařit, až nebude pepř tvrdý. Poté vlijeme sladkou smetanu, vydatněji osolíme a mícháme. Omáčku povaříme na požadovanou hustotu. Dochutíme solí, popřípadě ještě mletým pepřem.

DOBROU CHUŤ !!!

Panenku zprudka opečeme ze všech stran na suché pánvi.

Pořádný kus masa naložíme na talíř pánům :-)

Dámám a dětem můžete steak nakrájet přes vlákno na tenčí plátky. Maso se pak bude krásně rozpadat ;-).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 9. 7. 2019, 17:05
(Y)
lidare 7. 7. 2019, 9:20
(clamp)
plamenek 30. 12. 2016, 18:10
No a já přemýšlela,co vařit zítra. Jen nedělám pepřovou omáčku,ale klasiku z výpeku.
broni77 30. 12. 2016, 18:05
Mňam, to musí být dobrota, hned bych si dala (Y)
KáKá 21. 12. 2016, 12:13
:-o :-o |:o)
Hanca1978 20. 12. 2016, 19:24
Teda to vypadá úžasně! Manžel dostane od Ježíška novou pánvičku co se dá dát i do trouby, tak hned vyzkoušíme! (Y)
avynka 30. 12. 2016, 17:57
@Hanca1978 Pánvička, co se dá dát i do trouby je perfektní věc (y) (y) (Y) ... vřele doporučuji (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie